Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna-robota-Kriminal_pravo._doc.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
55.23 Кб
Скачать

Тема 8. Суб’єкт злочину

Поняття суб’єкта злочину за КК України. Особливості ознак, які характеризують суб’єкт злочину. Співвідношення понять “суб’єкт злочину”, “виконавець злочи­ну”, “особа винного” та “особистість злочинця”.

Осудність як обов’язкова ознака суб’єкта злочину. Поняття осудності та неосудності за КК України. Фор­мула неосудності. Обмежена осудність за КК України та її кри­мінально-правове значення. Особливості кримінальної відповідальності за злочини, вчинені у стані сп’яніння внаслі­док вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одур­манюючих речовин.

Вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність, як обов’язкова ознака суб’єкта злочину. Вплив віку на кримінальну відповідальність особи. Основні правила встановлення віку суб’єкта злочину.

Поняття спеціального суб’єкта злочину за КК України. Підстави класифікації спеціальних суб’єктів злочину та основні їх види. Вплив ознак спеціального суб’єкта злочину на кримінальну відповідальність.

Тема 9. Суб’єктивна сторона злочину

Поняття суб’єктивної сторони злочину. Особливості ознак, що характеризують суб’єктивну сторону складу злочину.

Поняття вини за КК України. Компоненти, що утворюють зміст вини. Ступінь вини як кримінально-правове поняття. Спірні питання щодо визначення вини в науці кримінального права.

Підстави (критерії) поділу вини на форми. Кримінально-правове значення поділу вини на форми.

Умисел як форма вини. Види умислу за КК України. Особ­ливості змісту інтелектуального та вольового моментів прямо­го та непрямого (евентуального) умислів. Вплив специфічної конструкції юридичного складу злочину на зміст умислу. Види умислу, що виділяються в теорії кримінального права: зазда­легідь обдуманий умисел та умисел, що виник раптово; конкре­тизований та неконкретизований умисли. Кримінально-право­ве значення зазначених видів умислу.

Необережність як форма вини. Види необережності за КК України. Злочинна самовпевненість, її інтелектуальний та во­льовий моменти. Відмінність злочинної самовпевненості від непрямого умислу. Злочинна недбалість, її інтелектуальний та вольовий моменти. Об’єктивний та суб’єктивний критерії зло­чинної недбалості, її відмінність від казусу (випадку) в кримі­нальному праві.

Змішана (складна форма вини). Основні види змішаної (складної) форми вини в юри­дичних складах окремих злочинів. Кримінально-правове значен­ня змішаної (складної) форми вини.

Мотив і мета злочину, їх види та кримінально-правове зна­чення. Поняття фізіологічного афекту, його вплив на криміналь­ну відповідальність особи.

Помилка в кримінальному праві. Види помилок, їх вплив на вину та кримінально-правову оцінку поведінки особи.

Теми рефератів, доповідей:

  1. Суб'єктивна сторона складу злочину: загальна характеристика

  2. Умисел та необережність як форми вини

  3. Складна вина. Помилка. Мотив та мета вчинення злочину

Тема 10. Cтадії злочину

Поняття стадій злочину. Чинники, що впливають на визна­чення стадії злочину. Види стадій злочину за КК України.

Поняття закінченого злочину. Особливості родової юридичної конструкції складу закін­ченого злочину. Визначення моменту визнання злочину закін­ченим щодо окремих різновидів умисних злочинів залежно від особливостей їх юридичних складів.

Поняття незакінченого злочину. Особливості родової юридичної кон­струкції складу незакінченого злочину.

Поняття готування до злочину. Особливості видової юридичної конструкції складу готування до злочину. Види підготовчих діянь за КК України та їх кримінально-правова характеристика. Відмінність готуван­ня до злочину від виявлення наміру вчинити злочин.

Поняття замаху на злочин. Особливості видової юридичної конструкції замаху на злочин. Види замаху на злочин та їх кримінально-правове значення. Відмінність замаху на злочин від готування до злочину та від закінченого злочину.

Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин. Підстави й особливості кваліфікації готу­вання до злочину та замаху на злочин. Основні проблеми кара­ності незакінченого злочину та їх вирішення в КК України.

Поняття добровільної відмови при незакінченому злочині. Ознаки добровільної відмови. Кримінально-правові наслідки добровільної відмови від доведення злочину до кінця. Відмінність добровільної відмови від дійового каяття.

Теми рефератів, доповідей:

  1. Стадії вчинення злочину

  2. Готування до злочину

  3. Замах на злочин

Тема 11. Співучасть у злочині

Для опанування цієї теми потрібно знати норми ст.ст. 26, 27, 28, 29, 30, 31, 383, 396 КК України. Має бути з'ясовано законодавче визначення співучасті (ст. 26 КК), об'єктивні та суб'єктивні її ознаки, що випливають з цього визначення. Важливим завданням є розуміння форми співучасті в науці та законодавстві. При вивченні питання про види співучасників необхідно знати об'єктивні та суб'єк­тивні ознаки діяльності організатора, підбурювача, виконавця та пособника.

Особливу увагу потрібно звернути на межі кримінальної відповідаль­ності співучасників, на особливості кримінальної відповідальності орга­нізаторів та членів організованої групи чи злочинної організації. Деталь­ного вивчення потребують законодавчі положення про кримінальну відпо­відальність в разі добровільної відмови співучасників вчинення злочину (ст. 31 КК).

Теми рефератів, доповідей:

1. Причетність до злочину, її види.

2. Відповідальність та кваліфікація дій співучасників при різних фор­мах співучасті.

3. Спеціальні питання відповідальності співучасників. Наслідки ексцесу виконавця.

5. Існуючі точки зору на співучасть у злочині.

Соседние файлы в предмете Уголовное право