Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tilku_Zadachi_case_Zutlove_pravo.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
31.76 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Змістовий модуль 1. Порядок забезпечення житлом з державного і громадського житлових фондів .

Тема 1. Поняття житлового права. Правове регулювання правовідносин у житловій сфері. Об’єкти.

Задача № 1

А. пред'явила позов до своєї дочки А. В. про примусовий обмін жилого приміщення.

Позивачка зазначала, що в 2000 р. з відповідачкою та її дочкою поселилась в порядку обміну у двокімнатну квартиру жилою площею 29,62 м2 з метою об'єднання в одну сім'ю. Після цього відповідачка з дочкою стали створювати неможливі умови для сумісного проживання, ображали її, били, перешкоджали користуватись квартирою. Провести обмін квартири відповідачка відмовляється. За запропонованим варіантом примусового обміну вона має переселитися в кімнату площею 28 м2 в комунальній квартирі, а відповідачка з дочкою — в однокімнатну ізольовану квартиру жилою площею 19,5 м2. Чи буде задоволено позов?

Задача № 2

Гр. Ш. звернувся в суд з позовом до Ш. В., Б., ЖЕО м. Луцька про зміну умов договору найму жилого приміщення. У позові було вказано, що в 1990 р. на сім'ю з чотирьох осіб, в тому числі і на нього, була надана трикімнатна, з ізольованими кімнатами, квартира. Посилаючись на те, що шлюб між ним і Г. В. в червні 2000 р. розірвано, склались неприязні стосунки, які перешкоджають нормальному користуванню житлом, позивач просив виділити йому ізольовану кімнату 11,5 м2, а відповідачам — інші дві. У додатковому позові Ш. просив вселити його у квартиру, посилаючись на те, що відповідачі не впускають його туди.

Відповідачі звернулись із зустрічним позовом до Ш. про визнання його таким, що втратив право користування жилим приміщенням.

Посилаючись на те, що в лютому 2001 р. Ш. добровільно залишив спірну квартиру і не проживає в ній понад шість місяців без поважних причин, вони просили про задоволення їх вимог на підставі ст. 71 ЖК.

Яке рішення прийме суд ?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Тема 2. Забезпечення громадян жилими приміщеннями у будинках державного і громадського житлового фонду.

Задача № 1

Л. пред'явив позов до "Київського заводу по виготовленню технологічного обладнання для агропромислового комплексу" (АТ "Тодак") про визнання права на жиле приміщення і вселення.

Позивач зазначив, що їхня сім'я з чотирьох осіб (він, батьки і молодший брат) проживала у двокімнатній квартирі, що належить відповідачу. Батьки шлюб розірвали, і матері в 2000р. було надано двокімнатну квартиру, в яку вона поселилася з молодшим сином. Оскільки двокімнатної квартири для двох осіб не надавали, мати включила до членів своєї сім'ї і його, позивача, - на той час неповнолітнього (народився у 1985 р.). Незважаючи на те що його включено до ордера на нову квартиру, він залишився проживати з батьком, а у грудні 2003 р. був призваний звідти на строкову службу. Того ж місяця його батько помер.

Чи буде задоволено позов?

Задача № 2

Н. 3. та інші пред'явили позов до Київського заводу "Укркабель", виконкому Шевченківської ради м. Києва та до Ч. про визнання недійсним ордера, виданого останньому, і надання йому жилого приміщення, що звільнилося.

Позивачі зазначали, що їхня сім'я з п'яти осіб у загальній квартирі займає дві кімнати площею 31,9 м2. У цій же квартирі звільнилося дві кімнати площею 27,6 м2. Усі ці кімнати раніше складали одну чотири кімнатну квартиру; всупереч будівельним правилам і санітарним нормам, її було переобладнано на дві ізольовані квартири. Оскільки завод "Укркабель", на балансі якого перебуває будинок, відмовив у приєднанні звільнених кімнат, а виконком Шевченківської районної ради за рішенням адміністрації та профкому заводу видав ордер на їх заселення сім'ї Ч., позивачі просили задовольнити їхні вимоги.