Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

звіт уточн

.pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
1.01 Mб
Скачать

51

за основні засоби, інвентаризація основних засобів, відповідність даних звітності синтетичному і аналітичному обліку); документальне оформлення і відображення в обліку операцій надходження і вибуття основних засобів (використання уніфікованих форм первинної облікової документації, відображення операцій надходження і вибуття основних засобів у реєстрах синтетичного обліку, питання оподатковування операцій при надходженні і вибутті основних засобів); нарахування і відображення в обліку амортизації основних засобів (правильність встановлення терміну корисного використання, правомірність і обґрунтованість використовуваних методів нарахування амортизації, правомірність застосування прискореної амортизації, правильність розрахунків амортизаційних відрахувань, правильність відображення амортизаційних відрахувань в обліку); відображення в обліку відновлення основних засобів - ремонту, модернізації і реконструкції.

Інформаційна база ревізії основних засобів :

первинна документація по руху основних засобів;

первинна документація по руху ТМЦ;

інвентарні картки;

описи інвентарних карток обліку основних засобів та ТМЦ;

інвентарні списки основних засобів по місцях їх знаходження в експлуатації;

акти інвентаризації та порівняльні відомості по результатах інвентаризації;

кошториси та плани капітального ремонту основних засобів, дефектні відомості на проведення капітальних ремонтів;

таблиці для здійснення розрахунків амортизації та зносу основних

засобів;

облікові регістри по рахунках 10, 13 та ін. (журнали № 4, відомість

4.1);

річна і періодична звітність.

52

Економічна інформаційна база, використовувана під час перевірки основних засобів, містить: основні нормативні документи, що регулюють питання організації бухгалтерського облік;/ й оподатковування основних засобів; наказ про облікову політику організації; первинні документи, які відображають операції по основних засобах (Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення), Акт здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів (ф. 03-2), Акт на списання основних засобів; Акт на списання автотранспортних засобів, Акт на установку, пуск, демонтаж будівельних механізмів (№ 03-5), Інвентарну картку обліку основних засобів (№

03-6), Опис інвентарних карток з обліку основних засобів (№ 03-7), Картку обліку руху основних засобів (№ 03- 8), Інвентарний список основних засобів (№

03-9), Розрахунок зносу основних засобів, Протоколи інвентаризаційних комісій, Інвентаризаційні описи та порівняльні відомості з інвентаризації; реєстри синтетичного й аналітичного обліку руху основних засобів, використовувані в організації (на підприємстві СТОВ «Кряж і К» це оборотно-сальдові відомості по рахунках 10, 11, 13, 40, 42); бухгалтерську звітність (Баланс (Форма № 1), Звіт про власний капітал (Форма № 4).

Джерелами ревізії матеріальних цінностей с: договори, укладені між підприємством-постачальником і підприємством-споживачем, а також замовлення і специфікації, обумовлені з постачальником; норми витрат по сировині, паливу і т.д.; первинні документи по обліку матеріальних цінностей (товарно-транспортні накладні, накладні, рахунки-фактури, платіжні вимоги, платіжні доручення, виписки банку, товарні звіти, векселі тощо); інвентаризаційні описи, порівняльні відомості, розрахунки природних втрат; книги складського обліку; книги обліку придбання та продажу товарів; облікові реєстри; Головна книга; фінансова, оперативна та статистична звітність.

Перевіряючи виконання плану обсягу поставок матеріальних ресурсів, потрібно розмежувати товарно-матеріальні цінності, придбані за договорами, і товарно-матеріальні цінності, придбані на товарно-фондовій біржі, ревізор

53

вибірково здійснює перевірку правильності визначення планової потреби матеріальних ресурсів.

4.3 Контроль розрахункових операцій

Фінансове становище будь якого підприємства, також і СТОВ «Кряж і К»

, значно залежить від наявності коштів та правильного їх використання.

Фінансова стійкість - це такий стан фінансових ресурсів, за якого підприємство,

вільно маневруючи грошовими коштами та ефективно використовуючи їх,

здатне забезпечити безперервний процес фінансово-господарської діяльності та відновлення витрат на його реконструкцію, розширення та оновлення.

У зміцненні фінансового стану підприємства, його платоспроможності та безперебійної роботи вагому роль відіграє контроль за станом розрахунків,

динамікою дебіторської і кредиторської заборгованості. У процесі контролю перевіряють дотримання нормативно-правового регулювання розрахункових операцій і стан розрахунково-платіжної дисципліни.

Завдання контролю розрахункових операцій на СТОВ «Кряж і К» полягає в перевірці не тільки нормативно-правового забезпечення під час здійснення розрахунків, а і їх документального обґрунтування.

Під час ревізії слід з'ясувати законність розрахунків, їх доцільність,

документальну обґрунтованість і правильність відображення розрахункових операцій у бухгалтерському обліку.

Об'єктами контролю розрахунків на СТОВ «Кряж і К» є використання коштів під час розрахунків та їх облік.

Джерела ревізії розрахункових операцій:

нормативно-правове забезпечення розрахунків із бюджетом;

нормативно-правове забезпечення розрахунків із різними дебіторами і кредиторами;

нормативно-правове забезпечення розрахунків із постачальниками і підрядниками;

нормативно-правове забезпечення розрахунків за претензіями;

54

нормативно-правове забезпечення розрахунків за відшкодуванням завданих збитків;

первинні документи і бухгалтерські звіти за розрахунковими операціями;

облікові реєстри розрахункових операцій.

Джерелом нормативно-законодавчої інформації є те, що законодавчо обґрунтовує розрахунки, тобто інформація, яка підтверджує законність (або незаконність) тих чи інших розрахункових операцій.

Під час ревізії розрахунків із постачальниками використовують як нормативно-законодавчу інформацію, так і первинні розрахунково-платіжні документи, витяги банку і записи в бухгалтерських реєстрах.

Згідно з новим Планом рахунків бухгалтерського обліку під час ревізії розрахунків із постачальниками використовують інформацію, відображену у відповідному обліковому реєстрі за рахунком 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками", де ведуть облік по кожному постачальнику та підряднику у розрізі кожного документа (рахунка) та оплати.

Інформацією для контролю розрахунків із покупцями відповідно до Плану рахунків, є записи відповідного облікового реєстру за рахунком 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками". На підставі операцій, відображених за дебетом цього рахунку, перевіряють правильність визначення продажної вартості реалізованої продукції, товарів, виконання робіт, надання послуг, яка маг враховувати податок на додану вартість, акцизи та інші податки, збори

(обов'язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджету та позабюджетних фондів.

На підставі залишків за кредитом зазначеного рахунка перевіряють суму платежів, що надійшли на рахунки підприємства в банківських установах або в касу, та перевіряють інші види розрахунків.

Під час ревізії розрахунків з різними дебіторами і кредиторами використовують також розрахунково-платіжні документи, витяги банку, акти

55

взаємозвірення та облікові реєстри за рахунком 37 "Розрахунки з різними дебіторами".

Джерелами інформації для ревізії кредиторської заборгованості є записи в облікових реєстрах субрахунків та аналітичного обліку за рахунком 68-5

"Розрахунки з іншими кредиторами".

У системі методичних прийомів контролю розрахункових операцій важливе значення має інвентаризація розрахунків.

Інвентаризацію розрахунків із дебіторами, кредиторами, постачальниками і покупцями оформляють актом. Проводять звіряння розрахунків, надсилаючи дебіторам виписки з особових рахунків для підтвердження заборгованості чи спростування її. Підприємства-дебітори або підтверджують заборгованість, або повідомляють свої заперечення із зазначенням суми розходжень. Якщо розрахунки здійснено у межах діяльності підприємства, то ревізор організовує їх взаємозвірення, що оформляє актом звіряння розрахунків.

Взаємозвірення розрахунків дає змогу ревізорові підтвердити достовірність і реальність заборгованості.

Слід зазначити, що на субрахунках рахунка 37 "Розрахунки з різними дебіторами" мають залишитися винятково погоджені суми.

За розбіжностей у сумі дебіторської заборгованості, що є в обліку підприємства, з цими даними інших підприємств матеріали передають для вирішення відповідних органів.

Якщо під час інвентаризації дебіторської заборгованості виявлено заборгованість, термін позовної давності якої вже минув, до акта інвентаризації додають довідку.

У такій самій послідовності під час ревізії підтверджують достовірність і реальність кредиторської заборгованості в розрізі особових рахунків аналітичного обліку.

Ревізор визначає осіб, винних у пропуску терміну позовної давності дебіторської заборгованості, визначає підстави і термін її виникнення та обґрунтовує причини пропуску позовної давності.

56

Достовірність заборгованості постачальників і покупців при розрахунках через банк можна підтвердити даними розрахунково-платіжних документів,

доданих до витягів банку з відповідного рахунка. Виявлені порушення розрахунків відображують у відповідному розділі акта ревізії фінансово-

господарської діяльності підприємства.

До акта ревізії додають: групувальні відомості виявлених ревізією порушень і зловживань; акти інвентаризації заборгованості з дебіторами і кредиторами; акти інвентаризації заборгованості з постачальниками і покупцями; акти звіряння розрахунків.

57

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

Проходження виробничої практики відбулося на підприємстві СТОВ «Кряж і К», яке знаходиться за адресою вулиця Юрія Тютюнника 78, смт. Крижопіль, Крижопільський район, Вінницька область, поштовий індекс 24600.

Підприємство спеціалізується на вирощувані зернових культур, таких як: пшениця, кукурудза, озимий ячмінь і насіння олійних культур. Загальна земельна площа сільськогосподарського підприємства СТОВ «Кряж і К» за 2015-2017 рік зменшилась на 1682 га і становить 15558 га. За звітний період чистий дохід від реалізації продукції склав 376556,0 тис.грн., що є більшим ніж показник 2015 року.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться з дня його реєстрації. Формою ведення обліку в СТОВ «Кряж і К» є комп'ютеризована з використанням програми «1С – Підприємство 7.7.» Відповідальність за організацію бухгалтерського та податкового обліку несе головний бухгалтер.

Для обліку господарських засобів та джерел їх утворення, відповідно до інструкції № 291, підприємство використовує спрощений план рахунків і складає скорочену форму фінансової звітності.

Облік у рослинництві ведеться відповідно до П(С)БО 30 «Біологічні активи».

Облікова політика СТОВ «Кряж і К» будується на основі Наказу про облікову політику № 1 від 28.12.12 р. Законом України від 16 липня 1999 р. №

996-ІV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" встановлено, що підприємство самостійно визначає облікову політику. Облікова політика затверджується наказом керівника підприємства Дабіжа В.М.

Первинна документація на підприємстві заповнюється вчасно під час здійснення господарської операції, основним недоліком при веденні первинного обліку є те, що у деяких документах вказані не всі реквізити.

Як недолік необхідно відзначити, що в СТОВ «Кряж і К» ряд первинних документів ведеться в довільній формі, що призводить до неоднозначної інтерпретації інформації, що в них міститься.

58

Синтетичний облік ведеться в оборотно-сальдових відомостях, а

аналітичний облік у відомостях не уніфікованої форми.

Для покращення ведення обліку та фінансово-господарського контролю доцільно було б:

застосовувати зведені документи уніфікованої форми обліку;

дотримуватись графіку документообігу;

застосовувати прогресивні форми ведення бухгалтерського обліку;

також доцільно було б використовувати позабалансові рахунки та деталізувати план рахунків;

покращити автоматизацію обліку на підприємстві;

зменшити кількість непрацюючого устаткування.

59

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.Атамас П.І. Управлінський облік: навч. посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2009. 440 с.

2.Бідюк О.О., Шара Є.Ю. Облік і звітність в оподаткуванні: навч. посібн. К.: Центр навч. літ-ри, 2012. 496 с.

3.Голов С.Ф. Управлінський облік: підручник. К.: Лібра, 2004. 704 с

4.Дікань Л.В. Контроль і ревізія: навчальний посібник. Харків: Вид. ХНЕУ, 2006.

394с.

5.Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій , затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. №291. Все про бухгалтерський облік. 2009. №20. С. 6-69.

6.Клачко І.В. Контроль і ревізія : навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Львів, 2009. 192 с.

7.Мачулка О. Облік і аналіз витрат: управлінський аспект. Бухгалтерський облік і аудит. 2008. №4. С. 25-30.

8.Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені Мінагрополітики України від 10.05.2001 р. № 132.

9.Найда А.В., Д’якова А.І. Оподаткування сільськогосподарських товаровиробників: проблеми та перспективи. Аграрний вісник Причорномор’я.

2017. № 86. С. 137-145.

10.Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р.

11.Податкова декларація з податку на додану вартість: затв. наказом Міністерства фінансів України від 21.11.2011 р. № 1492

12.Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VІ.

13.Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України 15 грудня 2004

60

р. № 637, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 січня 2005 р. за №

40/10320 14. Положення (стандарт) про бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене

наказом Міністерства фінансів України від 29 листопада 1999р. №290.

Бухгалтерія в сільському господарстві. 2012. № 15-16. С. 54-55.

15.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.01.2000 р. № 27/4248.

16.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси». Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.11.1999 р. № 750/4044

17.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби». Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 18.05.2000 р. № 288/4509.

18.Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від

16липня 1999 року № 996-XІV. Все про бухгалтерський облік. 2009. № 10. С.3-7.

19.Про затвердження Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань: Наказ Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879

20.Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування України від 02.12.2010р № 2755-VI.

21.Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні: Закон України № 5463-VI від 16.10.2012 р.

22.Про Положення про Державну фінансову інспекцію України: Указ Президента України № 499/2011 від 23.04.2011 р.

23.Управлінський облік: практикум: навчальний посібник. / А.В. Найда, В.С.Коміренко, Н.М. Селіванова. Одеса: ТОВ «ВМВ», 2014. 250 с.

24. Фінансовий

та управлінський облік за національними стандартами:

підручник / М.Ф. Огійчук, В.Я. Плаксієнко, М.І. Беленькова [та ін.]; за ред. М.Ф.

Огійчука. К.: Алерта, 2011. 1042 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]