Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні відомості про країни.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
44.22 Кб
Скачать

3. Природні умови і ресурси

Природа Закавказзя надзвичайно різноманітна й контрастна, понад 2/3 території займають складні гірські ландшафти.

Рельєф. Країни Закавказзя розміщені в гірських системах Великого і Малого Кавказу, високого Вірменського нагір’я. На півночі простягаються гори Великого Кавказу з висотами до 4500—5000 м над рівнем моря. У їх верхніх частинах знаходиться 786 льодовиків загальною площею 556 км2. Хребти Великого Кавказу відзначаються альпійськими формами рельєфу і карстом, у результаті якого утворилися Новоафонська печера (довжиною 3,3 км, площею понад 50 тис. м2) і Сатапліа тощо. Гори Малого Кавказу менші за висотою, сформовані з численних хребтів і вулканічних нагір’їв із конусами згаслих вулканів. Територія регіону відзначається високою сейсмічністю, у деяких гірських районах (особливо у східних) виникають землетруси силою до 5—7 балів. На заході Грузії розташована заболочена Колхідська низовина, в Азербайджані між хребтами Великого і Малого Кавказу розкинулася велика Кура-Араксинська низовина.

Клімат. Країни Закавказзя розташовані переважно у зоні субтропіків, у горах клімат переходить від субтропічного до помірно континентального. Середня температура січня становить від +3°С (Колхіда) до -16°С (у горах), середня температура липня +23°...+25°С (у горах — до +6 ). У субтропіках, на які впливає Чорне мо]эе, літо вологе й тепле (+22°...+24°С), зими м’які (+4°...+7°С). Середня кількість опадів змінюється від 2000 мм в Аджарії та 1500 мм у високогір’ях Великого Кавказу до менш 200 мм на Апшеронському п-ові та передгір’ях Великого Кавказу.

Ріки й озера. У країнах Закавказзя нараховується майже 26 тис. річок, більшість з яких використовують для виробництва енергії та зрошення. У передгір’ях на екосистему впливають підземні води. Найбільшими ріками є Ріоні, Інгурі, Арагві, Аракс, Іорі, Раздан. Ріка Кура (довжиною 1364 км) починається у горах на півночі Туреччини, потім перетинає південну та східну Грузію і на території Азербайджану впадає в Каспійське море. На Курі побудоване велике Мінгечевірське водосховище (605 км2). Озера в країнах Закавказзя нечисленні. Найбільшими з них є Паравані (37,5 км2) й Табацкурі (14,2 км2) в Грузії; Хаджикабюль (16 км2) і Беюкшор (10 км2) в Азербайджані. У Вірменії знаходиться найбільше озеро на Кавказі — Севан (площа 1200 км2, глибина до 83 м), що розташоване на Вірменському нагір’ї на висоті 1900 м. Всесвітньо відомими є численні термальні та холодні мінеральні джерела, зокрема Боржомі, Арзні, Цхалтубо, Джермук та ін.

Мінеральні ресурси. Мінерально-сировинна база країн Закавказзя небагата. Паливні ресурси представлені нафтою (Каспійське море, Апшеронський п-ов та Кура-Араксинська низовина), газом (Карадаг), бурим (Ахалціхе) і кам’яним вугіллям (Ткварчелі і Ткібулі). Серед рудних ресурсів відзначаються поклади залізних (Дашкестан), марганцевих (Чіатура), мідно-молібденових (Алаверді, Мадеудеі, Кафан), поліметалевих (в Азербайджані та Грузії) руд, а також алюмінієвої сировини — алуніти (Азербайджан) та ніфеліни (Вірменія). Наявні потужні запаси кам’яної солі (Нахічевань), баритів (Кутаїсі), будівельної сировини (ту- фи, мармур, пемза тощо).

Рослинні і тваринні ресурси. Ліси Закавказзя ростуть переважно у горах (середня лісистість — 21%). Вони представлені у нижньому поясі (до 1000—1200 м) широколистяними породами (дуб, граб, каштан, клен, бук тощо), у верхньому поясі (до 2300—2400 м) поширені ялина, піхта, сосна. Субальпійські й альпійські луги характеризуються пишним високотрав’ям, кам’яними розсипами, виступами скель та льодовиків. На Чорноморському узбережжі рослинність переважно культурна.

Різноманітним є тваринний світ. У лісах водяться кавказький олень, косуля, кабан, заєць-русак, білка, бурий ведмідь, вовк, шакал, рись, лісовий кіт тощо, багато видів птахів.

Рекреаційні ресурси. Гірське повітря регіону у поєднанні із субтропічним кліматом, морським узбережжям, гірськими мальовничими озерами та ріками створюють привабливі природні умови для рекреаційних потреб, особливо для оздоровлення. У Грузії з метою охорони природних об’єктів створено Тбіліський національний парк, 17 заповідників і 6 заказників, у яких особливе місце посідає охорона природних насаджень реліктових порід. В Азербайджані знаходяться 7 заповідників, у Вірменії — Севанський національний парк і 6 заповідників.