Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ з орг.тур.подорожей.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
57.73 Кб
Скачать

2. Класи авіаперельотів.

Залежно від умов, комфорту, харчування та інших чинників,місця в літаках поділяють на класи:

  • перший клас (F);

  • бізнес-клас (C);

  • економічний клас (Y);

  • інші види. (туристський клас Т)

Перший клас — найдорожчий, економічний — найдешевший. Головні відмінності класів — комфортність крісла, якість харчування і вага багажу, що перевозиться безкоштовно. Якщо в економічному класі крісла вузькі, розташовані близько один від одного,то в бізнес і першому класах вони зручніші і відстань між ними більша. Нині більшість авіакомпаній у першому і бізнес-класах встановлюють крісла, які розкладаються в ліжко, що створює додаткові вигоди при тривалому перельоті. У першому і бізнес-класах до крі-сла часто прилаштований спеціальний робочий столик.

Харчування у престижних класах краще, частіше пропонуються страви на вибір, посуд не одноразовий пластмасовий, а металевий. У першому і бізнес-класах необмежений вибір спиртних напоїв. Деякі авіакомпанії влаштовують у літаку відкритий бар — пасажир може у будь-який час підійти і налити собі щось із тих напоїв, які є в барі.

Відповідно до тривалості польоту змінюються і форми харчування:

  • В (breakfast) — сніданок;

  • L (lunch) — обід;

  • D (dinner) — вечеря;

  • S (snack) — легке харчування;

  • X (Morethenone, meal) — багаторазове харчування.

На всіх рейсах «Авіалінії України» незалежно від тривалості польоту туристам пропонують прохолодні напої (300 г води або100 г соку). Більшість авіакомпаній дотримується такої схеми:при польоті тривалістю 2—2,5 год. — холодні закуски, від 2,5 до6 год. — гаряче харчування, понад 6 год. — два гарячих харчування, наддалекі перельоти (понад 12 год.) — два гарячі харчу-вання, холодні закуски або стейк. За останні 10 років набуло поширення «спеціальне харчування» — залежно від стану здоров'я,звичок або національності пасажирів.

Вибір салону в літаку залежить від класу квитка. Двосалонні літаки надають можливість вибору між бізнес і економ класами. Як правило, пасажирам бізнес класу надаються місця з 1 по 7-8, далі йдуть крісла економ класу. У літаках, призначених для тривалих перельотів, переважно є три салони: крім бізнес і економ класів надається ще і перший клас.

У квитках, які оформляють відповідно до норм Міжнародної Асоціації авіаперевізників вказана графа CLASS, що визначає лише квоту місць в салоні:

  • F, P, A — перший клас;

  • J, C, D, I, Z — бізнес клас;

  • W, S, Y, B, H, K, L, M, N, Q, T, V, X — економічний клас.

  • Графа STATUS визначає статус бронювання:

  • OK — місце підтверджене;

  • NS — для немовлят, що летять без місця;

  • OPEN — для бронювань з відкритою датою зворотнього вильоту.

Зверніть увагу на те, що буквенні позначення приналежності класів у різних авіакомпаній можуть відрізнятися.

3. Системи тарифів та пільг на авіатранспорті.

В світі не існує єдиних тарифів на міжнародні перевезення. Це стосується і національних перевізників, які працюють на внутрішніх маршрутах.

Існують такі узагальнені тарифи:

  • Повний або нормальний тариф ( для першого, бізнес і річного економічного класів). Оплачується за високою ціною, але він дає безліч переваг його власникові: широкі можливості його бронювання, часу оплати й строків оформлення. Термін дії – рік з моменту продажу, протягом якого ви можете змінювати напрямок, дату вильоту, зробити повернення квитка, немає заборон на тривалість знаходження в пункті вашого призначення й зупинки по всім шляхові. Якщо вам зважаючи на обставини необхідно повернути такий квиток, ви не піддастеся штрафу й одержите назад витрачені засоби.

  • Екскурсійний тариф. Обмежує термін дії квитка від 1 до 6 місяців, строки зворотного вильоту (ви зобов'язано повернутися не раніше неділі, причому не має значення, у який день тижня ви прибутки, у деяких випадках, не раніше, чим через 7 днів). Зате можна змінити дату вильоту, що не виходить за рамки терміну дії квитка, при цьому для внесення змін необхідно звернутися за троє доби до початку цієї самої дії квитка, не пізніше.

  • Тариф APEX. Затверджує терміни дії квитка до трьох місяців, у деяких випадках потрібно замовляти заздалегідь і викуповувати не пізніше певного строку до початку рейсу. Дати поїздки не змінюються, у дуже рідких випадках вдається лише відкоригувати дату зворотного вильоту за гарну суму штрафу. Повернення можливе не пізніше, чим за добу до початку дії квитка, і те половину вартості квитка.

  • Тариф PEX. Строк обмежено трьома місяцями, а також існують жорсткі умови придбання, оплати й оформлення, обумовлені конкретною авіакомпанією, діє правило неділі, стягується штраф за зміну дати вильоту й за спробу повернути квиток.

  • Молодіжний тариф. Містить обмеження на вік пасажира до 25 років, але в деяких авіакомпаніях верхня границя може коливатися плюс-мінус 2 року. Терміни дії, дати початку рейсу, можливість її зміни й повернення встановлюються конкретною компанією, але багато допускають їхнє коректування.

  • Студентський тариф. Пропонується не всіма, містить обмеження у віці від 26 до 31 року за умови наявності міжнародного студентського квитка ISIC. Це спеціальний документ, який видається за бажанням учнів з 12 років, студентам, аспірантам і надає право на гарні знижки в придбанні квитків на авіа, ж/д квитки, а також на інші товари й послуги. Одержати його можна в деяких туристичних офісах, пред'явивши документи про те, що ви вчитеся в конкретному навчальному закладі ( для школи – довідка, для коледжів і університетів – учнівський і студентський квитки відповідно), паспорт або свідоцтво про народження й фотографію 3 на 4.

  • Сімейний тариф. Хоча він має короткий строк до 30 днів, жорсткі умови в придбанні, вузькі коло напрямку вильоту, зате існує можливість знижки на чоловіка й дітей 2-25 років у розмірі половини від вартості квитка.

  • Пенсійний тариф. Надається особам пенсійного віку зі знижкою від нормального тарифу в розмірі від 15 до 30%. Але обмеження тверді: не у всіх авіакомпаніях його можна придбати, та й число напрямків украй вузько (тільки Європа, країни Скандинавії й Великобританії виключаються)

  • Груповий тариф. Частіше пропонується школярам до 19 років від 10 людей з урахуванням присутності дорослого, який берет квиток на пільгових підставах. Мінусом є дуже невелика кількість місць у Європі, куди можна вилетіти по даному тарифу.

  • Тариф Supersaver. У них входять Super APEX, Super PEX. Є самими недорогими з колосальними обмеженнями: заборона зміни дати вильоту, обміну й повернення, Deadline (крайній строк придбання, наприклад, за 3 дня до вильоту), Blackout ( заборонені для польоту дні) і ін. Що цікаво: по таких тарифах в Америці й Канаді заборони стосуються навіть певної національності пасажира й мети його поїздки.

  • Special Offers (спеціальні пропозиції) і Promotional (рекламні) тарифи. Різні авіакомпанії можуть додавати подібні варіанти тарифів, щоб забезпечити завантаженість пасажирами на малопоточних рейсах, але відстежити ці пропозиції, щоб вигідно придбати такі квитки найчастіше досить проблематично, тому що вони досить непостійні.

Знижки бувають:

  • від базового тарифу за умови придбання квитків «туди» і«назад»; групам туристів від 10 чол.; студентам, пенсіонерам, учням; багатодітним матерям;

  • супроводжуючим дітей-інвалідів у віці до 16 років; для дітей у віці до 2 років без надання окремого місця і

  • права на безкоштовне перевезення багажу; для дітей у віці від 2 до 12 років з правом на власне місце.

  • і на безкоштовне перевезення багажу; сімейна знижка;

  • агентська знижка для туристичних фірм; для працівників авіакомпанії; для пенсіонерів у віці понад 60 років та ін.

Дитина віком до 2 років має право на квиток з 90% знижкою (без надання окремого місця і права безкоштовного перевезення багажу). Пасажир може забронювати для неї окреме місце, але в цьому випадку квиток оформляється як для дитини віком від 2 до 12 років. На другу дитину та слідуючих дітей до 2 років авіаквитки оформлюються як на дітей до 12 років — це 50% вартості повного тарифу дорослого квитка. Такий квиток дає право на місце і безкоштовне перевезення багажу у відповідності з класом обслуговування. Дітей до 2 років мають супроводжувати дорослі. Дітям до 10 місяців і вагою до 10 кг на борту літака може бути надана спеціальна колиска, про що необхідно повідомити під час замовлення квитків, або не пізніше ніж за 24 години до вильоту. Діти віком від 2 до 12 років можуть подорожувати самостійно. Турбота про них — обов'язок персоналу літака. Для цього необхідно заповнити спеціальну заявку і декларацію батьків. Перевезення дітей від 2 до 8 років без супроводу дорослих оплачується за повним дорослим тарифом; в квитку ставиться відмітка про те, що за дитиною потрібен догляд, і дитина потрапляє під контроль стюардеси, яка передає її тим, хто зустрічає дитину.

Існує ряд обмежень при покупці квитка в один бік. В деякі країни, наприклад, в Німеччину, продаж квитка в один бік заборонено, за винятком осіб, які офіційно прибувають на постійне місце проживання. Покупка квитка в один бік реалізується за базовими тарифами, практично без пільг (за винятком дитячих знижок).

Дублікат загубленого квитка видається в агенції, де було куплено квиток. Якщо пасажир запізнився на рейс, то перевізник може перевезти його іншим рейсом (за наявності місць), за винятком квитків молодіжного тарифу РЕХ або APEX, для яких встановлено ряд обмежень.

Пільги бувають:

У межах національних перевізників або окремих авіакомпаній встановлені різні пільги для туристів:

  • сезонні;

  • корпоративні;

  • для пасажирів з дітьми;

  • групові;

  • для сімейних пар тощо.

Особливою популярністю у туристів користуються пільгові карти IAPA (Міжнародна Асоціація пасажирів авіаліній), ETN(Європейська мережа туризму) та ін. Власники таких карт мають пільги на авіаквитки деяких авіаліній (DELTA, SAS), на оплату за готель (від 10 до 40%) у чотирьохсот кращих готелях світу, як за автомобіль напрокат (до 30%), відновлення загублених перевізних документів, надання в користування залів для особливо важливих персон (VIP) на летовищах, страхування та ін.