Скачиваний:
2
Добавлен:
15.01.2021
Размер:
19.15 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПВНЗ "МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ АКАДЕМІКА ЮРІЯ БУГАЯ"

Кафедра право

Контрольна робота

з дисципліни Адвокатура

Виконав:

Студент заочної форми навчання

Групи ЗП-81

Захарченко К.О

Перевірила:

викл. Жук А.В

Київ-2021

Завдання №1

До Міністерства юстиції України надійшла заява гр. Д., який є уповноваженим представником адвокатської фірми «Допомога», з проханням зареєструвати зазначене адвокатське об’єднання. Для реєстрації були подані всі необхідні документи. При розгляді питання про реєстрацію було встановлено, що Статутом адвокатської фірми «Допомога» передбачається можливість ведення підприємницької діяльності.

Яке рішення повинне бути прийняте Міністерством юстиції і чому? Як ви розумієте цілі і завдання адвокатських об’єднань ?

За ч. 1 ст. 15 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатське об’єднання є юридичною особою, створеною шляхом об’єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту. Ч. 2 цієї статті передбачає, що державна реєстрація адвокатського об’єднання здійснюється в порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Слід зауважити, що на сьогодні питання унормування статуту адвокатського об’єднання залишається невизначеним. Окрім того, відсутній єдиний підхід до кваліфікації адвокатської діяльності та діяльності адвокатських об’єднань як підприємницької чи непідприємницької. Досліджуючи зазначену проблематику, слід відштовхуватися від того, що така діяльність безпосередньо пов’язана з наданням правової допомоги. Згідно з п. 3.2. Рішення Конституційного Суду України від 30.09.2009 № 23-рп/2009, правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз’яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема, в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо, а вибір форми та суб’єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати.

В окремих наукових джерелах висловлюється точка зору, що діяльність адвокатських об’єднань є некомерційним господарюванням [4]. Водночас, відповідно до ст. 14 Податкового кодексу, неприбуткові підприємства, установи та організації – це підприємства, організації та установи, основною метою діяльності яких є не одержання прибутку, а провадження благодійної діяльності та меценатства й іншої діяльності, передбаченої законодавством.

Чинне законодавство України про адвокатуру та адвокатську діяльність не дає однозначної відповіді на питання, чи є адвокатська діяльність, як і діяльність адвокатських об’єднань, підприємницькою чи непідприємницькою. Водночас очевидним, з нашої точки зору, є той факт, що діяльність адвокатських об’єднань здійснюється з метою одержання прибутку. Зокрема, як передбачено чинним законодавством України, адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльністю адвоката, а адвокатура України – це недержавний самоврядний інститут, що забезпечує здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги на професійній основі, а також самостійно вирішує питання організації і діяльності адвокатури в порядку, встановленому законом. Тобто, задля того щоб були дотримані засади «незалежності» та «самостійності», необхідним є фінансування. Відповідно, адвокати, створивши об’єднання, спрямовуючи свою діяльність на одержання прибутку, таким чином одержують необхідне фінансування.

В будь-якому разі на сьогодні відсутня чітка вимога законодавства щодо того, що в статуті адвокатського об’єднання не може передбачатися ведення підприємницької діяльності.

Завдання №4

Адвокату П. було доручено ведення справи по звинуваченню Л. за ч. 2 ст. 396 КК України. У кримінальній справі була вкрай поверхово досліджена особистість Л. Адвокат направив листа за місцем його роботи з проханням надіслати більш детальну характеристику.

Чи правильно зробив адвокат? Назвіть основні види адвокатської діяльності.

Ст. 396 ККУ передбачає кримінальну відповідальність за приховування злочину. Згідно з ст. 20 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, а також до фізичних осіб (за згодою таких фізичних осіб).

Види адвокатської діяльності визначено в ч. 1 ст. 19 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». Згідно з нею до таких видів відносяться наступні:

1) надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

2) складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

3) захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення;

4) надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;

5) представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов’язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні;

6) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами;

7) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

8) надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань;

9) захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв’язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

Тобто в фабулі справи мова йде про захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого.При цьому адвокат зробив правильно.

Завдання №6

Громадянин В. звернувся за правовою допомогою у справі про відшкодування шкоди, де він виступав відповідачем, до адвоката Ч. При цьому, В. пояснив, що у завданні шкоди він винний, але нести відповідальність не бажає, та попросив адвоката Ч. здійснити всі передбачені законом дії для уникнення відповідальності, за що пообіцяв адвокату значну винагороду. Адвокат відмовився від прийняття доручення, порадивши В. замість оплати правової допомоги зазначені кошти виплатити постраждалій особі.

Чи правомірна відмова адвоката від прийняття доручення?

Якими принципами професійної діяльності керуються адвокати при прийнятті доручень на ведення справ?

Згідно з положеннями Ст. 17 Правил адвокатської етики адвокат має право відмовитись від прийняття доручення клієнта, виходячи з будь-яких причин та без їх пояснення. В ст. 7 цих правил зазначено, що адвокат не може давати клієнту поради, свідомо спрямовані на полегшення вчинення правопорушень, або іншим чином умисно сприяти їх вчиненню його клієнтом або іншими особами. Адвокат не має права в своїй професійній діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або цим Правилам.

За ч. 1 ст. 28 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» адвокату, адвокатському бюро або адвокатському об’єднанню забороняється укладати договір про надання правової допомоги у разі конфлікту інтересів. Адвокату забороняється укладати договір про надання правової допомоги і він зобов’язаний відмовитися від виконання договору, укладеного адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням, у разі, якщо:  результат, досягнення якого бажає клієнт, або засоби його досягнення, на яких він наполягає, є протиправними, суперечать моральним засадам суспільства, присязі адвоката України, правилам адвокатської етики;

Таким чином, відмова адвоката від прийняття доручення э правомірною. Основні принципи, яких має дотримуватися адвокат, визначено в розділі ІІ Правил адвокатської етики:

1. Незалежність та свобода адвоката у здійсненні адвокатської діяльності

2. Дотримання законності.

3. Пріоритет інтересів клієнта.

4. Неприпустимість конфлікту інтересів.

5. Конфіденційність.

6. Компетентність та добросовісність.

7. Повага до адвокатської професії.