Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Рецептури, розчини та речовини, які використовуються для спеціальної обробки.ppt
Скачиваний:
140
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Водний розчин, якій містить 1% або 1,5% (по масі) ГК

(відповідно І або ІІ категорії), призначений для дегазації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і ділянок місцевості, заражених VX, зоманом та іпритом. Застосовується із комплектів ДК-4, ДК-5 та з авторозливної станції АРС-15 при температурі від плюс 40 до мінус 15ºС, із комплектів ИДК-1, АДДК і авторозливної станції АРС-14 при температурі від плюс 40 до плюс 5ºС. 1% або 1,5% водний розчин ГК є основним дегазуючим розчином в літніх і осінньо-весняних умовах. Норма витрати розчину для озброєння та військової техніки 1,5 л/м2, для місцевості – 1,5-2,0 л/м2. Для приготування розчину в ємність заливають воду і при перемішуванні засипають розрахункову кількість ГК. Суміш перемішують на протязі 5-10 хв. Термін придатності 1% або 1,5% водного розчину ГК під час зберігання в авторозливних станціях до 5 діб, а в каністрах – до 2 діб.

Водна кашиця ГК складається з двох об’ємів ГК і одного об’єму води і призначена для дегазації грубих металевих, дерев’яних, гумових, бетонних поверхонь (бронеколпаків, коліс і кузовів автомобілів, траншей, окопів та ін.), заражених VX, зоманом та іпритом.

Кашиця готується безпосередньо перед застосуванням в будь-якій ємності (відро, бочка) і наноситься тонким шаром на заражену поверхню. Через 0,5 1 год шар кашиці видаляють, поверхню промивають водою, за необхідністю протирають насухо, а не пофарбовані металеві поверхні після протирання змазуються. Кашиця ГК застосовується в літніх і осінньо-весняних умовах при температурі від плюс 40 до плюс 5ºС.

Водний розчин, якій містить 0,3% порошку СФ 2У (АБСП), призначений для дегазації авіаційної техніки, зараженої VX, зоманом та іпритом, може використовуватись також для дегазації озброєння та військової техніки. Застосовується із комплектів АДДК, ДКТ, а також з авторозливних станцій при температурі плюс 5ºС і вище. Норма витрати 3 л/м2. Із комплектів ДК-4, ДК-5 використовується 0,075% розчин порошку СФ-2У (АБСП) з нормою витрати 3 л/м2. Для приготування водного розчину СФ-2У (АБСП) в ємність заливається вода і засипається малими порціями розрахункова кількість порошку СФ-2У (АБСП). Суміш перемішується на протязі 5 хв.

При відсутності табельних дегазуючих розчинів для дегазації озброєння та військової техніки, заражених VX, зоманом та іпритом, допускається використання розчинників (бензин, керосин, дихлоретан та ін.). Норма витрати 2 3 л/м2. Пальне і розчинники вогненебезпечні. Під час роботи з ними необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки.

2. Дезактивуючи розчини та рецептури.

Для дезактивації озброєння та військової техніки застосовують 0,075 або 0,15% водні розчини порошку СФ 2У (АБСП). 0,075% розчин СФ-2У (АБСП) застосовують з комплектів ДК-4, ДК-5 при температурі від плюс 40 до мінус 15ºС з нормою витрати 1,5 л/м2. Із АРС 14, АДДК, ДКТ і ИДК 1 використовують 0,15% розчин порошку СФ 2У (АБСП) в воді літом, аміачній (20 25% аміаку) воді взимку. Із АРС 15 до температури мінус 15 С застосовують 0,15% розчин порошку СФ 2У (АБСП), підігрітий до плюс 60 70 С. Норма витрати 3 л/м2.

Розчин порошку СФ 2У (АБСП) готують шляхом розчинення його розрахункової кількості при перемішуванні на протязі 1 3 хв.

Крім цих розчинів для дезактивації можуть використовуватись водні розчини милу та інших миючих засобів або вода, а також розчинники (дихлоретан, бензин, керосин, дизельне пальне та ін.). Витрати водних розчинів мила, миючих засобів і розчинників 1,5 3 л/м2, води – 3 5 л/м2.

3. Дезінфікуючи розчини та рецептури.

Для дезинфекції озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри ізолюючого типу використовують водні розчини ГК, дегазуючий розчин № 1, для дезинфекції шкіряних покровів людини – водний розчин монохлораміну Б (ХБ).

В якості допоміжних розчинів для дезинфекції можуть бути використані водні розчини миючих порошків, дегазуючий розчин № 2 бщ (2 ащ), дегазуюча рецептура РД 2, які мають слабку дезинфікуючу дію і в основному тільки знижують обсіменіння заражених поверхонь хвороботворними мікробами. Норми витрати допоміжних розчинів такі ж, як і при дегазації.

Водний розчин, який містить 1% або 1,5% (по масі) ГК

(відповідно І або ІІ категорії), призначений для дезинфекції озброєння та військової техніки, заражених неспороутворюючими формами мікробів. Норма витрати 2,5 3 л/м2.

Водний розчин, який містить 5% або 7,5% (по масі) ГК

(відповідно І або ІІ категорії), призначений для дезинфекції озброєння та військової техніки, заражених спороутворюючими формами мікробів. Норма витрати 4 4,5 л/м2.

Водні розчини ГК застосовуються із тих же технічних засобів, що і при дегазації, і при тих же температурах.

Водна стабілізована суспензія, яка містить 15% або 20%

(по масі) ГК (відповідно І і ІІ категорії) і 1% (по масі) рідкого скла, призначена для дезинфекції ділянок місцевості та доріг, заражених, як неспороутворюючими, так і спороутворюючими формами мікробів. Застосовується із авторозливних станцій при температурі від плюс 40 до плюс 5ºС. Норма витрати 10 л/м2.

Водна кашиця ГК складається з двох об’ємів ГК і одного об’єму води, призначена для дезинфекції грубих металевих, гумових, дерев’яних виробів при температурі від плюс 40 до плюс 5ºС.

Прядок приготування і застосування кашиці ГК такий же, як і для дегазації.

Водний розчин, якій містить 0,5% (по масі) монохлораміну Б (ХБ), призначений для дезинфекції шкіряних покровів людини. Дезинфекцію проводять шляхом обмивання шкіри розчином монохлораміну або зрошуванням із душових сіток.