Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna-robota-Kriminal_pravo._doc.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
55.23 Кб
Скачать

Тема 5. Склад злочину

Для вивчення т закріплення даної теми необхідно опрацювати усі нижченаведені питання.

Поняття і значення терміну “склад злочину”: склад злочину як специфічна конструкція в кримінальному праві (склад злочину); склад злочину як системне поєднання юридичних фактів (фактичний склад злочину); склад злочину як елемент правосвідомості і категорія науки кримінального права.

Особливості юридичного складу злочину як специфічної юридичної конструкції в кримінальному праві. Співвідношен­ня поняття злочину і складу злочину. Основні функції складу злочину в механізмі кримінально-правового регулювання.

Загальна структура, специфічна конструкція та нормативний зміст складу злочину як його основні кримінально-правові характеристики.

Загальна структура складу злочину, її складові частини.

Специфічна конструкція складу злочину як си­стемне поєднання його елементів. Обов’язкові та факультативні елементи специфічної конструкції складу злочи­ну. Зв’язки між окремими елементами складу злочину.

Нормативний зміст складу злочину як су­купність визначених кримінальним законом змістовних харак­теристик його елементів і зв’язків між ними. Загальний та конкретизований нормативний зміст складу злочину. Ознака складу злочину як змістовна характеристика його окремого елементу та зв’язку між елементами. Особливості окремих різновидів оз­нак складу злочину (постійні, бланкетні, оціночні тощо).

Склад злочину, кримінально-правова норма і диспозиція статті Особливої частини КК України.

Проблеми класифікації складів злочинів. Підстави (критерії) поділу складів злочинів на види. Ос­новні види складів злочинів та їх кримінально-пра­вова характеристика.

Фактичний склад злочину як передбачене кримінальним за­коном системне поєднання юридичних фактів. Місце та функції фактичного складу злочину в механізмі кримінально-правового регулювання.

Склад злочину як елемент правосвідомості. Спірні питання щодо складу злочину в науці кримінального права.

Поняття кваліфікації злочинів. Кваліфікація злочинів – різновид кримінально-правової кваліфікації. Кваліфікація зло­чинів як стадія застосування кримінального закону. Загальний механізм кваліфікації злочинів. Формула кваліфікації злочинів та юридичне формулювання обвинувачення як ос­новні форми закріплення кваліфікації злочинів у процесуаль­них документах.

Теми рефератів, доповідей

  1. Поняття злочину та класифікація злочинів

  2. Склад злочину і кваліфікація злочинів

  3. Види складів злочину

Завдання:

  1. Ознайомившись за змістом статей 115, 116, 117, 118 КК України, визначте види складів відповідних злочинів за ступенем суспільної небезпечності.

  2. Проаналізувавши статті 115 та 119 КК України, визначте, чи є злочин, відповідальність за який передбачено в ст. 119 КК України, злочином з привілейованим складом?

  3. Який склад злочину за характером структури (простим чи складним) мають такі злочини. як крадіжка (ч. 1 ст. 185 КК), розбій (ч. 1 ст. 187 КК), тяжке тілесне ушкодження, яке спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК), зґвалтування (ч. 1 ст. 152 КК).

  4. Який склад злочину за особливостями конструкції мають злочини, відповідальність за вчинення яких передбачено в ч. 1 ст. 121 КК, ст. 129 КК, ч. 1 та ч. 3 135 КК, ч. 1 ст. 187 КК, ст 257 КК.

Соседние файлы в предмете Уголовное право