Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ зоологія.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
835.89 Кб
Скачать

Зміст

Вступ ………………………………………………………………………..

3

Розділ 1.

Звідки беруться перли? Походження, виробництво та види перлів………………………………………………………….

4-5

Розділ2. 

Народження перлини в раковині. Як утворюється натуральний перли. ………………………………………….

6-7

Розділ 3.

Культивування натуральних перлів. Як вирощують перли?

7-8

Розділ 4.

Які перли утворюються в раковинах? Якість натуральних перлів. …………………………………………………………

9

Розділ 5.

Критерії якості перлин. …………………………………….

10

Розділ 6.

Цікаві факти про перлини. ………………………………….

11-13

Висновки ………………………………………………………………...

14

Список використаної літератури ……………………………………...

15

Вступ

Перлина займає особливе положення серед скарбів. Його благородна елегантність захоплює навіть тих, хто байдуже ставиться до дорогоцінних каменів і прикрас в цілому. Навіть те, як утворюється перлина в раковині, відрізняється від стандартної схеми отримання ювелірних матеріалів. Народження перлини - це завжди маленьке диво, втілення всесильного і нескінченно прекрасного природного таланту. Скільки компліментів, перетворень і подорожей відбувається після того, як утворюється перлина в раковині. І все заради краси.

Скептики можуть зауважити, що далеко не всі перлини утворюються в устрицях за велінням долі, набагато частіше перли виробляється промисловим способом. До того ж, виробництво натуральних перлів було і буде прибутковим бізнесом, тому що справа не тільки і не стільки естетична, скільки в матеріальному інтересі. Але навіть ці виразні доводи бліднуть від приглушеного і глибокого перламутрового блиску. Перли без слів, але красномовно зневажили всі меркантильні підозри тільки однією своєю властивістю: на відміну від дорогоцінних металів і каменів, перлина живе недовго. Її неможливо замурувати, приберегти і передати далеким нащадкам. З того моменту, як перли з'являється в черепашці на світло, починається її красиве і швидкоплинне життя, яке можна утримати в пам'яті, але не в сейфі. 

Розділ 1. Звідки беруться перли? Походження, виробництво та види перлів

Про те, що перлину виробляє на світ молюск, що живе між стулками черепашки, знають навіть діти. Та ж красива, поетизована легенда популяризується ювелірами і продавцями. Вони не обманюють - просто трохи прикрашають дійсність, а може, і самі вірять в романтичний сюжет. Насправді він дещо застарів і не стільки змінився, скільки доповнився сучасними реаліями. Сьогодні, як і завжди, натуральний перли утворюються в черепашці, але шукати його у морських глибинах і покладатися на милість природи вже не потрібно. 

Перли успішно вирощують на спеціальних «плантаціях», розташованих у прибережних місцевостях. Розведення перлинних устриць дозволяє отримати не в приклад більше плідних молюсків, ніж традиційний промисел перлів. На сьогоднішній день можна чітко розділити такі різновиди перлів: 

Натуральні морські перли - самий рідкісний і дорогий вид, здавна видобутий у південних морях, біля узбережжя Перської затоки, Японії та Шрі-Ланки. Важка праця нирців полягає в пошуках під водою двостулкових черепашок молюсків, відкриття їх вручну сотнями і тисячами, серед яких лише кілька містять красиві перлини правильної форми з гладкою поверхнею. 

Натуральний річкові перли дешевше морського, тому що простіше видобувається і зустрічається частіше. Прісноводні молюски, що мешкають у водоймах Китаю, Америки та всій території Європи, можуть народжувати відразу по кілька перлин. Річкові перли дрібніше морського, має неправильною формою з борозенками, опуклостями і менш вираженим блиском. 

Культивовані перли - це, по суті, той же морський перли, отримання якого сплановане, а не підпорядковане волі випадку. В Японії, Китаї, Австралії і Полінезії працюють ферми, де безперервно вирощують близько 90% всього ювелірного перлів у світі. 

Штучний перли - це, звичайно, не перли, а імітують його намистини. Для сучасної легкої промисловості немає нічого простіше, ніж наштампувати ідеально круглих намистин і покрити їх сріблясто-білою фарбою. За складом перлинні намиста можуть бути скляними або пластмасовими, за розміром - від бісеру до курячого яйця. 

Відрізнити справжній перли від штучного легко навіть непрофесіоналові, адже в природі не буває бездоганно гладкі, ідеально сферичних перлин. А фахівці знають ще кілька характеристик перлів, серед яких відтінок, сила блиску, калібр, глибина перламутрового шару, чистота перламутру і особливості форми. Все це має значення, коли мова йде про натуральному перлах, що утворився в черепашці, і безглуздо по відношенню до синтетичних бусин і біжутерії з імітацією перлів.

 

2. Народження перлини в раковині. Як утворюється натуральний перли?

Принцип формування перлів в черепашці логічний і зрозумілий. Але складність полягає не в тому, як саме утворюється перлина в раковині, а в тому, що в природних умовах це трапляється вкрай рідко. Шкодувати про це, може хто завгодно, але тільки не молюск-перлова скойка. Для нього кожна перлина - це свідчення стресу і відчайдушних спроб нейтралізувати проникнуте в його мушлю чужорідне тіло, яке він оточує нашаруваннями перламутру і тим самим як би ізолює від себе. Більше того - в кінцевому підсумку перлина варто молюскові життя, адже заради її видобутку його виловлюють і препарують. А все тому, що в раковині утворюється перли. Тіло перлового молюска невіддільне від двостулкової раковини, в якій він живе, росте, захищається від хижаків і з допомогою якої іноді пересувається на невеликі відстані. Внутрішня поверхня стулок черепашки вкрита перламутром, виділюваним мантію молюска, а самі стулки можуть злегка відкриватися і щільно стискатися навколо неї. 

Оскільки раковина не закрита герметично весь час, то в неї можуть потрапляти (і потрапляють) предмети і організм ззовні: піщинки, фрагменти підводної фауни, бульбашки повітря і навіть організми-паразити. Всі вони порушують налагоджену життєдіяльність молюска і загрожують його здоров'ю, але ні вигнати, ні виплюнути перешкоду молюск не може, тому для виживання нічого не залишається, як застосувати єдиний доступний захисний механізм. 

Виробництво перламутрового секрету посилюється, і непрошений «гість» оточується і обволікається їм, шар за шаром. Чим довше перешкода перебуває усередині раковини, тим більшою кількістю перламутру молюск встигає її оточити. Гострі краї, опуклості і навіть найменші нерівності згладжуються, перетворюючи будь сміття дорогоцінну перлину

Так би молюск і жив, справляючись з зовнішніми загрозами, якщо б здатність створювати перлини не зробила його жертвою найбільшої і невідворотної загрози: полювання з боку людини. За зовнішніми ознаками неможливо визначити, чи є всередині мушлі перли, тому ловці збирали і розкривали все підряд знайдені раковини. До тих пір, поки в XIX столітті не був придуманий спосіб культивування, або навмисного вирощування перлів. 

3. Культивування натуральних перлів. Як вирощують перли?

Навіщо чекати слушної нагоди і вишукувати «запліднені» перлами раковини, якщо можна взяти цей процес у свої руки і змусити молюска зробити перлину? Ця раціональна думка відвідала японського дослідника і підприємця Мікімото, який відразу ж запатентував технологію виробництва перлів і почав виробництво культивованих перлів під своїм керівництвом. Першу перлину виростили в 1893 році, і з тих пір виробництво перлів відбувається за такою схемою: 

Плантації скойок являють собою прибережні заводи з відносно теплою водою та безпечними умовами для росту і розмноження молюсків. Тут вони відчувають себе в безпеці, тому відкрити стулки раковини і помістити в неї основу майбутньої перлини. У цій якості використовуються шматочки черепашок, бісер або інший подразник. 

Молюск реагує на появу стороннього об'єкта єдиним можливим способом і, як і задумано природою, починає покривати його шарами перламутрового секрету. Різниця лише в тому, що в умовах плантації у нього немає вибору: зародки перлин впроваджують у вівсі без винятку раковини. 

У природних умовах форма перлини залежить від форми перешкоди і місця її розташування усередині раковини. Перлина правильної форми виходить тільки з основи, яка потрапила прямо в мантію молюска, але частіше піщинки залишаються ближче до поверхні черепашки і перетворюються в довгасті або навіть не відділені (так звані «ненароджені»)перлини.

Формування культивованої перлини займає 2-3 роки. Навіть серед такого запланованого перлів чимало шлюбу, з яким борються, впроваджуючи нові методи вирощування, пересаджуючи в мушлі трансплантати і підганяючи їх під стандарти якості. Тим не менш, культивовані перли не в приклад дешевше природного, хоча і не відрізняється від нього властивостями, ні красою.