Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Рецептури, розчини та речовини, які використовуються для спеціальної обробки.ppt
Скачиваний:
140
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 1. Рецептури та розчини для проведення спеціальної обробки.

Заняття 1. Рецептури, розчини та речовини, які використовуються для спеціальної обробки.

Навчальні питання :

1. Дегазуючи розчини та рецептури.

2.Дезактивуючи розчини та рецептури.

3.Дезінфікуючи розчини та рецептури.

4.Коротка характеристика речовин, які входять до складу дегазуючих, дезактивуючих,

дезинфікуючих розчинів

Навчальна література:

1.Мясников В.В. Защита от оружия массового поражения. М.: Воениздат, 1989.

2.Владимиров В.А. Сильнодействующие ядовитые вещества и защита от них. – М.: Воениздат, 1989.

3.В.Н.Александров, В.И.Емельянов. Отравляющие вещества. – М.: Воениздат, 1990.

4.Зброя масового ураження та захист від неї. Пам’ятка військовослужбовцю / Під ред. В.М.Литвака. – Київ, 2002.

1. Дегазуючи розчини та рецептури.

Для дегазації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і місцевості використовують: дегазуючі рецептури РД-2 і РД-А; дегазуючі розчини № 1, 2-бщ (2-ащ); водні розчини (суспензії та кашиці) гіпохлориту кальцію (ГК); водні розчини порошків СФ-2У, АБСП.

При відсутності дегазуючих рецептур можуть використовуватись розчинники: бензин, керосин, дихлоретан, спирт та інші, які не знезаражують ОР, а тільки сприяють видаленню (змиванню) їх з зараженої поверхні.

Дегазуючі рецептури РД-2 і РД-А представляють собою рухомі рідини від жовтого до коричневого кольору. Рецептура РД-2 призначена для дегазації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і місцевості, заражених VX, зоманом та іпритом. Застосовується із комплектів ТДП, ИДК-1 і АДДК, а також з авторозливних станцій. Норма витрати рецептури з комплекту ТДП 0,4 л/м2 (при зараженні VX – 0,2 л/м2), з інших засобів – 0,4 0,5 л/м2; норма витрати рецептури РД-2 для дегазації місцевості 1,5 2 л/м2. Рецептура РД-2 використовується при температурі від плюс 40 до мінус 60ºС.

Рецептура РД-А індивідуального дегазаційного пакету (ИДП-1) призначена для дегазації стрілецької зброї, зараженої VX, зарином, зоманом, інритом; застосовується при температурі від плюс 40 до мінус 32ºС. При попаданні на незахищену шкіру викликає подразнення.

Дегазуючі рецептури РД-2 і РД-А вогненебезпечні. При спорядженні комплектів і машин рецептурою РД-2 необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки. При попаданні на незахищену шкіру вона викликає подразнення. Рецептура РД 2 постачається і зберігається в стальних герметично закритих бочках. Термін придатності рецептури – не більше п’яти років.

Дегазуючий розчин № 1 представляє собою 2% (по масі) розчин дихлораміну (ДТХ-2, ДТ-2) в дихлоретані та призначений для дегазації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри, і окремих ділянок місцевості, заражених VX та іпритом. Застосовується із комплектів ИДК-1 і АДДК, а також із авторозливних станцій при температурі від плюс 40 до мінус 35ºС. Норма витрати розчину 0,5-0,6 л/м2. Для приготування дегазуючого розчину № 1 в ємність заливається дихлоретан і засипається розрахункова кількість дихлораміну. Суміш перемішується на протязі 10-15 хв. Термін придатності розчину під час зберігання в технічних засобах спеціальної обробки 5- 7 діб.

Дегазуючий розчин № 2 бщ представляє собою розчин 10% їдкого натру і 25% моноетаноламіну в воді та призначений для дегазації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і окремих ділянок місцевості, заражених зоманом. Застосовується із комплектів ИДК-1 і АДДК, а також із авторозливних станцій. При температурі від плюс 40 до мінус 10ºС дегазуючий розчин № 2-бщ розбавляється водою в 5 разів, при температурі від мінус 30 до мінус 40ºС розбавляється аміачною водою в 5 разів, при температурі від мінус 10 до мінус 30ºС – застосовується без розбавлення. Норма витрати розчину у всіх випадках 0,5 0,6 л/м2. Для приготування дегазуючого розчину № 2 бщ в ємність заливають воду і розчиняють в ній здрібнений їдкий натр. До одержаного розчину добавляють моноетаноламін і перемішують на протязі 15 25 хв. Термін придатності розчину № 2 бщ не більше одного року.

Дегазуючий розчин № 2-ащ представляє собою розчин 2% їдкого натру, 5% моноетаноламіну в 20- 25% аміачній воді та призначений для тих же цілей, що і розчин № 2-бщ. Застосовується із комплектів ИДК-1 і АДДК, а також із авторозливних станцій при температурі від плюс 40 до мінус 40ºС. Норма витрати розчину 0,5-0,6 л/м2. Для приготування дегазуючого розчину № 2-ащ в ємність заливають аміачну воду (приблизно 1/9 частину від загальної розрахункової кількості та розчиняють в ній здрібнений їдкий натр). До одержаного розчину додають решту аміачної води, моноетаноламін і перемішують на протязі 1 3 хв. Термін придатності розчину № 2-ащ не більше одного року.