Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
277
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

7. Охарактеризувати зміст «програми для загальноосвітніх навчальних закладів. 10-11 класи. Історія україни. Всесвітня історія»

В основу програми покладено вимоги Закону України «Про освіту» та Державного стандарту базової і повної середньої освіти. Програму побудовано у відповідності до лінійної системи шкільної історичної освіти, яка передбачає логічне та хронологічно послідовне вивчення історії України від початку ХХ до початку ХХІ ст.

Програма має вигляд таблиці. В першій колонці вміщено орієнтований розподіл годин за темами, в другій – зміст історичного матеріалу, який включає в себе основні теми курсів. До кожної теми подано орієнтований перелік інформаційних питань. Це мінімум, з якого учень повинен мати певні знання та уявлення про вітчизняну історію. У третій колонці зазначені вміння та навички, яких учень має набути в процесі навчання. Вони характеризують рівень опанування та розуміння учнем програмованого матеріалу з історії України. Навчальний матеріал поділено не на конкретні уроки, а на теми. Спираючись на власний досвід та особливості сприйняття учнями матеріалу, вчитель самостійно здійснює поурочне планування, визначає логічну послідовність вивчення інформаційних питань теми, матеріалу регіональної історії.

Наприкінці курсу передбачені години для краєзнавства. Проведення повторювально-узагальнювальних і тематичних уроків становить підсумок теми. Резервний час пропонується використовувати за доцільністю.

Програма – документ, який завжди повинен бути під рукою. Незнання програми вчителем та її компонентів досить часто призводить до ситуацій, коли він не може визначити навчальну та розвивальну мету уроку, об’єктивно оцінити відповідь учня, сформулювати вимоги до рівня підготовки школярів тощо.

8. Робота на уроці історії україни з історичними джерелами

Перш ніж організовувати на уроці роботу з історичними джерелами слід знати, що джерела можуть бути різних видів. По-перше, це текстові джерела: історичні документи (газети, журнали, щоденники, постанови, розпорядження та ін.), які служать першоджерелами, а також праці істориків, які містять другорядні свідчення. По-друге, це візуальні джерела (малюнки, картини, карикатури, фотографії, фільми). Дуже важливо правильно організувати роботу на уроці з історичними джерелами, ретельно спланувати її. Історичні джерела відрізняються одне від одного походженням, авторством, ставленням автора до тієї чи іншої події. Тому для детального аналізу документа можна запропонувати учням дати відповіді на такі запитання:

  1. Назвіть вид документа.

  2. Хто є автором (приватна або посадова особа, якої національності, професії, чи має відношення до політики тощо) і як це впливає на його ставлення до події?

  3. Чи є автор очевидцем або учасником описаної події?

  4. Визначте час написання документа стосовно описаної події.

  5. Проаналізуйте документ і визначте: чи автор просто повідомляє нам про якусь подію, описує її чи документ містить якісь висновки, узагальнення, зроблені автором.

  6. Чи об’єктивно викладаються події, про які йдеться в документі, і чи можна вважати його достовірним джерелом інформації?

Для успішної організації роботи з історичними джерелами важливе значення має індивідуальна, парна або групова робота. Для роботи з документами слід використовувати роздавальні картки, які містять власне текст документа та завдання до нього. Дуже ефективні при роботі з документами класні дискусії, під час яких учні розвивають уміння не тільки висловлювати власну точку зору, аналізувати певну історичну подію, але й виражати своє ставлення до неї.