Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna-robota-Kriminal_pravo._doc.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
55.23 Кб
Скачать

Тема 6. Об’єкт злочину

Поняття об’єкту злочину. Об’єкт злочину та об’єкт (предмет) кримінально-правової охорони. Загальна характеристика ме­ханізму посягання на об’єкт (предмет) кримінально-правової охорони. Види об’єктів злочинів. Підстави класифікації об’єктів зло­чинів. Класифікація об’єктів злочинів “по вертикалі” та “по горизонталі”.

Загальний об’єкт злочину та його кримінально-правове значення.

Родовий (спеціальний) об’єкт злочинів. Соціальні та юри­дичні підстави виділення родового об’єкта злочинів. Кримінально-правове значення родового об’єкта злочинів.

Безпосередній об’єкт злочину та його кримінально-правове значення. Особливості відображення безпосереднього об’єкта в юридичному складі злочину. Основний та додатковий безпосе­редні об’єкти злочину. Види додаткового безосереднього об’єкту злочину.

Потерпілий від злочину та предмет злочину.

Теми рефератів, доповідей:

  1. Об'єкт злочину

  2. Види об’єктів злочину. Предмет злочину та потерпілий від злочину

Задачі:

1. Зоренко таємно викрав у Кутнікова 3500 грн., тобто вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 185 КК України (крадіжка).

Проаналізуйте структуру об’єкта відповідного злочину.

2. Знаходячить у стані алкогольного сп’яніння, Бєлкін прийшов до парку відпочинку, де став нецензурно лаятися на перехожих та в грубій формі залицятися до дівчат. Коли один із відпочиваючих Левченко спробував зупинити хуліганські дії Бєлкіна, той вдарив його та відштовхнув у напрямку намету, де продавалися охолоджувальні напої. Внаслідок дій винного Левченку були спричинені середньої тяжкості тілесні ушкодження, а власнику торгівельного намету було завдано матеріальних збитків на суму 4000 грн.

Яким об’єктам спричинено шкоду хуліганством? Назвіть види безпосереднього об’єкта злочину.

3. Котов, погрожуючи Гіріну фінським ножем, заволодів його грошима та годинником, який Гірін взяв поносити у свого приятеля Носова. Вчинений злочин було кваліфіковано за ч. 1 ст. 187 КК України (розбій).

Вкажіть, що є об’єктом та предметом вчиненого злочину. Чим предмет відрізняється від об’єкта та від засобів вчинення злочину. Хто є потерпілим від злочину?

Тема 7. Об’єктивна сторона злочину

Поняття об’єктивної сторони складу злочину. Особливості ознак, що характеризують об’єктивну сторону складу злочину. Кримінально-правове значення об’єктивної сторони складу зло­чину.

Діяння як обов’язкова ознака об’єктивної сторони складу злочину. Загальні ознаки діяння як прояву поведінки людини. Вплив нездоланної сили, фізичного та психічного при­мусу на вирішення питання про кримінальну відповідальність особи. Дія та без­діяльність як окремі форми діяння за кримінальним правом України.

Суспільне небезпечні наслідки злочину: поняття, види, кримінально-правове значення. Причинний зв’язок між діянням і наслідками. Основні філо­софські концепції причинного зв’язку та їх використання в різних кримінально-правових теоріях (conditio sine qua non, необхідного спричинення, адекватної причинності, фінальна теорія тощо). Основні різновиди причинного зв’язку, їх кримінально-правовий зміст та значення. Інші ознаки, що характеризують об’єктивну сторону злочину (спосіб, час, місце, обставовку, орудія та засоби вчинення злочину).

Теми рефератів, доповідей :

  1. Об'єктивна сторона складу злочину

  2. Факультативні ознаки об’єктивної сторони складу злочину

Соседние файлы в предмете Уголовное право