Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
56
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
3.79 Mб
Скачать

Ідеї Монтескє

Поруч з Вольтером «патріархом» французького Просвітництва справедливо називають письменника, публіциста і філософа Шарля Луї Монтеск’є (1689–1755).

Ідеї Монтескє

У своїх творах він піддав критиці феодально-абсолютистський лад Франції, сформулював ідеї політичної та громадянської свободи. Монтеск’є належить вислів: «Кожний народ має той уряд, який заслуговує».

Ідеї Гердера

Друга половина XVIII ст. стала добою бурхливого пробудження в масовій свідомості інтересу до історії.

Ідеї Гердера

Якісно новим кроком у розвитку проблеми історизму стала діяльність Йоганна Готфріда Гердера (1744–1803) – німецького просвітителя, великого дослідника національних культур, визначного історіософа, літературознавця.

Ідеї Гердера

Історичний прогрес людства Гердер пов’язував з розвитком культури, до якої відносив мову, мистецтво, науку, релігію, сімейні стосунки, державне управління, звичаї та традиції.

Ідеї Гердера

Цікаве висловлювання залишив Гердер про мову: «Чи має нація щось дорожче, ніж мова її батьків? У мові втілені всі її думки, її традиції, її історія, релігія, основа її життя, все її серце і душа. Позбавити народ мови

– значить позбавити його єдиного вічного добра».

Особливості розвитку мистецтва

XVII ст. є часом видатних досягнень в європейському мистецтві. Пануючими в ньому стали два великі загальноєвропейські стилі: бароко і класицизм.

Особливості розвитку мистецтва

Терміном «бароко» (від італ.bаrоссо

– дивний, химерний) позначається напрям західноєвропейської культури, що сформувався, виник у 80–90-х рр. XVI ст. в Італії після кризи Відродження на основі творчого переосмислення його естетичних принципів.

Особливості розвитку мистецтва

Найяскравіше цей художній метод проявився в архітектурі. Барочні будівлі відрізняються грандіозністю, урочистістю, для них характерна складна, примхлива, пишна декоративність.

Особливості розвитку мистецтва

Для бароко притаманна здатність поєднувати непоєднуване – умовність та натуралістичну конкретність, наївну простоту та ускладненість, фантазії та реальності.