Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зимові види спорту, їх лікувально-профілактичне значення та застосування .docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
36.52 Кб
Скачать
  1. Зимове плавання і його роль в загартовуванні людського організму.

Матеріали лікарського обстеження любителів гартування холодом свідчать про те, що користь його не обмежується підвищенням стійкості до простудних захворювань, вона набагато більша. Значна частка спостережуваних до початку гартування страждала різними захворюваннями і, як показали дані опитування, почало гартуватися, щоб укріпити своє здоров'я і позбавитися від хвороб. Заняття зимовим плавання в більшості випадків приводили до ліквідації захворювань, що були, або до їх помітного ослаблення. Через рік - два занять ці люди вже не висловлювали скарг, багато хто з них говорив, що тепер вони можуть виконувати значне навантаження і не відчувають свого віку. Дані обстеження показували що стан їх здоров'я покращився. У більшості збільшувалася життєва ємкість в легенях, екскурсія грудної клітки, м'язова сила, звикання до різних кліматичних умов. Але, самим наочним показником користі гартування було те, що кількість простудних захворювань у моржів знизилася в п'ять разів, а кількість непрацездатності в середньому на один випадок захворювання - в 2.8 рази.

У техніці терміном “гартування” позначається надання якій-небудь речовині властивостей більшої твердості. Свого часу цей термін був запозичений медициною. Кажучи про гартування, зазвичай мають на увазі пристосування організму до холоду, але значення цього терміну істотно ширше. Під гартуванням слід розуміти також підвищення стійкості організму до несприятливої дії високої температури, вітру, вологості і тому подібне.

  1. Якщо ви все - таки зважилися ...

Успіх пристосування до холоду забезпечується тільки в тому випадку, якщо гартування проводиться систематично, безперервно на протязі місяців і років. При цьому повинні дотримуватися поступовість в наростанні дії, що досягається шляхом послідовного зниження температури води (повітря) і збільшення тривалості процедури. Тривалі перерви в гартуванні зменшують вироблену стійкість до дії низьких температур. Небажані навіть 2 - 3 - денні пропуски. Після вимушених перерв слід починати процедури з менш інтенсивних холодових дій. Якщо людина гартується перший рік, то перед плаванням потрібно зробити енергійну розминку, людям плаваючим більше року зігріваючу розминку проводити не обов'язково. Перш ніж увійти до води, необхідно змочити руки, ноги, груди, живіт і спину. Потім поринути по шию і попливти брасом посилено працюючи. Зазвичай “моржі” не поринають з головою. Річ у тому, що голова украй чутлива до охолоджування, буде важко протриматися в ополонці в покладений час. Закінчивши купання, відразу ж необхідно обтертися рушником і одягнутися. У перший рік тривалість купання в зимові місяці не повинна перевищувати 25 с, на 2-3 рік ця процедура може продовжуватися до хвилини, і лише із стажем 3-5 і більше років купання до 1.5-2 хвилини. В більшості випадків обмежуються 30 - 60 с. У міру прогрівання води тривалість купання збільшують. Тривалість купання регулюють залежно від погоди, а також від підготовки. При моржуванні в найбільш холодні зимові місяці достатньо плавати через день. У дні без купання приймайти душ і обливання. У іншу пору року плавати бажано 6 разів на тиждень (1 день приділяється лазні). “Моржі” із стажем зазвичай і взимку плавають щодня. Проте 2 купання в день допустити ніяк не можна. Необхідно готувати себе не лише до короткочасних сильних і різких охолоджувань, але і до тривалих, менш вираженим по силі холодових діях. Загартовуючі процедури потрібно проводити як на тлі зігріваючої м'язової розминки, так і в стані м'язового спокою. Займаючись зимовим плаванням досить скоро стане для вас приємною потребою, що приносить бадьорість, весняний настрій, а найголовніше - здоров'я.