Скачиваний:
2
Добавлен:
15.01.2021
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Завдання №2

Міськрайонний суд виніс окрему ухвалу на адресу адвоката М. у зв’язку з тим, що він, захищаючи підсудного Р., впливав на свідків умовляннями і погрозами з метою домогтися вигідних для займаної ним позиції по справі показань. Окрема ухвала була розглянута на засіданні дисциплінарної палати Київської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Яке рішення повинне, на ваш погляд, бути прийняте на засіданні? Оцініть перспективи розгляду дисциплінарної справи М. з урахуванням факту використання ним вказаних засобів і методів захисту.

Згідно з п. 1 ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний: дотримуватися присяги адвоката України та правил адвокатської етики.

Ст. 25 Правил адвокатської етики передбачає, що адвокату категорично забороняється використовувати при виконанні доручення клієнта незаконні та неетичні засоби, зокрема, спонукати свідків до надання завідомо неправдивих показань, вдаватися до протизаконних методів тиску на протилежну сторону чи свідків (погроз, шантажу, тощо), використовувати свої особисті зв’язки (чи в окремих випадках особливий статус) для впливу прямо або опосередковано на суд або інший орган, перед яким він здійснює представництво, або захист інтересів клієнтів, використовувати інформацію, отриману від колишнього клієнта, конфіденційність якої охороняється законом, використовувати інші засоби, що суперечать чинному законодавству або цим Правилам.

За ст. 34 цього закону дисциплінарним порушенням цього закону є 3) порушення правил адвокатської етики; 5) невиконання або неналежне виконання своїх професійних обов’язків.

В нашому випадку це однозначно порушення правил адвокатської етики, оскільки адвокат, захищаючи підсудного Р., впливав на свідків умовляннями і погрозами з метою домогтися вигідних для займаної ним позиції по справі показань. Це означає, що до адвоката може бути застосовано одне з дисциплінарних стягнень, які передбачені ст. 35 Закону:

1) попередження;

2) зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року;

3) для адвокатів України - позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України, а для адвокатів іноземних держав - виключення з Єдиного реєстру адвокатів України.

Завдання №3

Зазначте у приведеному переліку вимоги, які закон пред’являє до адвокатів та їх помічників:

Громадянство України.

Вища юридична освіта.

Стаж роботи за спеціальністю юриста не менш трьох років.

Проходження випробувального строку.

Проходження стажування на посаді адвоката.

Необхідні політичні і моральні якості.

Відсутність близьких родичів, які працюють у суді цього району.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» адвокат – це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом. В ст. 6 цього закону визначено, що адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Таким чином, серед наведених вимог є стаж роботи за спеціальністю юриста не менш трьох років. Але адвокат має мати стаж за спеціальністю юриста не менш 2 років (ст. 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), вища юридична освіта, проходження стажування на посаді адвоката.

За п. 3 ст. 6 цього закону

повна вища юридична освіта - повна вища юридична освіта, здобута в Україні, а також повна вища юридична освіта, здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку;

стаж роботи в галузі права - стаж роботи особи за спеціальністю після здобуття нею повної вищої юридичної освіти.

Вимоги до помічника адвоката передбачені ст. 16 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». Згідно з нею адвокат може мати помічників з числа осіб, які мають повну вищу юридичну освіту. Помічники адвоката працюють на підставі трудового договору (контракту), укладеного з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням, з додержанням вимог цього Закону і законодавства про працю.

Згідно з Положенням про помічника адвоката, затвердженим рішенням Ради адвокатів України від 25 вересня 2015 року № 113 помічником адвоката може бути фізична особа, яка:

є громадянином України або іноземним громадянином, чи особою без громадянства, які у встановленому порядку отримали дозвіл на працевлаштування в Україні на посаду помічника адвоката;

має повну вищу юридичну освіту;

володіє державною мовою;

прослухала спеціальний курс-інструктаж введення в професію помічника адвоката у Вищій школі адвокатури НААУ

Тобто серед наведених у фабулі вимог можна виокремити громадянство України та вищу юридичну освіту.