Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / экз патан кафедра 1 (2).docx
Скачиваний:
242
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
8.36 Mб
Скачать

3) Ускладнені ураження:

Фіброзна бляшка => розпад жиробілкових комплексів => утворюється детрит, який схожий на атерому (атероматозні зміни) => прогресування => деструкція покришки бляшки, поява атероматозних виразок, крововиливів в товщу бляшки (інтрамуральна гематома) і утворення тромботичних мас на місці атероматозної виразки.

4) кальциноз або атерокальциноз - відкладання в фіброзні бляшки солей кальцію (звапнування) => вони набувають кам'янистої щільності (петрифікація) => деформація судинної стінки

При мікроскопічному дослідженні виділяють такі стадії:

  1. Доліпідна – не має клінічної симптоматики. Це зміни, які відображають загальні порушення метаболізму при атеросклерозі :

  • підвищення проникності ендотелію => накопичення у внутрішній оболонці білків плазми, фібриногену => утворення плоских пристінкових тромбів;

  • проліферація ГМК => синтез протеогліканів => субендотеліальний мукоїдний набряк внутрішньої оболонки=> дистрофія і злущування ендотеліоцитів => сприятливі умови для фіксації ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ХС, білків.

  1. Ліпоїдоз - інфільтрація інтими холестерином, ліпопротеїнами, білками (утворюються жирові смуги). Ліпіди накопичуються в ГМК і макрофагах (утворюються пінисті клітини). В ендотелії з'являються ліпідні включення. Чітко виражені набухання і деструкція еластичних мембран.

  2. Ліпосклероз - розростання сполучнотканинних елементів інтими, руйнування еластичних і аргірофільних мембран => формування фіброзної бляшки => проростання судин.

  3. Атероматоз - колагенові і еластичні волокна, які складають центральну частину бляшки розпадаються => утворюється дрібнозерниста аморфна маса (складається з кристалів холестерину, жирних кислот, частин еластичних і колагенових волокон), і називається атероматозний детрит => атероматозні маси «занурюються» в глибші шари судини і відокремлюються від просвіту сполучною тканиною (іноді гіалінізованою)

  4. Виразкування – розвивається внаслідок руйнування новоутворених судин і крововиливу в товщу бляшки; виразковий дефект може вкриватися тромбоцитами => утворюється тромб (можлива обтурація просіту).

  5. Атерокальциноз - відкладання вапна в атероматозні маси, фіброзну тканину та проміжну речовину між еластичними волокнами =>утворюються щільні та ламкі пластини.

Атеросклероз – визначення, характеристика клініко-морфологічних форм, ускладнення.

Атеросклероз – це хронiчне захворювання, яке виникає внаслiдок порушення жирового та бiлкового обмiну i характеризуеться ураженням артерiй еластичного та м' язовоеластичного типу у виглядi вiдкладання в iнтимi лiпiдiв i бiлкiв з наступним розростанням навколо них сполучної тканини.

Атеросклероз є одним з різновидів артеріосклерозу (склерозу артерій незалежно від причини), який відображає порушення обміну саме ліпідів і білків і називається ще «метаболічний артеріосклероз».

Клініко-морфологічні форми:

  1. Атеросклероз аорти:

  • більш виражений в черевному відділі

  • характеризується атероматозом, виразкуванням, атерокальцинозом

  • часто ускладнюється тромбозом, тромбоемболією і емболією атероматозними масами з розвитком інфарктів і гангрени.

  • При атеросклерозі аорти розвивається її аневризма, яка може бути справжня (коли стінка утворена власне стінкою аорти) та несправжньою (стінка утворена прилеглими тканинами чи гематомою), а також розшарованою (коли при відшаруванні середньої оболонки утворюється канал).

  • Атеросклероз дуги аорти може бути основою синдрому дуги аорти (внаслідок ішемії головного мозку порушується зір; внаслідок здавлювання стравоходу і поворотного нерва утруднюється ковтання і з’являється охриплість голосу)

  • Атеросклероз біфуркації аорти може вести до розвитку синдрому Лериша (внаслідок ішемії нижніх кінцівок виникає переміжна кульгавість, порушення чутливості і зблідніння шкури ніг, можливий розвиток гангрени)

  1. Атеросклероз коронарних артерій серця (серцева форма, причина ішемічної хвороби серця)

  2. Атеросклероз артерій головного мозку (мозкова форма) - є основою цереброваскулярних захворювань (тривала ішемія головного мозку призводить до дистрофії та атрофії кори мозку, розвитку атеросклеротичного недоумства).

  3. Атеросклероз артерій нирок (ниркова форма) – частіше процес однобічний, значно рідше - двобічний.

- в нирках розвиваються або клиноподібні ділянки атрофії паренхіми з колапсом строми і заміною цих ділянок сполучною тканиною, або інфаркти з наступною їх організацією і формуванням втягнутих рубців.

- виникає великобугриста атеросклеротична зморщена нирка (атеросклеротичний нефросклероз)

- функція нирки при цьому мало порушена, тому що більша частина паренхіми лишається непошкодженою

- наслідком ішемії може бути симптоматична (ниркова) гіпертензія.