Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirnik_zadach_Tsivilne_pravo.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
287.96 Кб
Скачать

Тема: Здійснення цивільних прав та виконання цивільних обов`язків

1

Під час проведення ремонтних робіт на ділянці під'їзних шляхів заводу «ЛАЗ» трапилася аварія, в результаті якої згорів тепловоз цього заводу. При розслідуванні справи про порушення правил техніки безпеки було встановлено, що причиною аварії стало грубе порушення правил безпеки руху працівниками відділення залізниці. Завод в якості способу розрахунків вимагав від відділення залізниці передати йому один з недавно придбаних залізницею тепловозів аналогічної марки, а від запропонованої грошової компенсації відмовився, посилаючись на те, що в результаті аварії завод не може забезпечити нормальну виробничу діяльність. Після відмови залізниці в задоволенні претензії завод звернувся з позовом до господарського суду.

До якого виду майна належить тепловоз і який його правовий режим? Як має проводитись відшкодування шкоди машинобудівному заводу?

2

В суді з позовною заявою до сусіда Грищенка звернулися мешканці квартир багатоповерхового будинку про заборону проведення ремонту в його квартирі. На думку позивачів, сусід не має права в житловому будинку використовувати гучне професійне обладнання. Шум від ремонту не дає можливості заснути немовляті, ремонтний пил викликав загострення захворювання легень у інваліда, біля під'їзду висипаний пісок, який заважає припарковувати машини. Всі сусіди побоюються, що реконструкція несучих стін може загрожувати будинку в цілому. І взагалі, розпочинати ремонт в багатоквартирному будинку необхідно після письмової згоди всіх співвласників квартир та дозволу органу місцевого самоврядування.

Як треба вирішити спір? Яким чином Гріщенко повинен захистити своє право на проведення ремонту у власній квартирі.

3

Сімнадцятирічний Удовенко, звернувся до органу опіки та піклування зі скаргою на своїх батьків. Підставою подання скарги, на його, думку, було неналежне виконання батьками своїх батьківських обов'язків, що полягало в ненаданні обіцяного подарунка на день народження. Батьки зауважили, що сім'я знаходиться в скрутному матеріальному становищі і взагалі дарувати подарунки на день народження не є батьківським обов'язком.

Як слід вирішити справу? До якої класифікаційної групи юридичних фактів відноситься день народження?

4

Вовчик звернулася до Григоренка з вимогою про відшкодування заподіяного збитку та моральної шкоди. Як виявилось, той позрізав усі гілки з плодових дерев, що нависали над його присадибною ділянкою. В результаті цього зменшився урожай і дерева почали хворіти. Вони також втратили естетичний вигляд, Вовчик переживала з цього приводу.

Григоренко пояснив, що Вовчик надто близько (за 2 метри) від межі присадибної ділянки висадила плодові та декоративні дерева. При посадці він попереджав, що коли дерева підростуть, то будуть спричиняти «проблеми». Але на його вимогу вчасно дерева не були пересаджені. Коли вони підросли, то стали затіняти присадибну ділянку Григоренка, внаслідок чого він не міг її сповна використовувати для своїх потреб - вирощування овочів.

Після звернення до правління садового товариства Вовчик пообіцяла владнати справу, але примирення між сусідами з приводу використання земельних ділянок не сталося.

Які відносини виникли між Вовчик та Григоренком? Чи підлягає задоволенню вимога Вовчика про відшкодування заподіяного збитку?

5

Хомко звернулась до виконкому райради із заявою, що її сусіди Гунтери залили водою квартиру, в результаті чого необхідно провести ремонт кухні і коридору. У прийнятті заяви їй відмовили

Як можна захистити права?

6

За зовнішньоекономічним контрактом ВАТ “Турбоатом” (експортер) поставило іноземному покупцю (імпортеру) дві турбіни вартістю 5 млд. дол. Іноземний покупець видав ВАТ “Турбоатом” 10 простих векселів кожен вартістю на 500 тис. доларів. При тому 5 векселів було емітовано покупцем, а інших 5 – Центральним банком Аргентини. Всі трати були з погашенням через рік під 10 відсотків річних. Гарантом по зовнішньоекономічному контракту був уряд Аргентини.

У зв’язку з важким фінансовим становищем ВАТ не дочекавшись погашення векселів продав їх фірмі London Forfaiting Association, за що отримав свої 5 млн. доларів та комісійні по гарантіям. Банком-організатором цієї угоди виступив Standard Bank London Ltd. Аргентинський покупець заявив ВАТ претензію і вимагав розірвання укладеного договору як такого що суперечить його інтересам і укладено без його згоди як боржника.

На даному прикладу виявіть правову природу правовідношень. Які зобов’язання склались між учасниками описаних правовідносин. Дайте їм правову характеристику.

Виявіть правове положення кожного із наведених учасників уступки вимог.

Якими нормами слід керуватися при регулювання вказаних правовідносин?

7

Д звернулась з позовом в суд до К. гадалки та мага про повернення сплаченій тій суми (700 доларів США) за надання магічних послуг зі схуднення. У позові вказано, що відповідно до рекламного оголошення вона звернулась до К. з тим, щоб та допомогла їй схуднути і відповідно до письмового договору сплатила вказану суму. К. провела з Д. декілька раз певний ритуал та передала їй для вживання чудодійний напилок, який виявився звичайної водою. Що збагачена сріблом. В результаті за гарантований час вона не схуднула.

Вирвана у суд відповідачка пояснила, що вона має ліцензію на таку діяльність, її здійснює і збоїв ніколи не було. Утому, що Д. не схуднула вона винна сама оскільки злиться і тим розрушує свою позитивну ауру, що нейтралізує дію спеціально зарядженої чудодійної води.

Проаналізуйте наведену ситуацію та дайте їй правову оцінку.

Яке рішення можу винести суддя?

8

У 2004 р. Коротченко запідозрила свого чоловіка у подружніх змінах та домовилась із Ноздріним колишнім оперуповноваженим карного розшуку про організацію за її чоловіком спостереження. Відповідно до договору вона передала йому завдаток у сумі 150 дол. Іншу частину було домовлено передати після надання доказів подружньої зради.

У процесі виконання завдання Коротченко викрив спостереження і звернувся до прокурора із вимогою про її припинення. Коли про це стало відомо Ноздрін спостереження припинив і звернувся з до замовниці з вимогою про повну сплату виконаної роботи і надав письмовий звіт про контакти її чоловіка. Відповідно після ознайомлення із звітом Коротченко відмовилась оплати виконану роботу за тим що вона не була доведена до кінця, а надані матеріали не містить прямих доказів провини її чоловіка.

Які юридичні факти мають значення для вирішення справи?

Яке рішення повинен винести суд?

9

К, що працював в РФ переслав кошти своєму брату для побудови гаражу, який за їх усною домовленістю з ним та їх батьком повинен належати їм обом на праві спільної власності.

Коли він повернувся і хотів поставити куплений ним автомобіль у гараж, виявилось що в ньому хазяйнує інші особа, якій брат за усною домовленістю надав право користуватися та ставити там автомобіль, за що сплачував плату. Після того як наймач відмовився звільнити гараж К. зрізав замок, виштовхав на вулицю автомобіль наймача, та переніс в сарай, речі, які знаходились в гаражі.

Коли повернувся брат К. він заявив, що є власником гаража і може вирішувати сам як його використовувати. При тому він не заперечував, що гроші на побудову гаража дійсно надав К.

Як слід вирішити суперечку?

10

Мешканець м. Полтава Василенко І.В. придбав у магазині «Фокстрот» кольоровий телевізор, вартістю 6999 грн., який зламався через три місяці. В майстерні, яка здійснює гарантійне обслуговування товарів цієї фірми, його запевнили, що він ремонту не підлягає і порадили звернутись до магазину. Працівники магазину запропонували Василенку І.В. замінити зіпсований телевізор аналогічним телевізором належної якості. Але Василенко І.В. відмовився вимагаючи повернути йому гроші. Враховуючи прохання покупця, йому повернули, але не повну вартість телевізора, а лише 5650 грн., мотивуючи зменшення суми знижкою, яка діє на цей товар в магазині.

Чи правомірні дії продавця?

11

У листопаді 2004 року ТОВ «Мрія» перерахувати на умовах повної попередньої оплати за договором поставки будівельних матеріалів постачальнику АТ «Світанок» 80 000 грн. За умовами договору постачальник повинен був у 10-денний строк після отримання оплати поставити продукцію. Своє зобов'язання АТ «Світанок» не виконаю, а на вимогу про повернення грошей заявило, що визнає борг, але не може його повернути, бо пере буває у скрутному фінансово-економічному становищі. У грудні 2004 р. директор ТОВ «Мрія» визнав заборгованість АТ безнадійною і вирішив не звертатися до боржника з позовом про її примусове стягнення. За результатами перевірки податковою інспекцією було зазначено на неправильність списання вказаної заборгованості як збитків, оскільки для цього ТОВ «Мрія» повинно було звернутися до суду і лише в разі неможливості стягнення заборгованості в примусовому порядку можна провадити її списання.

  1. Чи вважаєте ви правильною позицію податкового органу?

  2. Аргументуйте свою відповідь.

12

Після смерті В. В. Вашка залишилися його спадкоємці за законом: дружина, син гадонька. Протягом перших двох місяців після смерті Вашка дружина покійного подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, а дочка відмовилася від своєї частки на користь матері. Син ніяких лій не вчинив, бо жив за кордоном і не міг приїхати, а за останні 20 років з батьком тісних стосунків не підтримував.

і. Які засоби здійснення суб'єктивних цивільних прав використані в зазначеній ситуації?

2. Чи може хтось із спадкоємців використати будь-який спосіб здійснення прав та в які строки'?

13

О. О. Артюхова звернулася до суду з вимогою про відновлення прав на втрачені цінні папери. Суд відмовив їй у прийомі заяви, аргументуючи це тим, що ніхто крім держателя цінних паперів не може використати їх, бо цінні папери були іменні, тому немає необхідності поновлювати своє право в судовому порядку. В суді Артюховій порадили звернутися до емітента, який видав цінні папери, з вимогою надати дублікат.

  1. Які засоби та порядок захисту свого суб'єктивного цивільного права використала Артюхова?

  2. Які засоби та порядок захисту свого суб'єктивного цивільного права їй запропоновано використати9

  3. Чи правильно вчинив суд?

  4. Які засоби та порядок захисту суб'єктивного цивільного права повинна була використати Артюхова, якщо б їй було відомо, в кого знаходяться її цінні папери?

Соседние файлы в предмете Гражданское право