Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Проведення спеціальної обробки.ppt
Скачиваний:
126
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
489.98 Кб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 1. Рецептури та розчини для проведення спеціальної обробки.

Заняття 2. Проведення спеціальної обробки.

Навчальні питання :

1. Приготування дегазуючих та дезінфікуючих розчинів.

2. Приготування дезактивуючих розчинів.

Навчальна література:

1.А.М. Петросьянц Ядерная энергетика. – М.: Наука, 1981.

2.Ліквідація наслідків аварій (зруйнувань) на потенційно небезпечних об’єктах. – К.: НАОУ, 2002..

3.І.Ю. Чернявський, В.Г. Єременко, С.І. Петров. Аналітичні засоби радіаційної розвідки та контролю. – Х.: ХІТВ, 2005.

4.А.Г. Гутченко, І.О. Радченко. Забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту підрозділів в умовах бойових дій: Навчальний посібник.

Х.: ХІТВ, 2004.

5.Довідник офіцера військ РХБ захисту: Довідник. За загальною редакцією А.І. Баталова. – Х.: ХІТВ, 2005.

1. Приготування дегазуючих, та дезінфікуючих розчинів.

.

Для приготування дегазуючого розчину № 1 в цистерну АРС 14 за допомогою механічного або ручного насосу закачується розрахункова кількість дихлоретану. Потім монтується комунікація для перемішування розчину шляхом його циркуляції (роздавальний трубопровід з’єднується з трубопроводом брудоспуску забірним гумовометалорукавом). В люк горловини встановлюється воронка для заправки цистерни порошкоподібними дегазуючими речовинами, яка кріпиться за допомогою пружинної ручки до диску люка горловини. До бокових штуцерів роздавальної труби приєднують два гумовотканинних (гумовометалевих) рукави з прямими брандспойтами. При цьому один брандспойт фіксується нерухомо в кріпленні на внутрішньому конусі воронки, а другий використовується хіміком для інтенсифікації розмиву (розчинення) дихлораміну, який засипається в цистерну з початком циркуляції дихлоретану. Після засипки ДТХ 2 (ДТ 2) циркуляція проводиться на протязі 15 хв.

Для приготування дегазуючого розчину № 2 бщ в цистерну АРС 14 закачується розрахункова кількість води, потім станція готується для циркуляції і засипки їдкого натру, як і при приготуванні дегазуючого розчину № 1. З початком циркуляції в цистерну малими порціями засипається розрахункова кількість мілко здрібненого їдкого натру, закачується моноетаноламін і продовжується циркуляція на протязі 30 хв.

При приготуванні дегазуючого розчину № 2 бщ взимку спочатку в цистерну закачується моноетаноламін, а потім вода і при циркуляції засипається здрібнений їдкий натр.

Для приготування дегазуючого розчину № 2 ащ закачується в цистерну 2125 л аміачної води, 125 л моноетаноламіну. Вміст цистерни перемішують циркуляцією рідини 5 10 хв. В бочку або іншу ємність заливають 250 л аміачної води, засипають 50 кг здрібненого їдкого натру (для АРС 14). Вміст ємності переміщують на протязі 20 25 хв і закачують в цистерну АРС 14. Розчин в цистерні перемішують на протязі 5 10 хв.

Для приготування 1% або 1,5%; 5% або 7,5% водного розчину ГК в цистерну закачується розрахункова кількість води. Готується авторозливна станція для циркуляції і засипки ГК. З початком циркуляції через воронку на протязі 15 20 хв засипається розрахункова кількість ГК. Після засипки всієї кількості ГК циркуляція продовжується на протязі 5 10 хв.

Для приготування водної стабілізованої суспензії ГК зі вмістом 15 20% (по масі) ГК

(відповідно І або ІІ категорії) і 1% (по масі) рідкого скла в цистерну АРС закачується розрахункова кількість води. Готується авторозливна станція для циркуляції і засипки ГК. З початком циркуляції через воронку заливається розрахункова кількість рідкого скла. Виконується перемішування на протязі 5 хв, після чого при перемішуванні на протязі 15 20 хв засипається розрахункова кількість ГК. Циркуляція продовжується на протязі 10 15 хв.

Приготування розчинів і суспензій повинно проводитись в протигазах, засобах захисту шкіри.

Для приготування 0,15% водного розчину СФ 2У (АБСП) в цистерну АРС заливається розрахункова кількість води (взимку – аміачної води). Готується авторозливна станція для циркуляції і засипки порошку. З початком циркуляції через воронку засипається розрахункова кількість порошку СФ 2У (АБСП).