Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
92
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
4.36 Mб
Скачать

Приклад Фішинг-атаки

Приклад Фішинг-атаки

«Шанс выиграть билеты на следующую игру Кубка!»

Приклад Фішинг-атаки

Приклад Фішинг-атаки

Приклад Фішинг-атаки

Фішинговий сайт соціальної мережі Facebook

Ботнети (зомбі-мережі)

Ботнет або зомбі-мережа - це мережа комп'ютерів, заражених шкідливою програмою, що дозволяє зловмисникам віддалено керувати зараженими машинами без відома користувачів.

Побудова зомбі-мережі:

1. Зараження комп'ютерів користувачів спеціальною програмою - ботом (боти - шкідливі програми, які займаються об'єднанням уражених комп'ютерів в ботнети). Для зараження шкідливою програмою-ботом комп'ютерів користувачів використовуються спам-розсилки, постінг повідомлень на форумах і в соціальних мережах або ж сам бот наділяється функцією саморозповісюдження, як всі віруси або черв'яки. При замовленні спам-розсилок, при постінгу повідомлень на форумах і в соціальних мережах, щоб змусити потенційну жертву встановити бот, використовуються різні прийоми соціальної інженерії. Наприклад, пропонується подивитися цікаве відео, для чого потрібно завантажити спеціальний кодек. Після завантаження та запуску такого файлу, користувач, звичайно, не зможе подивитися ніякого відео та, швидше за все, не помітить взагалі ніяких змін, а комп'ютер виявиться заражений.

Ботнети (зомбі-мережі)

Другим широко використовуваним методом є drive-by-download, тобто непомітне завантаження шкідливої програми​ . Суть цього методу зводиться до того, що при відвідуванні користувачем зараженої веб-сторінки на його комп'ютер, через різні уразливості в додатках, перш за все в популярних браузерах, завантажується шкідлива програма. Для експлуатації вразливостей використовуються - експлойти, що дозволяють не тільки непомітно завантажити, але і непомітно запустити шкідливу програму. У разі успішної атаки, у користувача навіть не виникне підозри, що з комп'ютером відбувається щось недобре. Такий вид поширення шкідливого ПЗ найбільш небезпечний, адже якщо зламаний популярний ресурс заражаються десятки тисяч користувачів!

Прикладами таких ботів можуть бути представники сімейств Virus.Win32.Virut і Net-Worm.Win32.Kido.

Ефективність такого підходу важко переоцінити: на сьогоднішній день зомбі- мережа, побудована Kido, є найбільшою в світі.

Динаміка збільшення кількості ботнетів за останній рік

Джерело: Shadowserver

Мобільні ботнети

іконка Foncy «MADDEN NFL 12» після установки