Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
magister - копия (2).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.12.2020
Размер:
4.76 Mб
Скачать

2.1. Характеристика ресурсної бази розвитку лікувально-оздоровчого туризму

Львівщина славиться своїми лікувальними курортами, все це завдяки наявним в області природним мінеральним водам, лікувальним грязям, лісовим ресурсам та сприятливому клімату.

Станом на сьогодні на Львівщині наявні біля 200 лікувальних джерел мінеральних вод, які поділяють на 7 типів, також наявні лікувальні грязі. Львівщина славиться своїм найбільшим родовищем озокериту в Україні.

Найбільш відомі курорти Львівщина представлені на рис. 2.1.1.

Рис. 2.1.1. Лікувальні та відпочинкові центри Львівщини

Джерело: [23; 24]

Своїм унікальним лікувальним властивостям бальнеологічні курорти Львівщини мають подякувати особливим геологічним умовам, що сприяли утворенню родовищ підземних мінеральних вод та пелоїдів. Розглянемо більш детально ресурсне забезпечення найбільш відомих лікувальних курортів Львівщини:

1. Курорт Трускавець розташований Дрогобицькому районі – це найвідоміший лікувально-оздоровчий курорт Львівщини. Клімат курорту є досить комфортним в результаті чого період відпочинку там існує протягом року, проте найбільш сприятливим вважається проміжок часу від весни до восени (рис. 2.1.2).

Рис. 2.1.2. Лікувально-оздоровчий курорт м. Трускавець

Джерело: [23]

Площа Трускавецького родовища становить близько 9 км2, та характеризується поширенням різних типів мінеральних вод. Трускавець – це курорт державного значення та міжнародного значення, на сьогодні має понад 25 мінеральних джерел. Найбільш відомою є мінеральна вода «Нафтуся».

Найбільш відомі джерела питних мінеральних вод м. Трускавець та їх характеристики наведені на рис. 2.1.3.

Рис. 2.1.3. Джерела питних мінеральних вод м. Трускавець

Джерело: [23]

Проте серед лікувальних вод курорту присутні не лише питні води, а і води для зовнішнього застосування та солі (рис. 2.1.4).

Рис. 2.1.4. Води та солі для зовнішнього застосування м. Трускавець

Джерело: [23]

Варто наголосити, що лікувальна вода «Нафтуся» Трускавецького походження, завдяки вмісту в ній органічних речовин нафтового походження має переваги перед іншими лікувальними водами та не має аналогів навіть в світі.

2. Курорт Моршин – розташований в Стрийському районі на південь від Львову. Оскільки курорт розташований в передгірному прогині Українських Східних Карпат, там де відбувається розмивання різни солей, то це пояснює формування лікувальних джерел курорту. Мінеральні води курорту Моршин є різноманітними за своїм складом (рис. 2.1.5).

Рис. 2.1.5. Курорт Моршин. Центральний бювет

Джерело: [23]

Саме наявність розсолів – джерел мінеральних вод сприяли становленню курорту Моршин. Мінералізація вод коливається від 16г/л до 400г/ л, тобто наявні, як слабо мінералізовані, так і сильно мінералізовані джерела. Використовуються лікувальні води курорту і для внутрішнього, і для зовнішнього застосування. Основні мінеральні джерела м. Моршин та їх характеристики щодо застосування наведені на рис. 2.1.6.

Рис. 2.1.6. Основні лікувальні джерела м. Моршин

Джерело: [23]

Одним з основних лікувальних елементів Моршинського курорту є озокерит – або як, його ще називають «чорний віск». У місті Борислав. Що знаходиться 60 км. від м. Моршин знаходиться єдине в світі родовище цієї речовини. Озокерит в своєму складі має високомолекулярні парафіни та церезини, з домішками рідких цінних масел та асфальтно-смолистих речовин.

Озокерит має протизапальну та аналгетичну дію, зазвичай використовується для лікування опорно-рухового апарату, при запаленні суглобів, а також при виразкових хворобах, хронічних гастритах, захворюваннях печінки, шлунку, кишечника, нірок, для лікування гінекологічних захворювань та периферичної нервової системи.

Варто також зазначити, що на курорті Моршин використовують і торф’яну грязь, яку добувають на околицях міста, та у сусідньому селі Оболонь. Грязь є сильно мінералізованою лікувальною сировиною та застосовується для електрогрязевих процедур.

3. Курорт Східниця – це селище міського типу, що розташоване в Дрогобицькому районі, та за 18 км від м. Трускавець (рис. 2.1.7).

Рис. 2.1.7. Курорт Східниця

Джерело: [23]

Завдяки відкладам олігоцену тут утворилися мінеральні води. Цей курорт ще називають «Українська Швейцарія». Мінеральна вода «Нафтуся». На території курорту знаходиться 38 джерел та 17 скважин. Мінеральні джерела курорту Східниця та їх властивості наведені на рис. 2.1.8.

Рис. 2.1.8. Мінеральні джерела курорту Східниця

Джерело: [23]

Варто зазначити, що серед бальнеологічних курортів Львівщини, саме у смт. Східниця сформовано найбільше різноманіття мінеральних вод.

4. Курорт Немирів – знаходиться в Яворівському районі, це північно-західна частина Львівської області. Бальнеологічні ресурси курорту використовують, як для зовнішнього, так і для внутрішнього лікування (рис. 2.1.9).

Рис. 2.1.9. Курорт Немирів. Санаторій «Немирів»

Джерело: [23]

Два джерела з великим вмістом сірководню призначені для зовнішнього використання, це:

- джерело №1 «Броніслава»;

- джерело №2 «Марія».

Склад мінеральних вод цих джерел дуже схожий на воду Мацести.

На теренах України не має аналогічного джерела з таким змістом сірководню. Вміст сірководню становить 140-160 мг/л, а сульфатно-кальцієва мінералізація є в межах 1,8-2,6 г/л [24].

Рекомендована дана вода для лікування шкіри, нервової системи, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату.

Для внутрішнього використання застосовують мінеральну воду із свердловини №3-РК «Анна». Цю свердловину було введено в користування у 1996 році. Вода типу «Миргородська», наразі її використовують в оздоровницях Миргороду та Куяльнику. Рекомендовано вживати воду при захворюваннях шлунку,при зниженні кислото утворення, при гастритах, захворюваннях печінки і жовчогінних шляхів [24].

5. Курорт Шкло – розташований у Яворівському районі, на відстані 40 км від Львову. До основних бальнеологічних ресурсів курорту належать: мінеральна вода типу «Нафтуся», сірководнева вода та лікувальні торф’яні мінеральні грязі (рис. 2.1.10).

Рис. 2.1.10. Санаторій «Шкло»

Джерело: [25]

Вода «Нафтуся», що відбувається в смт. Шкло має сірководневий запах. До її лікувальних особливостей належить підвищений міст органічних речовин від 10,9 до 26,9 мг/дм3. Зі свердловини №1-ВС, яка за своєю глибиною сягає 129 м. добивають сірководневу воду для внутрішнього застосування.

Для зовнішнього застосування воду на курорті видобувають зі свердловин №1-К та №2-К. Також на курорті використовують мінеральну воду з джерела «Анна», що видобувається в селищі Немирів.

6. Курорт Великий Любінь – знаходиться в Городоцькому районі Львівської області. На курорті застосовується лікувальна сірководнева вода в купелях, природний торф для фізіотерапії та теплолікування [24] (рис. 2.1.11).

Рис. 2.1.11. Курорт Великий Любінь

Джерело: [26]

На території курорту діють два цілющі джерела:

- «Адольф» К-1;

- «Людвіг» к-2.

Також та наявні поклади лікувальної торф’яної грязі, яку використовують для лікування багатьох видів захворювань. Джерело «Адольф» повністю задовольняє потреби курорту. Цей курорт є одним з небагатьох на Львівщині курортів,які володіють запасами лікувальних пелоїдів.

Цінна особливість лікувальних вод курорту полягає у оптимальному змісті в них сірководню. Рекомендації для застосування: серцево-судинні та нервові захворювання, захворювання кістково-суглобової системи.

Загалом ресурсна база основних курортів Львівщини, не дивлячись на різноманітність має спільні риси та володіють великими запасами мінеральних вод та пелоїдів.