Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
430.98 Кб
Скачать

Властивості

Випадкова величина X — це вимірна функція, визначена на даному вимірному просторі , тобто, вона визначається шляхом зіставлення кожної елементарної події з деякимдійсним числом. Більш формально:

 називається випадковою величиною, якщо , де -- -алгебра Борелевих множин на .

Нехай x1x2, … — значення випадкової величини X. Одне і те саме значення xj може відповідати, взагалі кажучи, різним елементарним подіям. Множина усіх цих елементарних подій утворює складену випадкову подію, що полягає в тому, що X = xj. Ймовірність цієї події позначається .

Система рівнянь:

визначає розподіл ймовірностей (слід відрізняти від функції розподілу ймовірностей) випадкової величини X.

Очевидно, що:

 та .

Якщо дві або більше випадкових величини X1X2, …, Xn визначено на одному просторі елементарних подій, то їх спільний розподіл задається системою рівнянь, в яких всім комбінаціям і т. д. призначаються визначені ймовірності.

Випадкові величини називаються незалежними, якщо для довільної комбінації значень , …, виконується рівність:

Тобто, якщо Xk залежить лише від k-го випробування, то випадкові величини X1X2, …, Xn взаємно незалежні.

23. Ймовірність випадкової величини

Ймовірність випадкової величини дорівнює інтегралу ймовірностей взятому по її області значень: [4]

де

— граничні значення нормованої величини ;

 — це середнє значення величини ;

  • — стандартне відхилення цієї величини.

Функція розподілу ймовірностей — В теорії ймовірностей це функція, яка повністю описує розподіл ймовірностей випадкової величини.

Нехай  — ймовірнісний простір, в якому  — множина елементарних подій,  — сукупність підмножин , що утворюють -алгебру, множини з називаються випадковими подіями,  — міра на , що задовольняє умову . Функція , визначена рівністю

,

називається функцією розподілу ймовірностей або кумулятивною функцією розподілу ймовірностей випадкової величини ξ. Вираз в правій частині рівності є ймовірністю того, що випадкова величина набуває значень менших або рівних .

Нормальний розподіл (розподіл Ґауса) — розподіл ймовірностей випадкової величини, що характеризується густиною ймовірності

де  — математичне сподівання,  — дисперсія випадкової величини. Параметр також відомий, як стандартний відхил. Розподіл із μ = 0 та σ 2 = 1 називають стандартним нормальним розподілом.

Центральна гранична теорема стверджує, що нормальний розподіл виникає тоді, коли дана випадкова величина являє собою суму великого числа незалежних випадкових величин, кожна з яких грає в утворенні всієї суми незначну роль. Наприклад, відстань від влучення снаряду гармати до цілі при великій кількості пострілів характеризується саме нормальним розподілом.

Нормально розподілена випадкова величина позначається так: .

Середньоквадратичне відхилення:

Стандартне відхилення (оцінка середньоквадратичного відхилення випадкової величини x щодо її математичного очікування на основі незміщеної оцінки її дисперсії):

де - дисперсія; i -Й елемент вибірки; - Обсяг вибірки; - середнє арифметичне вибірки:

Слід зазначити, що обидві оцінки є зміщеними. У загальному випадку незміщене оцінку побудувати неможливо. Однак оцінка на основі оцінки незміщеною дисперсії є заможної.

30. Математичною статистикою називається наука, що займається розробкою методів отримання, опису і обробки експериментальних даних з метою вивчення закономірностей випадкових масових явищ.

Друга задача полягає в розробці методів аналізу статистичних даних залежно від мети. Сюди належать:

а) оцінка ймовірності події; знаходження функції розподілу випадкової величини; оцінка залежності випадкової величини від інших випадкових величин, тощо; оцінка невідомих параметрів розподілу;

б) перевірка статистичних гіпотез про зроблені вище припущення.

Висновки за допомогою методів математичної статистики, зроблені зі зібраних статистичних даних, повинні правильно відображати загальні ймовірносні характеристики процесу, що досліджується.

31. Основними поняттями в математичній статистиці є генеральна та вибіркова сукупності. Нехай потрібно вивчити деяку ознаку, властиву великій множині однотипних виробів. Сукупність значень ознаки всіх виробів даного типу називається генеральною сукупністю. При цьому припускається, що число N в генеральній сукупності досить велике, навіть нескінченне.

32. Статистичний графік — це креслення, на якому статистичні сукупності, що характеризуються певними показниками, описуються за допомогою умовних геометричних образів або знаків.

Приклад 2

Роки

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Валовий внутрішній продукт у фактичних цінах, млн грн.

345 113

441 452

544 153

712 945

948 056

913 345

1 000 086

33.Полігон розподілу будується в прямокутній системі координат, при цьому на осі абсцис відкладається варіанта, а на осі ординат -частота або частість. За допомогою полігону розподілу, як правило, графічно зображуються дискретні варіаційні ряди (рис. 3, табл. 20). При побудові полігону для інтервальних рядів розподілу ордината, яка відповідає частоті (частості) встановлюється перпендикулярно осі абсцис у точці, що відповідає центру інтервалу.

34. Емпірична функція розподілу - це функція розподілу реалізації випадкової величини, яку будують за результатами вимірювань (спостережень).

Нехай маємо випадкову величину , де n - загальна кількість спостережень. Через позначимо випадкову величину, яка дорівнює кількості елементів вибірки значення яких менше x. Тоді емпірична функція розподілу буде задаватись як .

Для побудови таблиці значень емпіричної функції розподілу використовують такий метод. Спочатку всі результати спостережень впорядковують за зростанням й визначають їх ранги (порядкові номера в отриманої послідовності). Потім кожному спостереженню приводять у відповідність число .

Розрахунок середніх величин рядів розподілу

Середні величини розраховуються, як правило, для отримання узагальнених кількісних характеристик рівня певної варіаційної ознаки за сукупністю однорідних основних властивостей одиниць конкретного явища або процесу. У статистиці всі середні величини позначаються як .

Існує кілька видів середніх величин. Основною середньою величиною є середня степенева. Вона має такий вигляд: , де — середня величина,

 — змінна величина ознаки варіанти,

 — показник степеня середньої,

 — кількість ознак чи варіант.

В залежності від значення показника степеня середньої, вона приймає наступний вид:

  • невиважена середня арифметична — коли :

;

  • виважена середня арифметична — присутні частоти (або маси) :

.

Розрахунок моди й медіани

Особливим видом середніх величин, що стосуються рядів розподілу, є структурні середні. Вони застосовуються для вивчення внутрішньої будови й структури рядів розподілу значень ознаки. До структурних середніх величин зокрема належать мода й медіана. Мода — це величина ознаки (варіанти), яка найбільш часто зустрічається в даній сукупності; мода — це варіанта, що має найбільшу частоту. В інтервальному ряді розподілу моду можна знайти з допомогою наступної формули: де — мінімаальна границя модального інтервалу,

 — величина модального інтервалу (визначається за найбільшою з частот модальних інтервалів),

— частоти поточного, попереднього й наступного модальних інтервалів.

Медіана — варіанта, що перебуває в середині ряду розподілу. Вона ділить ряд на дві рівні (за числом одиниць) частини: зі значеннями ознаки, меншими за медіану, та зі значеннями ознаки, більшими за медіану. У випадку, коли варіаційний ряд має парне число значень варіант, то розрахунки медіани проводиться з допомогою наступної формули:  , де — варіанти, що знаходяться всередині варіаційного ряду розподілу. В інтегральному ряді розподілу медіана знаходиться наступним чином:  , де — нижня границя медіанного інтервалу,

 — величина медіанного інтервалу,

 — півсума частот ряду,

 — сума накопичених позаду медіанного інтералу частот,

 — частота власне медіанного інтервалу.

Мода й медіана мають досить велике значення в статистиці й широке застосування. Мода є саме тим числом, яке в дійсності зустрічається найчастіше. Медіана має важливі властивості для аналізу явищ: вона виявляє типові риси індивідуальних ознак явища, враховує вплив крайніх значень сукупності. Медіана знаходить практичне застосування в маркетинговій діяльності внаслідок особливої властивості — сума абсолютних відхилень чисел ряду від медіани є найменшою величиною:  .

Як правило, мода й медіана відрізняються від значення середньої. Але у випадку симетричного розташування частот варіаційного ряду значення цих трьох величин можуть збігатися.

35. Дисперсією випадкової величини називають математичне сподівання квадрата відхилення випадкової величинивід свого математичного сподівання

Для дискретної випадкової величини дисперсія обчислюється за формулою

для неперервної знаходять інтегруванням

Якщо неперервна величина задана на інтервалі то дисперсія рівна інтегралу зі сталими межами інтегрування

36. Дисперсія та середнє квадратичне відхилення

Математичне сподівання не дає достатньо повної інформації про випадкову величину, оскільки одному й тому самому значенню математичного сподівання може відповідати безліч випадкових величин, які будуть різнитися не лише можливими значеннями, а й характером розподілу і самою природою можливих значень.

Наприклад. Закони розподілу двох випадкових величин і задані таблицями:

Обчислити математичне сподівання і 

Розв'язання. Знаходимо математичне сподівання за формулами

Отримали, що для двох різних законів розподілу математичні сподівання приймають однакові значення (0), при цьому можливі значення для випадкових величин і різняться. Із наведеного прикладу бачимо, що в разі рівності математичних сподівань випадкові величини і мають тенденцію до коливань відносно та причому має більший розмах розсіювання відносно порівняно з випадковою величиною відносно . Тому математичне сподівання ще називаютьцентром розсіювання. Для визначення розсіювання вводиться числова характеристика, яку називають дисперсією.

Для визначення дисперсії розглядається відхилення випадкової величини від свого математичного сподівання

Математичне сподівання такого відхилення випадкової величини завжди дорівнює нулю. В цьому легко переконатися із наступного співвідношення

Таки чином, відхилення не може бути мірою розсіювання випадкової величини.

Точкові оцінки для математичного сподівання, дисперсії, асиметрії та ексцесу

Для вибірки обсягом N маємо незміщені оцінки математичного сподівання (арифметичного середнього), дисперсії, асиметрії, та ексцесу, відповідно:

 ;                                                  (5.4)

 ;                 (5.5)

 ;           .                     (5.6)

Оцінка дисперсії є незміщеною; на відміну від формули, що визначає дисперсію, як середньоквадратичне відхиленнявід середнього, тут суму ділимо на (N – 1) замість N.

37-38 Кореляційно регресійний аналіз http://pidruchniki.ws/11570718/statistika/korelyatsiyno-regresiyniy_analiz

39. Станда́ртне відхи́лення або середнє квадратичне відхилення, позначається як S або σ. — у теорії ймовірності і статистиці найпоширеніший показник розсіювання значень випадкової величини відносно її математичного сподівання. Вимірюється в одиницях виміру самої випадкової величини.

По суті, якщо взяти прикладні задачі, то стандартне відхилення — це найбільш використовуваний індикатор мінливості об'єкта, що показує, на скільки в середньому відхиляються індивідуальні значення ознаки від їх середньої величини 

Обчислення

Середньоквадратичне відхилення — дорівнює кореню квадратному з дисперсії випадкової величини:

Відповідно до формул з обчислення дисперсії:

,

при невеликій вибірці (n<=40—-50)[1] вводиться поправка Бесселя:

де:  — стандартне відхилення, незміщена оцінка средньоквадратичного відхилення випадкової величини X відносно її математичного сподівання;  — дисперсія;  — i-й елемент вибірки;  — середнє арифметичне вибірки: : 

  • — обсяг (розмір) вибірки

Інтервальною оцінкою називають оцінку, що визначається двома числами – кінцями інтервалу. Інтервальні оцінки дозволяють визначити точність і надійність точкових оцінок. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]