Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirnik_zadach_Tsivilne_pravo.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
287.96 Кб
Скачать

Тема: Фізичні особи як суб’єкти цивільних відносин

1

У заповіті Коваленко вказав, що його неповнолітній син зможе успадкувати автомобіль лише за умови вступу до ВНЗ зразу ж після закінчення школи. В іншому випадку автомобіль буде успадкований дружиною Коваленко. Крім того, своїм спадкоємцям він заповів, щоб вони передали його бібліотеку спеціальної літератури в фонд кафедри університету, співробітником якої він був. Черговий лікар лікарні, де лікувався і помер Коваленко, завірив заповіт і направив його в нотаріальну контору.

Чи обмежують умови заповіту правоздатність спадкоємців?

2

Житель міста Воронеж Гришко вирішив придбати у Дубенка житловий будинок, розташований у місті Харкові. Нотаріус відмовив у реєстрації договору купівлі-продажу, оскільки Гришко не є громадянином України і у нотаріуса відсутня можливість встановити обсяг його дієздатності.

Чи правильно вчинив нотаріус? Яка правоздатність і дієздатність у іноземних громадян?

3

Учні училища під час перерви грали у дворі у футбол. Від удару по м'ячу Нікіна, 14 років, було розбито вікно магазину "Кулінарія". Дрібне скло впало на посуд з тістом, яке готувалось для випічки пиріжків. У зв'язку з відмовою Нікіна відшкодувати збитки магазин звернувся з позовом до суду з проханням стягнути вартість скла, а також плату за роботу за встановлення скла та за невипечені і непродані пиріжки.

Чи полягає позов задоволенню?

4

Леоніду Бровкіну, 17 років, бабуся подарувала телевізор. Леонід вирішив його продати. З дозволу бабусі він продав телевізор за ту ж ціну, яку бабуся заплатила за нього. Батько Леоніда, дізнавшись про угоду, вимагав, щоб покупець повернув телевізор, а коли той відмовився, звернувся до суду з вимогою про розірвання договору купівлі-продажу.

Охарактеризуйте правомірність усіх дій Леоніда та його батька.

5

Віктор Верба 18 років перебував на утриманні батьків навчався в ліцеї. Верба купив у свого знайомого Дронова радіолу, витративши на це гроші, які дав йому батько для придбання костюма.

Коли батько Віктора довідався про це, він зажадав розірвання договору між його сином і Дроновим. Батько заявив, що хоча його сину 18 років, він свого заробітку не має і не має права самостійно розпоряджатися грішми, які батько дав йому для придбання костюма.

Чи підлягає задоволенню вимога батька?

6

13-річний Микола Савченко вніс до Ощадбанку гроші. Він вносив на вклад гроші, які йому інколи давали батьки на дозвілля, а також гроші, які він одержав за здачу до аптеки лікарських рослин. Через рік він купив у 20-річного Мартова велосипед з мотором. При цьому заплатив 50 грн., які зібрав, а ще 30грн. обіцяв виплатити протягом шести місяців.

Дізнавшись про це, батько Миколи звернувся до Ощадбанку з вимогою про закриття рахунка на ім'я його сина. Крім цього, він звернувся до суду з позовом до Мартова, вимагаючи признати недійсним договір купівлі-продажу велосипеда, оскільки договір був укладений його сином без згоди батька.

Чи підлягає задоволенню вимога батька Миколи?

7

Бошев, 18 років, купив у свого товариша- студента В.В. Косорукова, 17 років, магнітофон. Узнавши про це, батько В.В. Косорукова звернувся до суду з вимогою визнати договір купівлі-продажу недійсним. Бошев заперечував проти цього, посилаючись на те, що магнітофон був раніше придбаним В. В. Косоруковим на свою стипендію і останній вправі розпоряджатися ним сам.

Яка цивільна дієздатність неповнолітніх? Розгляньте докази сторін та підготуйте висновок про те, як повинен бути вирішений даний спір.

8

Юра Рудко, 16 років, працював слюсарем на машинобудівному заводі. Отримавши зарплату, він купив у громадянина Кулі за 35 грн. собаку. Батько Юрія, не задоволений покупкою сина, зажадав розірвання договору і наказав Кулі взяти собаку назад і повернути гроші. Куля відмовився зробити це і тоді батько Юрія звернувся до суду з позовом до Кулі про розірвання угоди.

До розгляду справи трапився нещасний випадок: коли Юрко вигулював собаку, вона вирвалася в нього та порвала пальто на Греськіву. Греськів зажадав, щоб батько Юрія негайно відшкодував йому вартість пальто.

Чи підлягає позов задоволенню? Хто зобов'язаний відшкодувати збитки?

9

До дня народження 14-річному Василю старший брат подарував мопед. Через деякий час Василь обмінявся зі своїм товаришем Михайлом мопедом на легкий мотоцикл, який через три дні було викрадено. Батько Василя вимагав від Михайла повернути мопед, на що отримав відмову. Тоді він звернувся з позовом до суду.

Дайте юридичну оцінку вказаним діям. Яке рішення повинен винести суд?

10

16-річна Данченко після реєстрації шлюбу разом зі своїм чоловіком виїхала на нове місце проживання. Бажаючи продати одержану у спадщину частину житлового будинку і земельної ділянки, вона разом із чоловіком дала оголошення в газету. Коли за оголошенням звернулися покупці, батько Данченко пояснив, що його дочка є неповнолітньою і сама без його згоди не може укладати договори. Крім цього, він не хоче ділити будь з ким житловий будинок.

Дайте висновок відносно дій сторін. Який найкращий варіант вирішення конфлікту?

11

Тринадцятирічний Дорошенко та шістнадцятирічний Блатко викрали автомобіль, який належав ветеринарній лабораторії. Покатавшись, вони запалили автомобіль, щоб не залишити своїх відбитків пальців. Ветеринарна лабораторія пред'явила позов до батьків Дорошенко та Блатко про відшкодування завданих збитків. Суд задовольнив позов і в своєму рішенні вказав, що вина неповнолітніх у заподіянні шкоди доведена, але через те, що вони не мають самостійної заробітної плати, шкода повинна бути відшкодована їхніми батьками. Вітчим Блатко від відшкодування шкоди відмовився.

Як повинна бути вирішена справа

12

Районний прокурор звернувся до суду із заявою про визнання Г.А. Кропивки обмежено дієздатним. Своє прохання прокурор мотивував тим, що Г.А. Кропивка, проживаючи в окремій квартирі разом із донькою та онуками, зловживав спиртними напоями, порушуючи при цьому спокій оточуючих. За висновками лікарів Г.А. Кропивка хворіє на хронічний алкоголізм, а також потребує обмеження дієздатності.

За яких умов громадянин може бути обмежений у дієздатності? Чи наявні ці умови у даній справі?

13

При розгляді адміністративних матеріалів начальник Овручського РВВС Житомирської області виніс такі рішення:

а) за порушення правил переїзду вулиці водія заводу ВАТ «Хімволокно» позбавити права управління автотранспортними засобами строком на 2 роки і вилучити в нього посвідчення водія;

б) за порушення санітарних правил приватним підприємцем Дубенком вилучити в нього патент на ремонт автомобілів;

в) за появу у нетверезому стані в громадському місці і систематичне зловживання спиртними напоями оштрафувати Осипенка, а також направити за місцем його роботи прохання, щоб заробітна плата Осипенку видавалася його дружині;

г) за управління автомашиною в стані легкого алкогольного сп'яніння накласти штраф на Гризлова і позбавити його права на управління транспортними засобами строком на 2 роки.

Дайте аналіз накладених стягнень і встановіть їх правомірність. Чим відрізняється обмеження правоздатності від позбавлення суб'єктивного права?

14

8 вересня 2009 року Римар, співробітник однієї з експедицій, що працювала на Сахаліні, телеграмою повідомив жінку, яка знаходилася у м. Одесі, що 18 вересня він відправляється катером на Велику землю у м. Лазарев. Після цього від Римаря повідомлень не було. Пошуки не дали ніяких результатів. У грудні 2009 року було отримано повідомлення, що 18 вересня 2009 року поблизу від м. Лазарева у морі під час шторму затонув невеликий катер, пасажири, які знаходилися на ньому, загинули.

Жінка Римаря, у зв'язку з цими подіями, вирішила разом з 4 дітьми виїхати до своїх батьків до м. Бердянська і стала продавати майно. Однак продати дачу та автомашину їй не вдалося, вони були зареєстровані на ім'я її чоловіка.

14 лютого 2010 року Римар звернулася до суду з проханням визнати її чоловіка померлим, щоб розпорядитися усім майном як спадкоємиця та опікун своїх неповнолітніх дітей.

Чи буде задоволене її прохання?

15

Головний інженер заводу «Укрмаш» Онищенко під час відпустки перебував на судні «Україна», яке здійснювало маршрут «Кіпр - Одеса» через Чорне море. Його бачили на судні 4 серпня 2003 року, а вранці в каюті пасажира Онищенка не було. Капітан при підході у порт «Одеса» зробив заяву про те, що в ніч з 4 на 5 серпня 2003 року, коли зник пасажир Онищенко, був шторм.

Дружина Онищенка 22 жовтня 2002 року звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті її чоловіка, оскільки їй та її дітям повинна бути призначена пенсія у випадку втрати годувальника.

1. Яким має бути рішення суду за поданням позову громадянки Онищенко?

2. Яке рішення постановив би суд у випадку, якщо громадянка Онищенко звернулася б із подібною заявою у січні 2004 року? Обґрунтуйте свою відповідь.

16

7 вересня 2002 року гр. Н. пішов вранці до магазину за хлібом і не повернувся. 1 лютого 2003 року його дружина звернулася до суду з вимогою визнати її чоловіка безвісно відсутнім. При цьому вона вказала в заяві причину, з якої вона вимагає такого рішення суду, а саме: вона бажає розлучитися зі своїм чоловіком, щоб ма­ти можливість одружитися з іншим.

  1. Чи задовольнить суд вимоги дружини гр. Н.?

  2. За яких підстав суд може визнати фізичну особу безвісно відсутньою ?

17

Потерпіла від злочину Хоменко подала позовну заяву до суду з вимогам до органу опіки і піклування про відшкодування завданої їй майнової моральної шкоди. Як з'ясувалось, напад на Хоменко скоїли неповнолітні брат: Мозолевські (12 і 13 років відповідно). Мати братів була позбавлен батьківських прав і мешкала в іншому місті, а батько був затриманий право охоронними органами за підозрою у вчиненні злочину і перебував під вартою Неповнолітні продовжували мешкати в своїй квартирі і, щоб прогодуватися нападали на жінок.

Як слід вирішити справу? Хто повинен відшкодовувати збитки постра-ждалим від нападів братів?

18

Зосіна подала позов про визнання договору дарування квартири її сестрі Шировій покійним їх батьком недійсним. Вона стверджувала, що батько під час дарування був недієздатним і не усвідомлював значення своїх дій оскільки хворів шизофренією. Вона до смерті батька не знала про існування договору дарування та визнання батька недієздатним.

Крім того вона вважає, що були порушені її права як співвласника спірної квартири, отримані в процесі її приватизації.

У ході розгляду справи було встановлено, що батько з хворів шизофренією (писав листи знаменитостям, ). Позивачка вийшла заміж і проживала в іншому місті, а її сестра-відповідачка до моменту смерті дарувальника проживала з батьком і піклувалася про нього. Через деякий час батько подарував їй квартиру, а коли його психічне здоров’я погіршилось був у встановленому порядку визнаний недієздатним.

Які юридичні факти мають значення для вирішення справи?

Яке рішення повинен винести суд?

19

Батько Трушкіна відповів що персня не бачив але про учинений його одинадцятирічним сином правочин знає. Наскільки він знає персня в будинку нема. Проте він знає про операції сина і стимулює його намагання заробляти гроші у тім числі й стимулює його навчання грошима. Опитаний у суді син Трушкіна сказав що перстень у школі виміняв на ліхтарик у старшокласника.

Яке рішення повинен винести суд?

20

Шведова у квітні 2000 р. після вживання невідомого підсипаного їй у кофе препарату втратила пам’ять, у неї настала амнезія, вона опинилась без документів далеко від місця постійного проживання і врешті-решт попала на лікування у психіатричну лікарню, де знаходилась два з половиною роки. Після того як через чотири роки після пропажі вона повернулась до місця свого проживання то виявила що її квартира продана пасинком.

Як виявилось після півтора року після її зникнення вона за позовом свого чоловіка була визнана судом безвісти відсутньою. На підставі рішення суду про визнання Шведової безвісти відсутньою нотаріусом була видана свідоцтво про спадкування її чоловіку – визнаному єдиним спадкоємцем за законом. На той час була ш ще жива мати Шведової.

Через чотири місяці після отримання спадщини спадкоємець помер і вказану квартиру та інше майно успадкував його син. Ще через 8 місяців він продав успадковану квартиру Коліснику.

Шведова подала позов про повернення їй втраченої квартири чи виручених від продажу квартири. Відповідач стверджував, що успадкував квартиру від свого батька правильно, а виручені від продажу квартири гроші вклав у бізнес, однак невдало і прогорів. Прийняти позивачку себе не може, тому що у належній йому двохкімнатній квартирі проживає з жінкою та двома дітьми і вирощує для продажі елітних цуценят.

Які юридичні факти мають значення для вирішення справи?

Яке рішення повинен винести суд?

21

Коврова заявила позов до свого колишнього чоловіка та його дружини Фоміної що ті змінили своє місце проживання. У позові вона вказала до того як у їх будинок поверхом вище їх в квартири переселилась відповідачка вона жила з чоловіком нормально. Відповідачка втерлась у довір’я сім’ї і відбила чоловіка який переселився до відповідачки. Це створює незручності, травмує психіку та їх спільного із відповідачем неповнолітнього сина і їй все трудніше стримувати того проти агресивних актів проти свого батька. Особливо їй важко коли відповідачі разом прогулюються із їх неповнолітнім сином.

З тим щоб уникнути страждань та переживань вона просить суд зобов’язати відповідачів змінити їх місце проживання.

Які юридичні факти мають значення для вирішення справи?

Яке рішення повинен винести суд?

22

Громадянка Вжиткова, працюючи продавцем у крамниці і маючи доступ до матеріальних цінностей учинила крадіжку майна. За це її було засуджено на п'ять років позбавлення волі без права працювати в системі торгівлі. Не погодившись із визначеною судом мірою покарання, Вжиткова оскаржила вирок суду.

Питання до задачі:

Чи буде це випадом обмеження цивільної правоздатності. Вирішіть задачу.

23

Тринадцятирічний Володимир за участь у телевізійних передачах отримав винагороду у сумі 40 грн. За ці гроші він купив маркер (12 грн.) і електронний калькулятор (26 грн.). Батьки вирішили, що він нерозумно витратив гроші, бо в сім'ї є вже декілька маркерів і калькулятор. Вони віднесли покупки до крамниці, вимагаючи від директора повернення грошей. Директор відмовився задовольнити їх вимогу, пояснюючи, що хлопчик зробив покупки за власні гроші, якими неповнолітні вправі розпоряджатися самі.

Вирішіть справу.

24

Громадянка Бородіна у 16 років вступила у шлюб з дозволу райвиконкому. Через три місяці вони з чоловіком вирішили переїхати до іншого міста на постійне проживання, а перед від'їздом продати приватний будинок, який належав дружині. Довідавшись про наміри дочки, її батько, вважаючи себе опікуном неповнолітньої, заявив нотаріусу, що він не дасть своєї згоди на продаж будинку. Нотаріус, погоджуючись з батьком, на підставі ЦК України, відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу будинку. Громадянка Бородіна звернулася до суду зі скаргою на дії нотаріуса.

Вирішіть справу.

25

Громадянка М. 1 квітня 2005 року звернулась у нотаріальну контору з проханням посвідчити договір купівлі-продажу житлового будинку, який належав її чоловікові С. Останній згідно з рішенням суду від 20 березня 2001 року був визнаний безвісно відсутнім. Нотаріус враховуючи, що з часу зникнення С. пройшло три роки і його слід вважати померлим, посвідчив правочин.

Визначте коло суспільних відносин. Підстави оголошення фізичної особи померлою. Зробіть правовий аналіз ситуації.

26

16-річному К. виконком дав дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. Через 4 місяці після одруження за бажанням обох із подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення. За рішенням суду гараж перейшов у власність К., яка незабаром звернулася до нотаріуса з проханням посвідчити правочин про відчуження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій по посвідченню правочину, мотивуючи це тим, що на даний момент К, вже не перебуває у шлюбі та їй не виповнилось ще 18 років на момент укладення правочину. Для посвідчення правочину нотаріус вимагав згоди батьків та відповідного рішення органу опіки та піклування.

Чи правильні дії нотаріуса?

27

Кореспонденти однієї з газет Косов і Курінний під час відрядження до Югославії в зону бойових дій у вересні 1991 року пропали. Їх автомобіль пізніше був знайдений з багатьма слідами від куль. У жовтні 1993 року батько Косова звернувся в суд з заявою про оголошення сини померлим, яка була задоволена.

У грудні 1993 року Косов повернувся на Батьківщину і пояснив, що весь цей час знаходився у полоні і йому випадково вдалося втекти.

Дайте юридичний аналіз викладеної ситуації.

Як буде вирішена доля майнових та інших прав Косова?

28

Пенсіонер Бровкін жив один в місті Ізмаїл, мав будинок та присадибну ділянку, мотоцикл та інші речі. Він попав в автомобільну катастрофу та получив струс мозку, часто жалівся на головний біль. Незабаром після аварії він продав будинок та деяке майно за значно нижчу ціну та переїхав жити в селище до свого рідного брата.

Син Бровкіна, який проживав окремо, звернувся з вимогою до покупців повернути все майно, так як батько, на його думку, після отриманої травми став недієздатним.

Чи правомірні вимоги сина?

Який порядок, підстави та наслідки визнання громадянина недієздатним?

29

16 річний Василь навчався у технікумі. При одержанні стипендії йому видали лотерейний квиток, на який випав виграш – килим, вартістю 1500 грн. Не порадившись з батьками Василь одержав вартість килиму і купив собі мотоцикл. Батьки Василя звернулися в юрконсультацію з проханням пояснити чи мав право син без їх згоди реалізувати лотерейний квиток.

Як потрібно відповісти на їх запитання?

30

Учень ПТУ 16-річний Юрченко зламав в кабінеті фізики прилад. Училище звернулось до суду з позовом про стягнення з нього вартості приладу.

Чи правильно пред’явлений позов?

31

Під час відпустки Васильченко плив на теплоході по Чорному морі. В ніч на 16 липня внаслідок аварії теплохід затонув. Серед врятованих пасажирів Васильченка не було. Дізнавшись про те його дружина звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті чоловіка, бо їй і її дітям повинна бути призначення пенсія на випадок втрати годувальника.

У чому різниця між встановленням факту смерті та оголошенням громадянина померлим? Вирішіть справу.

32

Житель міста Ташкенту Назаров вирішив придбати у Волкова житловий будинок, розташований у місті Києві. Нотаріус відмовив у реєстрації договору купівлі-продажу, оскільки Назаров не є громадянином України.

Чи правильно зробив нотаріус?

Яка правоздатність іноземних громадян?

33

Вчитель відпустив з уроків учня Зубаря на прохання його батьків.

По дорозі додому Зубарь заподіяв шкоду автомобілю громадянина Мірошниченко. Мірошниченко звернувся з вимогою до батьків про відшкодування збитків.

Батьки відмовилися, стверджуючи, що відповідати має школа, так як їхній син мав перебувати на уроках і за це відповідає адміністрація.

Директор заперечував дану претензію, так як це учитель відпустив учня на власний розсуд. Вчитель відмовився, стверджуючи, що відповідати повинні батьки, так як він відпустив учня з уроків на особисте прохання батьків.

Проаналізуйте ситуацію.

34

19-річний Т., студент другого курсу автодорожнього інституту знаходився на утриманні своїх батьків. Одного разу батько дав йому гроші для придбання пальто. Проте, Т. купив на ці гроші у свого знайомого Б. електронний годинник.

Батько Т. почав вимагати, щоб син віддав годинник Б. і забрав гроші. Оскільки і син, і Б. відмовились виконувати ці вимоги, батько звернувся з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Батько заявив, що хоча сину вже 19 років, але свого заробітку він не має, стипендії не одержує і тому не вправі самостійно розпоряджатися грошима. [

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішіть справу по суті.

35

20-річний Б. викрав із квартири Н. речі на загальну суму 370 грн. На підставі висновку судово-психіатричної експертизи про те, що Б. психічно хворий і не може розуміти значення своїх дій, суд звільнив Б. від кримінальної відповідальності і відправив його на примусове лікування.

Н. пред'явила позов до батьків Б., як до його опікунів.

Батьки проти позову заперечували, посилаючись на те, що Б. не був признаний недієздатним в установленому законом порядку, тим більше, що в нього на рахунку в банку знаходиться грошова сума у ° розмірі 500 грн., яка була подарована йому дідом.

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішить справу по суті

Тема: Опіка та піклування

1

У зв'язку з тяжким захворюванням рішенням суду 40-річного Хоменка було визнано недієздатним. На протязі 6 місяців він проходив стаціонарне лікування. Після виходу з лікарні Хоменко став почувати себе набагато краще. У зв'язку з цим опікун Хоменка, його двоюрідний брат Микола, звернувся до місцевого управління юстиції з проханням подати від його імені (опікуна) позов] до суду про надання обмеженої цивільної дієздатності Хоменку.

  1. Виправте юридичні помилки, допущені у тексті.

  2. Вирішить питання по суті.

2

Мозгов, будучи власником приватного підприємства, значну частину свого прибутку використовував на представницькі цілі, організацію розважальних заходів для своїх контрагентів і для себе (пікніки на свіжому повітрі, відвідування ресторанів, казино, інших подібних закладів). Переживаючи за справу і майбутнє фінансове та матеріальне становище підприємства, компаньйони і дружина Мозгова подали заяви про визнання Мозгова обмежено дієздатним (марнотратником).

Проаналізуйте викладені обставини і визначте, чи є підстави для задоволення заяви. Яка різниця між підставами і наслідками визнання обмежено дієздатним?

3

Краснов систематично зловживав спиртними напоями і 27 липня поточного року рішенням суду був обмежений у дієздатності. Піклувальником була призначена його дружина. Заперечуючи проти рішення суду, Краснов звернувся у прокуратуру зі скаргою з таких питань:

  1. заробіток дружини значно перевищує його особистий, у зв'язку з чим неможливо погодитися з рішенням суду, що він ставить сім'ю у тяжке матеріальне становище;

  2. призначення дружини піклувальником позбавляє його можливостей заявити позов про розірвання шлюбу, оскільки дружина, як піклувальник, заперечує проти такого позову.

Чи підлягає скарга задоволенню? Дайте відповідь скаржнику.

4

Сергій Дубов, 17 років, (учень який не отримує стипендії) у відсутність свого піклувальника купив у сусіда мопед і сплатив за нього 75 грн. Дубов акуратно поводився з мопедом, але після кількох поїздок він зламався. Йому прийшлося віддати його у ремонт і оплатити за це 9 грн.

Повернувшись з відпустки, піклувальник встановив, що мопед старий. Він затребував, щоб сусід взяв назад мопед, повернув виплачені за нього гроші, крім того, сплатив вартість ремонту.

Сусід відмовився це зробити і, крім того, зажадав, щоби піклувальник сплатив йому витрати, пов'язані із доставкою мопеда на квартиру Дубова.

Хто правий?

5

Пенсіонер Бавика жив один у м. Енергодарі, мав дім, присадибну ділянку, мотоцикл та інші речі. Потрапивши в автомобільну аварію, Бавика одержав струс мозку і часто скаржився на головний біль. Невдовзі після аварії він продав дім та інше майно за значно нижчою ціною і переїхав жити у село до свого рідного брата.

Син Бавики, який проживав окремо від батька, звернувся з вимогою до покупців повернути майно, оскільки за його твердженням, батько після одержаної травми став недієздатним.

Чи правомірні вимоги сина?

6

Шістнадцятирічний Григоренко на гроші, які він заробив від продажу газет та миття автомобілів, придбав магнітофон, кросівки та сноуборд. Окрім того, він регулярно витрачав гроші на купівлю сигарет, жувальної гумки та гру на гральних автоматах. Через деякий час він продав магнітофон і купив цінні папери. Батько Григоренко, вважаючи, що ці правочини він не міг укладати без його згоди, звернувся з позовом до суду про визнання усіх правочинів недійсними.

Яке рішення повинен винести суд?

7

16-річний Мальков О.Л. після року роботи за трудовим контрактом вирішив зайнятись підприємницькою діяльністю, у зв'язку з чим звернувся до органу опіки та піклування за визнанням його повністю дієздатним. Батьки Матькова О.Л. були проти визнання сина повністю дієздатним до настання його повноліття, про що повідомили орган опіки та піклування.

  1. Яке рішення винесе орган опіки та піклування?

  2. Куди і в якому порядку можна оскаржити це рішення?

  3. Можливо вирішити це питання без звернення до органу опіки та піклування?

8

12-річний Сашко Н. отримав до Нового року в подарунок від дідуся велосипед. У зв'язку з тим, що Сашку терміново знадобилися лижі, він продав велосипед 16-річному знайомому підлітку, а на отриманні гроші купив лижі.

Батько Сашка розцінив цей вчинок як неповагу до дідуся, пішов до хлопця-покупця з наміром повернути гроші і забрати велосипед. Але підліток, який купив велосипед, відмовився забрати гроші і віддати велосипед, мотивуючи тим, що грошова сума за велосипед цілком нормальна, та й велосипед належав Сашку, який може самостійно розпоряджатися своїм майном і тому підстав для розірвання угоди немає.

  1. Чи має юридичну силу угода продажу велосипеда між зазначеними підлітками?

  2. Які права має батько Сашка в цій ситуації і як вони реалізуються?

  3. Чи змінилася б ситуація, якщо Сашку було б 14 років? 19 років?

9

Короленко Н. було знижено шлюбний вік і вона вступила у шлюб в 16-річному віці. Через рік вона розлучилася через грубе ставлення до себе чоловіка і вирішила з дитиною змінити місце проживання. Вона продала подаровану їй дідусем на весілля дачу для того, щоб на новому місці купити квартиру. Дід, дізнавшись про це, подав до суду позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним, бо Короленко Н. — неповнолітня і не може укладати самостійно правочини з нерухомістю. Одночасно він прохав призначити його опікуном своєї онуки, а її зобов'язати проживати за місцем проживання опікуна.

Яке рішення повинен прийняти суд? Обґрунтуйте відповідь.

10

17-річнпй Роман Озеров усю свою стипендію витрачає на спиртні напої. Батько Романа звернувся до органу опіки та піклування з проханням обмежити дієздатність свого сина і надати батькові право отримувати стипендію сина в інституті.

  1. Чи правильно поставлено питання про обмеження дієздатності Романа?

  2. Яку відповідь отримає Озеров - батько від органу опіки та піклування?

11

Стрижено Т.Д. поїхала до своєї рідної сестри Ольги в інше місто. Коли мати сестер довідалася, що Стрижено Т.Д. так і не з'явилася у своєї сестри, то звернулася до органів МВС з проханням оголосити розшук зниклої доньки. Через два місяці мати отримала від органів МВС відповідь про те, що розшук результатів не дав. Тоді мати звернулася до органів опіки і піклування відносно 10-річного сина зниклої доньки для визнання доньки безвісті відсутньою, а її, бабусю, просила оформити опікуном онука.

Яке рішення прийме орган опіки і піклування?

12

На 16-річчя Дімі батько подарував 100 гривень і поклав їх на ім’я сина в Ощадбанк. Потім Діма на протязі року декілька разів вносив в Ощадкасу гроші, які заробляв на заводі під час виробничої практики. Коли зібралось 220 гривень, Діма вирішив купити собі лижі. Проте в Ощадбанку йому відмовили видати гроші і пояснили, що він може отримати гроші лише після досягнення 18 років.

Чи правомірне рішення Ощадбанку?

13

Душевнохворий повнолітній Демидов зайшов на двір Коновалова і розпалив вогонь, від якого загорівся сарай і сіновал. Коновалов подав позов до батька Демидова, який був опікуном, про відшкодування заподіяної шкоди. Не заперечуючи проти вказаного факту, відповідач заявив, що в момент події він сам знаходився тривалий час на лікуванні і не міг належним чином виконувати свої опікунські обов’язки.

Як необхідно вирішити позов по суті? Яке значення мають вказані відповідачем обставини?

14

Коли П. виповнилося 14 років, бабуся в день його народження подарувала йому 100 грн. П. наступного дня пішов до банку і поклав гроші на депозитний рахунок. Через 3 місяці він зняв з рахунку 50 грн. І купив у батька свого знайомого Т. собаку.

Мати П. вимагає, щоб Т. забрав собаку і повернув 50 грн. Оскільки Т. відмовився це зробити, мати П. змушена була звернутись позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню? Чи правомірно вчинили працівники банку видавши гроші П. без згоди на це його батьків? І чи змінилася Ваша думка, коли б бабуся вітала онука не з 14-тиріччям, а з 13-ти річчям?

15

(8 років) і Д. (10 років), граючи надворі, розвели поблизу сараю багаття, від якого сарай спалахнув. Власник сараю звернувся до батьків І. та Д. з позовом про відшкодування збитків.

Батьки цих дітей заперечували проти позову, посилаючись на те, що їх діти ще недієздатні і тому відповідальність за вчинену шкоду не несуть, а вони (батьки) були в момент вчинення шкоди на роботі, і також не можуть нести відповідальність.

Визначте коло суспільних правовідносин. Як вирішити справу?

16

Після смерті обох батьків піклувальником неповнолітнього Коваля було призначено його тітку. Після досягнення Ковалем 17 років, він, отримавши відповідний дозвіл місцевих органів влади про зниження шлюбного віку, одружився з 17-річною Нікітіною. У зв’язку з переїздом до дружини Коваль вирішив продати будинок.

Але нотаріус відмовився посвідчувати договір на тій підставі, що Коваль неповнолітній. Останній оскаржив відмову нотаріуса в суд.

Дайте правову оцінку.

17

17-річна Вороніна працювала на приватному підприємстві секретарем. Свій заробіток вона витрачала на придбання дорогої косметики. Мати Вороніної наполягала на тому, що сім’я Вороніних є недобре забезпеченою. Але донька не прислуховувалась до цих зауважень.

Мати звернулася до суду з позовом про обмеження її доньки в дієздатності.

Вирішіть справу.

18

Неповнолітня К. (15 років) пішла до фотоательє "Кодак" з метою проявити плівки, на які у неї було право безкоштовної проявки (підтверджене відміткою на упаковці). Проте фотоательє "Кодак" було зачинене, тому вона пішла в інше - фотоательє "Фуджі". Там їй пояснили, що право на безкоштовну проявку, надане "Кодак", в них не діє, а для того, щоб проявка була безкоштовною, потрібно зробити по 1 фотографії з кожної плівки (так дитина зрозуміла те, що сказав працівник ательє). Вона погодилась. Документів про оформлення даного договору (корінець, картка замовлення) в "Фуджі" не надали. Коли батьки прийшли забирати плівки, то виявилось, що зроблено по 1 фотографії з кожного кадру на суму 78 грн. Батьки відмовились купувати дані фотографії, оскільки вважають, що працівники фотоательє "Фуджі" скористались із того, що дитина не зрозуміла їх правильно.

Які шляхи вирішення даного спору? Які права мають споживачі, а які фотоательє "Фуджі"?

Тема: Юридичні особи як суб’єкти цивільних відносин

1

Директор механічного заводу звернувся до юрисконсульта за роз'ясненням таких питань:

А. Завод готується виділити на окремий баланс своє тарне виробництво. Чи буде господарство відповідати по своїм зобов'язанням або завод повинен нести за нього відповідальність

Б. Якщо до механічного заводу приєднається інструментальний завод, то як повинно бути вирішене питання дійсності угод, укладених інструментальним заводом, а також повернення його боргів банку та іншим підприємствам?

2.

Фірма «ВЕЛКО» спеціалізувалася на наданні посередницьких послуг у сфері укладання деяких видів цивільно-правових договорів. Офіс фірми знаходився в орендованому приміщенні. Власністю фірми була тільки оргтехніка та грошові внески на банківських рахунках. Студент-юрист Андрій Д. стверджував, що фірма «ВЕЛКО» не є юридичною особою, оскільки вона, по-перше, не має відокремленого майна, а по-друге, оскільки її офіс знаходиться в орендованому приміщенні, то неможливо визначити місцезнаходження юридичної особи, бо кімнати, які займає фірма «ВЕЛКО», є місцезнаходженням тієї юридичної особи, якій вони належать на праві власності, а дві юридичні особи не можуть мати одне місцезнаходження. Заперечуючи йому, студент-юрист Григорій С. твердив, що у ст. 80 ЦК, де дано поняття юридичної особи, взагалі не йде мова про те, що юридична особа повинна ма­ти відокремлене майно і чітко визначене місцезнаходження. Тому фірму «ВЕЛКО» можна вважати юридичною особою.

Чи вірними є твердження Андрія Д. та Григорія С? Свою відповідь обґрунтуйте.

Вирішить задачу по суті.

3.

Юридична особа «Дантист» уклала договір із заводом медичного устаткування на придбання обладнання для стоматологічного кабінету. Після відвантаження обладнання заводом-виготовлювачем було з'ясовано, що в договорі не зазначені найменування відділення банку і номер банківського рахунку юридичної особи «Дантист». У відповіді на вимогу правління заводу повідомити свої платіжні реквізити уповноважена особа юридичної особи «Дантист» повідомила, що не має взагалі рахунку, а її фінансове обслуговування здійснює районний відділ охорони здоров'я. На той час обладнання для стоматологічного кабінету було вже доставлено в лікарню, вмонтоване в стаціонарному приміщенні і використовувалося для лікування хворих.

Вирішіть справу по суті.

4

Державне підприємство "Луч" було викуплено організацією орендарів і перетворено на колективне підприємство. Робітник А. у зв"язку з виходом на пенсію і припиненням трудових відносин з підприємством звернувся до виконавчого органу з заявою про повернення йому вкладу в майно колективного підприємства у натурі, а саме: передати йому у приватну власність окреме нежиле приміщення та вантажний автомобіль. Голова правління колективного підприємства у відповіді на заяву А. повідомив, що, по-перше, майно підприємства належить підприємству, а по-друге, згідно зі Статутом підприємства майно розподіляється між членами трудового колективу лише при ліквідації підприємства. В усіх інших випадках члени трудового колективу і особи, що припинили трудові відносини з підприємством з будь-яких причин,не мають права на отримання свого вкладу навіть у грошовій формі. Їм на цей вклад лише нараховуються і виплачуються проценти у розмірі, що визнається трудові колективом, виходячи з результатів господарської діяльності підприємства. І. звернувся за консультацією до юрисконсульта підприємства.

Як слід вирішити справу?

5

Гаврилову належало 68% акцій АТ «Діалог». Будучи одним із членів правління товариства, він уклав договір на поставку товарів, які виробляються товариством, Дніпропетровському універмагу. Голова правління товариства відмовився виконувати договір як такий, що укладений без згоди правління. Гаврилов заявив, що він як акціонер, який володіє контрольним пакетом акцій, не повинен був погоджувати умови договору із правлінням.

Чи правильним є твердження Гаврилова та дії Голови правління товариства?

Вирішить задачу по суті.

6

У господарському суді була призначена до розгляду справа про переддоговірний спір між рестораном "Січ", який є юридичною особою, та виробничим об'єднанням молочної промисловості. Від імені ресторану представником виступав директор, який пред'явив службове посвідчення, а від імені об’єднання начальник юридичного бюро, який представив довіреність, що була підписана генеральним директором об'єднання.

Яка підстава виникнення представництва директора ресторану і начальника юридичного бюро? Який вид представництва наявний у даному випадку?

7

Директор універмагу видав юрисконсульту довіреність на відбір зразків продукції фабрики. Юрист не тільки відібрав зразки, але й підписав договір на поставку цієї продукції магазину у четвертому кварталі. Незважаючи на письмові нагадування, фабрика своїх обов'язків не виконала.

Після того, як магазин звернувся з позовом до господарського суду, фабрика відповіла, що оскільки договір підписаний неналежним представником, вона не вважає себе зобов'язаною стороною за договором.

Чи є підстави для такої відповіді?

8

Товарознавець центрального універмагу відповідно до довіреності, підписаної директором, був направлений як представник на міжобласний ярмарок оптового продажу товарів для відбору зразків швацьких виробів дитячого асортименту та укладання договору постачання. Виконавши завдання, він, крім того, за своєю ініціативою уклав договір із взуттєвим комбінатом, на підставі якого універмагу було відвантажено взуття на суму 560 тис. грн. Універмаг відмовився від прийому продукції та її оплати, так як уже має укладений договір на постачання взуття з іншим підприємством.

Які повноваження за умовами завдання? Чи має право на відмову від прийому та оплати продукції універмаг?

9

Дмитренко уклала з продавцем магазину «Скороход» договір на купівлю-продаж взуття. Через декілька днів вона виявила суттєві недоліки товару та звернулася до магазину з вимогою замінити товар або повернути гроші. У день звернення в магазині працював інший продавець, який відмовився задовольнити вимоги покупця, мотивуючи тим, договір купівлі-продажу укладався не ним, а його колегою, отже, вирішувати питання про заміну товару чи повернення грошей повинен продавець, який укладав цей правочин.

Чи правомірною була відмова продавця Дмитренко? Для кого створюються юридичні наслідки правочинів, що вчинені представником? У чому сутність представництва, заснованого на адміністративному розпорядженні власника підприємства?

10

Луцька філія фірми "Ватра" уклав з Миколаївським суднобудівним заводом договір на поставку світильників. Фірма "Ватра" звернулась у господарський суд з позовом до суднобудівного заводу про скасування цього договору, оскільки фірма не давала керівнику доручення на укладання такого правочину.

Чи підлягає позов задоволенню?

11

Завод дав у газеті оголошення про наявність непотрібних йому холодильників і бажання їх продати. З пропозицією про укладення договору купівлі-продажу цих холодильників звернулася філія комбінату. При обговоренні умов договору завод висловив бажання ознайомитись зі статутом філії комбінату. Представник повідомив, що його філія не має. Після цього представник заводу заявив, що договір з філією не може бути укладено.

Чи обґрунтована у даному випадку відмова заводу від укладення договору?

12

Ніжинською філією « Кредит » за домовленістю та з дозволу правління банку були передані тимчасово вільні кошти Полтавській філії для збільшення її кредитного фонду. Коли суму у визначений термін не було повернено, Ніжинська філія банку звернулась із претензією до Полтавської філії про повернення нею переказаної суми грошей. Полтавська філія відмовилась задовольнити вимогу з тієї підстави, що обидві філії є структурними підрозділами одного і того ж комерційного банку як юридичної особи, і переказ коштів з однієї філії у другу є внутрішньою справою правління банку. Управляючий Ніжинською філією свою вимогу мотивував тим, що за внутрішньобанківськими правилами заробітна плата працівників філії залежить від суми залучених коштів клієнтів і відсотків від наданих кредитів. Таке внутрішнє маневрування коштами призвело до зменшення заробітної плати персоналу Ніжинської філії.

Після відмови повернення грошей Ніжинська філія звернулась до Полтавського господарського суду із позовом про повернення грошей. Суд відмовив на тій підставі, що філії банку не є самостійними суб'єктами права.

Визначте вид правових відносин, що виникли в описуваній ситуації.

13

Відповідно до рішення працівників товариства магазин № 5, який мав статус юридичної особи, був приєднаний до магазину № 8 на правах структурної одиниці. Акціонерне товариство пред'явило магазину № 8 претензію з вимогою про сплату штрафу за невчасне повернення тари магазином № 5. Директор магазину № 8 відхилив претензії, посилаючись на те, що ця тара магазину № 8 не передавалась і при приєднанні магазину № 5 її в наявності не було.

Чи обґрунтовані заперечення директора магазину № 8?

14.

В процесі продажу приватного підприємства між продавцем Петренком та покупцем Грищенком виник спір відносно визначення складу майна, яке має перейти покупцеві. Грищенко наполягав на тому, щоб до нього перейшла продукція, яка була вироблена підприємством, але ще не реалізована, а також право на торговельну марку. Водночас він був проти того, щоб до нього перейшли борги підприємства перед іншими кредиторами та обов'язки щодо виплат в соціальні фонди. Петренко проти цього заперечував.

Що тут є об 'єктом?

15

Мукачівське комерційне підприємство «Вимпел» протягом восьми місяців не могло оплатити своїм - кредиторам рахунки за поставлену продукцію. Керівництво підприємства посилалося на те, що кошти не надійшли від його боржника, який виявився фіктивною фірмою, і керівництво якої виїхало за межі України. Відповідна кримінальна справа знаходиться в процесі розслідування. Закарпатський господарський суд за заявами кредиторів «Вимпела» дав оголошення щодо порушення справи про визнання його банкрутом. Керівництво «Вимпела», оскаржуючи публікацію, вказало, що при скрутному фінансовому становищі підприємство працює і випускає продукцію, а публікація підірвала його репутацію. Окрім того, всім кредиторам направлені гарантійні листи про розрахунки з ними у близькому майбутньому з урахуванням інфляції, а з двома з них уже проведені розрахунки за рахунок коштів від застави основних фондів.

Які підстави і порядок визнання юридичних осіб банкрутами? Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

16

Приватний підприємець Герасименко подав заяву до господарського суду про ініціювання процедури банкрутства акціонерного товариства «Дубове». Свої вимоги Герасименко підкріпив фінансовими документами про несплату йому з боку АТ « Дубове » 20 тис. гривень протягом п'яти місяців за договором на поставку лісу-кругляку. Свої зобов'язання Герасименко виконав своєчасно, про що надав акт приймання-передання товару, підписаний сторонами.

Суддя відмовився ініціювати процедуру банкрутства й не прийняв заяву через такі причини:

  1. Недостатньою є сума боргу.

  2. Фізична особа не може ініціювати процедур банкрутства.

Проаналізуйте ситуацію. Чи вірними є доводи суду?

17

Денисенко подав позовну заяву до суду з вимогами до ТОВ «Аксона» про виплату йому заборгованості в якості авторської винагороди у сумі 3000 грн.

Суддя заяву прийняв, але пояснив заявникові таке: оскільки ТОВ «Аксона» ліквідується через банкрутство, активів підприємства може не залишитись для задоволення вимог Денисенка, адже активів залишилося на суму 50 000 грн, а боргів - на суму 68 000 грн. Через це перш за все будуть задоволені вимоги перед бюджетом (податки, збори тощо) на суму 48 000 грн, потім - всі інші.

Чи вірна відповідь судді? Проаналізуйте умови черговості задоволення вимог кредиторів при банкрутстві юридичної особи.

18

Семенов — голова правління відкритого акціонерного товариства «Світанок» (далі — ВАТ) уклав договір купівлі-продажу одного з приміщень, яке належало ВАТ на праві власності. Останнє звернулося з позовною заявою до господарського суду про визнання цього договору недійсним, мотивуючи це тим, що відповідно до статуту ВАТ Семенов не мав належно оформлених повноважень щодо укладення цього договору. Вирішення питань про відчуження приміщень є виключною компетенцією загальних зборів ВАТ. Рішенням господарського суду договір купівлі-продажу приміщення ВАТ громадянином-підприємцем С. було визнано недійсним. Останній не погодився з прийнятим рішенням і має намір звернутися з апеляційною скаргою до апеляційного господарського суду.

Яку постанову має прийняти апеляційний господарський суд?

19

Статутом всеукраїнської громадської організації інвалідів передбачено, що положення про обласні відділення затверджуються правлінням. З моменту затвердження положень відділення набувають статусу юридичної особи.

Чи відповідає запис діючому законодавству?

20

Кредитори ТзОВ "Техсервіс" звернулися до господарського суду із заявою про банкрутство вищевказаного товариства. В склад :майна, що підлягає розподілу між кредиторами, кредитори просять включити активи двох дочірніх підприємств, а також майно філії.

Представник ТзОВ "Техсервіс" заявив, що дочірні підприємства є самостійними юридичними особами, а тому не повинні нести відповідальність за зобов'язаннями товариства, а філія має самостійний баланс і прийнято рішення про її від'єднання шляхом створення на її базі товариства з обмеженого відповідальністю, засновниками якого будуть працівники філії.

Чи аргументовані твердження представника ТзОВ "Техсервіс"?

21

В рекламних оголошеннях юридичних фірм пропонується така послуга як продаж готових фірм.

Що це таке?

Чи можна продати юридичну особу?

В чому суть даної послуги?

22

В господарський суд звернулося ТзОВ «Марія» з позовом про визнання недійсним договору, укладеного з відповідачем – Хмельницькою філією кондитерської фабрики «Кондфіл». Позивач стверджував, що кондитерську фабрику ліквідовано внаслідок банкрутства понад рік тому, про що він дізнався лише через 3 місяці після укладення договору з філією.

Заперечуючи проти позову, директор філії стверджував, що «Кондфіл» дійсно ліквідовано, але філія має самостійний баланс, перебуває на обліку у податковій адміністрації, має печатку та рахунок в банку, а тому філія продовжує існувати автономно від ліквідованого «Кондфілу». Тому підстав для визнання договору недійсним немає.

Вирішіть справу.

23

Громадянин Ч. створив приватне підприємство "Скорпіон", в статуті якого йшлося про те, що воно належить гр. Ч. на праві приватної власності. У січні 1997 р. з позовом до гр. Ч. звернувся гр. Б. про стягнення з нього суми боргу за договором позики у розмірі 250 тис. грн. Суд позов задовольнив, але після реалізації державним виконавцем майна гр. Ч. (будинку, автомобіля, меблів, комп'ютера) не вистачало коштів для розрахунків із гр. Б. Громадянин Б. запропонував направити стягнення на майно приватного підприємства "Скорпіон".

Як треба вирішити справу?

Тема: Види юридичних осіб

1

Громадяни П., Г. та Д. заснували приватне акціонерне товариство. Через рік Д. заявив про вихід з числа акціонерів і виступив на загальних зборах із заявою про виділ йому в натурі вкладу, який він вніс до уставного фонду товариства. Загальні збори відмовили Д. в задоволенні його вимог, мотивуючи це тим, що акціонер не має права вимагати виділу вкладу. Вони порадили йому передати свій вклад іншій особі, яка сплатить йому вартість вкладу. Д. не погодився з таким рішенням і звернувся з позовом до суду.

Сформулюйте правові питання. Вирішіть питання по суті.

2

Жорич вирішив особисто створити товариство з обмеженою відповідальністю: підготував його статут, сплатив реєстраційний збір й звернувся до державного реєстратора з проханням про реєстрацію. Державний реєстратор відмовив Горику у прийнятті документів з таких причин:

  1. Одна особа не може бути засновником ТОВ, має бути щонайменше дві особи, одна з яких - юридична.

  2. Крім статуту, має бути подано засновницький договір.

  3. Немає документа з банку про формування статутного фонду.

  4. Немає заяви з проханням про держреєстрацію ТОВ.

Чи вірною є відмова у прийнятті документів за переліченими підставами? Проаналізуйте ситуацію згідно із законом.

3

Член житлово-будівельного кооперативу "Мир" Король вирішив продати квартиру, в якій він мешкав, Петренку . Державний нотаріус, до якого сторони звернулись з посвідченням договору купівлі-продажу, відмовився зробити це і пояснив, що власником квартири, яка знаходиться в будинках житлово-будівельних кооперативів, є сам кооператив. Король, вважаючи, що саме він є власником квартири, оскаржив дії нотаріуса.

Як слід вирішити цю справу? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що Король повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру?

4

Петров, який повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому раніше в користування як члену гаражно-будівельного кооперативу, продав його Бондаренку згідно зі ст.361 ЦК. Голова правління кооперативу став вимагати, щоб Бондаренко написав заяву про прийняття в члени кооперативу, а також внесення вступного та пайового внеску та внеску на експлуатаційні витрати кооперативу. Бондаренко відмовився це зробити, вважаючи себе приватним власником гаража, гроші за який він сплатив Петрову. Голова правління гаражно-будівельного-кооперативу звернувся з позовом до суду про звільнення Бондаренком гаражного боксу.

На які питання теми розраховане це завдання? Як слід вирішити справу?

5

Будко повністю виплативши свій пай за кооперативну квартиру, вирішив її продати і звернувся до правління кооперативу по довідку про належність йому квартири на праві приватної власності. У видачі довідки Будко було відмовлено з тієї підстави, що згідно зі статутом кооперативу житловий будинок належить кооперативу на праві власності і розпоряджатися квартирою може тільки він.

Чи законні дії правління? В якому порядку Будко може їх оскаржити?

6

Мешканці 48-квартирного будинку приватизували квартири, котрі вони наймали. Потім було створено об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Чи можуть вони вважатися власниками всього будинку? Яке майно перебуває у спільній сумісній власності співвласників, а яке - у спільній частковій? Чи можливе виділення частки в натурі у спільній сумісній власності при відчуженні приміщення в жилому будинку?

7

Зареєстрована політична партія «Партія любителів пива» вирішила внести до свого статуту додаткові положення про створення фірмової пивоварні, яка б входила до складу самої партії і за рахунок якої можна було б поповнювати партійний бюджет. Окрім цього, як було встановлено правоохоронними органами, партія одержала організаційну та фінансову допомогу від аналогічних партій ФРН і Чехії та частину анонімних пожертвувань. На чергових зборах партії було прийнято також рішення про заснування свого ілюстрованого журналу, де мали б рекламуватися пиво і сигарети, а також розмішуватися реклама інших замовників.

Чи правомірні такі дії керівництва партії любителів пива? Які особливості об'єднань громадян як юридичних осіб? Яким чином повинні вноситися зміни до статуту об'єднань громадян?

8

Товариство з обмеженою відповідальністю «Досвід» (даті — ТОВ) було зареєстровано в Печерському районі м. Києва за адресою одного із засновників Р, який пізніше вибув з числа учасників ТОВ. Останнє було змушено укласти договір оренди жилого приміщення з гр. В. по вул. Урицького 7/8 (Голосіївський р-н), де розмістило свій орган управління. Решта підрозділів ТОВ були розташовані в інших місцях. За одним з договорів підряду ТОВ не виконало своїх зобов'язань, і контрагент направив претензію ТОВ за адресою, де знаходився орган управління останнього. Не отримавши у певний термін відповіді на претензію, контрагент вирішив звернутися з позовом до господарського суду.

  1. На розв'язання якого питання розраховано це завдання?

  2. Вирішіть задачу.

9

Громадянка Франції звернулася до адвоката за консультацією про найбільш сприятливу форму ведення страхового бізнесу в Україні. Фірма, яку наміряна вона створити, повинна забезпечити:

  1. найбільш повний контроль за діяльністю керівництва фірми;

  2. обмеження відповідальності засновника за зобов’язаннями фірми;

  3. інвестицію у максимальному розмірі до 5 тис. дол. США;

  4. можливість вільного переказу прибутків у Францію.

Яку Ви порадите організаційно-правову форму підприємства ?

10

Громадська організація «Спілка жінок – ветеранів праці» спільно з ТзОВ та підприємцем Бортковим вирішили організувати ломбард.

Чи може громадська організація бути учасником господарського товариства? Який вид товариства вони повинні створити для надання ломбардних послуг? Яке буде повне найменування цього товариства?

11

Громадяни ПАР, що навчаються в Київському державному університеті, бажають створити організацію «Київ проти апартеїду» для пропагування терпимого ставлення до людей іншої раси.

Чи вправі іноземні громадяни створити таке об’єднання громадян?

12

Член ЖБК Ісаєв повністю виплатив пайовий внесок за квартиру станом на 1 червня 1997 року. У зв’язку з виїздом на постійне проживання за кордон, Ісаєв вирішив квартиру продати Петрову. Коли Ісаєв звернувся до голови ЖБК за довідкою про виплату повної суми внеску і належність йому виплаченої квартири, йому було відмовлено. Голова ЖБК мотивував відмову тим, що відповідно до статуту ЖБК квартира є власністю кооперативу і тільки йому належить право розпорядження квартирою.

Дайте правову оцінку ситуації. Вкажіть можливі шляхи вирішення спору.

13

Державне підприємство уклало договір з приватним підприємством на реалізацію застарілого устаткування (легкового автомобіля «Москвич», двох вантажних автомобілів «Газ», трьох пилорам та автонавантажувача).

Після укладення договору державне підприємство було перетворене у казенне. Яким чином це вплине на виконання договору?

Охарактеризуйте права державного підприємства щодо закріпленого за ним майна?

Які права казенного підприємства?

14

Товариство з обмеженою відповідальністю - фірма «Ранок» - протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп’ютерної техніки.

Потім на зборах членів товариства було прийняте рішення про зміну основних напрямків діяльності товариства і здійснення в подальшому торгово-закупівельної діяльності. Але відповідні зміни не були внесені в установчий договір.

Через деякий час податкова адміністрація виявила розбіжності між діяльністю товариства і тими видами діяльності, які були зафіксовані учасниками в установчому договорі. Податкова адміністрація прийняла рішення про стягнення прибутків підприємства від торгово-закупівельної діяльності до державного бюджету як незаконного.

Директор фірми «Ранок» пояснив це так: 1. В установчому договорі міститься фраза «... товариство має право займатися усіма видами діяльності, які не заборонені законом». 2. Усі договори, які товариство уклало з контрагентами, завжди виконувалися фірмою належним чином та ніяких претензій до неї не було заявлено. 3. Рішення про зміну напрямків діяльності фірми було прийнято на загальних зборах членів товариства і ці дані містяться у протоколі зборів. Відсутність цих відомостей в установчому договорі не має вирішального значення.

На яке питання розраховане дане завдання? Проаналізуйте аргументацію директора фірми та вирішіть спір з посиланнями на чинне законодавство.

Тема: Публічно-правові утворення як суб’єкти цивільних відносин

1

Мешканці багатоквартирного будинку пред'явили позов до Міністерства з надзвичайних ситуацій. Як з'ясувалося, на 10 поверху розпочалася пожежа, під час тушіння якої пожежники залили всі квартири, розташовані нижче. Майно мешканців та їх квартири були суттєво пошкодженні.

Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть питання про відшкодування збитків, завданих діями пожежників.

2

Територіальна громада м. Львова уклала з польською фірмою «Квант» контракт на постачання машини для укладки асфальтового покриття вартістю 2 млн. євро.

Польська фірма виконала свої зобов'язання, але територіальна громада не змогла розрахуватися своєчасно через брак коштів. З свого боку керівництво територіальної громади запевнило, що за її борги розрахується держава.

Проаналізуйте ситуацію. В якому розмірі держава відповідає за борги територіальних громад?

3

У січні поточного року було прийнято рішення про ліквідацію жіночої колонії загального режиму і створення на її базі чоловічої колонії. Дізнавшись про це, база постачання - покупець за угодою з жіночою колонією - звернулась з вимогою до відділу виправно-трудових закладів про відшкодування вартості непоставлених наволочок і простирадл.

Хто повинен вирішити спір і яке рішення повинне бути прийнято

4

Рішенням ректора інституту один з його корпусів був переданий в оренду з умовою наступного викупу комерційним банком «Гранд». Останній провів капітальний ремонт корпусу і почав здавати його приміщення в суборенду, а факультет підвищення кваліфікації був переміщений з цього корпусу у малопридатне для виконання своїх завдань приміщення. Міністерство освіти і науки України видало наказ про перевищення повноважень ректором, а Фонд державного майна України пред'явив вимогу про розірвання укладеного договору. Водночас Українська православна церква заявила претензії на корпус як такий, що раніше належав чоловічому монастирю церкви і вимагала передання корпусу церкві.

Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

5

Державний сільськогосподарський навчальний заклад третього рівня акредитації у зв'язку з проведенням серії фізичних експериментів для навчальних цілей допустив перевитрати електроенергії на суму 1 млн. 300 тис. грн. за поточний рік. Компенсувати витрати планувалося з додаткових коштів, які мали надійти до ВНЗ з набором студентів-контрактників із держав Близького Сходу. Але через напружений економічний і політичний стан у державах, з яких планувалося здійснити набір студентів, їх кількість значно скоротилася.

Керівництво ВНЗ на вимоги ВАТ «Харківобленерго» сплатити борг відповіло в усній формі, що держава як власник ВНЗ покриє усі борги з державного бюджету. Коли ВАТ «Харківобленерго» попередило про можливість припинення через три дні електропостачання та вимагало гарантій сплати боргу, ректорат написав офіційну відповідь, де підтвердив свої попередні усні гарантії сплати боргу за рахунок держави.

Проаналізуйте ситуацію з юридичної точки зору й визначіть відповідальність держави в цьому випадку.

6

Керівництво Чорноморського пароплавства вирішило передати в оренду теплохід «Леонід Собінов» українсько-грецькій компанії «Фрейд лайн шіпінг ЛТД» з наступним переходом до неї права власності на це судно. Окрім того, це ж керівництво взяло в оренду підрозділ продовольчого забезпечення флоту і потім перетворило його на акціонерне товариство закритого типу. Прокуратура підготувала подання про визнання таких дій незаконними.

Проаналізуйте вказану ситуацію. Чи правильно зробила прокуратура?

7

ДП “Південкабель”, кооператив “Автодор”, АТ “Автосервіс” прийняли рішення про створення асоціації по прокладенню доріг. Засновників асоціації цікавить ряд питань:

Чи є асоціація юр особою і на яких підставах вона діє – статуту, договору чи їх обох? Як розподіляються обов’язки між асоціацією та її учасниками? Як визначається розмір внесків учасників? В якому порядку і на яких умовах асоціація припиняє свою діяльність?

Тема: Об’єкти цивільних прав

1

Кучеренко, наполягаючи на розірванні шлюбу та розподілі спільного майна, що було нажите в період шлюбу, просив передати йому меблевий гарнітур вартістю 7 000 грн. відомої іноземної фірми, не заперечуючи половину вартості сплатити колишній дружині. Остання вимагала розподілу майна в натурі: стільці, шафу, стіл для обіду, стіл письмовий (3 500 грн.) залишити за Кучеренком, а інші складові частини гарнітуру на ту ж вартість залишити за нею.

Як повинна бути вирішена ця справа?

2

Скопенко по телефону домовився із Зарічним про купівлю антикварної рушниці, яку він напередодні оглянув і перерахував за неї переказом гроші. Коли Скопенко прийшов її забирати, Зарічний вийняв рушницю з футляра і передав покупцеві. На вимогу передати і футляр Зарічний відповів, що футляр він замовляв окремо від рушниці, що підтверджено квитанцією, і може його також продати за додаткову суму. Вважаючи, що рушниця і футляр є предметом одного договору, Скопенко подав позовну заяву до суду з вимогами до Зарічного.

Як необхідно вирішити справу?- Підготуйте письмову консультацію.

3

У вересні фермерське господарство купило у агрофірми 6 стіжків сіна загальною вагою 20 тонн і розрахувалося за нього. Однак через погодні умови сіно не було вивезено і залишилося на зберігання у продавця. При цьому зберігання було оформлено відповідним договором. У березні наступного року внаслідок повені сіно змило водою річки, що вийшла з берегів. Фермерське господарство вимагало передати йому інше сіно чи повернути гроші з урахуванням інфляції та необхідності доставки сіна з іншого району, але йому було відмовлено. Фермер звернувся з позовом до суду. В свою чергу агрофірма пред'явила зустрічний позов про відшкодування витрат, пов'язаних зі зберіганням сіна.

На яке питання теми розраховане завдання? Як має бути вирішена справа, якщо куплене сіно не було відокремлене від стогів сіна агрофірми?

4

Макрущак звернулася до суду з позовом до свого чоловіка про поділ майна. Позивачка наполягала на розподілі майна в натурі і виділенні їй частки спільної власності, а саме: половини технічної бібліотеки, яку чоловік, працюючи науковим співробітником Наукового Центру, почав збирати ще до реєстрації шлюбу; однієї шафи з меблевого гарнітуру та трьох столових сервізів.

Як повинен вирішити справу суд ?

5

До колекції художніх картин Горшкова входила картина, яка в передбаченому законом порядку була визнана пам'ятником історії та культури і занесена до державного реєстру. У процесі розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом крадіжки з будинку власника, слідчий встановив, що Горшков насправді продав її за 2000 доларів США громадянину Румунії Попеску, а потім інсценував крадіжку. Прокурор пред'явив позов про визнання договору недійсним і конфіскацію картини в доход держави.

Яке рішення має бути винесено у справі? Як вирішиться справа, якщо картина буде виявлена на кордоні і вилучена при встановленні фактичних обставин справи.

6

Петров, Жилін та Артаков купили у складчину 5 лотерейних квитків, домовившись, що усі виграні гроші розділять на три частини. Квитки зберігались у Жиліна. На один з них випав виграш - автомобіль "Таврія". Однак Жилін відмовився ділити виграш з Петровим та Артаковим.

Заперечуючи проти позову, пред'явленого ними, Жилін указував, що лотерейний квиток, як цінний папір, не може бути предметом угоди між громадянами, а тому вона недійсна.

Як вирішити цю справу?

7

Після смерті Шкіри, що працював на і був його акціонером ЗАТ „Луч” зостались акції. Його спадкоємцю сину на протязі трьох місяців дивіденди не виплачувались, хоча до того його батько щомісячно отримував дивіденди у розмірі 500 грн.

Представник ЗАТ вимагає щоб син викупив ці акції не по ринковій ціні, а по номіналу як спадкоємець акціонера та колишнього його працівника. Крім того він на вимоги відповідає, що позивач для ЗАТ ніким не є і спадкувати не може. Статутом ЗАТ передбачено, що у разі звільнення акції можуть продаватись лише іншим акціонерам та самому ЗАТ. На випадок смерті у статуті ніяких правил не було передбачено.

Крім цього дивіденди виплачувалися не щомісячно, а кожних півмісяця у залежності від того яке рішення щодо використання отриманого прибутку прийняте загальними зборами АТ: використати на розвиток чи на виплати дивідендів.

Який правовий режим акцій у залежності від їх видів? Як здійснюється перехід акцій? Які юридичні факти мають значення для вирішення справи? Яке рішення повинен винести суд? Підготуйте його проект. Чи зміниться рішення суду якщо батько продав сину ці акції?

8

Під час пожежі погорільця передала на зберігання сусідці речі, у тім числі й чотирнадцятирічну кішку. Оскільки кішка не могла ужитися із собакою зберігачки, та у свою чергу передала кішку на зберігання іншій сусідці де та невдовзі здохла. Сама погорільця появилась вдома лише через тиждень після того як передала своє майно на зберігання і не цікавилась його станом тощо. Але коли взнала про смерть кішки погорільця заявила позов про відшкодування збитку та моральної шкоди.

Який правовий режим тварин? Які юридичні факти мають значення для вирішення справи? Яке рішення повинен винести суд? Підготуйте його проект.

9

Сімнадцятирічний Варьков мав намір у спеціалізованій крамнині купити собі газовий пістолет, а своїй чотирнадцятирічній сестрі — газовий балончик для самозахисту. Продавець магазину відмовив Варькову в укладенні договору купівлі-продажу на тій підставі, що, по-перше, покупець є неповнолітнім, а по-друге, газова зброя — це об'єкт, обмежений в цивільному обороті.

Дайте висновок у справі.

Визначте правовий режим спеціальних засобів самозахисту.

10

Фермер Німчак за договором зберігання передав до елеватора 50 тонн пшеничного зерна II сорту загальною вартістю 20 000 грн. Окремий договір було укладено на зберігання 2 тонн зерна пшениці твердих сортів, яке він закупив на насіння за кордоном на сільськогосподарській виставці. Вказане сортове зерно він мав намір засіяти на своїх полях і згодом замінити культивовані ним вітчизняні сорти пшениці.

Вартість цього зерна в договорі вказана втричі вищою ніж біржова вартість вітчизняного пшеничного зерна 2-го сорту. Внаслідок різних суб'єктивних та об'єктивних причин (тепла зима, постійна вологість повітря, неполагоджений, з дірками дах складу) до весни зерно попріло і втратило придатність для використання за призначенням. Комісія районного управління сільського господарства на підставі лабораторних аналізів з'ясувала, що зерно придатне тільки на фуражні цілі і вартість його знизилась в декілька разів. Фермер зажадав від керівництва складу повернення зерна обох видів належної якості та кількості.

  1. Вирішити спір.

  2. У чому головна відмінність між родовими та індивідуально визначеними, юридично замінними та незамінними речами?

  3. Правове значення цього виду поділу речей.

11

Андрушенко набув права власності на іменні акції АТ «Київський м"ясокомбінат» при їх розповсюдженні шляхом відкритої підписки, а також на випущені АТ «Київський м'ясокомбінат» облігації. Вважаючи, що їх подальше утримання як своїми фондовими активами є небажаним для себе, він вирішив їх продати, однак, не знайшовши покупців на вказані акції та облігації, він звернувся до керівництва АТ з вимогою викупити у нього належні йому цінні папери.

Керівництво АТ відмовилось викупити їх. Тоді Андрушенко звернувся до суду з проханням зобов'язати керівництво АТ викупити належні позивачу акції та виплатити йому дивіденди у натуральному вигляді (продукцією АТ) за весь період знаходження у нього акцій, мотивую чи це тим, що дивіденди АТ нараховувались, але не виплачуватись.

Стосовно облігацій його вимога полягала у достроковому їх погашенні з виплатою вказаних у них грошових сум та процентів, виплата яких відповідно до умов їх випуску передбачалась наприкінці строку їх обігу.

У позовній заяві Андрушенко просив суд за рахунок коштів АТ компенсувати йому різницю вартості акцій на момент набуття прав на них при відкритій підписці та на момент розгляду позовної заяви. Відповідно до виписки з біржової котировки вартість належних Андрушенку акцій зменшилась порівняно з номінальною вдвічі.

1. У чому полягають особливості правового режиму акцій та облігацій як цінних паперів? Дайте поняття, визначте ознаки та види акцій та облігацій. До яких груп цінних паперів вони відносяться?

  1. Який порядок та умови нарахування та виплати дивідендів у АТ? Яка відмінність дивідендів по акціям від процентів по облігаціям?

  2. Визначте вартісні характеристики акцій. Від яких економічних та правових чинників залежить ціна акцій на фондовому ринку?

12

Фермер Маковчук передав за договором тваринницькій фермі ЗАТ «Весна» на відкорм стадо телят в кількості ЗО голів, а також племінного бика Карпатської породи. Хлів, де знаходилась худоба, був зруйнований паводковими водами. Внаслідок цього вся худоба загинула. У позовній заяві позивач просив стягнути з відповідача вартість телят у сумі 3000 грн. та окремо вартість племінного бика - 5000 грн., або зобов'язати ЗАТ купити його на Буковині і передати позивачу. Заперечуючи проти позову, відповідач вказав, що худоба загинула внаслідок випадкових обставин, а тому він відмовляється відшкодувати школу.

  1. Яке рішення повинен прийняти суд?

  2. Чи обгрунтовані вимоги позивача та заперечення позивача на позов?

  3. Визначте правовий режим, який згідно з чинним цивільним законодавством мають тварини.

13

При житті гр-н Щербина склав заповіт. У ньому він заповідав компанію однієї особи по виробництву гіпсокартона «Квант», в якій був засновником, своєму сімнадцятирічному племіннику Андрію, який вже декілька років допомагав йому у веденні справ. Інше майно Щербини, після спливу встановлених законодавством строків для прийняття спадщини, як таке, що не було вказане в тексті заповіту згідно із законом було поділено між спадкоємцями у відповідних частках. Стосовно зазначеного майна спору між спадкоємцями не виникло.

Дружина Щербини подала позов до суду, претендуючи на половину компанії «Квант». Свої позовні вимоги вона мотивувала тим, що підприємницьку діяльність її покійний чоловік розпочав і здійснював протягом офіційно зареєстрованого шлюбу з позивачкою. Тому відповідно до сімейного законодавства вона має право на частку майна, яке складає їх спільну сумісну власність. На думку позивачки, майнові активи компанії, засновником якої був її чоловік, складають спільну сумісну власність подружжя. Батько Андрія, племінника спадкодавця, як його законний представник, заперечував проти позову, мотивуючи свої заперечення тим, що підприємство є суб'єктом, а не об'єктом права, тому не підлягає поділу.

  1. Майновий комплекс є об'єктом цивільних прав?

  2. Дайте висновок по справі.

14

Відповідно до договору купівлі-продажу ВАТ «Метан» передало ТОВ «Зовнішекспотранс» свою продукцію на суму 100 мінімальних заробітних плат. За умовами договору ТОВ «Зовнішекспотранс» повинно було протягом 10-ти днів з моменту передачі продукції оплатити її вартість. Порушуючи умови договору, ТОВ «Зовнішекспотранс» відмовилось здійснити оплату переданої йому продукції. Свою відмову від виконання договірних зобов'язань воно мотивувало складним фінансовим становищем та відсутністю коштів на його рахунках. Голова правління ВАТ «Метан» заявив позов до ТОВ «Зовнішекспотранс». У позові він просив господарський суд стягнути вартість поставленої йому продукції у доларах США, які є на рахунку відповідача в іноземній валюті. З метою забезпечення позову позивач просив господарський суд винести ухвалу про накладення арешту на грошові кошти відповідача в іноземній валюті.

1. Вирішіть спір.

  1. Чи є правомірною вимога про звернення стягнення на грошові кошти в іноземній валюті.

  2. Які суб'єкти підприємницької діяльності та у якому порядку мають право здійснювати фінансові операції з іноземною валютою? Який нормативний акт визначає правовий режим іноземної валюти, у чому його особливості?

  3. Особливості здійснення операцій з валютою фізичними особами.

15

Березін домовився із Семеновим про купівлю в нього баяна і заплатив за нього. А коли він прийшов цого забирати, то Семенов вийняв баян із футляра і передав покупцеві. На вимогу пережати і футляр Семенов відповів, що футляр він придбав окремо від баяна і може його також продати за додаткову суму.

Вважаючи, що баян і футляр склали предмет однієї угоди, Брезін звернувся з позовом до суду.

Як необхідно вирішити справу?

16

На підставі рішення районної ради у всіх мисливців району працівниками міліції була вилучена мисливська зброя і взята під охорону.

Під виглядом боротьби з розповсюдженням хвороб домашніх тварин було прийнято рішення про знищення бродячих кішок та собак. У деяких громадян з різних підстав були знищені собаки цінних порід.

Дайте аналіз ситуації.

Тема: Правочини

1

Завод аналітичних машин звернувся з листом до тресту будмеханізації, у якому містилося прохання про надання в оренду терміном на два місяці будівельного крану. У своїй відповіді трест не заперечував про надання в оренду крана, але просив завірити підпис директора заводу в нотаріальній конторі.

У якій формі укладаються правочини? Чи обґрунтовані вимоги тресту?

2

Фурманова пред'явила позов Дашевській про повернення 2 000 грн., які та отримала за договором позики. Фурманова представила суду розписку Дашевської. Під час розгляду справи з'ясувалося, що Фурманова та Дашевська були засуджені: перша - за дачу, друга - за отримання хабара у сумі 2 000 грн. На цю суму Дашевська і дала Фурмановій зобов'язання позики.

Вирішіть справу

3

Кудлай звернувся з позовом до суду про відшкодування з Федорова 1500 грн. У позові він вказав, що між ним і Федоровим був укладений договір позики на вищеназвану суму з терміном повернення через три місяці. Гроші передавались у присутності двох свідків. Однак після закінчення тримісячного терміну Федоров не повернув 1500 грн.

Яка форма встановлена для договору позики? Які наступають наслідки при невиконанні простої письмової форми договору?

4

У ході досудового слідства було встановлено, що група підлітків, які скоїли ряд крадіжок, реалізувала частину вкрадених речей, а саме: колеса від мотоцикла «Ява» -Гусейнову, двигун - Остапчуку, а інші деталі подарували одному з членів злочинної групи - Дубову. Вкрадена мисливська рушниця і набої були продані Семенову, магнітола обміняна на ящик горілки з Пересадою. Викликані як свідки Остапчук і Гусейнов пояснили, що не знали походження речей. Дубов заявив, що в крадіжці мотоцикла „Ява" участі не брав, а передані йому деталі використав при ремонті свого мотоцикла. Семенов заявив, що його влаштувала невисока ціна, а особа, яка укладала з ним правочин, зовні виглядала як доросла, та в нього є дозвіл на зберігання мисливської зброї. Пересада заявив, що походження речей, які він придбав, мало його цікавить, головне, щоб правочин був йому вигідний і горілку йому ніхто не поверне.

Дайте цивільно-правову оцінку наведених правочинів. Які правові наслідки укладених правочинів?

5

Король пред'явив позов до Брецка про визнання за ним права власності на житловий будинок і земельну ділянку. Він вказав, що за попередньою домовленістю сплатив за будинок і присадибну земельну ділянку Брецку 150 000 доларів США, чим повністю з продавцем розрахувався. Проте останній від нотаріального оформлення договору відмовився і вимагає додатково оплатити плодові дерева і кущі та супутникову телевізійну антену на будинку в сумі 4000 доларів США.

Як необхідно вирішити справу? Які особливості правочину відносно житлових будинків, земельних ділянок і багаторічних насаджень?

6

Учень коледжу Романов, 16 років, на гроші, що були ним зекономлені від стипендії, без згоди батьків купив велосипед, який потім обміняв на фотоапарат вартістю 220 грн.

Через деякий час Романов за усною домовленістю із однокурсником Савченком передав йому фотоапарат для користування за умов повернення через 14 місяців (до моменту закінчення коледжу).

Через шість місяців Савченко вирішив продати фотоапарат своєму товаришу Жарикову. При продажі фотоапарату Савченко пояснив Жарикову, що ця річ йому подарована його рідною сестрою, яка у теперішній час знаходиться у відрядженні.

Романов, дізнавшись про це, почав вимагати від Жарикова повернення речі. Однак Жариков відмовився повернути фотоапарат.

Батьки Романова звернулися з позовом до суду.

Які вимоги пред'являються до суб'єктного складу правочину, змісту, внутрішньої волі і волездійснення, а також до форми правочину? Як вирішити спір?

7

Кузовлев І. і Федоров А. вирішили про обмін жилих будинків, які належали їм на праві приватної власності. При цьому в договорі міни було вказано, що сторони не будуть надалі заявляти будь-які претензії у зв'язку з укладанням і виконанням даного договору. Державний нотаріус відмовився посвідчити цей договір.

Чому нотаріус відмовив у посвідченні цього договору? На яку правову норму він повинен був посилатися при відмові?

8

Ломова та Федько 10 жовтня вчинили в простій письмовій формі договір доручення. На виконання цього договору Федько зобов'язався придбати у власність Ломовій комплект обумовлених старовинних речей в строк, що не перевищує двох місяців, та за суму не більше як 3 тис. гривень.

Зазначена сума грошей була передана 10 жовтня Ломовою Федьку з видачею останнім боргової розписки. 25 жовтня Ломовій стало відомо, що 12 жовтня Федько передав 3 тис. гривень Альошину за договором позики під процент строком на 1 місяць. Будучи впевненою, що предметом договору позики є гроші, які передані нею Федьку для виконання договору доручення і власником яких вона продовжує бути, вона звернулась до Федька з повідомленням про те, що вона в односторонньому порядку розриває договір доручення за мотивом втрати довіри і вимагає негайно повернути їй 3 тис. гривень. Крім того, вона повідомила, що буде вимагати визнання недійсним договору позики, укладеного між Федьком та Альошиним, оскільки його зміст суперечить закону. Це протиріччя, на її думку, полягає в тому, що оскільки позикодавець передає іншій стороні договору позики гроші у власність, то і він сам має бути власником них грошей.

Федько у відповідь на повідомлення Ломової заперечив наступне. По-перше, на його думку, Ломова не може розривати договір доручення в односторонньому порядку враховуючі те, що в договорі доручення міститься умова про те, що сторони не вправі цього робити. По-друге, у нього ще є достатньо часу для виконання договору доручення в повному обсязі. По-третє, у Ломової немає підстав для звернення до суду про визнання недійсним договору позики, оскільки вона не є стороною в ньому. Питання до задачі:

  1. На які питання теми розраховане це завдання?

  2. Розгляньте доводи сторін.

  3. Як підлягає вирішенню це завдання?

9

Єгоровський є учасником повного товариства, в засновницькому договорі якого встановлено правило про те, шо ведення справ товариства здійснюється Іваченко та Петровим.

Єгоровський. отримавши довіреність лише від Іваченкова (Петров у цей час був у відрядженні), уклав від імені повного товариства договір з підприємцем — фізичною особою Рудаковим. Повернувшись з відрядження, Петров заявив, що товариство повинно вимагати визнання цього договору недійсним, оскільки для вчинення договору Єгорову потрібна була й довіреність від нього. При цьому Петров посилався на те, що правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це законом, іншими нормативно-правовими актами або установчими документами.

Дізнавшись про не, Рудаков заявив, що у відносинах з третіми особами повне товариство не може посилатися на положення засновницького договору, які обмежують повноваження учасників повного товариства щодо права діяти від імені товариства, крім випадків, коли товариство доведе, що третя особа у момент вчинення договору знала чи наперед повинна була знати про відсутність у учасника товариства права діяти від імені товариства.

Як підлягає вирішенню це завдання?

10

Феоктистов та Петров вирішили вчинити договір купівлі-продажу будматеріалів на суму, що перевищує в 5 разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян з розстроченням оплати товару на 14 місяців від дня вчинення договору.

При цьому в них виникла суперечка щодо форми цього договору. Перший вважає, що цей договір не може укладатися в усній формі, оскільки він не є договором, що повністю виконується сторонами в момент його вчинення. Феоктистов виходить з того, що письмова форма договору між фізичними особами необхідна лише тоді, коли він вчинюється на суму, що перевищує не менше як в 20 разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Він не згоден з тим, що цей договір не є таким, що повністю виконується сторонами в момент його вчинення, оскільки з моменту передання товару і до його оплати товар, проданий в кредит, визнається таким, що перебуває у заставі у продавця для забезпечення виконання покупцем його обов'язку, щодо оплати товару.

Як підлягає вирішенню це завдання?

11

Антонов, який є власником дачного будинку у місті Азовську, 10 березня 2004 р. вчинив з Іванченко договір оренди будинку строком на 6 місяців. У договорі була встановлена щомісячна орендна плата у розмірі 1000 гривень за місяць. При цьому із день вчинення договору Іванченко сплатила Антонову аванс у розмірі 200 гривень, а решту зобов'язалась сплатити після закінчення строку дії договору.

Крім того, в договорі було обумовлено, що права і обов'язки сторін припиняються, якщо в період між 20 і 30 червня до Антонова в м. Азовську приїде його син з родиною у відпустку. Фактично Іванченко почала користуватися будинком 20 травня.

Син Антонова з родиною приїхав до батька 2 липня. Іванченко, посилаючись на умови договору, відмовилась звільнити орендований будинок. Син Антонова пояснив батькові, що затримався з приїздом у зв'язку з отриманням від нього телеграми про тяжку хворобу брата, що мешкає у Москві. Отримавши телеграму, син Антонова змушений був заїхати в Москву, але там дізнався, що брат вже тиждень знаходиться за кордоном у відрядженні. При цьому він з'ясував, що телеграму надіслав не батько Антонова, а Федірко на прохання Іванченко.

У зв'язку з викладеним Антонов звернувся до суду з позовом про звільнення Іванченко орендованого будинку та сплати нею орендної плати у повному обсязі.

Іванченко пояснила, що вимоги Антонова про звільнення будинку не визнає, оскільки умова, про яку йшлося в договорі, не настала. Крім того, вона вважає, що повинна сплачувати орендну плату лише з 20 травня, тобто з дня, коли вона фактично почала користуватися будинком.

Як підлягає вирішенню це завдання?

12

Л. уклав з Н. договір позики на суму 10 тис гривень. На підтвердження факту отримання позики Л. видав Н. боргову розписку із своїм підписом.

Чи можна вважати, що форма договору в даному випадку дотримана?

13

П. звернулася в суд з позовом до Д. про визнання недійсним заповіту. Позивачка зазначила, що перебувала з О. в шлюбі з 1971 року, проживала в його будинку. 8 липня 2007 року, коли П. перебувала на стаціонарному лікуванні, О. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів своїй племінниці Д. 15 липня 2007 року О. помер.

Позивачка вважає, що заповіт слід визнати недійсним, тому що в останні місяці О., у зв'язку з важкою хворобою став психічно неповноцінним, не міг розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Свідки, які близько знали померлого, пояснили, що з 2002 року 0. важко хворів, останнім часом поводив себе дивно: ночував на кладовищі, говорив нісенітниці, закривався в будинку, нікого не впускав до себе.

Ретроспективна судово-психіатрична експертиза, проведена за постановою судді, зробила висновок про те, що в момент складання заповіту О. міг не розуміти значення своїх дій.

Суд, який розглядав справу, позов задовольнив.

Чи правильне рішення постановив суд?

14

Г. за договором купівлі-продажу переселився у квартиру, в якій до продажу проживав С. Незабаром з'ясувалось, що квартира волога, перекриття під паркетом погнило, горизонтальна гідроізоляція має дефекти, на стінах виявлено грибок.

У судовому засіданні було встановлено, що вказані недоліки С, знав, напередодні продажу провів ремонт, завдяки чому була прихована вологість стін.

Які наслідки укладення такого договору?

15

К. та С. вирішили укласти договір купівлі-продажу автомобіля. Звернувшись до нотаріуса за посвідченням правочину, вони дізналися, що розмір державного мита, який їм доведеться сплатити, становить значну суму і відмовилися від його укладення. Знайомий студент-юрист порадив К. видати С. довіреність на право користування та розпорядження автомобілем, за посвідчення якого стягується значно менша сума, а фактично провести операцію щодо купівлі-продажу майна.

Дізнавшись про укладення такого правочину, прокурор району звернувся до суду із заявою про визнання його недійсним.

Яке рішення повинен прийняти суд?

16

Нотаріус посвідчила заповіт, за яким Ліонова заповідала все своє майно чоловіку нотаріуса.

Дайте юридичну оцінку ситуації?

Хто здійснює нотаріальне посвідчення та які правочини мають бути нотаріально посвідчені?

17

Ігнатова звернулася з заявою до дільничного інспектора з заявою про те, що її обманули при обміні житлового будинку. В зимовий період кімната мокріє, а вона страждає астмою і тому часто хворіє.

Інспектор відповів, що такі справи не в компетенції органів внутрішніх справ, і порадив звернутись з претензією до сім’ї Величків, з якими вона помінялась будинками. На претензію Величко відповіла, що Ігнатова неодноразово оглядала квартиру, і ніяких претензій у неї не було, крім того, в новій квартирі вона зробила ремонт, на який витратила чималі кошти.

Розгляньте аргументи сторін. Вирішіть справу.

18

Сомов купив у Клочко машину, але щоб зменшити витрати на оформлення правочину, вони його оформили як договір дарування. В зв’язку з притягненням Клочко до кримінальної відповідальності і можливістю конфіскації майна слідчий встановив факт такої угоди, про що повідомив прокурора. За позовом останнього суд визнав договір дарування недійсним, а машину і сплачені гроші стягнув на користь держави. В скарзі на рішення суду Сомов вказав, що рішення суду, на його думку, незаконне.

Проаналізуйте і дайте своє рішення по справі.

19

Г. , зважаючи на фізичну ваду – сліпоту, попросив свою сусідку А. підписати від його імені договір на суму 5 тис. грн. з Т.. після спливу обумовленого строку дії договору Т. звернувся вимогою до Г. про повернення суми боргу. Г. відмовився виконати, посилаючись на відсутність коштів. В суді з’ясувалось, що підпис А. ніким не завірено, а сама вона вибула.

Як необхідно вирішити справу? Відповідь аргументуйте.

20

Дієздатний Федько, дізнавшись, що його сусідові, 16-річному Бурову, дісталася у спадок ваза роботи відомого автора, уклав договір купівлі – продажу без відома батьків Бурова.

Через деякий час, пошкодивши вазу, що призвело до зменшення її естетичної цінності та вартості, Федько звернувся до суду з заявою про визнання угоди недійсною на підставі того, що укладалася вона з неповнолітньою особою.

Яке рішення суду?

Тема: Недійсність правочинів

1

Шістнадцятирічний Кузьменко на зароблені ним за літо на птахофабриці гроші купив 10 пляшок горілки в сільському магазині і привіз їх до Ужгорода, де був затриманий при спробі їх продати. Окрім того, він купив у Овчаренка фотоапарат. Кузьменко купляв фотоапарат разом зі знайомим фотографом, у якого він з рук впав і став непридатним для користування. Акції ЗАТ «Наша ряба», які отримав під час роботи на птахофабриці, Кузьменко продав. Дізнавшись про укладені сином правочини, батько подав позов про визнання їх недійсними. Представник магазину заявив, що факту купівлі-продажу горілки не пам'ятає, і за діючими правилами торгівлі неповнолітнім спиртні напої не продаються. Овчаренко вважає, що Кузьменко може за свої гроші самостійно купувати все, що він забажає, а те, що фотоапарат потребує дорогого ремонту, то це клопоти не його, а власника. Представник ЗАТ «Наша ряба» заявив, що акції повинні бути вилучені у покупця і повернені батькам Кузьменка.

Як необхідно вирішити цю справу?

2

Ресторан "Арго" придбав у комісійному магазині картину видатного художника сучасності. Картина була поміщена в одному із залів ресторану з табличкою, де містились дані про її автора. Один із відвідувачів ресторану звернув увагу на те, що картина є підробкою, тому що сам оригінал знаходиться в музеї сучасного живопису.

Було встановлено, що комісійний магазин продав ресторану не оригінал, а копію. Ресторан звернувся з позовом в суд з вимогою визнати договір купівлі-продажу недійсним і про вилучення з магазину грошової суми, виплаченої за картину.

Яке рішення прийме суд?

3

На судовому засіданні Король не відмовлявся, що, погрожуючи зброєю, він заволодів шапкою з цінного хутра, яка належала Петрову. Але згодом між ними був укладений договір купівлі-продажу, за яким Король заплатив Петрову 560 грн. Петров пояснив суду, що він не бажає мати неприємності від Короля і вирішив продати йому шапку, хоча на базарі він міг би продати шапку значно дорожче.

Чи правомірний даний правочин?

4

Шумейко, дізнавшись про те, що проти групи працівників Шосткінської фабрики порушено кримінальну справу і йому також загрожує притягнення до кримінальної відповідальності по цій справі, за декілька днів до арешту продав належний йому мотоцикл своєму другу X. Гроші за нього покупець повинен був передати тут же. Пізніше Шумейко був засуджений до позбавлення волі з конфіскацією належного йому майна. Прокурор, вважаючи, що до конфіскованого майна повинен входити і мотоцикл., пред'явив позов визнання правочину недійсним.

Як повинна бути вирішена справа? Скласти проект рішення.

5

Курко продав картину невідомого художника. Картина була оцінена у 900 грн. Через рік з'ясувалося, що ця картина належала пензлю Верещапна і її ціна значно вища. Дізнавшись про це, Курко зажадав розірвати угоду з метою повернення йому картини або сплати її дійсної вартості. Курко обґрунтував своє рішення тим, що продав картину на край невигідних для себе умовах

Чи належить задоволенню вимога Курка?

6

Миленко, який мав однокімнатну квартиру у м. Києві, не жив у ній, а здавав її у піднайом. Сам же Миленко протягом багатьох років знаходився у доньки в м. Одесі. У місто Київ він приїздив раз на рік тільки для того, щоб змінити чергових жильців та укласти з ними договір піднайму. З жильців Миленко брав щомісячну плату у розмірі 600 грн. плюс витрати за комунальними рахунками. Усе це у багато разів перевищувало ціни, встановлені законодавством. Тільки за останні два з половиною роки прибуток Миленка склав 15 000 грн. Податок він не платив.

Рішенням суду на підставі ст. 79 Житлового кодексу України квартира у Миленка була вилучена. Не погодившись з таким рішенням, він оскаржив його у суді вищої інстанції.

Які види недійсних правочинів? Які ознаки характеризують правочин який укладений з метою, що суперечить інтересам держави та суспільства? Яке рішення повинен винести суд?

7

Гузенко розмістила оголошення в газеті «Кур'єр» про продаж норкової шуби. Буланова купила цю шубу у Гузенко за 20000 гривень. Через тиждень Буланова показала шубу працівникові магазину хутра «Снігова королева» Морозенку, який розповів, що раніше Гузенко намагалась здати її на комісію, але у магазині шубу не прийняли, оскільки в неї було виявлено декілька прихованих дефектів.

Чи є підстави визнання правочину недійсним? Дайте розгорнуту відповідь.

8

Пузач подарував Гриньку японський магнітофон, який коштував значну суму. Через кілька днів Пузач звернувся з позовною заявою до суду з вимогою визнати цей правочин недійсним. У позовній заяві він вказував, що Гринько змусив його подарувати магнітофон, оскільки погрожував розповісти нареченій Пузача про те, що останній знаходиться на обліку в психіатричній лікарні. Оскільки Пузач посварився з нареченою і шлюб реєструвати не буде, розголошення такої інформації йому вже не завадить.

Яке рішення повинен винести суд?

9

Бузина, на утриманні якої після загибелі чоловіка знаходилось двоє малолітніх дітей, продала Горлову трикімнатну приватизовану квартиру. Правочин укладався за ініціативою Горлова, котрий знав про тяжкий матеріальний стан Бузини. На одержані від продажу гроші вона придбала двокімнатну квартиру. Через два роки Бузина дізналася, що на час продажу ціна на квартиру була вдвічі вищою, ніж їй запропонував Горлов. У судовому засіданні було виявлено, що Горлов знав про дійсну вартість житла, оскільки працював в агенції з продажу нерухомості. Останній позов не визнав, посилаючись на пропуск строку позовної давності. Суд відмовив Бузині у задоволенні позову.

Прокоментуйте рішення суду і дайте його юридичну оцінку.

10

Півень, вирішивши розлучитись з дружиною, продав автомашину за ринковою ціною. При розгляді позову про розірвання шлюбу і розподіл майна дружина Півня пред'явила зустрічний позов про визнання договору про продаж автомобіля недійсним і переведення на неї прав покупця, оскільки було порушено право переважної купівлі-продажу. Крім цього, вона стверджувала, що чоловік збирається без її згоди продати гараж, меблі і квартиру та наполягала накласти на майно арешт до виконання рішення суду.

Яке рішення повинен винести суд? Дайте розгорнутий висновок у справі.

11

Барозна звернулася в ЖЕК із заявою про те, що її обдурили при обміні житлової квартири. У заяві вказувалося, що в зимовий період кімната мокріє, а оскільки Борозна хворіє на астму, то це погіршує її стан. ЖЕК відповіла, що такі справи не в їх компетенції, і порадила звернутися з претензією до сім'ї Бугайових, з якими вона помінялася квартирами. На претензію Бугайова відповідала, що Борозна неодноразово оглядала квартиру і ніяких зауважень не висловлювала, а до того ж вона зробила ремонт, на який витратила чималі кошти.

Розгляньте аргументи сторін. Підготуйте письмову консультацію Борозні.

12

Після смерті батька на його майно претендували доньки Ольга і Ірина. Остання вимагала від Ольги , щоб та відмовилася від спадщини на її користь, погрожуючи у випадку відмови розповісти її чоловіку компрометуючі подробиці дозаміжнього життя. Під таким впливом Ольга від спадщини відмовилась, та коли Ірина одержала свідоцтво про спадщину і почала вимагати, щоб сім'я Ольги, що проживала в будинку померлого, виселилась з нього, остання своє рішення змінила і звернулася до суду з позовом про визнання відмови недійсною.

Як необхідно вирішити справу?

13

За колядки малолітні Міщенко і Пронько одержали 300 гривень, на які купили в магазині мобільний телефон і два набори ручок. Дізнавшись про покупки, батько Пронька звернувся до продавця з вимогою забрати назад телефон і ручки, а гроші повернути. Продавець відмовив і пояснив, що, по-перше, телефон продавався не новий, але працюючий, і він відповідно зробив знижку, а повертається вже ушкоджений і непрацюючий; по-друге, на видному місці вивішено оголошення «Куплені товари обміну і поверненню не підлягають», по-третє, він не власник товару, а лише продавець і повноважень про прийом товару назад не має. Пронько подав позов до суду про визнання правочинів недійсними.

Як потрібно вирішити це питання?

14

Коломієць подарувала Григоренку частину житлового будинку. Через два роки вона пред’явила позов до Григореко про визнання цього договору недійсним. Свою вимогу вона мотивувала тим, що два роки тому виконком письмово повідомив її про необхідність проведення капітального ремонту фасаду будинку і території, що прилягає до будинку. Зробити ремонт будинку через фінансові проблеми і нестачу коштів та будівельних матеріалів вона була не в змозі. За дарунок Григоренко в усній формі зобов'язувався це зробити. Але кілька місяців назад вона отримала великий спадок і готова компенсувати Григоренку його витрати.

Яке рішення повинен винести суд ?

15

Фірма придбала у фабрики велику партію тютюнових виробів з метою їх подальшої реалізації. У ході перевірки податковим органом діяльності фірми було виявлено, що у неї немає ліцензії на торгівлю тютюновими виробами. У зв'язку з цим податковий орган оголосив правочин нікчемним та вимагав вилучення всього отриманого в дохід держави. Тютюнова фабрика заявила, що з її боку ніяких порушень не було, а в статуті фірми передбачено такий вид діяльності, як торгівля тютюновими виробами.

Як повинна бути вирішена справа?

16

Кузьменко страждав хронічною душевною хворобою, яку сторонньому важко було помітити. Сестра хворого була призначена його опікуном, але за характером роботи часто змушена була відлучатися з дому. Повернувшись з відрядження, вона дізналася, що Кузьменко за її відсутності продав Нудельману спальний гарнітур. Вона пред'явила позов про повернення гарнітура. Нудельман проти позову заперечував, вказуючи на те, що він не знав, що Кузьменко знаходиться під опікою, повністю сплатив йому всю ціну гарнітура, витратив кошти на перевезення меблів і не повинен зазнавати збитків від того, що тітка залишила племінника без нагляду.

Яке рішення повинен винести суд?

17

Збираючись їхати в службове відрядження в Африку, Барсук продав свої зимові речі громадянину Грачу: шапку з хутра норки, дублянку, куртку «Аляску». Через місяць з'ясувалося, що Барсук нікуди не їде, тому він звернувся з позовом до суду про визнання правочину недійсним, мотивуючи свої вимоги тим, що правочин був укладений внаслідок помилки.

Чи задовольнить позов суд? Обґрунтуйте відповідь.

18

Бошев, 18 років, купив у свого товариша-студент В.В. Косорукова, 17 років, магнітофон. Узнавши про це, батько В.В. Косорукова звернувся до суду з вимогою визнати договір купівлі-продажу недійсним. Бошев заперечував проти цього, посилаючись на те, що магнітофон був раніше придбаним В. В. Косоруковим на свою стипендію і останній вправі розпоряджатися ним сам.

Яка цивільна дієздатність неповнолітніх? Розгляньте докази сторін та підготуйте висновок про те, як повинен бути вирішений даний спір.

19

Водій Бігун і начальник відділення Святошинського РВВС м.Києва Бурлаков звернулися із заявами на продаж їм списаної автомапшни ГАЗ-53. Автомобіль був проданий по залишковій балансовій вартості Бурлакову, який заплатив гроші і в гаражі РВВС відремонтував його. Після ремонту машини він за довіреністю передавав її своєму братові Андрію, який потрапив на ній у дорожньо-транспортну пригоду. Дізнавшись про продаж машини, районний прокурор пред'явив позов у місцевий суд про визнання договору купівлі-продажу автомобіля недійсним, оскільки він був проданий у робочому стані, і окрім того, переважним правом придбання автомашини повинен був скористатися Бігун, який 15 років її експлуатував і підтримував у справному стані.

Яке рішення необхідно прийняти по справі? Чи порушені в даному випадку майнові інтереси держави?

20

Школяр Шубін, 14 років, помінявся наручним годинником з робочим заводу "Запоріжсталь" Зубовим, 16 років. Він віддав Зубову електронний годинник вартістю 50 грн., отримавши механічний годинник вартістю 30 грн.

Дізнавшись про правочин , батьки Шубіна зажадали від Зубова повернення електронного годинника замість його механічного.

Однак Зубов відмовився від повернення електронного годинника у зв'язку з його втратою.

Що є підставою недійсності правочину? Які основні та додаткові майнові наслідки недійсного правочину? Як вирішити спір?

21

Після одержання свідоцтва про спадщину на дім у місті Бєлгороді Кисельов, який постійно проживає в м. Харкові, продав його Ламінарному. Через деякий час будинок згорів. Ламінарний подав позовну заяву до Київського районного суду м. Харкова про визнання правочину недійсним, оскільки він не зареєстрував будинок у нотаріаті.

Яке рішення повинен прийняти суд?

22

Виїжджаючи в довгострокове відрядження, Т. вимагала, щоб чоловік видав їй розписку в тому, що в її відсутність він не буде продавати належних їм речей. Така розписка не тільки була написана чоловіком Т., але й завірена нотаріусом.

Повернувшись через півроку додому, Т. з'ясувала, що її чоловік продав телевізор своєму знайомому. Т. пред'явила до знайомого позов про визнання договору купівлі-продажу телевізора недійсним. До позовної заяви була додана розписка чоловіка.

Визначте коло суспільних правовідносин. Яке рішення повинен винести суд?

23

Гр. А, та її колишній чоловік звернулися до нотаріуса з проханням посвідчити досягнуту між ними угоду, згідно з якою батько не зобов'язаний утримувати своїх неповнолітніх дітей і водночас відмовляється від права на частку в спільно нажитому майні подружжя. Колишня дружина зобов'язувалась не одружуватись повторно до досягнення дітьми повноліття.

Нотаріус відмовився посвідчити цей правочин, мотивуючи тим, що він може бути визнаним недійсним.

Проаналізуйте ситуацію.

24

Сільськогосподарський виробничий кооператив уклав договір купівлі-продажу земельної ділянки з мешканцем села Липник Б., передавши йому обумовлену суму грошей готівкою. Під час укладення договору було домовлено на наступний день посвідчити його в приватного нотаріуса, робоче місце якого знаходилось у районному центрі. Однак, Б. до нотаріуса не з'явився і, не повідомивши представнику кооперативу, виїхав з метою працевлаштування до Росії.

Після повернення, через рік, додому, Б. стало відомо, що внаслідок добросовісного поводження кооперативу із придбаною у нього земельною ділянкою, її продуктивність значно підвищилася.

Б. звернувся до місцевого суду з позовом про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки недійсним на підставі недодержання форми правочину.

Вирішіть справу по суті

Тема: Представництво

Представництво

1

Робітник столової Бризгалов, 17 років, без згоди батьків продав за півціни магнітофон "Панасонік" адміністратору цієї ж столової Клименко, яка, не вміючи поводитися з магнітофоном, зламала його.

Батьки Бризгалова, дізнавшись про правочин, звернулися до суду з позовом про визнання його недійсним.

Які підстави для визнання судом правочину недійсним? Які матеріальні наслідки для дієздатної сторони.

2

П'янков вніс до ощадного банку вклад у сумі 11 000 грн. Через рік після цього він одружився та видав дружині довіреність на розпорядження вкладом. Після закінчення терміну довіреності вона була подовжена ще на три роки. У зв'язку з хворобою П'янков поїхав з місця постійного проживання і попрохав дружину взяти йому з ощадної книжки 3000 грн. П'янкова К.П.- дружина - отримавши всю суму вкладу, перевела 3000 грн. чоловіку, а решту внесла у той же Ощадбанк, оформивши вклад на своє ім'я. Через декілька днів після цих подій П'янкова К.П. померла. На її особистому рахунку в Ощадбанку єдиною спадкоємицею вкладу була вказана її донька від першого шлюбу, яка і представила вимогу про видачу всієї суми вкладу.

П’янков звернувся до суду і прохав підтвердити його право на вклад, так як жінка діяла тільки як його представник і власницею вкладу стати не могла.

Вирішіть справу.

3

Авдєєва за довіреністю, яка була надіслана їй поштою її братом Євдокимовим В.С., власником будинку, уклала договір із трестом столових і ресторанів про передачу тресту цього будинку в оренду, а після закінчення терміну оренди - у власність за узгоджену плату. Трест уплатив орендну плату за весь термін і вартість будинку за страховою оцінкою.

Через тиждень після укладання договору Авдєєва отримала повідомлення, що Євдокимов помер у той же день, коли надіслав їй довіреність. Авдєєва нічого про це не повідомила трест, а з моменту закінчення терміну оренди спадкоємці Євдокимова пред'явили позов про визнання договору недійсним, тому що Авдєєва на їх думку діяла, не маючи на те повноважень.

Вирішить справу.

4

Матвієнко зареєструвався як фізична особа - підприємець. Через деякий час він видав довіреність на здійснення підприємницької діяльності від свого імені Смітієнку. До складу повноважень представника були включені всі можливі правочини та інші дії, у яких виникне необхідність під час здійснення підприємницької діяльності (укладання договорів, надання звітів, представництво інтересів в органах державної влади, розпорядження розрахунковими рахунками, отримання готівки в банку, сплата податків та інші). Через деякий час органами державної податкової адміністрації були виявлені порушення підприємцем податкового законодавства - приховування прибутку від оподаткування. Постало питання: хто є суб'єктом відповідальності в такому випадку?

Чи мав право Матвієнко видавати довіреність Смітієнку- з переліком вказаних повноважень? Що мав пояснити нотаріус при посвідченні такої довіреності? Вчинення яких дій не допускається через представника?

5

Вдовиченко 3 квітня 2009 року видав Горохову довіреність строком на 3 місяці на продаж одержаного ним у спадщину житлового будинку за 100 тис. грн. У зв'язку з хворобою Горохов передоручив у червні цього ж року виконання доручення Бутенку, про що у листі та електронному СМС-повідомленні сповістив Вдовиченка, але відповіді не одержав. Оскільки за обумовлену суму будинок ніхто не купив, Бутенко знизив суму до 80 тис. грн і продав його ЗО липня, а гроші поштою переслав Вдовиченку. Останній подав позовну заяву до суду з вимогами до Горохова про повернення 20 тис. грн. і витрат по пересиланню грошей, мотивуючи це тим, що пересилати гроші він не просив.

Яке рішення повинен винести суд?

6

Петренко, як опікун малолітнього Хронова, від його імені продав належний тому на праві приватної власності легковий автомобіль своєму сусідові. На вчинення такого правочину було отримано письмовий дозвіл за підписом представника місцевого виконкому.

Чи є підстави для визнання правочину купівлі-продажу автомобіля недійсним? В якому порядку повинні вчинятися дії від імені малолітніх, спрямовані на відчуження належних останнім майнових прав? Чи змінилася б відповідь на перше запитання, якщо такий правочин укладав би батько малолітнього?

7

Подружжя Борисові (Андрій та Ганна) 20 березня 1996 року оформили довіреність Петрову на продаж будинку.

23 березня 1996 року Ганна померла.

28 березня 1996 року Петров, використавши довіреність, продав квартиру своїй дружині. Про смерть Ганни Петров достовірно знав, оскільки був на її похороні.

Про продаж квартири Андрій Борисов дізнався лише через 6 днів і 5 квітня 1996 року звернувся із позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним. В судовому засіданні Петров стверджував, що на похороні Ганни Андрій дав усну згоду на продаж квартири.

Визначте, які норми ЦК про представництво порушив Петров.

8

Березовський перед від’їздом за кордон видав довіреність Загайському на продаж своєї приватизованої квартири, а Сокирко видав Загайському довіреність на продаж автомобіля. Оглянувши квартиру і дізнавшись про повноваження Загайського, Сокирко запропонував купити цю квартиру.

Коли Сокирко і Загайський звернулись до нотаріуса за посвідченням договору купівлі-продажу, він їм відмовив.

Чи обгрунтована відмова нотаріуса?

9

Робітнику ресторану "Чайка" була видана довіреність без дати видачі, підписана директором, на отримання в серпні ц. р. товарно-матеріальних цінностей зі складу торговельно-закупівельної бази. Завідуючий складом цієї бази відмовився видати товар робітнику ресторану, пояснивши, що довіреність оформлена неправильно.

Назвіть види довіреності. Хто повинен підписувати довіреність, видану для отримання товарно-матеріальних цінностей? Які наслідки настають, якщо довіреність оформлена без дата видачі?

10

Захаров вирішив придбати легковий автомобіль на автомобільному ринку міста Полтави . З метою уникнути зайвих витрат при оформленні договору купівлі-продажу власник автомобіля Зозуля вирішив передачу автомобіля оформити за допомогою довіреності. Зозуля видав Захарову довіреність для здійснення широкого кола повноважень щодо автомобіля. При цьому Захаров передав Зозулі визначену суму грошей (вартість авто). Через деякий час Зозуля пред'явив позов до Захарова про повернення авто із чужого незаконного володіння.

Яке рішення в такому випадку повинен винести суд? Які підстави припинення представництва за довіреністю.

11

Юрисконсульту ПП “Мрія” видана довіреність на ведення справ в судах. На пропозицію судді юрисконсульт ПП як його представник уклав мирову угоду з громадянином X. За умовами мирової угоди ПП частково відмовлялося від стягнення з X. завданої шкоди на суму 500 грн.

Дізнавшись про умови мирової угоди, з якою ПП не погоджувалося, його директор видав наказ про стягнення з юрисконсульта 500 грн. Проаналізуйте ситуацію.

Яке співвідношення довіреності та договору доручення? Який вид представництва має місце в даній ситуації?

12

ЗАТ «Тракт», зареєстроване в Тернополі, мало філію в м.Трускавець. 24 листопада 2004 р. було прийнято рішення засновників ЗАТ про придбання в м. Тернополі будівлі площею 1500 кв.м. У рішенні право підписати відповідну угоду було надане керівнику Тернопільської філії. З грудня 2004 р. Угода була укладена та зареєстрована. 15 грудня 2004 р. За повідомленням податкової інспекції прокуратура Тернополя звернулась до суду про визнання угоди недійсною, посилаючись на те, що після прийняття рішення про придбання будівлі та надання повноважень не було видано доручення на здійснення угоди. Більш того, керівник філії повинен бути призначений рішенням ЗАТ та мати доручення, що окрес лює коло його дій та прав. Керівник філії ЗАТ «Тракт» був призначений загальними зборами засновників, але доручення від товариства не мав. Таким чином, угода була підписана не уповноваженою особою і тому має бути визнана недійсною.

Яке рішення повинен прийняти суд?

13

Полковник О. О. Федьковський працював викладачем у Військовій інженерній академії. В грудні 2004 р. він вирішив продати авто мобіль марки ВАЗ-2109, але особисто цим займатись не міг, тому видав доручення на здійснення вищезазначеної операції з правом зняття з об ліку автомобіля та отримання грошей М. І. Мирошкіну. Доручення було завірено начальником академії. При знятті з обліку автомобіля в ДАІ начальник ДАІ відмовився прийняти це доручення, посилаючись на те, що таке доручення повинне бути посвідчене нотаріатьно.

Дати правову оцінку ситуації.

14

5 червня 2005 р. в магазин "Електрик» звернувся В.В.Прудко з проханням прийняти назад музичний центр «СОНІ», бо він не працює, та повернути йому гроші в розмірі 5000 гривень. Продавець прийняв му зичний центр та виплатив гроші. 8 червня 2005 р. Прудку надійшов лист з вимогою повернути гроші та забрати музичний центр знову. Коли Пруд ко прийшов до магазину, адміністратор пояснив йому, що міняти, або повертати товар в магазин можна лише на протязі трьох робочих днів, а не через 10 днів після придбання. Крім того, продавець не уповноваже ний вирішувати такі питання, бо вони знаходяться в компетенції адмнісграгора. Прудко відмовився повертані гроші, бо, як він вважав, про давець є представником магазину і якщо він щось наплутав, то не його справи.

Розгляньте цей спір.

15

Іглов видав Смирнову доручення з правом продажу та передоручення на автомобіль ВАЗ-2110. Смирнов через шість місяців видав доручення в порядку передоручення Старостину, а через місяць трапилася аварія з вини Старостина. В результаті аварії було пошкоджено автомобіль «Вольво-940», вартість ремонту якого за калькуляцією склала 45 тис. гривень. Власник «Вольво» звернувся з позовом до Іглова А.А. - власника автомобіля ВАЗ-2110. У суді Іглов пояснив, що за дії Старостина він не повинен відповідати, бо він не знав, що Смирнов здійснив передоручення, а згідно із законодавством він це повинен був зробити, тому відповідачем у суді повинен бути Смирнов.

Вирішити спір.

Тема: Строки та терміни у цивільному праві.

1

Галенко 2 листопада 1998 року звернулася в суд з позовом до Семенової про стягнення 16 тис. грн. Позивачка зазначала, що 14 листопада 2008 року відповідачка позичила у неї 16 тис. грн., видавши про це розписку, в якій строк повернення боргу не було обумовлено. Посилаючись на те, що відповідачка відмовилася повернути борг, позивачка просила суд задовольнити її вимогу.

Суд відмовив у позові. виходячи з того, що позивачка без поважних причин пропустила строк позовної давності.

Чи правильне рішення виніс суд?

2

У вересні 2004р. Головко, після закінчення робочого дня зустрів свого товариша Майолікова, який запропонував йому підвезти його до дому на власному авто. По дорозі додому водій не справився з керуванням і врізався у стовп. Незважаючи на те, що Головко був пристебнутий ременем безпеки, він отримав тілесні ушкодження, які призвели до значної втрати працездатності.

Після одужання Головко був змушений перейти на іншу роботу з меншою заробітною платнею. Але, зважаючи на дружні стосунки з Майоліковим. Головко не виказав претензій на адресу останнього. Але у травні 2005р. Головко посварився з Майоліковим і подав позов про відшкодування збитків, що були нанесені здоров'ю внаслідок аварії.

  1. Чи пройшов строк позовної давності в цій справі9

  2. Чи має право сул задовольнити вимоги позивача повністю?

3

Пронько у присутності своїх приятелів - Кібця та Сушка 1 червня 2008 року позичив у Федорчука 7 000 грн. на місяць, проте борг вчасно не повернув. 4 лютого2009 року він переказав поштою 5 000 грн., повідомивши, що решту поверне пізніше. Федорчук декілька разів нагадував йому про борг, а в березні 2009 року звернувся з позовом до суду.

Яке рішення буде дано судом?

4

Трест уклав договір з м'ясокомбінатом про постачання м'яса, передбачивши, що вимоги про стягнення штрафу і неустойки приймаються до розгляду протягом перших трьох місяців. У подальшому м'ясокомбінат відхилив позови з мотивів пропущення термінів позовної давності.

Дайте оцінку умовам договору.

5

Грищук у 2004 році позичив у Рябоконя на весілля кришталевий посуд, але повернути не встиг, бо останній на весіллі затіяв бійку і був засуджений на три роки до позбавлення волі. Після відбуття покарання Рябоконь ще два роки працював на півночі. Коли у 2009 році він повернувся додому, Грищук повернув йому посуд, але вже через тиждень звернувся в суд з позовом, мотивуючи його тим, що Рябоконь втратив право на речі у зв'язку із закінченням терміну позовної давності для пред'явлення позову.

Як вирішити справу?

Тема: Позовна давність

1

Володарський від'їжджаючи в лютому 2007 р. у тривале зарубіжне відрядження, передав своєму сусідові Піскуну на зберігання деякі домашні речі: телевізор, холодильник, ліжко, шафу та інше. Відносини сторін при цьому були врегульовані договором зберігання, укладеним на 2 роки. Повернувшись у квітні 2008 р. з відрядження, Володарський попросив Піскуна повернути передані йому речі, але отримав відмову. Піскун пояснив, що Володарський пропустив строк позовної давності на витребування речей, який закінчився, на думку Піскуна, в лютому 2009 року.

Який засіб захисту порушених прав доцільно застосувати? Яке рішення повинен винести суд?

2

21 лютого 2008 року був вбитий Заболотний, на утриманні якого були дружина та малолітній син. Дружина звернулась до слідчих органів із заявою про визнання її потерпілою. Слідчий відмовив їй на тій підставі, що справа припинена до виявлення підозрюваного. 4 травня 2011 року слідство по справі було відновлено, а 23 вересня цього ж року громадянка Заболотна звернулася з вимогою до Гудзенка, який був притягнений до кримінальної відповідальності за вбивство Заболотного, про відшкодування шкоди, починаючи з 21 лютого 2008 року. Суд вирішив, що у цій ситуації був пропощений строк позовної давності.

Чи правий в цій ситуації суд? Як визначаються строки давності при залишенні без розгляду позову, заявленого в кримінальній справі?

3

Міністерство з надзвичайних ситуацій України уклало з будівельним управлінням Закарпатської області договір на будівництво бази відпочинку. Після здачі бази 21 грудня 2007 року в процесі експлуатації споруд було виявлено ряд недоліків у будівництві. 25 грудня 2008 року МЧС звернулось з претензією про стягнення неустойки та проведення ремонту будівель за рахунок будівельного управління. Оскільки відповідь на заявлену претензію не надійшла, МЧС 20 січня 2009 року подало позов до господарського суду Закарпатської області. Господарський Суд у позові відмовив на підставі пропуску строків позовної давності.

Чи обгрунтована відповідь господарського суду?

4

М'ясокомбінат звернувся з позовом до шкірзаводу про виплату штрафу за несвоєчасну оплату поставлених комбінатом шкур. У зв'язку з тим, що в результаті збоїв у роботі системи обліку розрахунків м'ясокомбінат пропустив строк позовної давності, господарський суд знов відновив їх по своїй ініціативі, але суму заборгованості звернув на користь держбюджету.

Як необхідно вирішити справу?

5

Товариство з обмеженою відповідальністю «Чорі» та ТОВ «Веселка» одним із пунктів договору про спільну діяльність передбачили умову про скорочення строків позовної давності, при вирішенні будь-яких можливих суперечок між ними, до 6 місяців, з метою прискорення їх судового розгляду.

Чи існує можливість договірного скорочення строків позовної давності?

6

Тархов за проханням свого знайомого Ісаєва надав йому у тимчасове користування до першої вимоги свій автомобіль, оформивши 20 січня 1997 року відповідну довіреність. 11 травня 1997 року Тархов в письмовій формі звернувся до Ісаєва з вимогою повернути автомобіль, однак через день Тархов у зв’язку з важкою хворобою помер.

Дружина Тархова знала, що автомобіль її чоловікові не було повернуто, і ніяких дій у зв’язку з цим не вчиняла. 24 січня 2000 року Петров з власної ініціативи повернув автомобіль дружині Тархова, але через кілька днів заявив, що оскільки дружиною Тархова пропущено позовну давність, він повернув автомобіль помилково. На цій підставі він звернувся з вимогою до дружини Тархова передати йому автомобіль, інакше він витребує його через суд.

Дайте юридичну оцінку ситуації.

7

У квітні 1995 року Літвін виявив своє пальто у Соломіна, який викрав його у власника у лютому 1994 року. У березні 1997 року Літвін звернувся з позовом до суду про витребування пальто та про відшкодування витрат на його ремонт. Соломін проти позову заперечував, вважаючи, що позивачем пропущено строк позовної давності. Останній же навпаки вважає, що перебіг строку почався з часу, коли він дізнався про порушника свого права приватної власності, і тому цей строк він не пропустив.

Як слід вирішити справу?

З якого часу починається перебіг строку позовної давності за позовами про захист абсолютних і відносних прав?

8

У січні 1989 року у Гаврилова була вкрадена шапка із цінного хутра і шкіряна куртка. Остання в жовтні 1993 року була впізнана у Воронова. Через місяць Гаврилов подав позов про повернення йому куртки і компенсації заподіяної шкоди по придбанню іншого одягу і за зношення куртки.

В суді відповідач пояснив, що цю куртку його друзі в 1990 році подарували йому до дня народження і він нікому її не поверне, тим більше, що з моменту втрати курточки Гавриловим минуло більше трьох років. Позивач. Навпаки. Каже, що строк почав текти з моменту, коли він подав позов, оскільки раніше не було відомо, до кого подавати позов.

Як необхідно вирішити суперечку?

Як визначається момент початку спливання строків позовної давності?

9

Галенко 2 листопада 1998 року звернулася в суд з позовом до Семенової про стягнення 16 тис. грн. Позивачка зазначала, що 14 листопада 1995 року відповідачка позичила у неї 16 тис. грн., видавши про це розписку, в якій строк повернення боргу не було обумовлено. Посилаючись на те, що відповідачка відмовилася повернути борг, позивачка просила суд задовольнити її вимогу.

Суд відмовив у позові. виходячи з того, що позивачка без поважних причин пропустила строк позовної давності.

Чи правильне рішення виніс суд?

10

Житлово-експлуатаційна контора 15 березня 1998 року передала меблевій фабриці у користування складські ваги строком на 3 місяці.

Оскільки вони не були вчасно повернуті, контора надіслала фабриці листа, в якому запропонувала останній негайно їх повернути. 20 грудня 1998 року фабрика у відповідь на листа заповнила ЖЕК, що ваги будуть повернуті найближчим часом. Але й після цього фабрика не виконала свого зобов’язання. У зв’язку з цим 25 травня 1999 року ЖЕК звернувся з позовом до фабрики про повернення вагів.

Представник фабрики посилався на те, що позивач пропустив строк давності.

Вирішіть справу.

11

Пупена 1 вересня 1996 року строком на три місяці передав у борг Семеновій гроші в розмірі мінімального заробітку. Двічі позикодавець (01.11.1996р. та 10.03.1997р.) вимагав повернення боргу, але Семенова обмежувалася обіцянками. У серпні 1997 року Семенова дала письмове зобов’язання до 01.12.1997р. сплатити борг або ж передати позикодавцю в погашення боргу в той же термін велосипед. Але своєї обіцянки вона не виконала. Тому 05.01.2000р. Пупена заявив позов про повернення боргу. Велосипед на цей час було продано. Суд у позові відмовив, посилаючись на те, що з часу складення договору минуло більше трьох років. А це означає, що строк позовної давності пропущено без поважних причин.

Як належить вирішити справу?

Тема: Загальні положення про особисті немайнові права фізичної особи

1

Васильченко, маючи від першого шлюбу десятирічну доньку, вирішила вдруге одружитися зі Станіславом Попком. Однак Попко поставив умову про зміну прізвища та по батькові її доньки Ірини. Попко бажав, щоб донька Васильченко звалася Іриною Станіславівною Попко. Ірина, яка часто зустрічалася зі своїм батьком, не бажала змінити прізвище та по батькові.

Чи ґрунтуються на законі вимоги Попка? У яких випадках можлива зміна прізвища та по батькові дитини?

2

Відомий учений Борбанюк довгий час листувався зі своїм колегою Лобановим, який проживав у м. Києві. Після смерті Борбанюка Лобанов передав його листи для публікації в одне з видавництв. Вдова Борбанюка категорично заперечувала проти їх публікації, тому що в листах, крім наукових питань, містились відомості про особисте життя сім'ї Борбанюків.

За яких умов можливе опублікування листів?

3

Михайленко за власним бажанням звільнився з АТП-3, де працював шофером. У виданій йому службовій характеристиці містились відомості про погану роботу Михайленка, про порушення ним трудової дисципліни та неправильну поведінку в колективі. Михайленко був не згодний з характеристикою, тому що зауважень відносно його роботи з боку адміністрації не було; дисциплінарні стягнення на нього не накладалися. Характеристику підписав заступник директора АТП-3 і голова профкому.

Чи порушено тут право Михайленка на честь і гідність? До кого повинен бути пред'явлений позов?

4

Григоренко пред'явила позов до Зуєвої про відшкодування моральної шкоди за втручання в особисте життя. В описовій частині позовної заяви позивачка Григоренко вказала, що була заручена зі студентом-іноземцем Аль-Герімджаном, але він відмовився укладати з нею шлюб. Зуєва, яка працювала охоронцем у під'їзді поширила інформацію про обставини особистого життя Григоренко (пізні повернення додому на автомобілях престижних марок, гучні та часті гулянки протягом усієї ночі, попереднє розірвання шлюбу, неохайність і таке інше).

З'ясуйте, чи відбулося втручання в особисте життя?

5

Після проведених спільних перевірок приватного підприємства «Колос» працівниками органів міліції і податкової інспекції адміністрацією ПП «Колос» на дверях було вивішено оголошення: «Корупціонерам: заступнику начальника Ленінського РВВС Кондратову А.П. і податковому інспектору Ряхіну П.Р. вхід на територію приватного підприємства ЗАБОРОНЕНИЙ!».

Проаналізуйте ситуацію та надайте консультацію Кондратову А.П. та Ряхіну П.Р.

6

Діти Савченко виявили намір пред'явити позов до лікарні про відшкодування моральної шкоди у зв'язку з ненаданням інформації про стан здоров'я їхньої матері, яка впала і отримала травму голови. Лікарі не дозволяли їм побачити матір і не видали медичних документів для консультації у відомого спеціаліста-медика, мотивуючи це правом на таємницю про стан здоров'я. Переглядаючи лікарську періодику, вони побачили статтю, в якій було написано про жінку, доставлену до лікарні в той самий день і з тими самими симптомами, що й у їхньої матері.

Дайте правову оцінку дій лікарів та дітей Савченко.

7

Син Денисова пред'явив позов до Корольова про відшкодування моральної та майнової шкоди. Як з'ясувалось, Денисов терміново вимагав операції з трансплантації нирки. Після тривалого пошуку і низки підготовчих дій, донор був знайдений. Корольов нотаріально завірив свою згоду надати нирку і отримав за це значну суму грошей (7 тис. дол. США). Стан реципієнта різко погіршився, і лікарі повідомили Корольова про день та час операції, але він почав переховуватись. Через уникання Корольова операцію переносили декілька разів, органи внутрішніх справ, куди звернулись родичі Денисова, відмовили від прийняття та реєстрації заяви про скоєння шахрайства. Через кілька днів у зв'язку з сильним погіршенням здоров'я Денисов помер.

Як слід вирішити справу?

8

Гордієнко після закінчення строкової військової служби пред'явив до Збройних Сил України позов про відшкодування завданої йому моральної шкоди. Підставою для подання позову він вважав тривале позбавлення його особистих немайнових прав, зокрема таких, як право на свободу пересування, право на вільний вибір місця проживання, право на недоторканність житла, право на вільний вибір роду занять, право на індивідуальність і таке інше.

Чи підлягає позов задоволенню?

9

Петренко як любитель музики в стилі «хардрок» постійно до пізнього вечору, а інколи і вночі, включав на повну потужність музичний центр, що призводило до конфліктів із сусідами. На скарги сусідів про порушення їх права на відпочинок Петренко не реагував. Звернення до дільничного інспектора міліції та проведені ним бесіди бажаного результату теж не дали.

Проаналізуйте наведену ситуацію та встановіть підстави здійснення права на особисті уподобання.

10

Салтанов, йдучи вулицею, побачив у вітрині фотоательє, де він колись фотографувався, свою фотографію. Остання йому не сподобалась і він почав вимагати зняти її з вітрини. Директор ательє заявив, що у вітрині виставлені кращі роботи майстрів ательє. Фотографія не порочить гідність Султанова.

Чи обгрунтована у даному випадку вимога Султанова?

11

Гр. С. повідомила гр. М. про те, що її неповнолітня дочка наче зробила аборт. М. подала заяву до суду про спростування неправдивої інформації.

Дайте правову оцінку ситуації.

12

В журналі батько Л. був названий запроданцем. Його дочка, у зв'язку із смертю батька, подала позов.

Дайте правову оцінку ситуації.

13

В журналі «Плеяда» була опублікована стаття про період репресій 30-х років, в якій відзначалося, що колишній член комуністичної партії К. збирав інформацію, яка потім була підставою для фабрикації незаконних вироків. До редакції газети звернувся син К. з вимогою опублікувати спростування цих відомостей, тому що, на його думку, батько був скоріше жертвою, ніж катом. У 1939 році К. був заарештований та звинувачений у змові по підготовці вибуху особливо важливого об'єкта, а потім розстріляний. Після закінчення війни К. був реабілітований.

Редакція журналу відмовилася спростувати інформацію на тій підставі, що син К. не надав доказів того, що опублікована інформація не відповідає дійсності. У той же час автор статті мав докази цієї інформації. К. був реабілітований у зв'язку з непричетністю до інкримінованої йому дії, а не за фактами, що зафіксовані в публікації. Син К. звернувся з позовом до суду.

Яке рішення повинен винести суд9

14

Воронова тривалий час перебувала в онкологічному диспансері м. Нежін і, відчуваючи, що надії на одужання немає та з метою уникнути тяжких страждань і болю, неодноразово звертався до медичної сестри Л., під наглядом якої вона знаходилася, з проханням зробити ін'єкцію, від якої вона би померла.

Медична сестра, враховуючи неодноразові прохання та тяжкий стан здоров'я, виконала її прохання. Після смерті Воронової з'ясувалося. Що вона залишила заповіт, у якому все своє майно залишила медичній сестрі Л.

Дочка Воронової звернулася з позовом до суду про визнання заповіту недійсним та про притягнення медичної сестри Л. до відповідальності. В судовому засіданні медична сестра пояснила, що її дії були обумовлені тяжким станом здоров'я Воронової та неможливістю її ви лікування. До того ж. вона додала записку, яка була знайдена в особи стих речах Воронової, в якій зазначалося, що вона добровільно пішла з життя.

Як повинен вирішити справу суд?

15

Кореспондент однієї з газет Міщенко в опублікованій статті охарактеризував проведення слідчим попереднього розслідування про крадіжку в аеропорту як некваліфіковане та упереджене. Висунуте слідчим обвинувачення було затверджене прокурором, а справа розглянута у суді, і підсудні за вироком суду засуджені до позбавлення волі.

Розглянувши касаційну скаргу засуджених, обласний суд залишив вирок у силі. Слідчий звернувся до суду з позовом до газети і кореспондента про захист його професійної честі і відшкодування моральної шкоди.

Яке рішення повинен винести суд?

Вкажіть підстави, порядок розгляду справ про захист честі і гідності.

16

Рішенням виконкому міської ради поведінка Сергієнко, який засипав колодязь, що знаходився на його ділянці і яким протягом багатьох десятиліть користувалися усі жителі вулиці у засушливе літо, названа аморальною і постановлено опублікувати це рішення в районній газеті.

Сергієнко подав позов до суду, в якості відповідачів були притягнуті виконком та редакція газети.

Проаналізуйте ситуацію.

17

В опублікованій районній газеті статті розповідалось про позитивний досвід тракторної бригади Котовського. Проте декілька раз в тексті газета спотворила прізвище Котовського, надрукувавши “Коновський”. Котовський звернувся в редакцію газети з проханням опублікувати поправку, на що редакція газети відмовила.

Чи правомірна відмова редакції газети?

Чи було порушено право Котовського на честь і гідність?

Тема: Загальні положення про речове право.

1

Влітку 2008 р. Ухов, знаходячись на пляжі, побачив у громадянина, який відпочивав поряд, переносний транзисторний магнітофон "Соні", схожий за прикметами на магнітофон, загублений Уховим у минулому році у роздягальні на пляжі.

При затриманні невідомий повідомив, що купив цей магнітофон біля комісійного магазину у невідомої особи. Ухов же впізнав магнітофон за прикметами. Тоді працівники правоохоронних органів для вирішення питання про належність магнітофона запропонували Ухову звернутися до суду, що він і зробив.

Як вирішити спір?

2

Харина, від'їжджаючи у довготривале відрядження та за дефіцитом часу, попросила свою знайому Крисову продати магнітофон "Шарп" вартістю 1 340 грн. Крисова продала магнітофон родичу Глухаренку, а гроші присвоїла.

Харина пред'явила позов до Крисової про стягнення з неї 1 340 грн. за магнітофон. Суд зобов'язав Крисову на підставі ст. 6 ЦК України повернути Хариній або магнітофон, або сплатити його вартість.

Чи правильне рішення суду? Чи врегульовані дії сторін за умовами завдання, цивільним законодавством?

3

Толстова, яка проживала у Кривому Розі у будинку, що належав їй на праві особистої власності, здала кімнату Сидоренку терміном на один рік. Після закінчення цього терміну Сидоренко відмовився звільнити кімнату. Толстова звернулася до суду. У суді Сидоренко пояснив, що на підприємстві, де він працює, черга на отримання кімнати підійде через вісім місяців, а жити йому ніде.

Як вирішити спір?

4

Мешканець селища Кукуєва Табуреткін у 2007 р. посадив на своїй ділянці фруктові дерева. У 2008 р. його сусід Гадюкін запропонував Табуреткіну пересадити дерева в інше місце або вирубати їх, оскільки крона дерев заважає проникненню сонячного світла у вікна, і у будинку з'явилась вологість. Табуреткін відмовився. Тоді Гадюкін звернувся до суду.

Чи міг врегулювати дане питання інший орган? Коли ні, то чому? Яке рішення повинен винести суд? -

5

Товариство з обмеженою відповідальністю «Заможне» пред'явило командитному товариству «Зотов» вимогу про повернення комбайна «Дон-1500СК» або відшкодування збитків у сумі 127 тис. грн. При цьому ТОВ « Заможне» зазначило, що з КТ « Зотов» був укладений договір найму комбайна зі строком повернення до 4 листопада 2009 року, але товариство сплатило плату за найм, а від повернення комбайна відмовилось. КТ « Зотов » пояснило, що комбайн був переданий його філії у місті Куп'янську, яка має свій розрахунковий рахунок, тому повинна нести самостійну майнову відповідальність. Окрім цього, керівник філії, отримавши комбайн, передав його за генеральною довіреністю своєму приятелю Крутію, а сам зник. На цих підставах командитне товариство пояснювало, що позов треба пред'являти Крутію. Натомість ТОВ « Заможне » вимагало повернення товариством комбайна або відшкодування завданих збитків, а також, щоб господарський суд виніс рішення про припинення діяльності командитного товариства (банкрутство) внаслідок його неплатоспроможності.

Як ТОВ може захистити своє право власності? Чи може нести філія самостійну відповідальність? Хто повинен повернути комбайн і відшкодувати майнові збитки?

6

Із стада агрофірми Бузова по вині п'яних пастухів зникло 20 голів великої рогатої худоби. Голова правління агрофірми Разін звернувся до РВВС із заявою про притягнення пастухів Колісника і Тягаря до відповідальності. Через 9 місяців з'ясувалося, що десять корів прибилося до стада кооперативу «Нива» (дві з них пастухи продали, решта прийнята на баланс кооперативу), п'ять корів знайшов фермер Домовитий, про що сповістив голову сільської ради, дві корови і бичок потонули на торфовищі, а двох корів з'їли вовки.

Зробіть аналіз вказаної ситуації. Хто повинен відшкодовувати завдані збитки? Чи можна витребувати корів, що залишились?

7

Зі складу будівельної організації скоєна крадіжка будівельних матеріалів (цегла, цемент, дошки, вікна, двері, шифер). Досудовим слідством було встановлено, що крадіжку скоїли працівники організації, які частково використали будівельні матеріали при будівництві і ремонтові власних будинків, а частину матеріалів продали. Будівельна організація звільнила працівників і вимагала повернення вкрадених матеріалів.

Як повинна бути вирішена справа? Чи можливо повернути речі, якщо їх не встигли використати?

8

В процесі розслідування кримінальної справи за фактом скоєння злочину Шимон, власник та керуючий приватного підприємства «Шимон», був притягнутий до кримінальної відповідальності в якості обвинуваченого. Для забезпечення цивільного позову слідчий наклав арешт на особисте майно Шимона і майно підприємства. Останній подав позов до суду про звільнення майна підприємства з-під арешту, оскільки його вину у вчиненні інкримінованого злочину може встановити тільки суд, а в результаті арешту майна наносяться значні збитки, а саме: стало неможливим відправляти контрагентам готову продукцію, виплачувати заробітну плату, купувати необхідні для виробництва матеріали і здійснювати ряд інших господарських операцій.

Що входить у коло об'єктів права приватної власності і який її правовий режим? Чи підлягають задоволенню позовні вимоги Шевчука? Які особливості позову про звільнення майна з-під арешту?

9

Гудина, засуджений до позбавлення волі з конфіскацією майна, звернувся до суду з позовом про вилучення з опису належного йому піаніно, телевізора, холодильника, чотирьох килимів, магнітофона. У позовній заяві він вказав, що перераховані речі були ним придбані до вчинення злочину, а піаніно одержано ним у спадок від діда, відомого у минулому музиканта, і є фамільною реліквією.

Яке рішення повинен винести суд?

10

Федотова звернулася до суду з позовом про вилучення зі списку частини майна, яке підлягало конфіскації у зв'язку із засудженням до позбавлення волі строком на 10 років її чоловіка. У позовній заяві Федотова вказала, що вона з чоловіком перебувала у шлюбі 12 років. За цей час вони придбали автомашину "Москвич" вартістю 5 000 грн., кольоровий телевізор -600 грн., кришталь -1 400 грн., а також інше майно загальною вартістю 2000грн. Крім того, вони внесли пай у сумі 5 000 грн. на кооперативну квартиру, у якій вона нині мешкає. В опис на конфіскацію було внесено таке майно: автомашина "Москвич", кольоровий телевізор, кришталь. Вона просить звільнити з-під арешту автомобіль "Москвич", тому що він є її часткою в загальній власності подружжя.

Яке рішення прийме суд?

11

Кулик на підставі домовленості із Сидоренком передав останньому у користування за довіреністю автомобіль строком на один рік. Через рік Кулик оформив на ім'я Сидоренка нову довіреність, а потім продовжив її ще на три роки. Таким чином, автомобіль знаходився у Сидоренка протягом п'яти років. Через п'ять років Кулик пред'явив позов до Сидоренка про повернення автомобіля, вказуючи, що повернути його в добровільному порядку відповідач відмовляється. Сидоренко позову не визнав і пояснив, що автомобіль фактично належить йому, а не Кулику. За словами відповідача вони домовилися про його купівлю-продаж, а оскільки коштів на переоформлення автомобіля у Сидоренка не вистачало, вирішили, що він до накопичення необхідної суми буде користуватися автомобілем за довіреністю, а Кулик не буде висувати жодних претензій з цього приводу. Також Сидоренко стверджував, що він передав Кулику як оплату за авто 37300 грн. На підтвердження того, що він сплатив Кулику 37 300 грн, Сидоренко представив у суді розписку, у якій стверджувалось, що Сидоренко повернув Кулику позичені 37 300 грн. Сидоренко просив визнати за ним право власності на автомобіль.

Чи можна визнати Сидоренка власником автомобіля чи автомобіль підлягає поверненню Кулику? З якого моменту виникає право власності у набувача за договором? Яка із сторін несе ризик випадкової загибелі речі? Яке рішення повинен винести суд?

12

Брат та сестра Бусигіни пред'явили позов до свого вітчима Семенова про право на спадщину половини житлового будинку, що належав їхній померлій матері. Попереднє звернення до нотаріуса щодо спадщини результатів не дало. Нотаріус пояснив, що будинок зареєстрований на Семенова і без його згоди отримати спадщину Бусигіним не можна. Семенов такої згоди не дав. Більше того, Семенов пред'явив зустрічний позов, в якому просив суд визнати будинок його приватною власністю, оскільки під час придбання будинку його дружина, мати Бусигших, не працювала вже кілька років, а займалась вихованням своїх неповнолітніх дітей і самостійних доходів не мала. До того ж на момент смерті мати Бусигших вже не була дружиною Семенова, бо вони розірвали шлюб за три місяці до цього, а дітей Бусигіних він не всиновлював.

Як захистити майнові інтереси спадкоємців? Яким має бути рішення суду?

13

Кирилюк передав Руденко власний автомобіль в оренду строком на 6 місяців. Після спливу 6-місячного строку Руденко відмовився повернути автомобіль.

Який спосіб захисту права власності слід застосувати?

14

Котова звернулася до суду з позовом до Назаренка про повернення належного їй годинника. Позивачка послалася на те, що Назаренко знайшов загублений нею годинник і відмовляється його повернути. Відповідач не визнав позову, категорично заперечуючи факт знахідки.

Яким може бути рішення суду? Дайте правову оцінку ситуації.

Чи зміниться рішення суду, якщо:

а) Назаренко купив годинник у комісійному магазині;

б) годинник був подарований Назаренку його товаришем;

в) Котова здала годинник у ремонтну майстерню і не забрала його. Ремонтна майстерня через півроку реалізувала годинник через комісійний магазин?

15

Виконком сільради звернувся в суд з позовом про визнання будинку Осадчого безгосподарно утримуваним і про передачу його сільраді на баланс.

В процесі підготовки справи виявилось, що Осадчий проживає в сусідній державі, де має власний будинок. Останнім часом він уклав договір найму зі своїм товаришем дитинства Грачовим, який після одержання травми більше року знаходився на лікуванні, а до цього будинком Осадчого не займався.

Районний суд вирішив визнати будинок Осчадчого безхазяйним і передати його на баланс сільради. На скаргу Осадчого колегія з цивільних справ обласного суду відмінила рішення і передала справу на розгляд в той же суд, але в іншому складі.

Чи правильна ухвала обласного суду?

16

Ігнатов під час прогулянки знайшов дамську сумочку, в якій знаходились гроші, золота обручка, годинник та записна книжка. З допомогою книжки Ігнатову вдалося розшукати власницю загублених рече. Нею виявилась Карпова, яка проживала в приміській зоні Москви. Ігнатов терміново повинен був відправитись у відрядження, часу в нього було обмаль, тому йому прийшлося взяти таксі, щоб відвезти речі Краповій. За проїзд на таксі він заплатив 15 грн. Ігнатов звернувся до Карпової з проханням відшкодувати йому ці витрати, оскільки вони пов’язані з поверненням речей. Карпова відшкодувати витрати відмовилася.

Чи правильно вчинила Карпова?

Які права виникають у випадку знахідки речі?

17

Афонін купив у комісійному магазині куртку вартістю 700 грн. Пізніше виявилося, що ця куртка була викрадена у Пастухова Фокіним, який і здав її в комісійний магазин.

Має право Пастухов вимагати від Афоніна повернення йому куртки?

18

Робочий археологічної експедиції Іванченко під час розкопок знайшов шкатулку зі старовинними монетами, яку передав фінансовим органам.

Чи належить йому право на винагороду?

19

Собко, майно якої було конфісковано згідно з вироком суду, звернулася з позовом в інтересах своєї неповнолітньої дочки про звільнення з-під арешту належних дочці золотих виробів, подарованих бабусею, а також грошових сум, накопичених за рахунок отриманих на дочку аліментів.

Суд відмовив Собко у прийнятті заяви на тій підставі, що зазначені кошти одержані за рахунок доходів Собко.

Вирішіть справу.

Проаналізуйте Постанову Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику в справах про виключення майна з опису”.

Тема:Право власності.

1

Громадянка Брацило, яка була володаркою будинку у селищі Степанівка Запорізької області, систематично здавала дачникам увесь свій будинок на літній період, а сама із сім'єю мешкала у сараї. Будучи працездатною, Брацило ніяким суспільнокорисним трудом не займалася, а жила за рахунок коштів, які отримувала від дачників.

Чи можна обмежити гр. Брацило у її праві таким чином розпоряджатися будинком?

2

За погодженням із власником дачної ділянки Ноздріним Шубодоров побудував там дачу зимового типу. Про це стало відомо виконкому районної ради місцевих депутатів, який направив Шубодорову припис знести дачу або передати її у фонд місцевої ради у місячний термін. Шубодоров не відреагував на вказівку виконкому. Останній звернувся з позовом до суду на Шубодорова.

Які підстави набуття права власності встановлені законодавством? Як оформлюється передача земельної ділянки забудовником? Як оформлюється передача земельної ділянки забудовнику? Яке рішення повинен винести суд?

3

Ісаєв на пустирі у м. Волинську самовільно побудував житловий будинок корисною площею 50 м . Виконком міської ради народних депутатів своїм рішенням від 10 липня 2008 р. зобов'язав Ісаєва знести самовільно споруджений будинок. Виконувати рішення виконкому Ісаєв відмовився. 28 серпня 2008 р., в день, коли Ісаєв був відсутній, працівники міліції, запросивши представників громадськості як понятих, знесли бульдозером указаний будинок. Ісаєв звернувся до суду з позовом щодо районного відділу внутрішніх справ про стягнення 5 200 грн., З 000 з яких становила вартість будівельного матеріалу, а 2 000 - вартість майна, що знаходилась у будинку (золоті каблучки, браслети тощо), та знищеного при знесенні будинку.

Яке рішення повинен винести суд?

4

Омельченко у 2008 р. згідно з діючим законодавством приватизував квартиру в багатоповерховому будинку, що належить виконкому міської Ради. Квартира розташована на першому поверсі і складається з трьох кімнат. У зв’язку з від'їздом у відрядження за кордон строком на три роки, він уклав договір оренди, за яким передав приватизовану квартиру комерційній організації під офіс. Виконком міської Ради вважає, що Омельченко порушив ст.6 Житлового кодексу України і звернувся з позовом про визнання правочину недійсним.

Омельченко при розгляді справи заявив, що він є власником квартири і згідно до ст.150 Житлового кодексу має право за своїм розсудом розпоряджатись майном.

Чи змінилося б рішення , якби було встановлено, що Омельченко здав квартиру не під офіс, а для розміщення крамниці?

5

Вінницький облвиконком виніс рішення про об'єднання двох сироварних заводів, які знаходились у його володінні. Основне обладнання меншого за потужністю заводу було перевезено у тільки побудований цех більшого заводу. Однак частина обладнання була визнана у подальшому непотрібною і, як залишкова, продана за розпорядженням директора агрофірми "Зоря" кооперативному господарству.

Який порядок передачі майна від держорганів кооперативним організаціям і порядок розрахунків за майно, що передається держорганами кооперативним організаціям? Чи мав директор заводу право продати обладнання недержавній організації ?

6

Торгове підприємство ‘’Юнона’’ передало в оренду ресторану терміном на 8 місяців тимчасово невикористані дві холодильних шафи ШХ-2. Розрахунки повинні були проводитись у кінці кожного місяця.

Оскільки у визначені терміни плата за оренду шаф не надійшла, підприємство звернулося до ресторану з відповідною претензією. У відповіді на претензію орендатор, не відмовляючись від орендної плати, вказав, що при проведенні ревізії його господарсько-фінансової діяльності вищою організацією було відмічено завищення орендної плати і тому просить позивача узгодити питання про відповідне її зменшення.

Торгове підприємство зажадало розірвання договору, указавши на те, що зменшення орендної плати погіршить його фінансові показники

Які основні правила та умови здачі в оренду майна, що належить державним підприємствам та організаціям? Як вирішити спір?

7

Б. звернувся до адміністрації державного підприємства, на якому він працює, з проханням продати йому будівельні матеріали й автомобіль, який підприємством значний час не використовується.

Адміністрація задовольнила прохання Б, і передала йому за договором купівлі-продажу 10 тис. штук цеглин, 200 листів шиферу та вантажний автомобіль 1975 р. випуску. Б. заплатив у касу підприємства зумовлену суму грошей згідно з договором купівлі-продажу.

Міністерство, якому підпорядковане підприємство, дізнавшись про це, запропонувало підприємству звернутися до суду з позовом про визнання договору недійсним, тому що, на думку міністерства, підприємство не є

власником майна, власником є саме міністерство, і без його згоди відчудження майна провадити не можна.

Чи змінилося б рішення, якби Б. працював в учбовому закладі? Як слід вирішити справу? Охарактеризуйте правовий режим майна державного підприємства і державної установи.

8

Під час підготовки котловану під будівництво будинку троє робітників знайшли глиняний посуд, у якому знаходились золоті монети, вироби із золота та коштовних металів.

Один з робітників запропонував поділити всі цінності між собою та нікому не говорити про знайдений скарб. Чи правий він?

9

Коршунов втратив свій золотий годинник "Ракета", через місяць після цього він знайшов годинник (він був з прикметою) на руці у Гаврилова, з яким Коршунов випадково опинився поряд у театрі. На питання Коршунова, де Гаврилов взяв годинник, той відповів, що купив його декілька днів тому у якогось громадянина за незначну суму.

Чи вправі Коршунов вимагати свій годинник?

10

До стада сільгоспфірми «Урожайне» пристала бездоглядна корова. Через місяць вона отелилася, а через 6 місяців фірма вирішила її продати. Під час продажу з'явився власник корови Оксенич, який наполягав на поверненні корови і теляти. Фірма проти цього заперечувала, вважаючи що через 6 місяців вона стала власником і корови, і теляти.

Як повинна бути вирішена справа?

11

Зі стада колективного сільськогосподарського підприємства "Ранок" пропало 20 корів з тавровим клеймом. Через сім місяців ці корови були знайдені в господарстві "Жовтень". Колективне сільськогосподарське підприємство звернулося до правління господарства з вимогою повернути корів, але правління відмовилось зробити це, посилаючись на те, що вони прийняли їх до стада господарства, про що було складено акт, і господарство утримувало їх більш ніж шість місяців.

Як слід вирішити справу?

12

Грищенко знайшов на смітнику пакет з документами (паспортом, свідоцтвом про одруження, посвідченням водія і технічним паспортом на ім'я Дорошенка). Зателефонувавши вказаній в документах особі, він став вимагати оплати за повернення документів. Дорошенко відмовився платити і звернувся із заявою в міліцію про вимагання з боку Грищенка.

Як слід вирішити справу?

13

Карцевій належало на праві приватної власності 1/6 частина (20 м ) будинку на одній з вулиць у м. Вінниці. Будинок піддягав знесенню у зв'язку з виділення земельної ділянки для будівництва широкоформатного кінотеатру. Оскільки Карцева у будинку, що підлягав зносу, не проживала, забудовник запропонував як компенсацію вартість належної їй частини будинку, що підлягав зносу.

Не погодившись з цією пропозицією, Карцева пред'явила в суд позов до виконкому Вінницької міської ради народних депутатів про надання їй двокімнатної замість однокімнатної квартири розміром 17,1 м2, у якій вона проживає з чоловіком і донькою. Суд у позові Карцевій відмовив, оскільки визнав, що вона забезпечена житлом.

Чи правильне рішення прийняв суд?

14

Виконком районної Ради місцевих депутатів виніс рішення про визнання безгосподарним будинку і другого майна, серед якого було 2 картини відомого художника, на підставі того, що власник його невідомий і не сплачує обов’язкові платежі і податки. Через два місяці після цього до виконкому звернувся І., який стверджував, що власником цього майна є його брат, місцезнаходження якого йому зараз невідоме, але рік тому він отримав від нього листа з м. Мурманська. Голова райвиконкому пояснив І., що з дня винесення рішення виконкому майно стало державною власністю. І. звернувся до юридичної консультації за такими питаннями:

1. Чи може його брат звернутися до суду про повернення йому майна?

2. Чи відповідає закону твердження голови виконкому , що картини перейшли б у власність держави навіть і тоді, коли б брат проживав у своєму будинку?

Дайте відповідь на поставлені запитання

15

Ковальовій у 2008 р. рішення міськвиконкому була виділена земельна ділянка для індивідуального будівництва. У 2009 р. будівництво було закінчено, будинок загальною площею 80 м було прийнято в експлуатацію і зареєстровано в бюро технічної інвентаризації міськвиконкому. В 2009 р. виконком міської Ради народних депутатів згідно зі ст.31 Земельного кодексу України виніс рішення про вилучення земельної, на якій розташувався будинок Ковальової та інших власників, мотивуючи це державними потребами. На підставі 171 Житлового кодексу України міськвиконком запропонував Ковальовій з сім’єю, що складається з двох осіб, однокімнатну квартиру в будинку, який належить міськвиконкому.

Вважаючи себе власником не тільки будинку, а й земельної ділянки, вона згідно зі ст.46 Земельного кодексу вимагає виділення їй рівноцінної земельної ділянки і будівництва на новому місці виконкомом житлового будинку та інших будівель замість тих, що вилучаються, і відшкодування в повному обсязі інших збитнів.

Міськвиконком звернувся з позовом до суду про виселення Ковальової. В позові було, зокрема, зазначено, що земельна ділянка була надана лише в користування, а міськвиконком не має можливості надати ї іншу земельну ділянку і побудувати новий будинок. До того ж на думку позивача згідно зі ст.173 Житлового кодексу України Ковальова не має права вимагати спорудження нового будинку, оскільки це можливо дише у випадках, встановлених Кабінетом Міністрів України. Суд задовольнив позов міськвиконкому.

Вирішіть задачу по суті

16

К., який має за правом приватної власності квартиру в місті, побудував без дозволу в райцентрі, де проживає його мати, будинок і став використовувати його як дачу. На осінньо-зимовий період надав цей будинок в оренду комерційній структурі. Виконком звернувся до суду з позовом про безоплатне вилучення цього будинку і передачу його до комунального житлового фонду. Одночасно було поставлено питання про позбавлення права користування житловим будинком К. згідно з п.2 ст. 346 ЦК України.

У суді К. пояснив, що будинок він побудував на підставі усного дозволу колишнього голови районної Ради. Він пояснив, що у зв’язку з розірванням шлюбу має намір постійно проживати у райцентрі, де знаходиться будинок. Саме з цих підстав він звернувся до суду з зустрічним позовом про визнання права власності на будинок за ним.

Суд виніс рішення про знесення будинку, що побудував К.

Як слід вирішити справу?

17

За рішенням органу місцевого самоврядування земельна ділянка, яка належала на праві власності Овчаренку, підлягала вилученню для суспільних потреб. Овчаренку та його сім'ї в якості компенсації була запропонована квартира з оплатою вартості будинку та плодово-ягідних насаджень. Овчаренко з цією пропозицією не погодився і наполягав на будівництві нового житлового будинку на рівноцінній земельній ділянці. Представник органу місцевого самоврядування стверджував, що не має можливості побудувати новий будинок, оскільки відсутні будматеріали та кошти, а також, бракує вільних земельних ділянок для забудови. Він також повідомив: якщо Овчаренко не погодиться на пропозицію, то його будинок буде відключений від мережі енерго - та водопостачання. Овчаренко подав позовну заяву до суду.

Яке рішення повинен винести суд?

18

У 2007 р. Коваленко успадкувала після смерті батька третину двоповер­хового будинку в м. Люботин та вирішила її продати. Оскільки бажаючих ку­пити частку не знайшлося, справа з продажем затягнулася. Тим часом інші спадкоємці, які проживали в цьому будинку, подали до суду позов про стягнення з Коваленко частини витрат, які вони понесли у зв'язку з утри­манням будинку. Свою вимогу вони мотивували тим, що Коваленко не спла­чує комунальних платежів, які нараховуються за користування будинком. Коваленко проти позову заперечувала, вказуючи на те, що раз вона в успад­кованому будинку не проживає, то і не повинна платити за ті послуги, які не отримувала. Відповідачка вказала, що в неї є інше житло, в якому вона меш­кає, і за обслуговування якого вона вчасно сплачує комунальні платежі.

Яким чином повинна бути вирішена суперечка? Чи може бути накладене стягнення на житловий будинок (або його частину) за несплату комунальних платежів, якщо власники даного будинку відмовляються їх сплатити?

Тема: Право спільної власності.

1

Петро, Іван і Ганна після смерті батька в рівних частинах успадкували його будинок, двокімнатну квартиру, дачу, гараж, автомобіль, антикварні меблі, 60 акцій АТ «Перлина» і грошовий вклад розміром 30 тис. грн в банку «Грант». Квартиру через місяць вони здали в оренду, а ще через шість місяців Іван продав свою частку будинку та всі антикварні меблі Іваненко. Ганна та Петро з цим не погодились та звернулись за консультацією до юриста.

Дайте правову характеристику відносин, що виникли. Чи може Іван виділити свою частку в натурі? Назвіть відмінності ідеальної та реальної часток? Як необхідно ділити прибуток від зданої в оренду квартири?

2

Під час перебування у шлюбі подружжя Кирилових придбало квартиру, меблі, автомобіль, гараж, холодильник та телевізор. При розірванні шлюбу чоловік вимагав розділити майно та залишити йому квартиру, автомобіль та гараж, інше залишити відповідачці, оскільки він повністю утримував і дітей, і дружину, яка після одруження ніде не працювала.

Яким чином повинна бути вирішена справа?

3

Петро до вступу в шлюб на праві власності мав будинок із трьох кімнат. Після реєстрації шлюбу він з дружиною проживав у цьому будинку, в якому за три роки: замінили дах, прибудували кухню та веранду, замінили підлогу, вікна та двері. При розірванні шлюбу Петро вимагав виключити будинок із майна, що підлягає поділу, оскільки він належить йому на праві приватної власності. Дружина наполягала на розподілі будинку, зауваживши, що перебудова проводилась і за її кошти, а вартість будинку після проведення ремонтних робіт зросла вдвічі.

Як необхідно вирішити спір?

4

Подружжя Сіренків під час перебування в шлюбі придбало автомобіль. У 2006 році в нотаріальній конторі був посвідчений договір дарування автомобіля дружині, а у липні 2007 року шлюб був розірваний. Чоловік продовжував користуватися автомобілем і після розірвання шлюбу, при цьому машина не була перереєстрована в органах ДАІ. Дружина Сіренка подала позовну заяву до суду про повернення автомобіля. Відповідач проти позову заперечував, вважаючи, що право власності на автомобіль у позивачки не виникло, оскільки автомобіль їй не передавався і є спільною власністю. Позивачка стверджувала, що оскільки договір був нотаріально посвідчений, то у неї виникло право власності на автомобіль.

Як має бути вирішений спір? Які види права власності можуть виникнути у подружжя?

5

Подружжю Петренко й Іванченка належав на праві спільної власності будинок. Іванченко систематично пиячив і створював умови, неможливі для сумісного мешкання з ним Петренко. Заходи громадського впливу, що вживалися за рішенням товариського суду, не дали результатів. Тоді Петренко зажадала відселення Іванченка з будинку, який їм належав.

Чи підлягає позов задоволенню?

6

Лазьку та Лисенку належали частини будинку на підставі спільної дольової власності. Лазько продав частину будинку, що належала йому Святенкові за 15 тис. грн. Лисенко, дізнавшись про це, зажадав визнати правочин недійсним, посилаючись на своє переважне право купівлі. Він згоден купити частину будинку за ту ж суму, але у розстрочку на один рік

Як вирішити справу? Як вирішити справу, коли стане зрозуміло, що Лазько не продав, а подарував свою частину будинку?

7

Данилюк К. Л. звернувся у юридичну консультацію Приморського району за роз'ясненням, чи має він право на частину будинку, який оформлений на ім'я його сина - Данилюка Ю.К. Він повідомив, що мав дім на праві приватної власності у с. Миколаївка. Будинок продав і на виручені від продажу гроші разом із сином побудував будинок у м. Одесі на ділянці, яка була виділена Приміським райвиконкомом його сину Данилюку Ю.К. у будинку три суміжні кімнати. У теперішній час у зв'язку із конфліктом жити разом вони не можуть.

Данилюка К. Л. цікавило, чи має він право власності на частину будинку, а коли так, чи може він її продати? Дайте відповідь.

8

Подружжя під час перебування у шлюбі набуло права спільної власності на житловий будинок, автомобіль «Жигулі», а також меблевий гарнітур роботи відомої закордонної фірми та інші речі. До складу меблевого гарнітуру входили стіл, стільці, шафа та інші меблі. У справі про розлучення і поділ майна жінка наполягала на передачі їй у власність будинку, бо він оформлений на її ім'я, а чоловіку пропонувала передати автомобіль «Жигулі» оскільки технічний паспорт оформлений на його ім'я. Чоловік, не заперечуючи проти передачі йому автомобіля, виказав згоду на компенсацію йому різниці у вартості будинку та автомобіля іншим майном, яке складало спільну сумісну власність. При цьому кожен із подружжя не заперечував проти виділення йому відповідної частини меблевого гарнітуру.

Зробить висновок у справі.

Визначте особливості поділу подільних та неподільних речей.

9

Подружжя Мартинових на протязі довгого часу колекціонували поштові марки. Після смерті Мартинова, у відповідності до складеного ним заповіту належне йому майно повинно перейти в рівних частках до дружини і сина від першого шлюбу.

Дружина Мартинова категорично заперечувала проти поділу колекції, вважаючи, що колекція є неподільною, і пропонувала другому спадкоємцю частку в колекції замінити іншими речами із своєї частки. Син Мартинова вимагав передачі йому відповідної частини колекції у натурі.

Чи можливий поділ колекції марок в натурі?

2 варіант:

Як би слід вирішити спір, якби його предметом були:

а) фарфоровий столовий сервіз;

б) колекції старовинних монет;

в) бібліотека;

г) зібрання творів українських поетів;

д) однокімнатна квартира (приватна);

є) жилий будинок.

10

Подружжя Дибенко прийняли рішення про розірвання шлюбу та поділ спільного майна. Дружина претендувала на половину житлового будинку, автомобіля, речей домашнього вжитку та частки в майні това риства з обмеженою відповідальністю «Віта», засновником якого був її чоловік. Дибенко проти такого поділу майна не заперечував, окрім ос таннього — частки в майні товариства. На його думку, ця частка належа тиме тільки йому, тому що він один був засновником товариства, а його дружина не мала до цього відношення. Крім того, виділ його частки в майні товариства для подальшого поділу між подружжям взагалі немож ливий. Якщо він буде здійснений, товариство не зможе працювати далі, оскільки частка Дибенко в майні товариства складає 80%.

  1. Як треба вирішити спір?

  2. Який порядок поділу спільної сумісної власності?

11

Подружжя Мариних створили селянське (фермерське) госпо дарство, членами я кого стали також двоє їхніх синів. Через декілька років у зв'язку з одруженням один із синів - Іван прийняв рішення про вихід з господарства та створення власного селянського (фермерського) господарства. При цьому він поставив питання щодо виділення своєї частки майна в натурі. На його думку, майно господарства має бути по ділено на чотири рівних частки. При цьому Іван претендував на 1/4 частину земельної ділянки, комбайн, автомобіль «ВАЗ», 10 мііиків зерна, телевізор та меблевий гарнітур.

Інші учасники фермерського господарства не погодились з такою пропозицією. На їх думку, земельна ділянка не підлягає поділу між чле нами селянського господарства, тому що вона була надана господар ству в цілому. Комбайн не може бути відданий тому, що його після ре монту буде задіяно в роботі господарства. Щодо телевізора та меблевого гарнітура, то вони взагалі не підлягають поділу між членами селянсько го господарства, тому що належать тільки батькам — подружжю на праві спільної сумісної власності. Крім того. Іван не може розраховувати на одержання 1/4 в майні господарства тому, шо він працював у ньому мен ше ніж інші учасники - протягом 6 місяців він був відсуїній. бо їздив у сусіднє село працювати.

  1. Вирішіть спір.

  1. Чи змінилася б ситуація, якби селянське (фермерське) господарство було створено в одній із форм господарських товариств чи кооперативу?

12

Подружжя Романенків у зв'язку з розлученням вирішили провести поділ майна. Вони домовилися про все, за винятком колекції зброї, яку вони отримала як весільний подарунок. Дружина наполягала на тому, що колекція є неподільною і хотіла забрати її собі, виплативши колишньому чоловіку грошову компенсацію. Другий із подружжя вважав колекцію подільною і відповідно хотів отримати половину предметів колекції.

Вирішіть спір.

13

Під час розлучення подружжя Петрових дружина вимагала включення в склад спільного сумісного майна, що підлягає розподілу, усього майна приватного підприємства, заснованого її чоловіком під час спільного подружнього життя. Мотивувала вона це тим, що в статутний фонд було внесено 9 тис. грн., які в свою чергу були їх спільною сумісною власністю.

Чоловік проти цього заперечував, оскільки дружина участі в підприємницькій діяльності не брала, а тому може претендувати лише на половину від внеску в статутний фонд, тобто на 4,5 тис. грн.

Дайте правову оцінку ситуації, що виникла.

14

Петрова звернулася до суду з позовом до свого чоловіка про поділ майна. Позивачка наполягає на розподілі майна в натурі і виділенні їй такого спільного майна: технічної бібліотеки, яка чоловік, працюючи науковим співробітником НДІ, збирав ще до шлюбу; меблевого гарнітуру та трьох столових сервізів.

Як повинен вирішити суд цю справу?

15

Козубей для проведення весілля своєї дочки взяв у оренду банкетний зал у ресторані, запросив інструментальний ансамбль, замовив автобус для розвозки запрошених. Великі суми грошей були використані на придбання різноманітних страв та напоїв, щоб на наступний день продовжити весілля вдома. В якості весільного подарунка батьки нареченої купили дві путівки на подорож по Чорному морю у каюті першого класу. Однак в день реєстрації шлюбу наречений Андрушко у РАГС не з’явився. Весілля не відбулося. Гроші витрачені Козубєєм, повністю повернути не вдалося. Пропали і путівки.

Обурений поведінкою Андрушка Козубей звернувся до нього з позовом про стягнення збитків на суму 1500 грн. Заперечуючи проти позову Андрушко зазначив, що він щиро хотів укласти шлюб, але в останній момент зрозумів, що робить велику помилку. А що стосується розходів, то Козубеї взяли їх на себе добровільно, тому ніяких зобов’язань перед ними він не має.

Суд задовольнив позов Козубея частково та стягнув з Андрушка половину документально засвідчених видатків, оскільки на думку суду, затрати на весілля обидві сторони повинні нести порівну.

Чи правильне рішення виніс суд?

16

Щеглов, вирішивши розлучитися з дружиною, продав автомобіль за ринковою ціною. При розгляді позову про розірвання шлюбу та поділу майна Щеглова подала зустрічний позов про визнання угоди про продаж автомобіля недійсною та його поділ.

Крім цього, вона стверджувала, що в останній час чоловік збирається без її згоди продати гараж, і просила до винесення рішення суду накласти на майно арешт.

Яке рішення повинен винести суд?

Дайте розгорнутий висновок по справі.

17

Петрова, яка має десятирічну дочку від першого шлюбу, вирішила вдруге вийти заміж за Сергія Попова.

Попов поставив перед нею кілька умов, поряд з іншими була вимога змінити прізвище і по батькові її доньки Ірини. Попов хотів, щоб доньку Петрової звали Іриною Сергіївною Поповою. Ірина, яка часто бачилася зі своїм рідним батьком, не хотіла міняти прізвище та по батькові.

В яких випадках можлива зміна прізвища та по батькові дитини?

Чи необхідна при цьому згода рідного батька дитини і самої дитини.

18

Після десяти років спільного проживання СелІсаєві розірвали шлюб. В судовому засіданні при розподілі спільного нажитого майна дружина СелІсаєва просила визнати за нею право на половину гонорару, який належить її чоловіку за видання книжки, написаної ним в період їх сумісного життя.

На думку чоловіка, гонорар не можна вважати спільною сумісною власністю подружжя, передбачено ст. 22 КпШС, оскільки даний гонорар ним ще не отриманий. Дружина СелІсаєва звернула увагу суду на статтю доктора юридичних наук Никітенка, в якій йде мова, що авторський гонорар є сумісною власністю подружжя вже з моменту його нарахування, а не з моменту отримання коштів на руки.

Чим повинен керуватися суд при винесенні суд при винесенні по даній справі?

19

Петров видав своїй дружині розписку в тому, що він при оформленні заповіту на належне йому майно не згадає в ньому дітей від першого шлюбу.

Через рік Петров помер. В його заповіті посвідченому нотаріальною конторою, передбачалось, що все належне йому майно він заповідає в рівних частинах дітям від першого шлюбу – 20-літній дочці і 23-літньому сину. Петрова звернулася в суд з позовом про визнання цього заповіту недійсним, посилаючись на те, що при його вчиненні Ісаєв порушив угоду оформлену виданою ним розпискою.

Зробіть правовий аналіз.

20

Подружжя під час перебування в шлюбі набуло право спільної власності на меблевий гарнітур роботи відомої закордонної фірми. До його складу входили стіл, стільці, шафа, стінка та інші речі. У справі про розлучення і про поділ майна жінка наполягала на тому, щоб за нею було закріплено гарнітур в цілому, а вартість його половини вона згодна компенсувати чоловікові грішми.

Чоловік вимагав виділити йому стіл, стільці та деякі інші речі, що входять до складу гарнітуру, у відповідності до його частки у спільному майні.

Вирішіть справу.

21

Я. пред'явив позов до Н. про поділ будинку. Позивач зазначав, що під час шлюбу з відповідачкою вони побудували будинок, який е їх спільною сумісною власністю, тому просив визнати за ним право власності на 1/2 будинку.

Заперечуючи проти позову, Н. пояснювала, що під час будівництва будинку вона з Я. не проживала і фактично вони припинили шлюбні відносини. 1

Проаналізуйте ситуацію. Чиєю власністю є будинок?

Тема: Захист права власності.

22

До дільничного інспектора міліції із заявою звернувся Комаров. У заяві вказувалося, що його сусід Бакулін висипав на проїжджу частину дороги будівельний матеріал (цеглу, пісок, гравій). Внаслідок цього Комаров не може виїхати технікою з двору і своєчасно обробити посіви буряка. При розгляді заяви було встановлено, що у Бакуліна після того, як він привіз будматеріали, стався інфаркт, і він знаходиться в лікарні. Дільничний завантажив будматеріали в автомобіль і вивіз їх у балку край села, звідки цегла пропала. Після виписки з лікарні Бакулін подав позов до дільничного про повернення йому втраченого матеріалу.

Зробіть юридичний аналіз описаної ситуації Яким чином можуть дути захищені інтереси Комарова? Як буде вирішена справа, якщо він подасть ще і позов про відшкодування збитків, що виникли внаслідок несвоєчасної обробки посівних площ? Яким чином можна захистити право власності Бакуліна?

23

Кромов купив у Сизова холодильник. Він уплатив Сизову 220 грн. та обіцяв взяти холодильник через 10 днів. Однак на другий день Сизов був арештований і притягнений до кримінальної відповідальності за розкрадання державного майна. У зв'язку з цим майно Сизова було описано слідчим.Кромов звернувся до суду з позовом про виключення з опису холодильника.

Вирішіть справу.

24

У Корольова під час випасу зі стада пропала корова. Пошуки не дали результатів, а через півроку він знайшов корову у стаді сусідньої агрофірми "Урожай", де йому пояснили, що корову взяли на ферму як пригульну, знайшовши її у посівах. АГФ відмовилась повернути корову, так як витратилась на її утримування та годування, до того ж хазяїн пропустив 6-місячний термін для її витребування. Корольов вважає, що корову йому повинні повернути, а у недотриманні термінів винна АГФ: про виявлення тварини не було повідомлено ні у міліцію, ні у сільську раду. Крім того, Корольов зажадав повернення теляти, яке народилося від його корови. АГФ у поверненні теляти також відмовила, мотивуючи тим, що отриманий у них приплід їм і належить. На погляд Корольова, АГФ порушила його право власності.

Які засоби захисту права власності? Чи порушено право власності Корольова?

Тема: Речові права на чуже майно

1

Після смерті Григоренка, його спадкоємець вирішив продати будинок, залишений йому у спадок. З цією метою він письмово попередив тітку Григоренка, яка мешкала в будинку, про необхідність звільнити приміщення. Остання відмовилась, мотивуючи це тим, що вона є відказоотримувачем за заповітом. Спадкоємець звернувся за консультацією до нотаріуса за роз'ясненням можливості продати будинок.

Дайте розгорнуту консультацію. Визначіть підстави припинення особистих сервітутів.

2

Оскільки в Україні діє мораторій на продаж землі, пенсіонери-землевласники, які з фактичних підстав вже не могли самостійно обробляти землю власноруч, звернулись до управління земельних ресурсів Борівського району з проханням пояснити особливості припинення емфітевзису.

Дайте письмову консультацію.

3

Сінгурівська сільська рада надала підприємцю земельну ділянку в центрі села у довічне користування для будівництва магазину з хлібопекарнею. Після виділення земельної ділянки підприємець збудував замість магазину лазню з баром. Сільрада стала вимагати розірвання договору і зносу будівлі. Підприємець відповів, що він має відповідні дозволи на торгівлю спиртними напоями і не збирається зносити споруду та повертати земельну ділянку.

Як повинен бути вирішений спір?

4

Семченко звернувся до управління споживчого ринку міста Н. зі скаргою на кафе «Волна», розташоване біля будинку, в якому він проживає, з приводу того, що музика, яка лунає з кафе до двох годин ночі, не дає йому відпочити. Управління споживчого ринку попередило власника кафе «Волна». що в разі продовження ним неправомірних дій йому буде заборонено здійснювати свою діяльність. Кафе «Волна» вважає свої права порушеними, оскільки воно як власник може на свій розсуд використовувати свою власність.

Розгляньте доводи сторін.

5

Регіональне відділення Фонду державного майна Херсонської області уклало договір купівлі-продажу державного майна з переможцем конкурсу ЗАТ «Альпарі». Згідно з умовами договору, покупець зобов'язувався сплатити вартість придбаного майна протягом двох місяців, після чого йому воно буде передане за актом прийому-передачі. Через місяць ЗАТ звернулося до регіонального відділення Фонду державного майна за свідоцтвом про право власності, в чому йому було відмовлено, оскільки воно повністю не розрахувалося за придбаний об'єкт. ЗАТ звернулося до міського бюро технічної інвентаризації за реєстрацією нерухомості і отриманням на неї довідки-характеристики для укладення договору застави, в чому йому також було відмовлено. ЗАТ звернулося до господарського суду з позовом про визнання за ним права власності. Судом у позові було відмовлено, оскільки його право власності не потребує визнання в судовому порядку, а грунтується на договорі.

  1. Розгляньте ситуацію.

  2. Визначте момент виникнення права власності.

  3. Який позов і до кого слід пред'являти в цьому випадку?

6

Мешканцю м. Хмельницького А. на праві приватної власності належав будинок, розташований на околиці міста. Цей будинок бажав придбати у нього за 60 тис. гривень гр. Г., мешканець смт. Ярмолинці. 5 жовтня 2001 р. гр. А. і Г. засвідчили договір купівлі-продажу будинку у нотаріальній конторі, де гр. Г. передав гр. А. ЗО тис. грн., а решту (ЗО тис. грн.) за домовленістю після нотаріального посвідчення гр. Г. обіцяв передати 20 жовтня 2001 р., в день переїзду в будинок для проживання.|

8 жовтня у місці розташування будинку стався вибух газу і будинок повністю згорів. Громадянин Г. звернувся з позовом про витребування від гр. А. ЗО тис. грн. У свою чергу гр. А. заявив зустрічний позов до гр. Г., гадаючи, що власником будинку став останній.

На яке питання теми розраховане завдання? Що слід розуміти під передачею набувачеві? На кого переходить ризик випадкової загибелі речі?

7

Громадянин М. звернувся з позовом до шахтоуправління про повернення йому 430 кг цвяхів. У суді гр. М. пояснив, що він купив цвяхи але не використав їх і за договором позики передав шахтоуправлінню для виробничих потреб з умовою повернення йому такої ж кількості цвяхів протягом одного року. Шахтоуправління умов договору не виконало.

Представник шахтоуправління в суді доповів, що воно не може повернути такі ж самі цвяхи у зв'язку з їх відсутністю, замість цього воно згодне сплатити гр. М. вартість 430 кг цвяхів. Однак він з такою Пропозицією не згоден.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Як слід вирішити справу?

8

Науково-дослідний інститут за рахунок коштів, одержаних за виконаними договорами, придбав 2 квартири, які передав у власність своїм працівникам. Міністерство охорони здоров'я, в чиєму підпорядкуванні знаходився інститут, дізнавшись про це поставило вимогу про визнання договорів із працівниками недійсними.

Чи має право бюджетна установа розпоряджатись нерухомим майном? Як вирішити спір? Рішення обґрунтуйте положеннями чинного законодавства.

9

Громадянка М. одержала у спадщину від свого батька зібрання рідкісних картин російських художників XVIII ст. Оскільки квартиру батька необхідно було звільнити, гр. М. перевезла картини до себе на дачу, де вони почали псуватися. Дізнавшись про це, міське управління культури пред'явило гр. М. розпорядження про забезпечення належного утримання картин, які являли собою велику художню цінність.

Громадянка М. пояснила, що неспроможна ні фізично, ні матеріально здійснювати ремонт і опалення дачі, а без цього неможливо забезпечити належне зберігання картин. Тоді управління культури заявило позов про відібрання картин у гр. М. з виплатою їй відповідної грошової компенсації. Громадянка М. проти позову заперечувала, пояснюючи, що ці картини для неї — пам'ять про батька, який збирав їх усе життя. Вона просила допомогти їй відремонтувати дачу і дала згоду в обумовлені дні дати бажаючим доступ для огляду зібрання картин.

Яке рішення повинен винести суд?

10

Виконком міської ради виніс рішення про визнання безгосподарним будинку та іншого майна, серед якого було 2 картини відомого художника, на підставі того, що власник його невідомий і не сплачує обов'язкові платежі і податки. Через два місяці після цього до виконкому звернувся Р.А., який стверджував, що власником цього майна є його брат, місцезнаходження якого йому зараз невідоме, але рік тому він отримав від нього листа з м. Мурманська.

Голова райвиконкому пояснив Р.А., що з дня винесення рішення виконкому майно стало комунальною власністю.

Р.А. звернувся до юридичної консультації з такими питаннями:

Яке майно вважається безгосподарним і у якому порядку воно може надходити у державну чи комунальну власність?

Чи може його брат звернутися до суду про повернені йому майна?

Чи відповідає закону твердження голови виконкому, що картини перейшли б у державну чи комунальну власність навіть і тоді, коли б брат проживав у своєму будинку?

11

Громадяни Т. і Б. були співвласниками будинку, який належав їм на праві приватної власності. Громадянин Б., який проживав на другому поверсі, збудував веранду. Після чого гр. Т. звернувся з позовом до суду про її знесення. У позовній заяві він зазначив, що веранда перекриває природне освітлення його кімнати і змушує постійно користуватись електроосвітленням.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Чи підлягає позов задоволенню? Чи змінилося б рішення суду в разі, коли б гр. Б. був власником усього будинку, а гр. Т. — наймачем першого поверху цього будинку?

12

Громадянин І. перед від'їздом у довгострокове відрядження передав на зберігання сусідові Н. речі, в тому числі й магнітофон. Громадянин Н. у відсутність гр. І. подарував магнітофон гр. Д. Повернувшись із відрядження, гр. І. подав позов про повернення магнітофону. На судовому засіданні гр. Д. проти позову про повернення магнітофону заперечував, посилаючись на те, що він не знав і не міг знати про те, що магнітофон не належить гр. Н.

Суд установив, що гр. Д. дійсно добросовісний набувач, і залишив позов без задоволення.

На думку адвоката, гр. І. повинен подати позов про відшкодування збитків до гр. Н.

На яке коло питань розраховане дане завдання? Чи правильно вирішив справу суд? Яким було б рішення суду, коли б р. Н. не подарував магнітофону, а віддав його в рахунок боргу?

13

У січні 2000 року у Н. була викрадена шапка із цінного хутра та шкіряна куртка. Остання у жовтні 2004 року була впізнана у Л. Через місяць Н. подав позов про повернення йому куртки і компенсацію заподіяної шкоди щодо придбання іншого одягу та за зношення куртки.

У суді відповідач пояснив, що цю куртку його друзі у 2001 році подарували йому до дня народження і він нікому її не поверне, тим більше, що з моменту втрати куртки Н. пройшло більше трьох років.

Позивач, навпаки, стверджує, що строк почав текти з моменту, коли він подав позов, оскільки раніше не було відомо, до кого його подавати.

Як необхідно вирішити спір?

14

Громадянинові М. на правах власності належав автомобіль іноземної марки, який через відсутність гаража зберігався на його власному подвір'ї. У березні 1999 р. невідомі викрали автомобіль. У травні 2000 р. під час технічного огляду працівниками ДАІ було виявлено двигун з автомобіля гр. М., установлений на автомобілі гр. С. Дізнавшись про це, гр. М. звернувся з позовом про повернення двигуна. Громадянин С. пояснив, що придбав його у незнайомців на одному з автомобільних ринків міста. Про те, що двигун крадений, гр. С. не знав, оскільки продавці стверджували, що двигун купили у крамниці.

На судовому засіданні було встановлено, що гр. С. є добросовісним набувачем двигуна.

На яке питання теми розраховане завдання? Яке рішення повинен винести суд?

15

Демпденко поставив вимогу перед власником сусідньої земельної ділянки про встановлення земельного сервітуту. Сусід Іванченко йому відмовив. У зв'язку з цією відмовою Демиденко звернувся з позовом до суду.

У судовому засіданні йому була поставлена вимога обгрунтувати позов.

Вирішіть спір.

16

На вимогу Петренка за рішенням суду було встановлено земель ний сервітут строком на 5 років. Через рік Петренко продав свою земельну ділянку Іваненку. Власник сусідньої земельної ділянки вважав, що оскільки припинилися обставини, які були підставою для встановлення сервітуту, то повинно відбутися і припинення сервітуту, оскільки змінився власник земельної ділянки, на вимогу якого було встановлено сервітут. Іваненко з цим не погодився.

Проаналізуйте ситуацію.

Тема: Загальні положення про право інтелектуальної власності

1

Митець Овдієнко намалював картину, яку згодом продав Захарову. Приватний підприємець Захаров виготовив 2 тисячі репродукцій з картини Овдієнка для продажу.

Слід визначити, картина є об'єктом права інтелектуальної власності чи права власності. Кому із сторін належить право на картину і яке саме? Розкрийте зміст права інтелектуальної власності на картину?

2

При заснуванні товариства із обмеженою відповідальністю ”Поліс” Шевченко в якості статутного внеску вніс свої права інтелектуальної власності – рукопис книг “Типові форми договорів у підприємницькій діяльності ”, свої знання та професійні якості по організації та легалізації господарських товариств, оцінивши їх у 25 відсотків статутного доходу. Інші 75 відсотки були внесені другими засновниками товариства з обмеженою відповідальністю ”Поліс”. При цьому це було закріплено установчим договором та статутом. Товариство було в установленому порядку зареєстровано і здійснювало свою статутну діяльність на протязі трьох років, після чого припинило свою діяльність. За той час вищезгадана книга хоча і була видана, але внаслідок її низького змістовного рівня та суттєвих помилок не реалізовувалась. Співзасновники вимагали повернення їм їх внесків відповідно внесених грошових та майнових внесків, їх розміру та форм. Шевченко також претендував на частину майнових і стверджував, що на основі його інтелектуального потенціалу ТОВ успішно здійснювало свою діяльність, не мало боргів, співзасновникам виплачувались вчасно дивіденти, а коли загальні збори відмовили в його вимозі передав спір на розгляд суду.

Яке рішення повинен винести суд?

Які особливості інтелектуальних прав?

На цьому прикладі поясніть природу права інтелектуальної власності та їх види. Чи можно в якості статутних внесків вносити права інтелектуальної власності?

3

Іваков отримав у Департаменті інтелектуальної власності України патент на винахід «Установка для виготовлення цукерок». За його замовленням було виготовлено кілька таких установок, які він продав ТОВ «Літо». Довідавшись, що ТОВ «Літо» отримує значний прибуток від використання установок, він заявив позов про стягнення плати за кори стування винаходом.

Під час відрядження до Росії Іваков виявив, що ТОВ «Зима» займається виготовленням цих установок і реалізацією їх на території Росії, України і Білорусі. Іваков звернувся до ТОВ «Зима» з вимогою припинити незаконні дії і відшкодувати йому завдані збитки. Керівництво ТОВ «Зима» вважає, що виключні права Івакова не поширюються на територію Росії, тому вони можуть вільно використовувати його винахід.

  1. Проаналізуйте ситуацію.

  2. Які права має: патентовласник?

  3. Що таке «вичерпання прав патентовласника»?

  4. Чим відрізняється право на винахід від права на матеріальний носій, у який втілено винахід?

4

Працівник заводу «Зоря» при виконанні службових обов'язків створив винахід. Він звернувся до юриста з проханням дати роз'яснення, які права він має на цей об'єкт і яким чином він може їх реалізувати та захистити.

  1. Дайте аргументовану відповідь.

  2. Який винахід визнається службовим.

  1. Як розподіляються права між працівником і роботодавцем на службовий винахід?

5

АТ «Море» у жовтні 2004 р. отримало патент на пристрій для ви міру електроструму і звернулося до ТОВ «Весна» з позовом про припинення дій. які порушують права на винахід. ТОВ «Весна» проти позову заперечувало, оскільки такі пристрої воно в невеликих масштабах ви пускає ще з 2002 р. і пояснило, що з липня 2004 р. проводить підготовчі дії з метою випуску такої продукції в значних масштабах.

1. Проаналізуйте ситуацію.

  1. Що таке право попереднього користування?

  2. Чи можна передати право попереднього користування іншим особам?

  3. Винахідник звернувся до патентного повіреного з проханням дати відповіді на такі запитання:

  1. чим відрізняються між собою винахід, корисна модель та промисловий зразок?

  2. які критерії патентоспроможності зазначених об'єктів?

  3. чим визначається об'єм правової охорони на винахід, корисну модель та промисловий зразок?

  4. які охоронні документи видаються на зазначені об'єкти і який строк їх дії?

Дайте відповіді на поставлені запитання.

6

У січні 2004 р. було зареєстровано ТОВ «Море», яке відкрило магазин по продажу дитячих іграшок «Море». У липні 2004 р. кондитерська фабрика «Загадка» випустила цукерки під назвою -.Море».

У вересні 2004 р. трикотажна фабрика «Оригінал» отримала свідоцтво на знак для товарів та послуг «Море» (клас товарів — дитячий одяг). У зв'язку з цим вона звернулася до ТОВ «Море» та кондитерської фабрики «Загадка» з вимогою припинити використання таких найменувань, ос кільки це порушує її права, або при бажанні продовжувати таку діяльність укласти ліцензійний договір.

Засновники ТОВ «Море» з метою уникнути необхідності оплати за договором спочатку пообіцяли перейменувати юридичну особу і магазин і вагалися між назвою «Теремок» та «Колобок», але після бесіди з юристом змінили свою позицію. Підставою для заперечення проти вимог трикотажної фабрики послужив той факт, що вони розпочати користуватися цією назвою значно раніше, а тому Департамент неправомірно видав трикотажній фабриці «Оригінал» свідоцтво на знак для товарів та послуг і є всі підстави ставити питання про визнання свідоцтва не дійсним.

1.Проаналізуйте доводи сторін.

2.Як потрібно вирішити спір?

З.Як співвідносяться між собою право на фірмове найменування і на знак для товарів та послуг?

7

До патентного повіреного з проханням допомогти оформити заявки для отримання свідоцтва на знак для товарів та послуг звернулися такі підприємства:

  1. ТОВ «Струм» — на знак «Гарна вода» для випуску мінеральної води;

  2. овочева фабрика зі знаком «Помідорчик» для позначення продукції, виготовленої з помідорів;

  3. АТ «Промінь» — на знак «Кока-кола» для випуску меблів;

  4. швейна фабрика — на знак «Ласта» для жіночого одягу;

  5. ТОВ «Альфа» — на знак «Сігма-М» для товарів технічного призначення (за умови, що їх конкуренти уже отримати свідоцтво на знак «Сігма» для цього ж класу товарів).

Чи може Департамент видати охоронні документи на ці позначення?

  1. Які умови надання правової охорони знакам для товарів та послуг за чинним законодавством України?

  2. Які існують підстави для відмови в наданні правової охорони?

  3. Яким чином охороняються на території України загальновідомі товарні знаки?

  4. Чи можуть юридичні особи самостійно подати заявки без допо моги патентного повіреного'.'

8

Назва мінеральної води «Боржомі» включена Патентним відомством Грузії до переліку найменувань міст походження Грузії. Міністерство охорони навколишнього світу і природних ресурсів Грузії видало одній юридичній особі (АТ «Оріент») генеральну ліцензію строком до 2007 р. на розлив «Боржомі» і на використання найменування «Боржомі» для промислової експлуатації Боржомських джерел мінеральної води, а дванадцять підприємств Грузії отримати тимчасові ліцензії без права їх передачі іншим підприємцям.

На території м. Києва один з хлібокомбінатів використовує позначення «Боржомі» на етикетках своїх хлібобулочних виробів, а ТОВ «Джерело» випускає мінеральну воду «Боржомі».

Антимонопольний комітет України вважає, що 'ГОВ «Джерело» свої ми діями вводить споживача в оману відносно дійсного місця добування і розливу цієї мінеральної води і, особливо, відносно її лікувальних властивостей.

З точки зору ТОВ «Джерело», оскільки на Україні відсутній знак для товарів та послуг «Боржомі» хоча б одного з підприємств Грузії, то ці дії не суперечать чинному законодавству України. Більше того, ТОВ «Джерело» подало заявку на знак для товарів та послуг «Боржомі» до Державного департаменту інтелектуальної власності.

  1. Проаналізуйте ситуацію і точки зору чинного законодавства України.

  2. Чим відрізняється просіє і кваліфіковане зазначення походження товару.

  3. Які особи мають право на використання простого і кваліфікованою зазначення походження товару.'

  4. Хто має право подати заявку на реєстрацію кваліфікованого зазначеним походження товару?

  1. Які документи необхідні для реєстрації кваліфікованою зазначення походження товару?

  2. У яких випадках може бути припинено право на використання зареєстрованого кваліфікованого «значення походження товару.

  3. Як співвідносяться між собою зазначення походження товару і знак для товарів та послуг, до складу якого входить зареєстроване кваліфіковане зазначення походження товару?

9

Концерн «Укрспирт» подав заявку до Державного департаменту інтелектуальної власності на товарний знак «Лагідна на коньяку» для алкогольною напою.

Дізнавшись про це. Національний інститут найменувань місць походження Франції заперечував проти видачі цього свідоцтва, ос кільки реєстрація знака, який містить як елемент позначення «коньяк», яке с найменуванням місця походження, зачіпає національні інтереси Франції і стосується міжнародних відносин між Україною і Францією.

Концерн «Укрспирт» не погодився із зазначеними аргументами, ос кільки на території України діють стандарти і технічні умови, які визначають «коньяк» як вид міцного ароматною виноградного напою, виготовленого із виноградного спирту. І взагалі, словесне позначення «коньяк» стало в Україні загальноприйнятим як позначення певного виду то вару; яке асоціюється у споживача з певним напоєм, а не з місцем його виготовлення, тобто перетворилося у видову назву товару.

Представники Франції вважають, що така аргументація не є підставою для порушення їх прав шляхом використання найменування місця походження «коньяк».

Як вирішити спір?

10

Чи є об`єктами охорони авторського права названі результати творчої діяльності:

а) модель торгового кіоску, зроблена художником М.;

б) програма для ЄОМ, розроблена оператором П. Згідно планового завдання фірми “РРС”;

в) запис альбому співака П.

г) музика композитора М., підібрана на слова Р.;

д) постановка балету “Лебедине озеро” балетмейстером М.;

Тема: Авторське право та суміжні права

1

Носенко будучи професором кафедри кримінального права отримав завдання від Академії Управління у порядку виконання трудових обов'язків розробити проект Кримінального кодексу до березня 2004 року. Проект був розроблений і представлений керівництву Академії в червні 2004 року, однак схвалений не був.

У вересні 2004 року Носенко опублікував проект Кримінального кодексу під власним іменем. Після виходу проекту Кримінального кодексу друком керівництво Академії висловило професору Носенку претензію про те, що він не міг публікувати проект кодексу під власним іменем без дозволу Академії Управління. Носенко заперечив претензію і вказав, що авторське право на проект належить йому і ніякого дозволу він отримувати не повинен.

Чи є проект Кримінального кодексу об'єктом авторського права? Кому належить право авторства на проект Кримінального кодексу? Чи мав право Носенко опублікувати проект без згоди керівництва Академії Управління?

2

Внаслідок помилки при виданні збірки гуморесок С. Руданського було змінено першу букву прізвища автора на букву «М», а також з різних прижиттєвих видань автора фактично створено нову збірку, чим, як вказали в позові нащадки відомого гумориста та спілка письменників, було спотворено і саме авторство, і порушений творчий задум автора.

Позивачі вимагали: вилучення з реалізації всіх примірників збірки; вилучення отриманої винагороди (комерційного доходу); компенсації завданої моральної шкоди.

Заперечуючи проти позову, упорядники збірки заявили, що авторське право вже припинило строк своєї дії, а помилка в прізвищі сталась не з їх вини, а з вини видавництва. Крім того, весь виданий тираж був проданий підприємцям, які значну його частину вже реалізували.

Визначте зміст права авторства. Які відносини виникли в наведеній ситуації? Яке рішення повинен постановити суд по даній справі?

3

Марусевич пред'явила позов до Карпенка про захист її авторських прав на курсову роботу. В процесі розгляду справи в суді встановлено; згідно з висновком експертизи тотожність обох курсових робіт, які викладачем при перевірці були повернуті на повторне виконання як такі, що не мають самостійного характеру і є плагіатом. Курсова робота позивачки Марусевич надійшла з Львівської області поштою в деканат факультету 10 жовтня 2007 р., а на перевірку була надана 16 жовтня цього ж року. Курсова робота Карпенка, жителя Харкова, подана в деканат факультету 15 жовтня і надійшла на кафедру 17 жовтня. Цього ж дня обидві роботи були передані на перевірку та рецензування. Відповідач стверджував, що роботу він писав із навчального посібника, про що стверджувала і позивачка.

Суддя призначив експертизу, яка дала висновок, що першоджерелом обох робіт є навчальний посібник, хоча в роботах є незначні тотожні відхилення від тексту першоджерела.

Визначте, що в даному випадку є об'єктом авторського права? В яких випадках і цілях дозволяється вільне використання об'єкта авторських прав? Чи є курсова робота об'єктом авторського права? Яке рішення має винести суд?

4

Письменник Добродружев за власний рахунок видав свій роман і уклав з двома одеськими підприємцями (продавцями книг) договір на реалізацію своєї книги. Невдовзі у м. Києві він виявив факт незаконного продажу своєї книги і звернувся до працівників органів внутрішніх справ з вимогою про фіксацію факту продажу. Працівники відділу боротьби зі злочинами у сфері використання прав інтелектуальної власності склали протокол і почали провадження. Проте, при перевірці в продажу виявилося всього 3 книжки, внаслідок чого справу було припинено за підставою малозначущності діяння.

Якими галузевими нормами регулюються вказані правовідносини? Які підстави виникнення цивільних правовідносин? Які можливості для захисту авторських прав Добродружева ? Дайте консультацію за даним фактом.

5

Художник Ісаков написав портрет Симонової. Після її смерті при виданні альбому творів художника була використана також репродукція портрета Симонової. Згоди дітей Симонової видавництво не запитало, тому що після її смерті пройшло більше 25 років.

Чи повинне видавництво отримати згоду дітей Симонової?

6

Програміст за фахом Мороз розробив комп’ютерну програму для ведення автоматизованого бухгалтерського обліку на підприємствах. Програма була створена на виконання умов трудового договору, укладеного гр. Морозом (автором) з приватним підприємством ”Альтаїр”. Після закінчення роботи над програмою автор передав її роботодавцю, за що той сплатив йому обумовлену договором грошову винагороду. Через деякий час (приблизно півроку) автору програми стало відомо, що приватне підприємство ”Альтаїр” уклало декілька авторських договорів, згідно з якими право на використання вищевказаної програми було надано іншим підприємствам. Гр.Мороз, вважаючи себе автором програми, звернувся до суду з позовом до приватного підприємства ”Алтаїр”, в якому прохав суд винести рішення про припинення розповсюдження програми і відшкодування йому завданих збитків. Свої вимоги позивач мотивував тим, що згідно з чинним законодавством саме йому,а не відповідачу, належить авторське право на створену програму та що умовами трудового договору не було передбачено право відповідача на розповсюдження програми.

Яке рішення повинен прийняти суд? Що таке комп’ютерна програма і які особливості регулювання відносин по їх створенню та використанню? Які особливості режиму службових комп’ютерних програм?

7

В квітні 1994 р. під час проведення в Харкові чергового туру колективів КВК приватна телекомпанія “Оріон” зняла відеофільм і продемонструвала в одній із своїх програм, а ще пізніше – близько ста відео копій, виготовлених цією ж телекомпанією, надійшло в торговельну мережу міста. Таку ж програму, але на підставі угоди з керівництвом Харківської ліги КВК раніше зняло в показала телекомпанія “Харків”.

Члени однієї команд, яка брала участь у змаганнях, звернулися до телекомпанії з вимогою сплатити їм винагороду за використання запису їх виступу та припинити розповсюдження відеокасет. Керівництво телекомпанії відмовилась задовольнити вимоги виконавців, мотивуючи це тим, що авторська винагорода була сплачена творцям відеофільму: режисури, оператору, відео інженеру. Останні, в свою чергу, не виявили бажання розділити винагороду з виконавцями. Телекомпанія Харків теж заявила вимоги до ТК “Оріон” стосовно порушення її суміжних прав.

Проаналізуйте наведену ситуацію та зверніть увагу на такі питання: Що таке аудіовізуальний твір і хто визнається його автором? Які особливості суміжних прав? Які права належать виконавцям? Складіть проект рішення суду по даній ситуації.

8

Спадкоємці художника Поленова. який помер 12 червня 1950 р., дізнатися, що одна з його картин була продана 2 лютого 2002 р. художнім салоном приватному колекціонеру. Спадкоємці художника заявили вимоги до покупця картини та художнього салону про виплату їм 5% від вартості, за якою картина була продана. Художній салон проти позову заперечував, посилаючись на те, що купив цю картину у 1996 р. у дружини померлого художника, яка як спадкоємниця всіх робіт Поленова при складанні угоди відмовилася від права слідування у разі наступних продажів картини. Покупець картини заявив, що спадкоємці взагалі не можуть висувати будь-яких вимог, оскільки дія авторського права за кінчилася 12 червня 2000 р., тобто по закінченню 70 років з дня смерті автора.

Як слід вирішити цій спір?

9

Колектив авторів уклав договір з видавництвом про видання їх підручника з криміналістики. Видавництво провело значну роботу з підготовки підручника до видання і виплатило авторам 60% винагороди. Але через відсутність коштів на випуск підручника у світ був переданий приватному юридичному інституту. Автори встановили, що рукопис підручника юридичним інститутом був загублений.

Автори цікавляться:

  1. чи мало право видавництво без їх згоди передавати видання підручника юридичному інституту?

  2. до кого вони можуть пред’явити вимоги про захист своїх прав?

10

Двоє авторів створили малюнки, які були використані при випуску хусток. Автори вимагали від адміністрації підприємства укладення з ними договору на використання їх малюнків, посилаючись на те, що на всі витвори, в тому числі й створені в порядку службового завдання, авторське право належить самим авторам.

Адміністрація підприємства заперечувала проти вимог авторів, вказуючи на те, в трудовому договорі прямо записано, що право на використання всіх творчих результатів праці авторів належить роботодавцю.

Хто правий у цьому спорі?

Які права авторів службових витворів?

11

Письменник Коваленко передав у видавництво рукопис книги. Видавництво повернуло йому рукопис з негативною рецензією. Через деякий час Коваленко побачив опубліковану видавництвом свою книгу, але без зазначення його авторства.

Коваленко звернувся до видавництва з вимогою вказати його прізвище в опублікованому творі і виплатити авторський гонорар. Видавництво відмовило, посилаючись на те, що з автором не було укладено договір.

Чи виникло в даному випадку цивільне правовідношення?

12

У січні 1999 року у Центральний районний суд м. Хмельницького звернувся з позовом художник-кераміст Мазепа. Позивач просив визнати його автором ваз, які випускав Хмельницький керамічний завод та заборонити їх випуск, а також відшкодувати шкоду, заподіяну неправомірними діями відповідача у розмірі 10 тис. гривень.

Комплексна художньо-технологічна експертиза, проведена Хмельницькою філією академії мистецтв та представником Державного агентства з авторських і суміжних прав встановила, що відповідач без відома автора з 1993 року випускав вази, використовуючи форми та інші розробки Мазепи.

Відповідач позову не визнав. Представник відповідача у судовому засіданні пояснив, що декоративне оформлення ваз, які випускав завод, було істотно змінено.

Проаналізуйте ситуацію та дайте відповіді на питання:

Чи порушив завод авторські права гр. Мазепи?

Які вимоги позивача повинні бути задоволені і чому?

Чи вправі суд заборонити випуск Хмельницьким керамічним заводом ваз, автором яких є Мазепа?

13

В один з районних судів м. Хмельницького звернувся з позовною заявою гр. Коваленко. Позивач зазначав, що він є автором архітектурного комплексу, будівельні роботи по спорудженню якого в повному обсязі давно завершені. Пам`ятник урочисто відкрито в день міста в присутності мешканців міста та гостей.

Оскільки міськвиконком міста відмовився виплатити авторський гонорар, позивач просив суд стягти з відповідача 140 тис. гривень. Пізніше позивач збільшив свої позовні вимоги до 400 тис. гривень.

Представник відповідача позову не визнав і обґрунтував це тим, що:

  1. Міськвиконком міста угоди з автором на створення пам`ятника не укладав, в тому числі не має ніяких підстав і для виплати авторові авторського гонорару;

  2. Замовником збудованого комплексу виступала обласна Рада, а спорудження велось в основному на кошти пожертвувачів. Міськвиконком виділив лише земельну ділянку під пам`ятник і здійснив організаційну роботу.

  3. Будівництво комплексу ще не завершене, оскільки офіційні передачі на баланс міста ще не відбулися.

В судовому засіданні було встановлено, що Державне агентство України з авторських і суміжних прав гр. Коваленку видало свідоцтво про реєстрацію його авторських прав на архітектурний комплекс.

Дайте відповіді на питання і вирішіть спір:

  1. Чи підлягають позовні вимоги гр. Коваленка задоволенню?

  2. Чи зобов`язаний автор реєструвати свої твори у Державному агентстві України з авторських і суміжних прав і які правові наслідки тягне така реєстрація?

  3. Чи зміниться рішення суду, якщо позивач є працівником організації, яка здійснювала спорудження пам`ятника?

Тема: Право промислової власності

1

Громов отримав патент на виготовлення одноразових рукавичок. Петренко, який є суб'єктом підприємницької діяльності, виготовляв одноразові рукавички в своєму виробництві у спосіб, виключні майнові права на який належать Громову. При цьому з Громовим підприємець Петренко договору на використання виключних майнових прав не укладав і відповідно дозволу на виготовлення рукавичок не отримував.

Визначте способи захисту права інтелектуальної власності. Чи може бути застосовано разове грошове стягнення як спосіб захисту права інтелектуальної власності за даних обставин?

2

За договором між ВАТ "Вовчанські ковбаси" та приватним торгівельним підприємством "До Вашого столу" останньому надавалось право торгувати під торгівельною маркою виключно його продукцією.

При перевірці виявилось, що в магазині в продажі є м'ясні вироби інших товаровиробників, зокрема ХМК, "Черкаська шиночка" та інших.

ВАТ "Вовчанські ковбаси" звернувся до ПТП з позовом про припинення договору та стягнення з нього незаконно отриманого прибутку. Одночасно були подані позови до названих товаровиробників про незаконне користування торговою маркою і виплату компенсації.

У відзиві на позов Харківський м'ясокомбінат вказав, що у договірних зв'язках з ПТП не перебуває і продукцію йому для реалізації не поставляє, а наявна на момент перевірки м'ясні вироби його виробництва були придбані ПТП на передсвятковій пільговій оптовій розпродажі.ВАТ "Черкаська шиночка" взагалі заперечував які-небудь договірні зв'язки з ПТП. Звідки в того появились його вироби невідомо.

Як слід вирішити спори?

3

Леоненко пред'явив позов, в якому заперечував авторство його керівни­ка Трухіна на винахід «Спосіб автоматичного регулювання процесу ректифі­кації етилового спирту» і стверджував, що останній не вніс у винахід творчого внеску, а був включений через те, що допоміг розробити креслення, підготу­вати та оформити заявку, інші документи та їх копії.

При розгляді справи у суді було встановлено, що у довідці про творчу участь співавтора вказаний конкретний внесок відповідача - функціональна схема реалізації способу регулювання процесу ректифікації, в тому числі нові додаткові вузли, що підтвердив і експерт. При цьому в заявці, яку підписав Леоненко, Трухін вказаний як співавтор. Останній, заперечуючи позов, вка­зав, що позивач став оспорювати його співавторство після того, як ним була висловлена негативна оцінка дисертаційного дослідження позивача.

Хто вважається співавтором винаходу? Які права співавторів винаходу? Як здійснюються права з патенту, що належать співавторам?

4

За дорученням директора машинобудівного заводу група конструкторів та художник-дизайнер розробили нову модель пральної машини та надіслали замовнику письмове повідомлення про створення винаходу та промислового зразка. До повідомлення був доданий опис, креслення, фотографії та інші ма­теріали, які в достатньому обсязі розкривають сутність розробки. Через півроку завод її освоїв і надіслав у продаж.

Оскільки замовник не подав заявки на отримання патентів, автори звер­нулись до адміністрації з проханням дати дозвіл на подання заявки від свого імені на винахід та промисловий зразок. У задоволенні прохання було відмов­лено на тій підставі, що умовами трудових договорів не передбачалось право на подання заявок на винахід та промисловий зразок, які створені при вико­нанні трудових обов'язків. Тоді співавтори розробки на свій ризик звернулись до Укрпатенту із заявкою на отримання патенту, де вказали, що тільки інженери-конструктори є співавторами винаходу та промислового зразка.

В яких випадках винаходи та промислові зразки є службовими? Чи мав право замовник заборонити співавторам патентування розробок? Що визнається промисловим зразком? Які його відмінності від винаходу? Яким чином дизайнер може захистити свої права?

5

Коваленко подав до Держпатенту Україну заявку (документи, необхідні для видачі патенту) з клопотанням про видачу патенту на винахід – будильник з досі не відомим сигнальним пристроєм для пробудження, сконструйованим у вигляді джерела запаху. Як запахові речовини винахідник пропонував використовувати нашатирний спирт і парфумерні речовини. Подібний сигнальний пристрій на думку винахідника дозволяє усунути несприятливий вплив дзвінка на психіку людей, забезпечує поступовість пробудження та можливість пробудження глухих людей. Після проведення Держпатентом експертизи заявки за формальними ознаками заявнику було надіслане повідомлення про можливість проведення експертизи по суті. Через 2 роки від дати подання заявки Коваленко подав до Держпатенту клопотання про проведення експертизи заявки на винахід по суті. За результатами цієї експертизи заявнику було надіслане рішення про відхилення заявки. В рішенні Держпатент посилався на те, що запропонований винахідником будильник з сигнальним пристроєм у вигляді джерела запаху не створює позитивного ефекту, бо людина, що спить, погано реагує на запахи, вплив запаху неможливо припинити миттєво, через що він може викликати подразнення в інших присутніх. Через ці обставини, на думку експертів, будильник не знайде широкого попиту.

Заявник не погодився з рішенням Держпатенту та оскаржив його до його Апеляційної ради у встановлений строк.

Що визнається винаходом і що є об’єктом винаходу. Визначіть критерії патентоздатності винаходу. Яке рішення повинно бути прийнято по заявці та скарзі на рішення Держпатенту?

6

Леоненко звернувся з позовом в якому заперечував авторство його керівника Трухіна на винахід “Спосіб автоматичного регулювання процесу ректифікації” і стверджував, що останній не вніс у винахід творчого внеску, а був включений за те, що допоміг розробити креслення, підготувати та оформити заявку, оформити інші документи та їх копії.

При розгляді справи у суді було встановлено, що у довідці про творчу участь співавтора вказано конкретний внесок відповідача – фукціональна схема реалізації способу регулювання процесу ректифікації, в тому числі нові додаткові вузли, що і підтвердив експерт. При цьому в заявці, що підписав Леоненко, Трухін вказаний як співавтор. Останній заперечуючи позов вказав, що позивач став оспорювати його авторство після того, як ним була висловлена негативна оцінка дисертаційного дослідження позивача.

Які обставини повинен вияснити суд я яке необхідно прийняти рушення? Хто вважається співавтором винаходу і як це відображається в заявочних документах? Які права співавторів винаходу? Як здійснюється користування патентом, що належить декільком спів володільцям?

7

За дорученням директора машинобудівного заводу група конструкторів та художник-дизайнер розробили нову модель пральної машини та надіслали замовнику письмове повідомлення про створення винаходу та промислового зразка. До повідомлення було додано опис, креслення, фотографій та інші матеріали, які досить повно розкривали сутність розробки. Через півроку завод її освоїв і надіслав у продаж.

Враховуючи те, що замовник не подав заявки на отримання патентів, автори звернулись до адміністрації з проханням дати дозвіл на подання заявки від свого імені на винахід та промисловий зразок. В задоволенні прохання було відмовлено та тій підставі, що умовами трудових договорів не передбачалось право на подачу заявок, що створені при виконання службових обов‘язків. Тоді співавтори розробки на свій ризик звернулись до Держпатенту України із заявкою на видачу патенту де вказали, що тільки інженери-конструктори є співавторами винаходу.

Проаналізуйте наведену ситуацію і підготовте письмові відповіді на питання:

Як вирішено законодавством питання про патентування розробок, що створені при виконанні службового завдання? В яких випадках розробки вважаються службовими?

Чи мав право замовник заборонити співавторам патентування розробок?

Що визнається промисловим зразком? Яким чином дизайнер може захистити свої права?

8

Чи може акціонерне товариство позначати свою продукцію словесним знаком “Відродження”, щоб вона відрізнялась від однорідної продукції інших товаровиробників?

Що необхідно зробити і які документи подати для отримання розрізняльного знаку , і якого краще? Які права та обов’язки випливають із отримання свідоцтва на товарний знак на фірмове найменування?

Чи вправі власник розрізняльного знаку передавати право користування ним іншим підприємцям? Чи не конкурує розрізняльний знак з місцем походженням товару? Які права володільця розрізняльного знаку в разі порушення його прав?

Підготуйте розгорнуту письмову відповідь на вказані запитання.

9

Харківський механічний завод по договору передав товариству “Перспектива” комплект розробленої його спеціалістами конструкторської документації на виготовлення пристрою для визначення вмісту нітратів в овочах та фруктах. Згідно умов договору завод окрім документації також зобов’язався поставити товариству спеціальне технологічне обладнання, підготовити його спеціалістів для освоєння розробки, передати досвід по налагодженні технологічного процесу. На підставі договору та податкового законодавства України бухгалтерія товариства у звітних документах зменшила оподатковуваний валовий дохід, одержаний товариством за звітний період, на суму витрат на придбання “ноу-хау”. Державна податкова інспекція району виявила це під час проведення перевірки і оштрафувала товариство мотивуючи своє рішення тим, що відносини між сторонами були врегульовані не договором “ноу-хау”, а договором купівлі-продажі. Не погодившись зі штрафом товариство подало у міську податкову адміністрацію скаргу.

Проаналізуйте правове положення та аргументи спору і дайте відповідь на питання:

Що визнається договором “ноу-хау”, які його особливості та юридична природа? Які спільні риси та відмінності договорів “ноу-хау” та купівлі-продажі?

10

19 червня 1999 г. бувші голова ВАТ «Пивзавод Іванівський» Т. і начальник виробничої лабораторії М. через ЗАТ «Патентно-інноваційний центр» подали заявку на винахід настойка солодка «Пикантная горобина на коньяке» и заявку на винахід «Слива на коньяке», що були розроблені головним технологом ЗАТ «Аромат» Ч. разом із К. і Т.

Вказані рецептури були розроблені в ЗАТ «Аромат» в 1997 г. і зареєстрровані в Державному комітеті харчової промисловості України: «Пикантная горобина на коньяке» 3 грудня 1997 г., а «Слива на коньяке» 2 грудня 1997 г.. Вони були виконані на основі замовлення ОАО «Пивзавод Іванівський». Як розробники в матеріалах був вказаний як розробник «Пивзавод Іванівський», який відповідно до укладеного договору патентоволодільцем повинен бути замовник.

Бувший голова ВАТ «Пивзавод Іванівський» виступав представником замовника розробок і підписував технологічні карти та рецептури як посадова особа. Замісник директора ТОВ «Аспект» Т. здійснювала фінансування проведення робіт.

Яке рішення повинен винести суд в разі звернення з позовом?

11

Радгосп-завод “Бер” без дозволу Кілійського винзаводу – власника знака для товарів і послуг “Вінок Дунаю” випускав і реалізовував з лютого по квітень 1998 р. вино із аналогічною назвою відповідно до сертифікату відповідності, що був виданий Закарпатським Державним центром стандартизації, метрології і сертифікації (ДЦСМС). Після отримання заявки уповноваженого представника Кілійського вин заводу Закарпатський ДЦСМС припинив дію вказаного сертифіката на випуск і реалізацію “Бер” вина “Вінок Дунаю”.

За експертним висновком патентного повіреного використання радгосп-заводом “Бер” знака для товару і послуг (бутила, етикетка і кол’єретка) Кілійського вин заводу на ринку однорідних товарів може ввести споживача в оману стосовно виробника вина.

Територіальне відділення Антимонопольного комітету України порушило адміністративне провадження у справі.

Як слід кваліфікувати дії радгосп-заводу “Бер”.

Яке рішення слід винести у справі?

Які можливі способи захисту порушених прав

12

До патентного повіреного Чайленка звернулася Ларіна – директор туристичної фірми “Владі” з проханням підготувати необхідні документи і зареєструвати фірмове найменування у Держпатенті України.

Дайте обґрунтовану нормами законодавства юридичну консультацію директору фірми .

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

1 Із змінами, внесеними згідно з постановами Пленуму Верховного Суду України № 4 від 24.04.81 р., № із від 25.12.92 р., № 15 від 25.05.98 р.

Соседние файлы в предмете Гражданское право