Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
92
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
4.36 Mб
Скачать

У лютому 2006 року бразильська поліція заарештувала 55 осіб, причетних до розповсюдження шкідливих програм, що використовувалися для крадіжки реєстраційної інформації користувачів і їх паролів до банківських систем.

Кейлогери активізувалися в той момент, коли користувачі заходили на web-сторінки банківських систем, і потай відстежували і пізніше передавали зловмисникам всі дані, що вводилися на цих сторінках. Загальна сума грошей, яка була вкрадена подібним чином з 200 клієнтських рахунків в шести банках країни, становила 4,7 млн. доларів.

Майже в той же час була арештована аналогічна злочинна група, що складалася з молодих (від 20 до 30 років) росіян і українців. З кінця 2004 року вони розсилали клієнтам банків Франції і ряду інших країн поштові повідомлення, що містять кейлоггер. Крім того, ці ж шпигунські програми викладалися на спеціально створених web-сайтах, куди заманювалися користувачі методами соціальної інженерії. Далі події розвивалися як у всіх описаних вище випадках: програма активізувалася при заході на сайти банківських систем, збирала всі дані, що вводилися користувачем, і пересилала їх зловмисникам. Таким чином за 11 місяців було вкрадено понад 1 млн. доларів.

Більшість комп'ютерних злочинів, пов'язаних з фінансами, відбувається за допомогою кейлоггеров, так як тільки використання клавіатурних шпигунів робить електронне стеження найбільш результативним.

Хто і чому пише вредоносні програми

Тінейджери, проба сил в програмуванні

Комп'ютерні хулігани

"Дослідники" вірусних технологій

Чен Інг-Хау (Chen Ing-Hau), 24 роки,

Джефрі Лі Парсон (Jeffrey Lee

Свен Яшан (Sven Jaschan),

Parson), 18 років, США.

Тайвань. Заарештовано 21 вересня 2000

18 років, Німеччина.

Арештований 29 серпня 2003 за

за вірус "CIH".

Заарештовано 7 травня 2004

вірус "Lovesan.b".

 

року за серію вірусів "NetSky" і

 

 

 

 

"Sasser".

Хто і чому пише вредоносні програми

Джеймс Анчета (Jeanson James Ancheta), 20 років, США. Заарештовано 3

листопада 2005 року за створення зомбі- мереж і здачу їх в оренду для розсилки

спаму і проведення DDoS-атак на веб- сайти.

Фарід Ессебар (Farid Essebar), 18 років, Марокко, і Атілла Екічі (Atilla Ekici), 21 рік, Туреччина. Заарештовано 26 серпня 2005 року за створення зомбі-мереж за допомогою черв'яків "Mytob" і "Zotob" ("Bozori").

Хто і чому пише вредоносні програми

Росія Осінь 2003 - весна 2004 рр.

Проведена DDoS-атака на британські онлайнові букмекерські контори з подальшим вимаганням грошей за припинення атаки. 20 і 21 липня 2004 року в Санкт-Петербурзі, Саратові і П'ятигорську за проведення атаки проведені арешти дев'яти осіб. Організатори атаки Марія Зарубіна і Тимур Арутчев оголошені в розшук. Троє хакерів з їх групи були засуджені до восьми років колонії суворого режиму в жовтні 2006.

Хто і чому пише вредоносні програми

Ярон Болонді (Yaron Bolondi), 32 роки, Ізраїль. Заарештовано 16 березня 2005 року за злом мережі лондонського відділення банку «Сумітомо» та спробу перекладу з рахунків банку 220 млн. Фунтів стерлінгів (більше 420 млн. Доларів США).

Найвідоміші хакери

Келвін Мітник (Kevin Mitnick)

Напевно, найвідоміший хакер його покоління, Мітнік був описаний Міністерством юстиції США як "найуспішніший комп'ютерний злочинець в історії Сполучених Штатів". Зламав комп'ютерні системи деяких провідних світових технологій та телекомунікаційних компаній, включаючи Nokia, Fujitsu та Motorola. Після широко оприлюдненої діяльності ФБР, Мітнік був заарештований у 1995 році, і після визнання кількох звинувачень в рамках угоди про притягнення до суду, він отримав п'ять років тюремного ув'язнення. Він був звільнений у відставку у 2000 році і сьогодні керує консультаційною програмою комп'ютерної безпеки. Він не називав свою хакерську діяльність "хакінг", а називав їх "соціальною інженерією".

August 6, 1963 (age 53)

Los Angeles, California

Найвідоміші хакери

Кевін Лі Поульсен (Kevin Lee Poulsen)

November 30, 1965 (age 50) Pasadena, California, United States

1 червня 1990 року він взяв на себе всі телефонні лінії радіостанції KIIS-FM в Лос-Анджелесі.

Коли ФБР розпочало переслідування Поульсена, він пішов у підпілля як утікач.

Його заарештували і засудили до п'яти років у федеральному ув'язненні, а також заборонили користуватися комп'ютерами або Інтернетом протягом 3 років після його звільнення. Він був першим американцем, який вийшов з в'язниці з вироком суду, який заборонив йому користуватися комп'ютерами та Інтернетом після його тюремного ув'язнення

Найвідоміші хакери

Адріан Ламо (Adrian Lamo) (народився 20 лютого 1981 року) - колумбічно-американський аналітик по загрозам та колишній хакер. Ламо вперше отримав увагу ЗМІ за те, що він вторгся у декілька високопрофесійних комп'ютерних мереж, у тому числі "Нью-Йорк Таймс", "Yahoo!" Та "Майкрософт", що завершилося його арештом у 2003 році.

У 2010 році Ламо повідомив про американського солдата Челсі Маннінга федеральним органам влади, стверджуючи, що Маннінг виклав сотні тисяч чутливих урядових документів США на WikiLeaks. Меннінг був заарештований та ув'язнений у військову систему юстиції США, а потім засуджено до 35 років позбавлення волі.

Найвідоміші хакери

Стівен Возняк (Stephen Wozniak)

Народився 11 августа, 1950 (age 66) San Jose, California, United States

Відомий як співзасновник Apple, Стівен "Воз" Возняк розпочав кар'єру хакерської "білої капелюшки" за допомогою "phone phreaking" - сленгу для обходу телефонної системи. Під час навчання в Каліфорнійському університеті він зробив пристрої для своїх друзів під назвою "сині ящики", що дозволило їм здійснити безкоштовні телефонні дзвінки на великі відстані. Возняк нібито використовував такий пристрій, щоб зателефонувати Папі. Пізніше він пішов з університету після того, як почав працювати над ідеєю для комп'ютера. Він утворив Apple Computer зі своїм другом Стівом Джобсом

Найвідоміші хакери

Лойт Бланкеншип (Loyd Blankenship) (народився в 1965), більш відомий своїм псевдонімом Mentor, відомий комп'ютерний хакер і письменник. Він активно функціонує з 1970-х років, коли він був членом хакерів-груп Extasyy Elite і Legion of Doom.