Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ Міжнародна міграція робочої сили.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.12.2020
Размер:
37.65 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни одеський національний економічний університет

Кафедра міжнародних економічних відносин

Реферат

з дисципліни <<Міжнародна економіка>>

на тему:

<<Міжнародна міграція робочої сили>>

Виконав:

Студент 25 групи ФЕУП

Гуменюк Володимир

Перевірила:

к.і.н., доцент

Короленка Наталія Валеріївна

Одеса- 2020

ЗМІСТ:

Вступ

1. Основи міжнародної міграції робочої сили

2. Види трудової міграції

3. Економічні ефекти міграції

4. Трудова міграція - характерна особливість міжнародних

економічних відносин

5. Механізм контролю міграції

6. Регулювання імміграції

7. Економічні наслідки міграції робочої сили

Висновок

Список використаної літератури

Вступ.

Активно відбувається в усьому світі процес інтернаціоналізації виробництва супроводжується інтернаціоналізацією робочої сили. Трудова міграція стала частиною міжнародних економічних відносин. Міграційні потоки спрямовуються з одних регіонів і країн в інші. Породжуючи певні проблеми, трудова міграція забезпечує безсумнівні переваги країнам, що приймають робочу силу і поставляють її.

Що спостерігається в останні десятиліття інтенсифікація процесів міграції виражається як у кількісних показниках, так і в якісних: змінюються форми і напрямки пересування трудових потоків.

Одним із проявів інтернаціоналізації і демократизації господарського і соціально-культурного життя людства, а також наслідків гострих міжнаціональних протиріч, прямих зіткнень між країнами і народами, надзвичайних ситуацій і стихійних лих є великомасштабні внутрішньодержавні та міждержавні переміщення населення і трудових ресурсів в різних формах. Це - добровільні мігранти, що користуються правами і можливостями, наданими їм світовою цивілізацією і міжнародними ринками праці для вибору місця проживання і роботи. Це - біженці і вимушені мігранти, що залишають отчий дах не по своїй волі, а під тиском «обставин».

Світова спільнота, ще недавно не відчували безпосередній розміри, особливості та наслідки міграційних процесів на міжнародному рівні, зіткнулося з необхідністю координації зусиль багатьох країн для розв'язання гострих ситуацій і колективному регулювання міграційних потоків.

1.Основи міжнародної міграції робочої сили.

Міжнародна трудова міграція - це переміщення з однієї країни в іншу робочої сили. Вона безпосередньо пов'язана, перш за все, з проблемою вивозу капіталу, значною мірою визначається внутрішніми закономірностями його руху, хоча мова йде про пересування товару «особливого роду». Об'єктивно можливість міжнародної міграції робочої сили формується в силу появи національних відмінностей в розмірах заробітної плати - так традиційно прийнято розглядати економічну сутність переселенських

рухів. Але це, однак, лише один, нехай навіть суттєвий, аспект даної проблеми. Інший, реальний, полягає в існуванні органічного безробіття в окремих країнах, особливо що розвиваються. Тому не завжди правомірно пояснення переселенських рухів найманої праці лише чинниками, пов'язаними з прагненням продати свою здатність до праці дорожче. Часто мова йде про великих масивах переселенців, готових працювати «за шматок хліба». Зовсім інакше йде справа з міграцією робочої сили в рамках власне індустріальних країн, в яких є можливість вибору і конкретної професії, і конкретної роботи. Здається, в традиційних підходах до проблеми відчувається явний перекіс в сторону «класовості» і «об'єктивності» - замість аналізу конкретної ситуації, що складається в процесі спілкування людей у ​​сфері міжнародно-трудової діяльності.

Масова міграція стала одним з характерних явищ життя світового співтовариства другої половини ХХ століття. Міжнародна (зовнішня) міграція існує в різних формах: трудовий, сімейної, рекреаційної, туристичної та ін. Міжнародний ринок робочої сили охоплює різноспрямовані потоки трудових ресурсів, що перетинають національні кордони.

Міжнародний ринок праці об'єднує національні і регіональні ринки робочої сили.

Міжнародний ринок праці існує в формі трудової міграції.

Міжнародний ринок робочої сили існує поряд з іншими світовими ринками: наприклад, товарів і послуг, капіталу. Робоча сила, переміщуючись з однієї країни в іншу, пропонує себе як товар, здійснює міжнародну трудову міграцію.

Причинами міграції робочої сили є фактори як економічного, так і неекономічного характеру. До причин неекономічного типу відносяться: політичні, національні, релігійні, расові, сімейні та ін.

Причини економічного характеру криються в різному економічному рівні розвитку окремих країн. Робоча сила переміщається з країн з низьким рівнем життя в країни з більш високим рівнем. Об'єктивно можливість міграції з'являється внаслідок національних відмінностей в умовах заробітної плати.

Істотним економічним чинником, що визначає міграцію робочої сили, є наявність органічного безробіття в деяких країнах, перш за все, слабо розвинених. Важливим фактором міжнародної трудової міграції є вивіз капіталу, функціонування міжнародних корпорацій. Транснаціональні корпорації сприяють з'єднанню робочої сили з капіталом, здійснюючи або рух робочої сили до капіталу, або переміщають свій капітал в трудоізбиточние регіони.

Розвиток засобів транспортного зв'язку, в свою чергу, сприяє розвитку міжнародної трудової міграції.

Основу міграційних потоків становлять робітники, меншою мірою, службовці.

В середині 20 століття було відзначено саме значне явище в історії сучасної міграції населення. У 40-і роки 20-го століття стався вибух еміграції з Ірландії в США, внаслідок т. Зв. «Картопляного голоду»

Широкомасштабна міграція на початку 80-х років 20 століття з Італії і країн Східної Європи в США була пов'язана з падінням цін на європейську пшеницю.

Міжнародний поділ праці як вища ступінь розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами, що передбачає стійку концентрацію виробництва певної продукції в окремих країнах, передбачає наявність в різних країнах трудових ресурсів різного обсягу і кваліфікаційного складу.