Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
База Крок 1 ЗЛП Біохімія для іспиту.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
13.01.2021
Размер:
692.74 Кб
Скачать

Сполучна тканина

1. У сечі хворого виявлено оксипролін і пролін в підвищених концентраціях. Порушення метаболізму якого білка можна припустити у даного хворого?

A. * Коллагена.

B. Гемоглобіну.

C. міозину.

D. Фібриногену.

E. протромбіну.

2. У хворого на цингу виявлено порушення гідроксилювання проліну і лізину в складі колагену. Гальмування якого біохімічного процесу приводити до цього порушення?

A. * мікросомального окислення.

B. Перекисного окислення ліпідів.

C. Тканинного дихання.

D. пероксидазного окислення.

E. Окисного фосфорилювання.

3. До косметолога звернувся пацієнт з проханням позбавити його від татуювання на плечі. Яка речовина, що міститься в сполучній тканині, обмежує поширення барвника і робить можливим такий вид "живопису"?

A. * Гіалуронова кислота.

B. Гамма-глобулін.

C. Фібронектин.

D. Гепарин.

E. еластин.

4. При парадонтозі відбувається деструкція білкових і полісахаридних компонентів сполучної тканини. Який з наведених білків входить до складу сполучної тканини?

A. * Колаген.

B. Альбумін.

C. трансферина.

D. церрулоплазміна.

E. антитрипсину.

5. Відомо, що синовіальна рідина зменшує тертя суглобових поверхонь. При ревматизмі або артриті її в'язкість знижується внаслідок деполімеризації (руйнування):

A. * гіалуроновоі кислоти.

B. Глікогену.

C. колагену.

D. Гепарину.

E. Альбуміну.

6. Підвищена крихкість судин, руйнування емалі та дентину зубів при цинзі багато в чому обумовлені порушенням дозрівання колагену. Який етап модифікації проколагену порушений при цьому авітамінозі?

A. * Гідроксилювання пролина.

B. Освіта поліпептидних ланцюгів.

C. Глікозилювання гідроксілізінових залишків.

D. Видалення з проколагену С-кінцевого пептиду.

E. Відщеплення N- кінцевого пептиду.

7. Гіповітаміноз С призводить до зменшення утворення органічного матриксу та порушення синтезу колагену, так як цей вітамін бере участь в процесах:

A. * гідроксилювання проліну.

B. карбоксилирование пролина.

C. карбоксилирование лізину.

D. гідроксилюванні аргініну.

E. гідроксилювання триптофану.

8. Гідроксипролін є важливою амінокислотою у складі колагену. За участю якого вітаміну відбувається утворення цієї амінокислоти шляхом гідроксилювання проліну?

A. * C.

B. D.

C. B1.

D. B2.

E. B6.

9. Після загоєння рани на її місці утворився рубець. Яка речовина є основним компонентом цього різновиду сполучної тканини?

A. * Колаген.

B. еластин.

C. Гіалуронова кислота.

D. Хондроітінсульфат.

E. кератансульфатів.

10. У хворих колагенозом має місце процес деструкції сполучної тканини. Збільшення вмісту яких сполук в крові це підтверджує?

A. * Змісту оксипролина і оксилізину в крові.

B. Змісту креатину і креатиніну.

C. Активності ізоферментів ЛДГ.

D. Активності трансаміназ.

E. Рівня уратів в крові.

11. У чоловіка 53 років діагностовано хворобу Педжета. У сечі різко підвищений рівень оксипроліну, що свідчить перш за все про посилення розпаду:

A. * Коллагена.

B. кератину.

C. Альбуміну.

D. Гемоглобіну.

E. Фібриногену.

12. При обстеженні хворого виявлено характерна клініка коллагенозов. Вкажіть, збільшення якого показника сечі характерне для цієї патології.

A. * гідроксипролін.

B. Аргініну.

C. Глюкози.

D. Мінеральних солей.

E. Солей аммоніяю

13. Жінка 30 років хворіла близько року, коли вперше з'явилися болі в області суглобів, їх припухлість, почервоніння шкіри над ними. Попередній діагноз ревматоїдний артрит. Однією з ймовірних причин цього захворювання є зміна в структурі білка сполучної тканини:

A. * Коллагена.

B. муцини.

C. міозину.

D. Овоальбуміна.

E. тропонин.

14. Хвора 36-ти років страждає колагенозом. Збільшення вмісту якого метаболіту найімовірніше буде встановлено в сечі?

A. * оксипроліну.

B. индикан.

C. Креатиніну.

D. Сечовини.

E. Уробіліноген.

15. У дитини спостерігається затримка фізичного і розумового розвитку, глибокі порушення з боку сполучної тканини внутрішніх органів, в сечі виявлено кератансульфатів. Обмін яких речовин порушений:

A. * глікозаміногліканами.

B. Коллагена.

C. еластину.

16. У сироватці крові пацієнта виявлено підвищення концентрації оксипроліну, сіалових кислот, С-реактивного білка. Загострення якої патології найімовірніше у даного пацієнта?

A. * Ревматизму.

B. ентероколіти.

C. Гепатиту.

D. Бронхіт.

E. панкреатиту.

17. У сироватці крові пацієнта встановлено підвищення активності гіалуронідази. Визначення якого біохімічного показника сироватки крові дозволить підтвердити припущення про патологію сполучної тканини?

A. * сіалові кислоти.

B. Білірубіну.

C. Січовий кислоти.

D. Глюкози.

E. галактоза.

18. У процесі старіння організму зменшується зв'язування води сполучною тканиною. Це пов'язано зі зменшенням концентрації:

A. * глікозаміногліканами.

B. Коллагена.

C. Фосфоліпідів.

D. Гиалуроновой кислоти.

E. хондроїтинсірчаної кислоти.

19. При обстеженні хворого виявлено характерна клініка колагенозу. Вкажіть, збільшення якого показника сечі характерно для цієї патології

A. * гідроксипролін.

B. Аргініну.

C. Глюкози.

D. Мінеральних солей.

E. Солей амонію.

20. У хворого з частими кровотечами у внутрішні органи і слизові оболонки в складі колагенових волокон виявили пролін і лізин. Відсутність якого вітаміну призводить до порушення їх гідроксилювання?

A. * Вітаміну С.

B. Вітаміну Е.

C. Вітаміну К.

D. Вітаміну А.

E. Вітаміну Д.

21. Відомо, що молекула колагену містить амінокислоти оксипроліну, оксілізін. Які з перерахованих речовин беруть участь в гидроксилировании пролина і лізину під час синтезу колагену?

A. * Аскорбінова кислота.

B. Фолієва кислота.

C. Пантотеновакислота.

D. Глутаминовая кислота.

E. Аспарагінова кислота.

22. У сечі хворого виявлені оксипроліну і пролін в підвищених концентраціях. Порушення метаболізму якого білка можна припустити у даного хворого?

A. * Коллагена.

B. Гемоглобіну.

C. міозину.

D. Фібриногену.

E. протромбіну.

23. У хворого з частими кровотечами з внутрішніх органів і слизових оболонок виявлені пролін і лізин у складі колагенових волокон. Через відсутність якого вітаміну порушено їх гідроксилювання?

A. * Вітаміну С.

B. Вітаміну К.

C. Вітаміну А.

D. Тіаміну.

E. Вітаміну Е.

24. Хвора 36 років страждає колагенозом. Збільшення вмісту якого метаболіту найбільш вірогідно буде встановлено в сечі?

A. * оксипроліну.

B. индикан.

C. Креатиніну.

D. Сечовини.

E. Уробіліноген.

25. У жінки 63 років є ознаки ревматоїдного артриту. Підвищення рівня якого з перерахованих нижче показників крові буде найбільш значущим для підтвердження діагнозу?

A. * Сумарних гликозаминогликанов.

B. ліпопротеїнів.

C. Кислого фосфатази.

D. Загального холестерину.

E. R-глікозідази.

26. У хворого спостерігаються часті кровотечі з внутрішніх органів, слизових оболонок. Аналіз виявив недостатність гідрооксіпроліна і гідроксилізин в складі колагенових волокон. При нестачі якого вітаміну в організмі порушуються процеси гідроксилювання названих амінокислот?

A. * Вітаміну С.

B. Вітаміну А.

C. Вітаміну Н.

D. Вітаміну К.

E. Вітаміну РР.

27. До фибрилярную елементів сполучної тканини належать колаген, еластин і ретикулін. Вкажіть амінокислоту, яка входить тільки до складу колагену і визначення якої в біологічних рідинах використовується для діагностики захворювань сполучної тканини

A. * Гідроксипролін.

B. Пролін.

C. Гліцин.

D. Лізин.

E. Фенілаланін.

28. У вагітної в віці 28 років, досліджували ферменти в клітинах амніотичної рідини. При цьому виявилася недостатня активність бета-глюкуронідази. Який патологічний процес спостерігається

A. * Мукополісахарідоз.

B. Глікогеноз.

C. аглікогенози.

D. колагеноза.

E. ліпідозах

29.Наследственние захворювання - мукополісахаридози проявляються порушенням обміну в сполучній тканині, потологии суглобів і кісток. Який показник аналізу сечі свідетельствет про наявність такої патології?

A. * Надмірна секреція гликозаминогликанов.

B.Чрезмерная екскреція амінокислот.

C.Чрезмерная екскреція ліпідів.

D.Чрезмерная екскреція глюкози.

E.Чрезмерная екскреція альбуміну.

30.Ізвестно, що синовіальна рідина зменшує тертя суглобових поверхонь. При ревматизмі або артриті її в'язкість сніжаеться внаслідок деполімеризації такого речовини:

A. * Гиалуроновой кислоти.

B.Глікогена.

C.Колагена.

D.Гепаріна.

E.Альбуміна.

31.У хворого з нирковою недостоточностью виявлено різке зниження вмісту натрію в сироватці крові. Відзначаються бліді пухкі набряки обличчя, з'являються в ранковий час. Яка речовина, що входить в міжклітинний матрикс сполучної тканини, зв'язує іони натрію, що надходять з кров'яного русла?

A. * Гіалуронова кислота.

B.Коллаген.

C.Еластін.

D.Проколлаген.

E.Фібронектін.

32. У хворого, який страждає на цингу, порушені процеси утворення сполучної тканини, що призводить до розхитування і випадання зубів. Порушення активності якого ферменту викликає ці симптоми?

A. * Лізілгідроксілаза. .

B. глікозілтрансферази.

C. Прокаллагенпептідаза С-кінцевого пептиду

D. Еластаза.

E. Проколлагенпептідаза N-кінцевого пептиду.

33.Прі остеолатерізме зменшується міцність колагену, обумовлена ​​помітним зменшенням освіти поперекових зшивок в колагенових фібрила. Причиною цього явища є зниження активність:

A. * Лізілоксідази.

B. моноаміноксидази.

C. Пролілгідроксілази.

D .Лізілгідроксілази.

E. Колагенази.

34.К лікаря звернувся юнак зі скаргами, які можна розцінювати як симптоми активної форми ревматизму - пошкодження сполучної тканини, що супроводжується руйнуванням гетеро полісахаридів в складі глікопротеїнів. Які біохімічні показники крові та сечі необхідно досліджувати для уточнення діагнозу?

A. * сіалові кислоти.

B. Глюкозу.

C. Кетонові тіла.

D .Індікан.

E. Білкові фракції.

35.У вагітної у віці 28 років, досліджували ферменти в клітинах амніотичної рідини, при цьому виявилася недостатня активність бета - глюкуронідази. Який патологічний процес спостерігається?

A. * Мукополісахародози.

B .Глікогенози.

C. аглікогенози.

D. Колагенози.

E. ліпідозах.

36.Агрегати муцина затримують воду, що забезпечу¹ добрі їх в'язкість і захисну дію. Це забезпечу¹ добрі їх в'язкість і захисне дейстівія. Це можливо тому, що до складу структури муцину входять:

A. * Глікозаміноглікани.

B.Гомополісахаріди.

C.Дісахаріди.

D.Олігосахаріди.

E.Глюкоза.

37.Какие глікозаміноглікан є найбільш типовим для кісткової тканини і виконує головну функцію в формуванні хрящової і кісткової тканини:

A. * Хондроітінсульфат.

B.Гіалуроновая кислота.

C.Дерматансульфат.

D .Кератансульфат.

E.Гепарін.

38. У хворого з системною склеродермією посилений розпад колагену. Посилення екскреції з сечею якої амінокислоти відображатиме процеси деструкції колагену?

A. оксипроліну.

B. Серін.

C. Аланин.

D. Триптофан.

E. Фенілаланін.