Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Порядок ведення радіаційної та хімічної розвідки машиною РХБ розвідки.ppt
Скачиваний:
170
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 4. Машини РХБ розвідки.

Заняття 2. Порядок ведення радіаційної та хімічної розвідки машиною РХБ розвідки.

Навчальні питання :

1. Призначення, завдання, способи проведення наземної РХБ розвідки.

2. Підрозділи РХБ розвідки.

Навчальна література:

1. А.М. Петросьянц Ядерная энергетика. – М.: Наука,

1981. 2. Ліквідація наслідків аварій (зруйнувань) на потенційно небезпечних об’єктах. – К.: НАОУ, 2002.

3.І.Ю. Чернявський, В.Г. Єременко, С.І. Петров. Аналітичні засоби радіаційної розвідки та контролю. – Х.: ХІТВ, 2005.

4.А.Г. Гутченко, І.О. Радченко. Забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту підрозділів в умовах бойових дій: Навчальний посібник. – Х.: ХІТВ, 2004.

5.Довідник офіцера військ РХБ захисту: Довідник. За загальною редакцією А.І. Баталова. – Х.: ХІТВ, 2005.

Радіаційна, хімічна, біологічна розвідка займає особливе місце в системі виявлення та оцінки масштабів і наслідків зруйнування радіаційно й хімічно небезпечних об’єктів і застосування противником зброї масового ураження. Радіаційна, хімічна, біологічна розвідка ведеться у всіх військових підрозділах.

Широке використання у військах і службі РХБ захисту засобів радіаційної, хімічної, біологічної розвідки призвело до того, що підрозділи радіаційної, хімічної, біологічної розвідки стали основними джерелами отримання вірогідної інформації про радіаційну, хімічну, біологічну обстановку.

Для того, щоб грамотно та вміло вирішувати питання, пов’язані з організацією та проведенням РХБ розвідки, уміло керувати підрозділами під час виконання завдань, необхідно добре уявляти мету й завдання РХБ розвідки, знати склад підрозділів, їх можливості, порядок виконання завдань і роботу командирів підрозділів.

1. Призначення, завдання, способи проведення наземної РХБ розвідки.

Радіаційна, хімічна, біологічна розвідка організується та здійснюється з метою забезпечення командирів і штабів інформацією про РХБ обстановку в районах дій військ.

Для виявлення фактичної радіаційної, хімічної, біологічної обстановки залучаються підрозділи наземної РХБ розвідки. Вони призначені для виявлення та оцінки радіаційної та хімічної обстановки, а також випадків застосування противником біологічних засобів.

В основі застосування підрозділів РХБ розвідки лежать способи їх дій. Під способом розуміють порядок і прийоми застосування сил і засобів для вирішення завдань і заходів РХБ розвідки військ у бою.

Способи дій містять у собі:

порядок і послідовність виконання завдань;

побудову підрозділу для виконання завдання, тобто (бойовий порядок);

характер маневру, що вони застосовують.

Основними завданнями РХБ розвідки є:

виявлення зараження місцевості та повітря радіоактивними, отруйними речовинами й біологічними засобами, а також визначення потужності доз випромінювання й тип отруйних речовин;

установлення і позначення межі зон (районів, ділянок) зараження;

пошук шляхів обходу зон (районів, ділянок) зараження та виявлення напрямків, маршрутів і ділянок місцевості з найменшими потужностями доз випромінювання;

виявлення місць хімічних загороджень противника та зручних напрямків для їх подолання або обходу;

установлення напрямку переміщення радіоактивної хмари;

контроль над змінами потужності доз випромінювання на місцевості та ступінь зараження повітря отруйними та іншими токсичними речовинами;

відбір проб повітря, води, ґрунту, рослинності та інших матеріалів і проведення їх радіометричного та хімічного аналізу;

ведення метеорологічного спостереження в приземному шарі повітря.

Підрозділи наземної РХБ розвідки як під час підготовки, так і в ході бою виконують завдання в зайнятих і незайнятих військами районах або на маршрутах їх руху.

Основними завданнями підрозділів є ведення радіаційної та хімічної розвідки, а також визначення випадків застосування біологічних засобів на пунктах управління військ і маршрутах їх переміщення; маршрутах переміщення та нових позиційних районах ракетних і зенітних ракетних частин; маршрутах висування та районах зосередження військ; маршрутах висування та рубежах розгортання другого ешелону або резерву (маршрутах висування та рубежах введення в бій); у районах переправ через великі водні перешкоди; вихідних районах і районах десантування тактичних та оперативних десантів; на аеродромах і пунктах водопостачання, районах розташування об’єктів хімічної промисловості на території, що звільняється від противника.

Способи виконання завдань підрозділами РХБ розвідки

Зональний – завчасне розгортання підрозділів і постійне (періодичне) ведення ними радіаційної, хімічної, біологічної розвідки у вказаних районах.

Схема зонального способу дій підрозділів РХБ розвідки

Розвідка за напрямками – ведення радіаційної, хімічної та біологічної розвідки вказаного напрямку в зоні зараження з метою визначення характеру зараження та рівнів радіації.

Схема розвідки за напрямками підрозділів РХБ розвідки