Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР мікроекономіка.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
470.62 Кб
Скачать

3.6. Тема 6: Аналіз поведінки споживача

Програма

Реакція споживача на зміну його доходу. Крива „дохід-споживання”. Криві Енгеля, їх економічний зміст. Криві Енгеля за Торнквістом.

Реакція споживача на зміну цін товарів. Крива „ціна-споживання”. Побудова кривої індивідуального попиту споживача.

Ефект заміщення, ефект доходу та споживчий вибір. Ефекти доходу та заміщення, їх дія щодо товарів нормальних, другорядних, товару Гіффена.

Вибір в умовах невизначеності результату. Вартість часу. Споживчі переваги у часі.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Вибір споживача залежить не тільки від його переваг та уподобань, але й від рівня його доходу. Покажіть, що саме за допомогою кривої „дохід-споживання” графічно ілюструють взаємозалежність між доходами споживача та кількостями споживчих товарів, які він готовий придбати. Побудуйте відповідну криву, зверніть увагу на те, що вона об'єднує всі точки рівноваги споживача за умов, що доходи його зростають, а ціни на споживчі товари залишаються без змін. Слід мати на увазі, що за допомогою конфігурації кривої „дохід-споживання” можна зробити висновок про відношення споживача до цих товарів по мірі зростання його доходів. Згадайте, які товари для споживача є нормальними, а які другорядними.

Від аналізу кривої „дохід-споживання” доцільно перейти до так званих, індивідуальних кривих Енгеля. Останні показують взаємозвязок між доходом і оптимальним обсягом споживання певного товару. Зважте, що вигляд відповідних кривих для товарів нормальних та другорядних буде різним. Індивідуальні криві Енгеля модифікують у криві витрат Енгеля. Останні показують залежність між змінами у доходах споживача і витратами на певний споживчий товар. Підкресліть, що саме Енгель займався дослідженням взаємозалежностей між зростанням доходу домогосподарства і зміною часток його витрат із сімейного бюджету на продукти харчування; споживання освітніх, юридичних послуг і послуг, пов'язаних з відпочинком, а також товарів розкоші. Що розуміють під законом Енгеля? Яка питома вага витрат Вашої родини на продукти харчування, товари довготривалого використання, послуги?

Проаналізуйте реакцію споживача на зміну цін товарів. З цією метою побудуйте криву „ціна споживання”, яка показує як змінюється обсяг покупок споживчого товару при зміні ціни на нього за умов незмінності всіх інших факторів попиту. Зважте, що на основі кривої „ціна-споживання” можна побудувати криву індивідуального попиту. Зрозумійте, що крива попиту та крива „ціна-споживання” це два різні способи описання того, як змінюється обсяг придбаного товару при зміні ціни на нього за інших рівних умов. Згадайте в чому полягає зміст закону попиту, які чинники впливають на попит.

На поведінку споживача, його вибір впливають: ефект заміни, коли дешевшим товаром замінюють більш дорогий; ефект доходу, коли внаслідок зменшення ціни, за інших рівних умов, реальний дохід покупця збільшується, обсяг покупок зростає. З'ясуйте, як діють дані ефекти щодо товарів нормальних, другорядних, товару Гіффена. Продумайте відповідні приклади. В чому особливість зміни величини попиту на товар Гіффена, який вигляд має крива попиту на цей товар? Чи можна пов’язати проблеми бідності з особливостями зміни величини попиту на товар Гіффена? Зверніть увагу на дослідження дії ефектів доходу та заміни Хіксом та Слуцьким.

Вивчаючи вибір споживача в умовах невизначеності результату покажіть, що ступень ризику можна зменшити за допомогою диверсифікації, придбання страхових послуг; здобуттям додаткової інформації.

При здійсненні вибору споживачеві необхідно враховувати фактор часу. Підкресліть, що час це важливий економічний ресурс, який має свою цінність. Чи однаковою вона буде для різних споживачів, від чого залежить?

Покажіть, що при купівлі товару, його споживанні необхідно враховувати не тільки ціну цього товару, але й цінність часу, який витрачається на його придбання, споживання. Слід мати на увазі також і те, що за інших рівних умов, споживач буде надавати перевагу реаліям сьогодення над майбутніми благами. Розгляньте цінність грошей у часі, чому вона буде різною, які чинники це обумовлюють. Проаналізуйте їх та наведіть відповідні приклади, використавши дані по Україні.

Література: 1 (с. 79-112); 2 (с. 83-95); 3 (с. 38-56); 11 (с. 53-61); 14 (с. 132-157); 15 (с. 96-107, 134-158).

РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ФІРМИ. ВИРОБНИЦТВО ТА ВИТРАТИ