Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna-robota-Kriminal_pravo._doc.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
55.23 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Завдання для самостійної роботи кримінальне право україни. Загальна частина

Тема 1. Поняття, предмет, завдання й система кримінального права

Для вивчення даної теми необхідно з’ясувати поняття, особливості, місце в правовій системі кримінального права України як окрема галузь права.

Основні методи кримінально-правового регулювання. Основні завдання кримінального права та їх відображення в КК України 2001 р. Система кримінального права України. Загальна та Особ­лива частини кримінального права України, їх особливості та взаємозв’язок. Система Загальної частини кримінального пра­ва України.

Кримінальне право України як юридична наука. Предмет та основні методи науки кримінального права. Основні напря­ми досліджень та завдання кримінально-правової науки на су­часному етапі розвитку України.

Кримінальне право України як навчальна дисципліна у ви­щих навчальних закладах, її предмет, основні методи та форми вивчення. Система курсу Загальної частини кримінального пра­ва України. Система принципів кримінального права України. Взаємодія принципів кримінального права України між собою. Можливість виникнення колізій (суперечностей) між окремими його принципами. Основні підходи до вирішення таких колізій.

Тема 2. Закон про кримінальну відповідальність

Для закріплення даної теми потрібно ґрунтовне вивчення нижче наведених питань.

Поняття закону про кримінальну відповідальність. Основні джерела сучасного кримінального права України. Конституція України як джерело кримінального права Ук­раїни. Особливості окремих положень Конституції України, що мають кримінально-правовий зміст. Кримінальний кодекс України 2001 року – основне джерело кримінального права України. Загальна характеристика чинного Кримінального кодексу України. Нормативно-правові акти, які містять окремі положення кри­мінально-правового характеру чи частково визначають зміст окремих кримінально-правових норм. Відмінність таких норма­тивно-правових актів від джерел кримінального права України. Юридична природа та кримінально-правове значення роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Основні етапи розвитку кримінального права України. За­гальна характеристика основних джерел кримінального права України на окремих етапах його розвитку.

Нормативні приписи окремих джерел кримінального права України. Особливості норм КК України та інших кримінально-правових актів,

Поняття чинності КК та інших джерел кримінального права України в часі. Визначення поняття часу вчинення злочину в КК України та відмежування цього поняття від інших кримі­нально-правових понять (моменту визнання злочину закінче­ним, фактичного припинення злочинного діяння). Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність у часі.

Поняття чинності КК та інших джерел кримінального права України у просторі. Поняття місця вчинення злочину за КК України. Принципи чинності закону про кримінальну відпові­дальність у просторі: територіальний, національний (громадянства), універсальний, реальний. Особ­ливості дії зазначених принципів з урахуванням положень КК України та міжнародних договорів. Правові наслідки засуджен­ня особи за межами України. Видача особи, яка обвинувачуєть­ся у вчиненні злочину, та особи, яка засуджена за вчинення зло­чину.

Тлумачення в кримінальному праві. Види і способи тлума­чення окремих положень КК та інших джерел кримінального права України.

Теми рефератів, доповідей

  1. Поняття чинності кримінального закону у просторі

  2. Місце вчинення злочину за КК України

  3. Територіальний принцип чинності кримінального закону у просторі

  4. Принцип громадянства

  5. Універсальний та реальний принципи чинності кримінального закону у просторі

  6. Правові наслідки засудження особи за межами України

  7. Поняття чинності кримінального закону у часі

  8. Визначення часу вчинення злочину за КК України

  9. Особливості набрання чинності кримінального закону та припинення його дії

  10. 10 Зворотна дія кримінального закону у часі

Задачі:

1. В потязі «Москва-Кишинів» громадянин Білорусії Шушкевич з метою заволодіння особистим майном свого сусіда по купе підмішав йому до стакану кави сильнодіючий снотворний лікарський засіб. Коли той заснув, Шушкевич з його речами вийшов на станції Брянськ (Росія). У зв’язку з тим, що доза сильнодіючої речовини була дуже великою, потерпілий помер у ві сні під час зупинки потягу на станції Суми (Україна), але факт його смерті було виявлено провідником тільки на кінцевій станції – в м. Кишиневі (Молдова).

За може бути притягнутий Шушкевич до кримінальної відповідальності за КК України? В яких випадках злочин визнається таким, що вчинений на території України? Чи визнаються територією України пасажирські потяги?

2. Громадянин України Іванов, знаходячись на паромі “Каледонія”, що йшов під прапором Грузії, вчинив бійку, під час якої завдав двом членам екіпажу тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Чи можна притягнути Іванова до кримінальної відповідальності за КК України, якщо паром знаходився у відкритому морі?

Чи зміниться рішення, якщо:

  • паром був під прапором України, приписаний до порту Одеса, але знаходився у порту Грузії?

  • паром був під прапором України та знаходився у відкритому морі?

  • злочин було вчинено на військовому судні, що перебував під прапором України та знаходилося в порту США?

3. Громадянин Сирії Салех завдав у м. Стамбул громадянину України тяжкі тілесні ушкодження. Через деякий час його було затримано у м. Одеса за збут наркотичних речовин.

Чи підлягає Салех кримінальній відповідальності за законодавством України за вчинені злочини? Назвіть угоди, існуючі між Україною й іншими державами по затриманню і видачі злочинців.

Соседние файлы в предмете Уголовное право