Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сютик.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
2.3 Mб
Скачать

2.5 Розробка програмного коду

Програма починається з настройки порту введення-виводу. При цьому конфігуруються вхідні і вихідні сигнали. Крім того, для виділення на вході одиничного рівня необхідно підтягнути вхідні резистори. Для розширення функцій можливостей пристрою за допомогою DIP-перемикачів можна запрограмувати різні режими роботи (в даній програмі обрані прості режими запізнювання за часом). Позиції включення DIP-перемикача розраховані на запізнювання після зменшення світла до мінімуму на одну хвилину, п'ять хвилин, 10 хвилин, 20 хвилин, 30 хвилин і одну годину. Відлік часу реалізований програмно. На початку програми опитуються DIP-перемикачі. У разі натискання одночасно декількох DIP-перемикачів регістр додається. За замовчуванням виконується підпрограма включення при освітленості приміщення і виключення через півгодини після зменшення освітленості до мінімуму. Рівень освітленості перевіряється кожні 2,5 мс. Якщо приміщення освітлене, то програма переходить до етапу включення вентилятора. Перевіряється нульовий стан мережі і включається семістор, після чого знову провіряється освітленість приміщення. У тому випадку, якщо освітленість впала до мінімуму, запускається таймер відліку часу відповідно до комбінації DIP-перемикачів. Програма переходить в підпрограму відліку кількості хвилин. Хвилини встановлюються як сума регістрів DIP-перемекачі. У цей момент вентилятор працює незалежно від освітленості кімнати, і відраховується час. Після закінчення відліку семістора виключається вентилятор. Програма переходить в початок і виконується заново. Програма на асемблері представлена в Додатку 1, а шістнадцятковий код в Додатку 1.2

Для каналів з диференціальними перетвореннями визначається виразом:

ADC= (1 024 * GAIN(Vpos – Vneg)) / Vret

де GAIN коефіцієнт підсилення 20; Vpos -напруга від фоторезистора;Vneg -вивід "землю"; Vret - опорна напруга 5 В . Напруга спрацьовує при переході з темного стану в світле становить близько 1,5 В, а зі світлого з темне близько 3В Таким чином, ADC1=1800; ADC2=3000. Оскільки результат аналого-цифрового

перетворення не може перевищувати $1FF, то в разі переходу з світлого стану в темне посилення не потрібно. Тому на даному етапі коефіцієнт підсилення дорівнює 1, а ADC2=266. Крім того, АЦП з диференціальним підсилювачем має ряд особливостей. Дані, що потрапляють на АЦП, відновлюються через 125мкс після комутації вхідного мультиплексора. Після комутації реалізована тимчасова затримка більше 125мкс і тільки потім відбувається аналого- цифрове перетворення. При порівнянні отриманих даних використовується двохбайтна арифметика. При цьому існує область попадання. Точні порівняння некоректно відтворюють дії компаратора, оскільки він має гістерезис.

Висновок

У курсовій роботі проведено аналіз і огляд різних способів створення схеми тестера LAN кабелю, згідно якого було обрано спосіб із застосування мікроконтролера і рідкокристалічного індикатора .

Здійснено вибір елементної бази. Виходячи з умов завдання, обрана реалізація пристрою на мікроконтролері ATtiny26ls.Розробленно програму та електричну схему, для тестера LAN кабелю.