Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нотаріат 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2020
Размер:
73.01 Кб
Скачать
  1. Поняття та сутність сучасного нотаріату України

Володимир Марченко президент Нотаріальної палати України

Нотаріат України вже давно звик до постійних реформ (часто поспішних та недолугих), але зараз потребує якісних та глибинних трансформацій. Можна сміливо стверджувати, що зміни в нотаріальній діяльності потрібні не стільки нотаріусам, скільки усьому суспільству, фізичним та юридичним особам, права та інтереси яких захищає нотаріат.

1. Е-нотаріат

…В нотаріальній спільноті тільки й розмов, що про електронний нотаріат. Але «достукатися до небес» досі не вдавалося – усі ініціативи Нотаріальної палати України щодо впровадження Е-нотаріату ігнорувалися владою. Регулятор начебто мав якісь свої напрацювання, але їх реалізації ми не побачили (мабуть, на щастя). 

Концепція реформування нотаріату України була розроблена та презентована НПУ ще два роки тому, зараз ми актуалізували ці напрацювання з вимогами сучасності та досвідом нової нотаріальної практики. 

Е-нотаріат – це, передусім, створення єдиного Електронного реєстру вчинення нотаріальних дій. Наша принципова позиція – такий реєстр повинен діяти на базі Нотаріальної палати України як професійної організації. І така позиція цілком відповідає досвіду зарубіжних країн-членів Міжнародного союзу латинського нотаріату.

Одночасно з цим, нагальним є створення Електронної нотаріальної інформаційної системи «E-Notar», у яку ввійдуть нотаріальні реєстри та реєстри, що використовуються та можуть наповнюватися іншими користувачами, окрім нотаріусів.

Нотаріуси очікують і запровадження електронного цифрового нотаріального архіву й звітності, що полегшило би нотаріальний процес та вивільнило час для інших важливих процедур.

Наприкінці 90-х – на початку 2000-х років Україна зробила ривок у сфері інформатизації нотаріального процесу, було створено єдині та державні реєстри. Але нині ми живемо в 21 сторіччі, яке вимагає нових сучасних рішень. На жаль, досі ці реєстри є відокремленими один від одного, результати роботи нотаріуса в кожному реєстрі необхідно відтворювати у паперовому вигляді, перенесення даних із реєстрів до нотаріального акту та у зворотному напрямку здійснюється у ручному режимі… Наслідки такої ситуації ми особливо відчули, втративши значну частину паперового архіву після анексії Криму та російської агресії на сході України.

Також складовими Е-нотаріату є відповідне автоматизоване робоче місце нотаріуса (з реєстром, архівом, звітністю); електронний портал клієнта із історією вчинених нотаріальних актів; автоматизація оплати нотаріальних дій; цифрова ідентифікація особи; дистанційний нотаріат тощо.

Окремі європейські  та пострадянські країни уже в тій чи іншій формі запровадили електронний нотаріат. Та все ж, нотаріат України повинен йти власним унікальним шляхом, враховуючи особливості нашої правової системи, розвитку економіки, рівня корупції та рейдерства тощо.

НПУ співпрацює з Міністерством юстиції України, міжнародними та національними експертами задля ефективного впровадження в Україні Е-нотаріату, корисного як нотаріальній спільноті, так і громадянам та бізнесу. Варто врахувати і те, що основоположною передумовою цифрового нотаріату є функціонування цифрової економіки в Україні.