Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ Міжнародна міграція робочої сили.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.12.2020
Размер:
37.65 Кб
Скачать

2. Види трудової міграції.

Розрізняють внутрішню міграцію робочої сили, яка відбувається між регіонами однієї держави, і зовнішню міграцію, що торкається кілька країн. Наука міжнародної економіки займається зовнішньою міграцією робочої сили і її економічними причинами.

Основні поняття, що використовуються при вивченні проблем міжнародної міграції, наступні:

Міграція робочої сили - переселення працездатного населення з одних держав в інші терміном більш ніж на рік, викликане причинами економічного й іншого характеру.

Імміграція - в'їзд працездатного населення в дану країну з-за її меж.

Еміграція - виїзд працездатного населення з даної країни за її межі.

Міграційне сальдо - різниця імміграції з країни й еміграції в країну.

Реемиграція - повернення емігрантів на батьківщину на постійне місце проживання.

Міжнародна міграція робочої сили виникла багато століть тому і за минулий з тих пір час зазнала серйозних змін (Першим масовим переміщенням трудящих у новий час став цілеспрямований завезення рабів з Африки на Американський континент, в результаті чого в 17-19 століть населення Африки не тільки не збільшилася , але і скоротилося.

В останні роки акцент в аналізі міграції змістився на дослідження акумуляції людського капіталу як ендогенного фактора економічного зростання країн. Виходячи з того, що накопичений людський потенціал є найважливішою передумовою економічного розвитку, в рамках цієї групи моделей міжнародна міграція є одним з пояснень відмінностей в темпах економічного зростання між країнами.

3.Економіческая ефекти міграції.

Міжнародна міграція робочої сили може здійснюватися як з економічних, так і за зовнішньоекономічними причин. У число останніх включаються політичні та релігійні причини, об'єднання і розпад держав, природні лиха, війни, екологічні проблеми, причини особистого характеру. Кожна з цих та багато інших неекономічні причини здатні привести і приводять до великих міждержавних переміщення робочої сили, які будуть мати ті ж економічні наслідки, що і міжнародна міграція робочої сили, з економічних причин, під якими розуміються головним чином міждержавні розбіжності в оплаті праці.

4. Трудова міграція - характерна особливість міжнародних економічних відносин.

Проблема міжнародної трудової міграції в даний час існує в двох аспектах: по-перше, міграція робочої сили з країн, що розвиваються в розвинені; по-друге, міграція між розвиненими країнами.

В середині 20 століття було відзначено саме значне явище в історії сучасної міграції населення. У 40-і роки 20 століття стався вибух еміграції з Ірландії в США.

Можна виділити 5 напрямків міжнародної міграції робочої сили:

-міграція з країн, що розвиваються в промислово розвинені країни;

-міграція в рамках промислово розвинених країн;

-міграція робочої сили між країнами, що розвиваються;

-міграція робочої сили з колишніх соціалістичних країн у промислово розвинуті країни (подібна до міграцією з країн, що розвиваються в промислово розвинені);

-міграція науковців, кваліфікованих фахівців з промислово розвинених в країни, що розвиваються.

Для промислово розвинених країн іноземна робоча сила з країн, що розвиваються означає забезпечення ряду галузей, інфраструктурних служб необхідними працівниками, без яких неможливий нормальний виробничий процес, а іноді просто нормальна повсякденне життя ..

Міжнародна міграція робочої сили, яка існує в рамках промислово розвинених країн, пов'язана більшою мірою з неекономічними факторами, ніж з економічними.

Існує міграція робочої сили з промислово розвинених в країни, що розвиваються. В основному - це порівняно невеликий потік кваліфікованих кадрів.

Одна з найголовніших причин використання іноземної робочої сили з країн ближнього зарубіжжя в прикордонних регіонах - її економічна вигідність. Перш за все - низькі транспортні витрати на доставку робочої сили, а також відсутність істотних витрат на розміщення і облаштування в разі маятникової міграції.

Який вплив робить міграція робочої сили на країни, які імпортують і експортують робочу силу?

Країни, що приймають робочу силу, отримують при цьому такі переваги:

-підвищується конкурентоспроможність вироблених країною товарів внаслідок зменшення витрат виробництва, пов'язаних з більш низькою ціною іноземної робочої сили;

-іноземні робочі, пред'являючи доплнітельний попит на товари і послуги, стимулюють зростання проізвобства і додаткову зайнятість у країні перебування;

-При імпорті кваліфікованої робочої сили приймаюча країна економить на витратах на освіту та професійну підготовку;

-іноземні робочі часто розглядаються як певний амортизатор у випадку криз і безробіття. Вони першими можуть бути звільнені;

-іноземні працівники не забезпечуються пенсіями і не враховуються при реалізації різного роду соціальних програм.

Для країн, що експортують робочу силу, в свою чергу, також є цілий ряд переваг.

Основні з них такі:

Експорт робочої сили розглядається як важливе джерело надходження ВКВ у країну.

Експорт робочої сили означає зменшення тиску надлишкових трудових ресурсів і, відповідно, соціальної напруги в країні.

Безкоштовне для країни-експортера навчання робочої сили новим професійним навичкам, знайомство з передовою організацією праці та ін.

У той же час країни-експортери капіталу стикаються і з деякими негативними явищами. Головне - це відтік кваліфікованих, ініціативних кадрів, таких необхідних національній економіці.

В умовах нерозвиненості статистики та прикордонної системи потоки міжнародних мігрантів протягом декількох століть взагалі не фіксувалися державними органами. Та й сьогодні точно визначити обсяги міжнародного переміщення цього найважливішого чинника виробництва представляється досить-таки складною справою.