Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirnik_zadach_Tsivilne_pravo.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
287.96 Кб
Скачать

Тема: Цивільне право як галузь права

1.

Визначте, до яких з названих нижче суспільних відносин можна застосувати норми цивільного права:

  1. Завод передав організації-перевізнику для доставки покупцеві - заводу "Запоріжсталь" свою продукцію. При перевірці вантажу на станції одержувача виявилась нестача цього вантажу на суму 80 тис.с грн.;

  2. Петров, який працював механіком на підприємстві, з необережності пошкодив інструмент, переданий йому для налагодження верстата, у результаті чого завдав підприємству збитків на суму 500 грн.;

  3. Відповідно до наказу Міністра оборони України підприємство, підпорядковане цьому міністерству, повинне було передати безоплатно одному із заводів цього ж міністерства устаткування, але воно вирішило продати це устаткування іншому підприємству;

  4. На зборах колективу підприємства Недригайло А. заявив, що керівник лабораторії Бойко В. - аморальна людина, руйнує сім'ю, тощо. Після зборів Бойко В. звернувся в суд з позовом, у якому вимагав, щоб суд своїм рішенням зобов'язав Недригайла А. принести йому вибачення на чергових зборах і компенсувати моральну шкоду в сумі 5 тис. грн.;

  5. Робітник будуправління при виконанні робіт пошкодив прокладений під землею кабель, у результаті чого Запорізькій міській телефонній станції завдав збитків на суму 10 тис. грн.;

  6. Кайров А., мешканець Одеси, перебуваючи у Москві, позичив гроші Петрову. Останній борг не повернув.

2.

Завідуючий відділом Ковальов прийшов на роботу і не привітався з колегами. Ведучій інженер , вголос та в критичній формі висловився стосовно виховання Ковальова і манер його поведінки в колективі, внаслідок чого виникла сварка. Більшість працівників пересварилися між собою, іншим був зіпсований настрій, а у відділі встановилася гнітюча обстановка. Деякі з працівників вважали, що внаслідок сварки була порушена їх гідність і звернулися до роботодавця з вимогою навести належний порядок і створити умови для плідної праці.

До якої галузі права відносяться такі правовідносини?

3.

Позняков порушив правила обгону, пошкодив автомобіль «Хонда» (зіпсовано крило, пошкоджене фарбування, стояк дверей, розбите переднє вітрове скло та ксенонова фара), яким керував Григоренко - працівник міліції. На вимогу відшкодувати завдану шкоду Позняков відповів, що грошей, необхідних на ремонт, у нього немає, іншого майна також, і нічого робити він не буде, а натомість запропонував Григоренку забрати його автомобіль ВАЗ 2101 1979 року випуску. Більше того, Позняков заявив, що якщо Григоренко наполягатиме на своєму, то він звернеться до інспекції з особового складу зі скаргою про незаконні вимоги і погрози. На вимогу Григоренко факт дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) було запротокольовано, складено схему. Проведене автотоварознавче дослідження встановило розмір завданого збитку - 16 тис. гривень. В інспекції з особового складу потерпілому порадили пред'явити свої претензії до порушника.

Визначити, які виникли цивільні відносини? Який правовий стан працівника міліції в цій ситуації?

4.

Овсієнко останні три роки за договором підряду передавав виготовлені ним на своєму подвір'ї та в своїй власній печі гончарні вироби приватному підприємцю Наумову. Відповідно до усної домовленості за кожну передану партію товару Овсієнко отримував визначену суму грошей. У зв'язку із настанням пенсійного віку, Овсієнко звернувся до Наумова з проханням видати довідку про отриману заробітну плату і видати трудову книжку. Наумов йому відмовив і сказав, що як покупець та приватний підприємець, який працює на єдиному податку, не вів записів, а оскільки в нього немає найманих працівників, то не вів і трудових книжок. Він порадив Овсієнку звернутися до податкової інспекції і отримати довідку про сплачені ним податки і таким чином вирішити питання про розмір облікової суми для визначення розміру пенсії. Але з’ясувалось, що Овсієнко як безробітний стояв на обліку у бюро працевлаштування і майже рік отримував допомогу по безробіттю. Податки він не сплачував і декларації про отримані доходи не подавав.

Проконсультуйте Овсієнка з приводу галузевої приналежності його відносин з Наумовим, правового становища та можливого врегулювання ситуації.

5.

Виберіть з наведених юридичних фактів ті, на які розповсюджуються норми цивільного законодавства:

1) укладання договору підряду між фізичною та юридичною особами;

  1. отримання страхової суми у разі настання страхового випадку;

  2. прийняття спадщини;

  3. укладання трудового договору між роботодавцем та робіт­ником;

5) надання довіреності на представництво особи в суді;

  1. відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями орга­нами суду;

  1. отримання авторського гонорару;

  2. обрання народних депутатів сільської ради;

  3. сплата штрафу за порушення правил дорожнього руху;

10) несплата податків фізичними та юридичними особами.

6.

На протязі двох років підряд в садовий будинок Ш. в садового-городньому кооперативі “Хуторок” в осінньо-зимовий період відбувалося проникнення і крадіжки належного йому майна. “Непрохані гості” зоставляли бруд, в тім числі й нечистоти, громили столи, ліжка тощо.

Проведені за заявами Ш. пошукові заходи місцевим відділенням міліції результату не дали. Зв’язку з чим Ш. з метою захисту своїх майнових інтересів і недоторканності майна виготовив плакати в яких попереджав непроханих гостей про можливі для них негативні наслідки, на видному місці поставив отруєну отрутою для мишей пляшку горілки, встановив декілька капканів та западню.

Через деякий час у місцеву лікарню з гострим отруєнням спиртним попав місцевий житель, який пояснив що коли він йшов по лінії згаданого кооперативу побачив у вікні будинку Ш. пляшку, акуратно вийняв штапики і шибку, її взяв після чого все поставив на місце. Після розпиття пляшки з сусідом вони отруїлися і на своє лікування витратив значні кошти, а сусід взагалі помер. Але оскільки він був у літах то експертизу не проводили, а він побоюючись покарання про це нікому не сказав і взагалі перебував у подавленому стані. Але оскільки він потребує постійного лікування то подав до Ш. позов про відшкодування заподіяної отруєнням шкоди.

Крім того при відвідані свого будинку зимою Ш. у ньому знайшов досить із суттєвими травмами В.: пошкоджено хребет, роздроблена кістка ноги капканом. Як виявилось за день до того той зірвав двері й коли проникнув у будиночок попав у капкан, а від болю впав та пошкодив хребет. Попередження він не бачив, чи не звернув уваги.

Після виходу з лікарні ніде не працюючий В. звернувся до Ш. з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Ш. позову не визнав і у відзиві на нього написав, що він до себе не запрошував ні одного ні другого, його будинок це його власність і він може в ньому робити все, що йому заманеться у тім числі й приймати всі не заборонені законом заходи щодо охорони свого майна. Отруту для мишей та капкан він придбав у встановленому порядку, як і де їх зберігати – це його власна справа.

Проаналізуйте ситуацію і виявіть які склались правовідносини.

7.

Громадянин Німчака О.Л., який проїхав на червоне світло світлофора, зупинив та запропонував сплатити штраф співробітник ДАІ. Німчак О. Л. розцінив, що накладення штрафу пригнічує його честь і гідність вирішив «полякати» співробітника ДАІ і, сівши знову за кермо, направив автомобіль прямо на нього, переконаний, як він згодом пояснив, що співробітник ДАІ втече і це «реабілітує» водія в очах громадянки Мітенко А.М., яка знаходилася поруч з водієм.

В результаті Німчак О.Л. здійснив наїзд на співробітника ДАІ Івлєва Л. Д., який отримав тілесні ушкодження та довготривалу втрату дієздатності.

По відношенню до Німчака О.Л. порушено кримінальну справу. Крім того, Івлєв Л. Д. подав позов про відшкодування моральної шкоди.

Питання до задачі:

  1. Якими галузями права регулюються зазначені в умовах задачі відносини?

  1. Які групи майнових відносин Ви можете виокремити з умов задачі?

8.

Державна податкова інспекція наклала на закрите акціонерне товариство «Лев» штраф за порушення податкового законодавства та стягнула грошові кошти. ЗАТ звернулося до господарського суду відносно дій податкової інспекції. У процесі розгляду справи з'ясувалося, що штраф стягнуто з підприємства помилково.

ЗАТ «Лев» вимагає відшкодування йому збитків, які було спричинено безпідставним вилученням з обігу грошових коштів.

Питання до задачі:

і. Якими галузями права регулюються визначені в умовах задачі відносини.

2. Які групи майнових відносин Ви можете виокремили з умов задачі.

9.

Гр. Росії І. вирішив придбати собі квартиру в АРК. Знайшовши собі квартиру у власника З. він уклав договір купівлі-продажу. Через деякий час з’явився гр. М, який почав стверджувати про свої права власника на цю квартиру. Він подав позов про визнання договору купівлі недійсним.

Законодавство якої держави слід застосовувати при вирішенні даної справи? Чи можуть іноземці мати нерухомість на праві власності на території України, а гр. України – на території інших держав?

10.

Чи виникли цивільні права і обов`язки в перелічених випадках:

  1. На автомобіль гр. А. Зробив наїзд транспортний засіб, який належав ТзОВ “Астор”.

  2. До подвір`я О. повінню прибило заготовки для паркету, які, як пізніше виявилося, належать С.

  3. Гр. І. без погодження з власником городньої ділянки вирішив допомогти у підготовці її до весняних польових робіт. Після проведення робіт І. Звернувся до власника ділянки з вимогою про оплату виконаної роботи.

  4. Гр. Л. уклав договір з побутовою організацією на пошиття костюму.

11.

На прохання свого сусіда та приятеля Вовка Заславський погодився привезти на своїй машині куплений Вовком кольоровий телевізор. Під час поїздки Заславський не справився з керуванням, та машина перевернулась. Водій та пасажир не постраждали, а телевізор розбився. Вовк почав вимагати від Заславського відшкодувати вартість телевізора. Заславський заперечував проти цього, оскільки на його думку, він хотів надати Вовку суто дружню послугу на прохання самого Вовка, жодного договору вони не укладали, грошей за перевезення він не отримував і тому ніяких зобов’язань між ними не виникло. Крім того, внаслідок аварії шкоду зазнав і сам Заславський, оскільки на ремонт машини йому прийдеться витратити суму набагато більшу, ніж вартість телевізора.

Хто правий у цьому спорі?

Чи виникло у даному разі цивільно-правове зобов’язання?

Соседние файлы в предмете Гражданское право