Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Порядок ведення радіаційної та хімічної розвідки машиною РХБ розвідки.ppt
Скачиваний:
170
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Можливості взводу РХБ розвідки щодо виконання завдань за призначенням

Завдання

Відділення

Взвод

Радіаційна розвідка:

 

 

маршрутів, км/год

30–40

120–160

районів, км2/год

60–80

240–320

Хімічна розвідка:

 

 

маршрутів, км/год

8–12

32–48

районів, км2/год

16–24

64–96

Способи дій взводу та роти РХБ розвідки

Взвод РХБ розвідки діє в повному складі або по відділеннях, у складі роти або самостійно.

Діючи в повному складі, взвод може:

вести радіаційну, хімічну та біологічну розвідку району, призначеного для розташування військ, двох-трьох напрямків (маршрутів) дії військ або рубежів;

вести радіаційне, хімічне, біологічне, спостереження;

здійснювати виявлення обстановки, що склалася в результаті руйнування (аварії) на підприємстві атомної енергетики та хімічної промисловості;

вести РХБ розвідку в осередках ураження ядерною та хімічною зброєю;

здійснювати контроль над зміною ступеня зараження на раніше розвіданих напрямках і в районах розташування військ;

проводити контроль зараження особового складу, озброєння, військової техніки та матеріальних засобів.

Дії взводу включають:

висування до району (маршруту, об’єкту) розвідки;

розгортання взводу та зайняття відділеннями призначених для них районів;

ведення розвідки району (маршруту, ведення спостереження);

збір і первинну обробку даних розвідки та передачу їх командиру (начальнику), який вислав взвод;

зосередження взводу на пункті збору;

проведення часткової (повної) спеціальної обробки;

прибуття на пункт збору роти (у знов призначений район).

Під час ведення розвідки передбачуваного району зосередження військ райони розвідки відділень прилягають один до одного, групуючись до пункту управління взводу, розташованого в центрі. Відділення РХБ розвідки розташовуються у визначених для них постах РХБ спостереження, що знаходяться за 1,5–2 км від периметра взводного району, і періодично через 2–3 години об’їжджають призначений для них район за визначеними маршрутами. Відстані між сусідніми маршрутами (напрямками) розвідки призначаються через 2–3 км один від одного, а місця вимірювань потужності доз випромінювання (наявності отруйних речовин) – через 1,5–2 км.

Під час ведення розвідки на маршрутах переміщення військ кожному взводу призначається для розвідки не більше від двох-трьох маршрутів довжиною до 30 км. Відділення через 2–3 години об’їжджають і контролюють призначений для них маршрут. Дистанційні засоби розвідки виявляють обстановку в режимі навколо.

Під час виявлення обстановки, що склалася в результаті руйнування (аварії) на підприємствах атомної енергетики та хімічної промисловості, для кожного відділення взводу призначається маршрут, на якому визначається 10–12 точок вимірювань потужності дози випромінювання або наявності сильнодіючих отруйних речовин. Відділення, просуваючись цим маршрутом, визначають наявність і ступінь зараження повітря, місцевості (об’єктів) у визначених точках вимірювань.

Рота РХБ розвідки веде розвідку районів РХ зараження, маршрутів руху військ і рубежів розгортання; шляхів підвозу та евакуації, що призначені для зосередження військ і розміщення пунктів управління.

Рота може вести РХБ спостереження в районах переправ через великі водні перешкоди. Крім того, рота РХБ розвідки буде виконувати раптово виникаючі завдання; вести розвідку та позначення районів застосування противником хімічної зброї, на маршрутах і рубежах розгортання контрударного угрупування, у запасних позиційних районах ракетних з’єднань, районах відновлення боєздатності об’єднання (з’єднання), на основних важливих автомобільних шляхах; виявляти РХ обстановку під час руйнування (аварії) на підприємствах атомної енергетики та хімічної промисловості.

Роті може призначатися район розвідки площею до 1600 км2. Звичайно на розвідку району зосередження з’єднання визначається не більше від 2 взводів і часу до трьох годин (без урахування часу на рух до вихідного рубежу).

Розвідка вихідних, запасних і нових районів зосередження, позиційних районів ведеться до прибуття до них військ, розвідка маршрутів і переправ через водні перешкоди закінчується після проходження другого ешелону та тилу з’єднання, в інтересах якого вона ведеться.