Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 2009 Інформаційне суспільство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Економіка посткапіталізму: Віртуалізація та Інформатизація

Певне, на початку ХХІ сторіччя соціальна еволюція завершує свій черговий виток, і сучасна економічна система може незабаром опинитися у тій точці, коли оцей “розширений економічний лад”базуватиметься саме на спільноті людей, що “перебувають одне з одним в безпосередньому контакті”.

Виходячи з цих характеристик, термін “мережева економіка” може бути замінений на “громадська економіка” чи, у сучасніших термінах, на “економіка прямих рівноправних зв’язків”. Цим питанням займається доктор філософії Сергій Паринов, голова департаменту Інституту економіки та організації промислового виробництва СО РАН, він же є автором терміну “економіка прямих рівноправних зв’язків”.

Загалом у доповіді, підготовленій Європейською Комісією, глобальна мережева економіка визначається як “середовище, в якому будь-яка компанія чи індивід, що перебувають у будь-якій точці економічної системи, можуть контактувати легко і з мінімальними витратами з будь-якою іншою компанією чи індивідом з приводу спільної роботи, для торгівлі, для обміну ідеями і ноу‑хау, чи просто для задоволення".

Загалом, в економіці Третьої Хвилі знання замінять і ресурси, і транспортування. Те ж можна сказати й проенергію.

На відміну від доменної печі чи заводської лінії, знання можуть використовуватись одночасно безмежною кількістю учасників ринку. І останні можуть використати їх, аби створити ще більше знань.

Знання зменшують потребу у сировині, праці, часі, просторі, капіталі й інших ресурсах. Вони стають незамінним засобом – основним ресурсом сучасної економіки, цінність якого постійно зростає.

Соціально-психологічні аспекти формування Інформаційного суспільства

Як ти, читачу, вже здогадався, ми починаємо розгляд наступної проблеми – необхідності серйозної соціально-психологічної адаптації індивіда до сприйняття інновацій. Недостатньо надати у розпорядження людству нову техніку, нехай навіть найрозумнішу і найзручнішу. Наскільки б вона не полегшувала життя і не розширювала коло можливостей індивіда, але доки кожна людина не прийме технологію як частку саме свогожиття, а не чужого довколишнього світу – скільки-небудь значних зрушень у суспільстві не відбудеться.

Інформаційне Суспільство, держава і ми: можливості, обов’язки, права, перспективи

Інформаційні технології спрощують, скорочують, оптимізують, роблять ефективнішими й ближчими до громадянина структури держави, її функції. Вони позбавляють громадян необхідності делегувати доволі значну кількість своїх повноважень чиновникам чи обраним посадовцям. Так, для апарату це незручно й невигідно. Але, з іншого боку, це змусить багатьох людей шукати самореалізації у справах, більш значущих, ніж обмін папірцями, заповнення й перекладання їх.

Додаток: Електронний уряд України

1 листопада 2002 р. Урядовий Портал з’явився в мережі Інтернет

На прес-конференції з нагоди підключення Єдиного веб-порталуорганів виконавчої влади до мережі Інтернет були присутні керівники Уряду на чолі з Прем’єр-міністром України А.К. Кінахом, інші посадові особи держави, представники засобів масової інформації та безпосередні розробники системи.

Анатолій Кінах, Прем'єр-міністр України:

"Ця система стане центральною частиною створюваного в Україні "Електронного Уряду", що справедливо вважається новітньою формою демократії, міжнародним стандартом функціонування Уряду.

Передусім кожен громадянин матиме можливість знайти на Єдиному веб-порталі Кабінету Міністрів України необхідну йому достовірну, повну та оперативну інформацію про життя країни, прийняті керівництвом держави рішення."

24 лютого 2003 р. Ухвалено Постанову Кабінету Міністрів «Про заходи щодо створення електронної інформаційної системи "Електронний Уряд"»

З виступу державного секретаря Кабінету Міністрів В.Г. Яцуби на сесії Комітету експертів з державного управління ООН (Нью-Йорк):

"В Украине принято политическое решение о необходимости создания и внедрения электронной информационной системы "Электронное Правительство", что и будет первым шагом на пути построения информационного общества.

Одной из приоритетных задач по развитию информационного общества определено предоставление гражданам и юридическим лицам информационных и других услуг путем использования электронной информационной системы "Электронное Правитель­ство", которая должна обеспечить информационное взаимо­действие органов исполнительной власти между собой, с гражданами и юридическими лицами на основе современных информационных технологий."