Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.01.2021
Размер:
15.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни пвнз "міжнародний науково-технічний університет імені академіка юрія бугая"

Кафедра право

Задачи

з дисципліни Адвокатура

Виконала:

Студент заочної форми навчання

Групи ЗП-81

Пархоменко Яна

Володимирівна

Перевірила:

викл. Жук А.В

Київ-2020

Завдання №1

Адвокат Бельченко Т.А. здійснював представництво інтересів юридичної фірми по різним судовим справам. У серпні 2012 р. адвокат разом з двома колегами створили адвокатське об’єднання. Проте, дізнавшись про дану подію, юридична фірма відмовилось від співпраці з адвокатом Бельченко Т.А., посилаючись на те, що при вступі до адвокатського об’єднання адвокатом буде порушено адвокатську таємницю відносно товариства.

Чи вірними є доводи юридичної фірми?

Як співвідносяться принцип гласності в діяльності адвокатського об’єднання з принципом конфіденційності адвокатської діяльності?

Висловіть своє бачення стосовно збереження адвокатської таємниці адвокатом, який перебуває у складі адвокатського об’єднання.

За ч. 1 ст. 15 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» адвокатське об’єднання є юридичною особою, створеною шляхом об’єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту. В ч. 6 цієї статті вказується, що адвокатське об’єднання зобов’язане забезпечити дотримання професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

Ч. 1 ст. 22 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» визнає адвокатською таємницею будь-яку інформацію, що стала відома адвокату, помічнику адвоката, стажисту адвоката, особі, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, про клієнта, а також питання, з яких клієнт (особа, якій відмовлено в укладенні договору про надання правової допомоги з передбачених цим Законом підстав) звертався до адвоката, адвокатського бюро, адвокатського об’єднання, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складені ним документи, інформація, що зберігається на електронних носіях, та інші документи і відомості, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності.

Вч. 3 ст. 22 цього закону вказано, що обов’язок зберігати адвокатську таємницю поширюється на адвоката, його помічника, стажиста та осіб, які перебувають у трудових відносинах з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням, а також на особу, стосовно якої припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю. Адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об’єднання зобов’язані забезпечити умови, що унеможливлюють доступ сторонніх осіб до адвокатської таємниці або її розголошення.

Зупинемося більш детально на співвідношенні принципу гласності в діяльності адвокатського об’єднання з принципом конфіденційності адвокатської діяльності. Діяльність адвокатських об’єднань грунтується на засадах добровільності, самоврядуванні, колегіальності та гласності.

В ст. 10 Правил адвокатської етики затверджених Звітно-виборним з’їздом адвокатів України 2017 року «09» червня 2017 року вказується, що дотримання принципу конфіденційності є необхідною і щонайважливішою передумовою довірчих відносин між адвокатом і клієнтом, без яких є неможливим належне надання професійної правничої (правової) допомоги, здійснення захисту та представництва. Тому збереження конфіденційності будь-якої інформації, яка визначена як предмет адвокатської таємниці Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», або становить персональні дані про фізичну особу, які охороняються законодавством з питань захисту персональних даних, є правом адвоката у відносинах з усіма суб’єктами права, які можуть вимагати розголошення такої інформації, та обов’язком щодо клієнта і тих осіб, кого ця інформація стосується. В цій же статті вказується, що адвокат зобов’язаний поінформувати та роз’яснити дотримання принципу конфіденційності його помічникам, стажистам та іншим особам, які перебувають у трудових відносинах з адвокатом (адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням).

На сьогодні в адвокатській діяльності діє пріоритет принципу конфіденційності адвокатської діяльності над принципом гласності.

В фабулі справи вказано, що юридична фірма відмовилось від співпраці з адвокатом Бельченко Т.А., посилаючись на те, що при вступі до адвокатського об’єднання адвокатом буде порушено адвокатську таємницю відносно товариства. Проте доказів такого порушення фірма не надала. Окрім того, адвокатське об’єднання так само як і адвокат створює всі умови для забезпечення конфіденційного та захисту адвокатської таємниці.

Статус адвокатської таємниці у справах, які велися адвокатом в процесі здійснення його адвокатської діяльності не змінюється з переходом його в склад адвокатського об’єднання.