Добавил:
blinovadasha2002@gmail.com Есть предложения по улучшению и дополнению моих материалов - пиши!)) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕЧЕБНОЕ ДЕЛО / Манипуляционная техника / Педиатрия. Манипуляции.docx
Скачиваний:
251
Добавлен:
20.12.2020
Размер:
31.69 Mб
Скачать

20. Техніка застосування міхура з льодом.

Під впливом холоду судини шкіри і підшкірної клітковини звужуються, в результаті чого знижується чутливість периферичних нервів і зменшується набряк тканин.

Для дітей міхур з льодом або холодною водою використовуютьвідносно рідко (при кровотечах, травмах і опіках).

Для місцевого охолодження застосовують спеціальні гумові міхури з широким горлом, в які поміщають шматочки льоду (з холодильника) абосніг. Міхур або грілку загортають у рушник і накладають на поверхню шкіри на 20-30 хвилин з проміжками в 10-15 хвилин. Лід або сніг можна покласти в поліетиленовий пакет, міцно його зав’язавши.

Алгоритм дій з льодовим міхуром для лікування дитини відрізняється. Спочатку потрібно на відстані 2-3 см від ураженої ділянки розкласти пелюшку, зверху положити ємність з льодом. Дітям до трьох років холодний компрес слід міняти через 7 хвилин.

При втраті свідомості, мігрені лід прикладають на лобову і потиличну область голови. При укусах, травмах, набряках постановку міхура проводять безпосередньо на місце ураження.

Післяз акінчення терапевтичних дій міхур потрібно звільнити від залишків льоду і води. Дезінфекція полягає в ретельній обробці міхура дезрозчином. Для цьогонатуральну тканину слідзмочити в засобі для дезінфекції, двічі протерти посудину всередині і зовні. Зберігати посудину потрібно у відкритому вигляді.

21.Користування кувезом.

Послідовність

Зміст

Примітка

Показання:

Місце виконання:

Підготувати необхідне:

Алгоритм виконання:

Заповнити меличну документацію:

Виходжування недоношенної дитини

Пологовий будинок, дитяча лікарня.

Дистильована вода, лампа ультрафіолетового випромінювання, серветки, дез розчин, приладдя для дезінфекції.

Вимийте руки. Надягніть гумові рукавички. Змініть фільтри. Спорожніть водяний бак зволожувача кувеза. Обробіть внутрішні поверхні кабіни кувезу, поличку, матрац, а потім ручки кувезу 3% розчин перекису водню з 0,5% р-м мийного засобу двічі з інтервалом у 15 хвилин. Закрийте кувез.

Через годину відкрийте кувез. Обробіть двічі серветкою зволоженою дистильованою водою. Розташуйте лампу ультрафіолетового випромінювання на відстані 0,5 метрів від кувеза. Параметри роботи кувезу: t-31-360 С вологість60-80%; концентрація кисню-30-40%. Увага! Експозиція дії дезінфікуючих засобів60 хвилин. Кількість води 3-3,5л. Дезинфекцію здійснюють поза межами дитячої палати в спеціальному і добре провітрюваному приміщенні. Направте промені світла в кабіну відкритого кувезу.Випромінювання проводьте протягом 60 хв. Закрийте кувез. Залийте двічі дистильовану воду у зволожуючу систему. Покладіть марлеві фільтри на всі отвори кабіни. Включіть кувез в електромережу. Задайте параметри роботи кувеза. Витримайте 5 годин. Всі маніпуляції та догляд за дитиною в кувезі проводьте через бокові отвори.

Зробіть відмітку про проведення обробки кувезу у медичній документації.

Параметри роботи кувезу: t-31-360 С вологість60-80%; концентрація кисню-30-40%.

Увага! Експозиція дії дезінфікуючих засобів60 хвилин. Кількість води 3-3,5л. Дезинфекцію здійснюють поза межами дитячої палати в спеціальному і добре провітрюваному приміщенні.

Дезінфікуйте кувез кожні 3-4 дні, перекладаючи дитину в інший кувез.

Тривалість перебування недоношеної дитини в кувезі:

діти, які мають масу понад 1200 г, перебувають в кувезі 3-14 днів,

а при масі, що менше 1200 г – 14-30 днів.

Протягом першого тижня в кувезі температура 36 0 С.

С 12 до 15 днів – 34 0 С.

С 15-20 день – 33 0С.

Після 20 днів – 32 0С.

Вологість – 60-80 %, концентрація кисню – 30-40 %.