Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Радіаційна безпека військ та радіаційний контроль.ppt
Скачиваний:
160
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
2.36 Mб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 5. Радіаційна безпека військ.

Заняття 1. Радіаційна безпека військ та радіаційний контроль.

Навчальні питання

1.Радіаційна безпека військ.

2.Радіаційний контроль в підрозділах.

Навчальна література:

1.А.М. Петросьянц Ядерная энергетика. – М.: Наука, 1981.

2.Ліквідація наслідків аварій (зруйнувань) на потенційно небезпечних об’єктах. – К.: НАОУ, 2002..

3.І.Ю. Чернявський, В.Г. Єременко, С.І. Петров. Аналітичні засоби радіаційної розвідки та контролю. – Х.: ХІТВ, 2005.

4.А.Г. Гутченко, І.О. Радченко. Забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту підрозділів в умовах бойових дій: Навчальний посібник. – Х.: ХІТВ, 2004.

5.Довідник офіцера військ РХБ захисту: Довідник. За загальною редакцією А.І. Баталова. – Х.: ХІТВ, 2005.

Перше питання

1. Радіаційна безпека військ.

Під джерелом іонізуючих випромінювань розуміється речовина (або установка), яка випускає або здібна випускати іонізуюче випромінювання.

Основними характеристиками джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ) є його активність, ізотопний склад і період напіврозпаду.

Альфа-джерела мають широке використання в дозиметрії для градуювання радіометрів і спектрометрів. Вони представляють собою металеву підложку з поглибленням, в якому закріплена радіоактивна речовина, яка покривається захисним шаром.

Альфа-джерела безпечні для особового складу як зовнішні випромінювачі. Небезпечність представляє тільки внутрішнє випромінювання, яке має місце при попаданні альфа-джерел у середину організму. Тому під час роботи з ними необхідно

користуватись засобами захисту органів дихання і шкіри.

Джерела бета-випромінювань виготовляються з різними величинами активності, яка вказується в паспортах на кожне джерело.

Для повного захисту від бета-часток різної енергії достатньо екрану з любого матеріалу товщиною в декілька сантиметрів. Однак виникаюче при цьому гальмове випромінювання у вигляді рентгенівських або гамма-променів потребує додаткового захисту. Велика ефективність захисту досягається при використанні екранів з різних матеріалів: перший шар – з легкого матеріалу (алюміній, органічне скло, полістирол та ін.), другий шар – з матеріалу з великим порядковим номером (свинець, свинцеве скло, вісмут та ін.).

Найбільш широке застосування в дозиметрії одержали гамма-джерела на основі натрію 22, кобальту 60, кобальту 57, цезію 137, селену 75 та ін. Джерела виготовляються в герметичній упаковці та в залежності від призначення і потужності випускаються як в одинарній, так і в подвійній оболонці з нержавіючої сталі.

Джерела гамма-випромінювання потребують прийняття спеціальних заходів захисту. Захист від гамма-джерел досягається віддаленням і захисними екранами. Можливим також є захист часом, який полягає в забезпеченні такого часу випромінювання, при якому доза опромінення не перевищить безпечну величину.

На теперішній час находять все більш широке розповсюдження джерела нейтронів.

При виборі матеріалів для захисту від нейтронів ураховують механізм взаємодії нейтронів з речовиною і віддають перевагу матеріалам, які найменш схильні активації. Ефективним захистом від нейтронів є залізоводні екрани. Найбільш часто для захисту використовується бетон, який є добрим сповільнювачем і поглиначем швидких нейтронів.

Застосування і зберігання джерел іонізуючих випромінювань

Джерела іонізуючих випромінювань застосовуються в приладах радіаційної і хімічної розвідки. За допомогою джерел, які мають невелику активність, перевіряють працездатність приладів. Для перевірки на точність показу і градуювання приладів використовують більш потужні джерела.

Джерело альфа-випромінювань типу АИП РИГ використовують в приладі радіаційної і хімічної розвідки ПРХР, який встановлюється на бронеоб’єктах. Джерела бета- випромінювань на основі ізотопів стронцію 90 + ітрію 90 встановлюються в приладах ДП 64 і ДП 5В для перевірки їх працездатності, а в приладі АСП за допомогою такого джерела перевіряється його чутливість.

Для перевірки на точність показу і градуювання приладів радіаційної розвідки після їх ремонту в комплект майстерні типу ПРХМ входять три джерела гамма-випромінювань на основі цезію 137 з різною активністю. Потужність експозиційної дози цих джерел відрізняється на 1–2 порядки.

Усі вбудовані в прилади джерела зберігаються відповідно з правилами зберігання даних приладів. Джерела, які застосовуються для перевірки і градуювання, зберігаються, як правило, в спеціально обладнаному сховищі, а в польових умовах – в штатній укупорці.

В сховищах ДІВ забороняється проводити будь-які інші роботи, які не пов’язані з їх обслуговуванням.

Переносити і перевозити джерела необхідно тільки в спеціальних контейнерах, які забезпечують необхідний захист особового складу від випромінювань і забруднення радіоактивними речовинами.

Принципи і норми радіаційної безпеки і основні санітарні правила роботи з джерелами іонізуючих

випромінювань

З метою попередження наслідків випромінювання під час роботи з ДІВ необхідно приймати заходи по зменшенню дози опромінення і обмежувати кількості осіб, які підлягають опроміненню.

Для досягнення мети радіаційної безпеки особовий склад, якій залучають до робіт з джерелами випромінювань, повинен суворо виконувати інструкції, які розроблені для кожного конкретного випадку. Місця роботи з джерелами повинні відгороджуватись і позначатись чітко видимими знаками “Радіаційна небезпека”

 

Весь особовий склад повинен

 

добре знати значення знаку і зону

 

його дії.

 

 

 

Усі приміщення, обладнання,

 

контейнери

і транспортні

засоби,

 

призначені для роботи з ДІВ або їх

 

зберігання,

повинні мати

знаки

Знак радіаційної небезпеки

радіаційної небезпеки.

 

 

 

 

Знак радіаційної небезпеки є попереджуючим і призначений для привертання уваги до об’єктів, які представляють небезпеку шкідливого впливу на особовий склад іонізуючого випромінювання.

Внутрішнє коло, три пелюстки і кайма знаку (рівностороннього трикутника) повинні бути червоного кольору, фон – жовтого, додаткові надписи – чорного.