Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сютик.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
2.3 Mб
Скачать

1.5 Пристрій що дозволяє перевірити правильність приєднання кабелів до розєму

Нерідко трапляються ситуації, коли після підключення мережевого обладнання виявляються проблеми - відсутня мережа інтернет, не працює один з пристроїв або ж замість 1Г біт / с підтримується швидкість 100 Мбіт / с.

Причиною неполадок може бути стан кабелю, неправильний обтиск або невідповідність заявленим характеристикам.

Для перевірки мережевого зв'язку використовують тестери для кручений пари. У разі їх відсутності, найпростіші несправності можна визначити «підручними» засобами. З цієї статті ви дізнаєтеся як знайти несправності і зробити діагностику кабельної лінії.

кабельні тестери

Кабельні тестери відрізняються функціональними можливостями і відносяться до різних класів. До базових верифікаційним приладів відносяться:

Рис.1.10 Світлодіодний тестер

1. Прості світлодіодні тестери з мінімальним функціоналом складається з двох модулів - прийому і передавача, забезпечених світлодіодами. До кожного блоку підключаються кінці кабелю з роз'ємами. Індикація покаже правильність обтиску, наявність обриву або короткого замикання. По суті - це проста прозвонка кабелю, яка дозволить оперативно усунути несправності.

Рис.1.11 Тестер крученої пари

2. Тестери кручений пари з рідкокристалічним дисплеєм. Вони визначають місцезнаходження розривів, перевіряють довжину кабельної лінії на максимально допустиме значення по загасання сигналу.

Рис.1.12 Мікросканер

3. Прилади з розширеним функціоналом або мікросканери. Мають вбудований генератор тону, який перевіряє схему розводки і знаходить рознесені один від одного провідники однієї пари (розщеплені пари) і інші помилки.

Крім цього існують професійні кваліфікуючі тестери. Вони визначають тип мережі, характеристики мережевого кабелю, ідентифікують активне обладнання, стан мережних пристроїв, величину перехресних перешкод.

Частина 2. Розробка структурної схеми

2.1 Розробка схеми пристрою для визначення правильності обтискання

З метою розробки пристрою, розроблено структурну схему, рис.2.1.

2.1 Структурна схема

На структурній схемі зображено:

ПА- вхідний порт в який вставляється провід

МК — модуль мікроконтролера. В нашому прототипі – Arduino Nano. Мікроконтролер ATmega328P, який встановлено в цьому модулі, керує всіма вузлами генератора по завантаженій в нього програмі;

ВС- Вихід на рідко кристалічний індикатор.

2.2 Вибір елементної бази

Виходячи з принципу мінімізації витрат на компоненти, необхідно провести порівняльний аналіз для кожного з типу комплектуючих, присутніх в пристрої. Потім на основі цього аналізу вибрати найкращий варіант, що задовольняє як за своїми характеристиками, так і за витратами на його придбання.

Основні компоненти, що будуть використовуватися в пристрої:

-мікроконтролер

-світлодіод

Порівняльні характеристика мікроконтролерів:

Табл 2.1

Назва

Виробник

Температура

експлуатації

Розрядність,

біт

Частота,

MHz

Ціна

(грн)

PIC16F84A

Microchip Technology

Inc.

-40…85

8

20

189

ATtiny26ls

Atmel

Corporation

-40…85

8

1

80

ATMEGA168-

20PU

Atmel

Corporation

-40…85

8

20

190

Найбільш підходящим і доступним був обраний мікроконтролер ATtiny26ls. Оскільки його швидкості роботи є достатньо для даної задачі і низька ціна є перевагою.

Порівняльні характеристики світлодіодів:

Табл2.2

Назва

Напруга

Струм

Світлова сила

Ціна

15034

3v

100

3000

15грн

12554

5v

50

4000

12грн

11584

3-5V

70

3500

10грн

Найбільш підходящим і доступним був обраний світлодіод 11584. Оскільки його струму та напруги є достатньо для даної задачі і низька ціна є перевагою.