Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Способи дій підрозділів РХБ захисту під час виконання завдань.ppt
Скачиваний:
206
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
413.7 Кб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 2. Способи дегазації, дезактивації, дезінфекції озброєння і бойової техніки.

Заняття 2. Способи дій підрозділів РХБ захисту під час виконання завдань.

Навчальні питання :

1. Способи дій підрозділів РХБ захисту під час виконання завдань.

2.Дії відділення РХБ захисту.

3.Обов’язки особового складу відділення (обслуги)

РХБ захисту.

Навчальна література:

1.А.М. Петросьянц Ядерная энергетика. – М.: Наука, 1981.

2.Ліквідація наслідків аварій (зруйнувань) на потенційно небезпечних об’єктах. – К.: НАОУ, 2002.

3.І.Ю. Чернявський, В.Г. Єременко, С.І. Петров. Аналітичні засоби радіаційної розвідки та контролю. – Х.: ХІТВ, 2005.

4.А.Г. Гутченко, І.О. Радченко. Забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту підрозділів в умовах бойових дій: Навчальний посібник.

Х.: ХІТВ, 2004.

5.Довідник офіцера військ РХБ захисту: Довідник. За загальною редакцією А.І. Баталова. – Х.: ХІТВ, 2005.

1. Способи дій підрозділів РХБ захисту під час виконання завдань.

Способи дій підрозділів військ РХБ захисту – це порядок і прийоми застосування сил і засобів для вирішення завдань РХБ захисту військ у бою.

Вони містять у собі:

порядок і послідовність виконання завдання;

шикування підрозділів для виконання завдання (бойовий порядок);

характер застосовуваного ними маневру.

Способи дій визначаються командиром у рішенні про виконання бойових завдань і залежать від умов обстановки та характеру завдання, що виконується.

Підрозділи РХБ захисту виконують свої завдання в районах спеціальної обробки, що призначаються в місцях розташування військ, на маршрутах висування, в елементах їх бойового порядку.

Для проведення повної спеціальної обробки військ підрозділи РХБ захисту розгортаються в призначених районах із ходу або завчасно.

Розгортання з ходу здійснюється в тих випадках, коли підрозділи РХБ захисту отримують завдання на обробку військ, що вже прибули (знаходяться) до районів спеціальної обробки.

Під час завчасного розгортання підрозділи РХБ захисту обладнують райони спеціальної обробки та приймають частини (підрозділи), що зазнали зараження на собі. Переважним способом дій підрозділів РХБ захисту буде їх завчасне розгортання в районі спеціальної обробки.

Район спеціальної обробки призначається по можливості на незараженій місцевості на маршрутах висування військ після виходу їх із зони зараження.

Він містить у собі:

район очікування; район збору оброблюваних частин (підрозділів);

один або декілька пунктів спеціальної обробки (ПуСО), що розгортаються підрозділами РХБ захисту.

Першим елементом району спеціальної обробки є

контрольно-розподільний пост. На контрольно- розподільному посту здійснюється радіаційний і хімічний контроль, який організовується з метою отримання даних для оцінки боєздатності підрозділів, визначення необхідності та обсягу спеціальної обробки, а також можливості зняття засобів індивідуального захисту після подолання зон зараження або проведення спеціальної обробки.

Відстань району очікування та району збору від пункту спеціальної обробки залежно від обстановки може становити 3–5 км. Для пунктів спеціальної обробки вибираються ділянки місцевості з природними укриттями, поблизу джерел води, із зручними шляхами під’їзду та виїзду.

Під час розміщення та обладнання майданчиків ураховується напрямок вітру, щоб усунути поширення та вплив парів ОР від об’єктів техніки й озброєння на особовий склад.

Кількість ділянок для обробки озброєння та військової техніки визначається складом підрозділу РХБ захисту та наявністю в нього засобів спеціальної обробки.

Ділянки обробки стрілецької зброї та засобів індивідуального захисту, а також заміни майна розгортаються в безпосередній близькості від місця розміщення оброблюваної техніки.

Під час організації взаємодії підрозділів РХБ захисту з частинами (підрозділами), які потребують обробки, уточнюються:

місця, терміни та обсяг спеціальної обробки, порядок подачі техніки на обробку;

кількість особового складу частин (підрозділів), які потребують обробки, необхідного для проведення спеціальної обробки техніки, охорони та оборони майданчиків спеціальної обробки;

порядок підтримки зв’язку.

Після закінчення спеціальної обробки військ у підрозділах РХБ захисту організовуються обробка своєї техніки й майна, після чого підрозділ зосереджується в призначеному районі, де здійснюється технічне обслуговування машин і приладів, уживаються заходи для відновлення витрачених матеріальних засобів.

Організація заходів щодо ДДД ділянок місцевості містить

усобі:

-визначення можливого обсягу робіт;

-розрахунок сил, засобів і часу;

-узгодження дій начальників родів військ щодо здійснення заходів ДДД місцевості;

-визначення строків виконання робіт.

Дегазація (дезінфекція) доріг, колонних шляхів здійснюється в тих випадках, коли немає можливості обійти заражену ділянку. Під час дегазації (дезінфекції) ділянки дороги (напрямки) робиться прохід шириною до 5 м за однобічного руху та шириною 8–10 м і більший. Під час дій підрозділів із дегазації місцевості на переправах вони використовуються в першу чергу для дегазації (дезінфекції) шляхів підвезення до переправ та виїзду з них.