Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirnik_zadach_Tsivilne_pravo.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
287.96 Кб
Скачать

Тема: Джерела цивільного права. Цивільне законодавство

1.

1. У результаті ДТП, що сталася у м. Вітебську, з вини водія АТП, яке знаходилося в м. Москві, жителю м. Чугуєва Харківської області Миколаєву Д. завдано шкоди (розбитий автомобіль «Таврія», заподіяні тілесні ушкодження, внаслідок чого він став інвалідом І групи). Потерпілий звернувся до суду м. Москви з позовною заявою про відшкодування завданої шкоди.

2. Інспектор ДАІ в серпні 2009 року зупинив автомобіль із курськими реєстраційними номерами, яким керував житель м. Харкова Варавко на підставі довіреності, виданої його батьком. Довіреність була без нотаріального посвідчення.

3. У січні 1998 року тижневик «Товариш» опублікував начебто написаний 20 років тому лист групи українських письменників, серед яких були підписи І.Драча, Д. Павличка, В.Яворівського на ім'я голови КДБ СРСР Андропова Ю.В., в якому засуджувалася антирадянська та націоналістична діяльність Світличного, Стуса, братів Горинів, Мороза, Чорновола та інших. Старокиївський районний суд м. Києва за позовом В. Яворівського прийняв справу про захист честі й відшкодування моральної шкоди до свого розгляду.

Вказати, законодавство якої держави повинно застосовуватися у зазначених випадках?

2.

Валігура А. після одержання каліцтва на одному з підприємств м. Запоріжжя, переїхав на постійне проживання у м. Орел і там пред'явив позов до підприємства про відшкодування шкоди.

Закон якої держави необхідно застосувати при вирішенні цього спору?

3.

Овчаров, який мав житловий будинок у м. Мелітополі, постійно проживав у м. Кишиневі. У поточному році він трагічно загинув у м. Баку. Спадкоємці для вирішення спору звернулися до суду у м. Запоріжжі.

Закон якої держави необхідно застосувати при вирішенні цього спору?

4.

Ісаєв, громадянин Росії, вирішив придбати собі квартиру в курортному містечку Алушта. Для цього він звернувся на біржу по торгівлі нерухомістю, де знайшов однокімнатну квартиру в самому центрі за ціну, яка його влаштовує. Власником цієї квартири назвався Зубарь.

Був укладений договір купівлі-продажу. Через деякий час з’явився громадянин Миколайчук, який почав стверджувати про свої права власника на цю квартиру. Він подав позовну заяву про визнання недійсним договору купівлі-продажу.

Вирішіть справу по суті. Законодавство якої держави слід застосувати при вирішенні даної справи?

5.

У 2007 році Громадянин Жуков вирішив продати квартиру в будинку ЖБК, в якій він мешкав, гр-ну Матвєєву. Сторони прийшли до нотаріуса для з'ясування питання щодо документів, які вони повинні надати для укладення договору. Втім нотаріус заявив Жукову, що той не вправі продати квартиру у зв'язку з тим, що вона не належить йому на праві власності. Квартира, на думку нотаріуса, становить власність ЖБК, членом якого є Жуков. Останній заявив, що він повністю вніс пайовий внесок за квартиру ще у 1988 ропі і відповідно до положень тоді діючої ст. 15 Закону України «Про власність» став її власником. Нотаріус погодився з тим, що особа, яка повністю сплатила пайові внески в ЖБК, дійсно набуває право власності на квартиру. Але це стосується лише випадків, коли внески сплачуються після набрання чинності Законом України «Про власність», тому на випадок з Жуковим він не поширюється.

Питання до задачі:

  1. Поясніть на цьому прикладі дію актів цивільного законодавства у часі, у просторі і за колом осіб.

  1. Вирішіть справу.

6.

Громадянин Сидоров пред'явив позов до готелю «Київ» про відшкодування вартості пальто, костюма та електробритви, які були в нього вкрадені під час його проживання в готелі. Відповідач заперечував проти позову, посилаючись на те, що Сидоров відповідно до розпорядження адміністрації готелю повинен був здати свої речі на зберігання до камери схову, яка працює цілодобово. В іншому випадку адміністрація не несе відповідальності за зникнення речей. Адвокат Сидорова звернув увагу суду на те, що розпорядження адміністрації готелю не є нормативним актом і суперечить ЦК, відповідно до якого готель відповідає за схоронність майна, внесеного особою, яка проживає в ньому. Представник готелю, у свою чергу, послався на Правила проживання в готелях міста, які буди затверджені головою міської державної адміністрації. В Правилах, зокрема, сказано, що готель не відповідає за втрату речей, які не були здані до камери схову.

Питання до задачі:

  1. Поясніть правила співвідношення законів та підзаконних нормативних актів.

  2. Визначте систему цивільного законодавства.

  3. Вирішіть справу.

7.

У робочого Печенегі на виробництві із індивідуальної шафи був викрадений верхній одяг. Вкрадене та злодій знайдені не були. Печенега пред"явив позов про відшкодування вартості викраденого до підприємства. Чи підлягає позов задоволенню?

По якому законодавству (трудовому чи цивільному) повинна бути вирішена справа?

8.

Староста групи одного з професійно-технічних училищ за згодою учнів групи на зароблені під час групової практики гроші придбав лотерейні квитки, які зберігалися у нього. На один з лотерейних квитків випав виграш. Староста відмовився поділити його з іншими одногрупниками, мотивуючи тим, що така угода не передбачена чинним законодавством.

Дайте правовий аналіз чинного законодавства.

Тема: Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних прав та обов’язків

1

Гаркава подала позовну заяву до суду з вимогами до районної поліклініки про відшкодування шкоди, завданої здоров'ю. Суду була надана медична картка, яка засвідчувала, що з повноліття Гаркава перебувала на обліку і лікувалася тільки в цій поліклініці, але стан її здоров'я постійно погіршувався. Лікарі-експерти вказали, що в деяких випадках необхідно було призначати інше лікування та препарати. Юрисконсульт поліклініки заперечував проти позову, посилаючись на те, що між хворою і поліклінікою не виникли цивільні відносини з підстав, перерахованих в ст. 11 ЦК України.

Встановіть підставу виникнення правовідносин.

2

Сімнадцятирічний Удовенко, звернувся до органу опіки та піклування зі скаргою на своїх батьків. Підставою подання скарги, на його, думку, було неналежне виконання батьками своїх батьківських обов'язків, що полягало в ненаданні обіцяного подарунка на день народження. Батьки зауважили, що сім'я знаходиться в скрутному матеріальному становищі і взагалі дарувати подарунки на день народження не є батьківським обов'язком.

Як слід вирішити справу? До якої класифікаційної групи юридичних фактів відноситься день народження?

3

Потерпіла від пограбування Гончаренко звернулась з позовом до злочинців про повернення вкрадених речей. Грабіжники, які перебували під вартою, вказали, що вкрадені речі у них були вилучені працівниками ОВС під час затримання. Де ці речі знаходяться на момент висуненню вимоги, вони не знають, через що шкоду відшкодовувати не будуть.

Проаналізуйте умови завдання, встановіть підставу виникнення цивільних правовідносин.

4

Виберіть з наведених юридичних фактів ті, на які розповсюджуються норми цивільного законодавства:

1) укладання договору підряду між фізичною та юридичною особами;

  1. отримання страхової суми у разі настання страхового випадку;

  2. прийняття спадщини;

  3. укладання трудового договору між роботодавцем та робітником;

5) надання довіреності на представництво особи в суді;

  1. відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями органами суду;

  1. отримання авторського гонорару;

  2. обрання народних депутатів сільської ради;

  3. сплата штрафу за порушення правил дорожнього руху;

10) несплата податків фізичними та юридичними особами.

5

Про який вид юридичних фактів іде мова у нижченаведених ситуаціях? Свою відповідь обґрунтуйте.

Ситуація 1. Анатолій уклав договір купівлі-продажу будинку із Миколою.

Ситуація 2. Суд визнав право власності Павла на самовільно збудований дачний будинок.

Ситуація 3. Анастасія знайшла годинника і здала знахідку до міліції.

Ситуація 4. Іван склав заповіт, в якому все своє майно заповів дружині Ірині.

Ситуація 5. Орган опіки і піклування видав дозвіл опікуну на 1 продаж квартири підопічного.

6

Прокопенко, проходячи повз кар'єр, побачив, що в ополонці тонуть двоє дітей. Рятуючи дітей, він затратив багато зусиль і потонув. Вдова Прокопенка подала позов про відшкодування шкоди, завданої смертю чоловіка, до батьків врятованих. Заперечуючи проти позову, мати одного з врятованих вказала, що відповідати повинна адміністрація школи, в якій у цей час повинен був навчатися її син. Однак в результаті того, що вчителька за порушення дисципліни вигнала його разом із товаришем з класу, вони опинились на розташованому поблизу школи кар'єрі, де і сталася ця трагічна пригода.

Суддя відмовив у прийнятті позову на тій підставі, що відсутній правовий зв'язок між дією вчительки і смертю Прокопенка.

Дати юридичну оцінку ситуації. Встановити підставу виникнення цивільних правовідносин.

7

Змоделюйте правову ситуацію із складанням заповіту таким чином, щоб послідовно мало місце набуття, зміна і припинення цивільних прав і обов'язків за умови, що учасниками ситуації будуть батько (спадкодавець) і дві дочки (спадкоємці).

8

Про який вид юридичних фактів іде мова у нижченаведених ситуаціях? Свою відповідь обґрунтуйте.

Ситуація 1. Анатолій уклав договір купівлі-продажу будинку із Миколою.

Ситуація 2. Суд визнав право власності Павла на самовільно збудований дачний будинок.

Ситуація 3. Анастасія знайшла годинника і здала знахідку до міліції.

Ситуація 4. Іван склав заповіт, в якому все своє майно заповів дружині Ірині.

Ситуація 5. Орган опіки і піклування видав дозвіл опікуну на продаж квартири підопічного.

9

У фотоательє «Силует» звернулася Сімонова з вимогою про вилучення з торговельної мережі художньої фотографії з її зображенням Вона заявила, що заперечує проти розповсюдження цієї фотографії тому що вважає її невдалою. Як пояснив Сімоновій її адвокат, відповідно до ЦК України особисті папери, в тому числі фотографії фізичної особи, є її власністю Ознайомлення з особистими паперами, їх використання, зокрема шляхом опублікування, допускаються лише за згодою фізичної особи, якій вони належать. Тому для розповсюдження фотографії необхідна її згода. Фотоательє відповіло, що воно має авторське право на художню фотографію із зображенням Сімонової. Остання позувала ательє за плату, отже дала свою згоду на розповсюдження фотографії. Відповідно до ЦК у цьому разі фотографія, як і будь-який іншій художній твір, може бути розповсюджена без її згоди. Якщо Симонова хоче вилучити фотографію з продажу, вона зобов'язана відшкодувати фотоательє пов'язані з цим збитки.

Питання до задачі:

  1. Поясніть що є підставою виникнення цивільних відносин в цій ситауції.

  2. Вирішить справу.

Соседние файлы в предмете Гражданское право