Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
56
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
3.79 Mб
Скачать

Українська культура

професор риторики Іоаникій Галятовський

– ректор академії (1657–1665), талановитий проповідник, автор першого друкованого посібника з риторики.

Українська культура

професор Стефан (до постригу Семен) Яворський (1658–1722)

– уродженець Галичини із Яворова під Львовом, викладач (1690–1693), вчився у Львові, Любліні, Познані та Вільнюсі;

Українська культура

Феофан Прокопович (1681–1736) - найвизначніший вчений- енциклопедист тогочасної України – філософ, літератор, публіцист, історик, математик, астроном, глава «вченої дружини» Петра І.

Українська культура

Літературна і наукова спадщина Ф.Прокоповича велика й різноманітна. Він писав численні «слова» і проповіді, був автором курсів поетики, риторики, логіки, натурфілософії, математики, чимало віршів українською, російською та латинською мовами.

Українська культура

Складений ним у 1707–1708 рр. курс лекцій з арифметики і геометрії для студентів академії мав переваги над тогочасними зарубіжними підручниками з математики.

Українська культура

У своїй філософській концепції видатний філософ-мислитель на перший план висунув тезу про право кожної людини на земне щастя, радив наслідувати кращих представників античної культури.

Українська культура

З Києво-Могилянської академії вийшов письменник та церковно-освітній діяч Данило Савич Туптало (Димитрій Ростовський, 1651– 1709 рр.) .

Українська культура

Велику роль у справі розвитку, відродження академії відіграв гетьман України І.Мазепа.

Українська культура

Завдяки заходам Мазепи вона грамотою Петра І від 26 вересня 1701 р. дістала статут академії, хоча давно вже була фактично вищим навчальним закладом.

Українська культура

Мазепа дбав також про матеріальне забезпечення академії. Він збагатив її бібліотекою й рідкими рукописами, збудував для неї новий будинок.