Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tilku_Zadachi_case_Zutlove_pravo.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
31.76 Кб
Скачать

Тема 5. Виникнення, реалізація та припинення права власності на жилі приміщення в будинках (квартирах) приватного житлового фонду.

Задача № 1

У квітні 2004 р. М. звернулася до суду із позовом до Ш. про поділ будинку. Позивачка зазначала, що 17 серпня 1990 р. вона разом з відповідачем купила будинок за 27 тис. крб. При цьому М. сплатила за угодою 15 тис. крб., а Ш. — 12 тис. крб. У зв'язку з цим позивачка вважала, що їй має належати 55,55% будинку, а відповідачеві - 44,45%. Оскільки між ними виник конфлікт з приводу користування будинком, позивачка просила виділити їй зазначену частку останнього.

Рішенням судової колегії в цивільних справах Черкаського обласного суду від 13 травня 2006 р. позов було задоволене частково. Поставлено виділити М. у спірному будинку приміщення, загальна вартість яких становить половину сплаченої суму та складають половину будинку, а Ш. — приміщення, загальна дійсна вартість яких становить половину сплаченої суми і які також складають половину будинку.

Судова колегія в цивільних справах Верховного Суду України від 10 липня 1996 р. скасувала попередні рішення і направила на новий розгляд з таких підстав. Задовольняючи позов частково, суд виходив з рівності часток сторін у праві власності на будинок і саме з урахуванням цього провів поділ будинку за одним із запропонованих експертом варіантів. З такими висновками Судова колегія не погодилася, оскільки судом встановлено, що при укладенні договору купівлі-продажу будинку М. сплатила 15 тис. крб., а Ш. — 12 тис, крб. Але сторони не визначили часток кожної у праві власності на будинок, зокрема не домовились про те, що ці частки будуть рівними.

Згідно з роз'ясненнями Пленуму Верховного Суду України, даними в п. 5 Постанови "Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності" від 22 грудня 1995 р. за № 20, якщо розмір часток у спільній власності не було визначено і її учасники не виходили з рівності інших часток, розмір частки іншого з них визначається ступенем його трудової участі і коштами у створенні спільної власності.

Яке буде нове рішення суду?

Задача № 2

У вересні 2006 р. Л. звернулася до суду з позовом до М, В. про визнання частково недійсним свідоцтва про право на спадщину і про поділ спадкового майна. Позивачка зазначала, що 22 липня 2005 р. помер її батько — М. М., після якого відкрилася спадщина на паєнагромадження в ЖБК у сумі 5769 гр. 63 коп. На час смерті М. М. відповідачка перебувала з ним у зареєстрованому шлюбі. Обидві прийняли спадщину шляхом подачі заяв до нотаріальної контори у встановлені законом строки. Відповідачка обіцяла провести поділ спадщини в добровільному порядку, але обіцянку не виконала і 23 січня 2007 р. одержала в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом на все майно.

Яке рішення прийме суд?

Тема 6. Соціальне житло

Завдання № 1

Аналіз закону „ Про житловий фонд соціального призначення” від 12.01.2006 року.

Завдання № 2

Підготувати проект позову про виселення з квартири з фонду соціального призначення.