Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
56
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
3.79 Mб
Скачать

Особливості розвитку мистецтва

Світову славу приніс йому написаний у 1719 р. роман «Життя і надзвичайні пригоди Робінзона Крузо».

Особливості розвитку мистецтва

Інший англійський письменник і політичний діяч Джонатан Свіфт (1667–1745) видав у 1726 р. роман «Мандри Гуллівера».

Українська культура

Українська національна революція 1648–1676 рр. привела до створення української держави. Частина її на території Лівобережжя (Гетьманщина) на правах автономії проіснувала у складі Російської імперії до початку 80-х рр. XVIII ст.

Українська культура

Рівень духовної культури будь- якого народу визначається, насамперед, станом освіти та поширенням наукових знань у суспільстві.

Українська культура

Освіта досягла в Гетьманщині порівняно високого рівня. У 1740 р. тут діяло 866 початкових шкіл, де діти вчилися читанню та письму.

Українська культура

Центром вітчизняної освіти, науки і культури, духовним центром України вподовж майже двох століть була Києво-Могилянська академія.

Українська культура

В академії навчалися Л.Баранович, І.Гізель, Ф.Прокопович М.Березовський, Д.Бортнянський, А.Ведель, І.Григорович-Барський, С.Яворський, А.Лопатинський, Г.Кониський, Г.Полетика, П.Завадовський, О.Безбородько,

М.Ломоносов та ін.

Українська культура

В академії здобували освіту шість українських гетьманів: І.Виговський, І.Самойлович, Ю.Хмельницький, І.Мазепа, П.Орлик, П.Полуботок.

В академії працювали кращі наукові та педагогічні сили того часу.

Українська культура

Зокрема, професор філософії Інокентій Гізель – ректор академії (1646–1650) – читав курси філософії та психології, в свій час навчався в Кембриджському університеті (Англія);

Українська культура

Лазар Баранович

– відомий політичний, освітній, церковний діяч і письменник – ректор академії (1650–1657);