Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tilku_Zadachi_case_Zutlove_pravo.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
31.76 Кб
Скачать

Тема 3. Користування жилими приміщеннями у будинках державного житлового фонду.

Задача № 1

У травні 2005 р. Н. Л. звернулася до суду з позовом до Н. 3., У. Л. та У. І. про визнання їх такими, що втратили право користування жилою площею і недійсним свідоцтва про право власності. Позивачка зазначала, що спірну квартиру отримав Н. В. Вона вселилась туди як член сім'ї наймача в березні 2001 р., а в червні 2001 р. між нею та Н. В було зареєстровано шлюб.

У квітні 2002 р. у неї з Н. В. народилася дочка, і оскільки спірна квартира була сира та невпорядкована, вони перейшли тимчасово проживати до її батьків. У квартирі залишилася мати наймача — Н. 3., з її згоди у квартиру вселилася сестра Н. В. — У. Л., її чоловік У. І. та їхня дитина. Усі вони були прописані у спірній квартирі.

У червні 2002 р, сім'я позивачки повернулась у спірну квартиру, а відповідачі добровільно виселилися з неї. Коли 1 лютого 2004 р. Н. В. помер, відповідачі, скориставшись пропискою, переоформили особовий рахунок на Н. 3. і приватизували квартиру.

Позивачка зазначала, що вона вселялась у квартиру як член сім'ї наймача і набула рівного з ним права користування жилою площею.

Відповідачі в зустрічній позовній заяві зазначали, що Н. Л. вселилась у квартиру не в установленому порядку і не набула права на проживання.

Яке рішення суду?

Задача № 2

П. звернувся до суду з позовом до О. щодо визнання права користування жилим приміщенням і вселення у квартиру. Позивач посилався на те, що, перебуваючи з 1999 р. з наймачем спірної квартири О. у фактичних шлюбних відносинах, проживав у згаданій квартирі як член сім'ї. З грудня 2003 р., у зв'язку погіршенням стосунків відповідачка почала чинити перешкоди в користуванні квартирою, тому позивач просив задовольнити позов.

Як вирішить суд?

Задача № 3

У лютому 2005 р. П. пред'явила позов до С. щодо виселення, посилаючись на те, що в 1999 р. дозволила відповідачці лише тимчасово проживати у своїй однокімнатній квартирі. Однак відповідачка вийшла заміж, привела в квартиру свого чоловіка, і виселитися добровільно відмовилася.

С. подала зустрічний позов щодо визнання за нею права на жилу площу у спірній квартирі, посилаючись на те, що вона вселилася до П. як член її сім'ї в установленому законом порядку.

Яке рішення суду?

Задача № 4

У березні 2004 р. Т. заявила позов до М. про визнання його таким, який втратив право на користування жилим приміщенням у двокімнатній квартирі. Позивачка зазначала, що в березні 2003 р. вона зареєструвала шлюб з відповідачем, а в травні того ж року обміняла дві однокімнатні квартири, наймачами яких вони були кожен окремо, на спірну двокімнатну квартиру Оскільки після обміну М. у вказану квартиру не вселився, а повернувся жити до своєї першої дружини Н., вона у серпні 2003 р. розірвала шлюб з ним. Після розірвання шлюбу М., перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, відвідував квартиру, вчиняв сварки, бійки, вибивав вхідні двері. Посилаючись на відсутність відповідача у спірній квартирі понад шість місяців без поважних причин, позивачка просила задовольнити її вимоги на підставі ст. 71 ЖК.

Яке рішення прийме суд?