Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сютик.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
2.3 Mб
Скачать

1.4 Приєднання конекторів

Конектори

Коннектором називають ділянку кабельного роз'єму, за допомогою якого здійснюється підключення провідників. Конектор забезпечує два види контакту: перший - нероз'ємний, призначений для з'єднання провідників кабелю в роз'ємі, другий - роз'ємний, служить для з'єднання кабелів між собою. Коннектори монтуються обтискним способом на кінцях патч-кордів.

Рис.1.5 Типи конекторів

В якості конекторів кабелю вита пара використовують стандарти RJ. Існують стандарти RJ 9, RJ 11, RJ 14, RJ 21, RJ 12, RJ 45S, RJ 45, RJ 50. Найбільш популярними типами конекторів є RJ 11, RJ 12, і RJ 45.  Корпус RJ - конектора, як правило, складається з прозорого пластика, усередині якого кілька ножів-контактів, покритих золотим напиленням. У комп'ютерних мережах (4-жильна кручена пара) використовується стандартний коннектор RJ-45, що має маркування «8p8c» (8 Position, 8 Contacts). Контакти коннектора RJ-45 розрізняються залежно від виду кабелю, з яким вони застосовуються (одножильний або багатожильний), але існують і універсальні конектори. У системах телефонії зазвичай використовуються конектори типів RJ-11 або RJ-12, оскільки число жил телефонного кабелю не перевищує 6-ти.

Монтаж RJ - 45. Спочатку варто зняти верхню ізоляцію з кабелю типу вита пара. Потім треба розплести виту пару та вирівняти проводи за певною схемою. Існує два види схем обжиму: пряма і кросова(перехресна). Пряма схема використовується для підключення PC - Switch , Switch - Router і Router - PC (пристроїв різних типів). Створити пряму схему можна по одному з двох стандартів: T568B і T568A. 

Рис.1.6 Типи обжимів

Друга схема для підключення PC - PC, Switch - Switch, Router - Router (однотипних пристроїв). Для цього на різних кінціях патч-корду мають бути різні стандарти: T568B і T568A.

Рис.1.7 Типи кросових обжимів

Варто сказати, що багато сучасних цифрових пристроїв автоматично визначають тип кабелю (прямий чи перехресний) і разом прекрасно працюють на будь-якому з них. Після вирівнювання проводів за обраною схемою варто вставити в торець конектора кабель так, щоб всі жили до упору сіли в свої напрямні канали. Зробити це потрібно так, щоб зовнішня ізоляція кабелю потрапила під планку затиску конектора. Наступним кроком буде обжимка даного кабелю кримпером.

Рис.1.8 Кримпер - інструмент для обробки та обжиму витої пари

Монтаж розетки RJ - 45. Для початку треба визначитись зі схемою підключення. Потім очищаємо кабель від зовнішньої ізоляції, розплетаємо пари проводів. Далі провідники по черзі заводяться в гребінку розетки RJ-45, заправляються бічною площиною леза викрутки і потім торцем леза всовуються до упору, відповідно до обраного варіанту підключення. На друкованій платі має бути наклеєна табличка, на якій промальовані в кольорах варіанти Т568В і Т568А оброблення провідників витої пари в гребінки розетки RJ-45. 

Рис.1.9 Розетка RJ - 45