Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Завдання для самостійного виконання:

11 Додайте до вашої форми ще декілька елементів. Помістіть на форму перемикач, який, якщо заказ виконується вперше, виводить його назву та дату, а якщо ні - то ще й кількість попередніх заказів.

12 Тепер помістіть на форму заказу елемент "галочка". Змініть текст попереднього коду так, щоб вивести на екран той виріб заказу, який помічений галочкою.

 

Практична робота №5 тема: Робота з текстовими даними у рнр. Форматування рядків. Об’єднання та розділення рядків. Порівняння рядків. Співставлення та заміна елементів рядків.

МЕТА – познайомитися з засобами форматування, порівняння, співставлення та заміни елементів рядків

Порядок виконання завдання:

1 Для роботи з функціями обробки строкових змінних напишіть РНР-сценарій з наступним кодом:

Даний код працює з функціями:

trim – видаляє початкові та кінцеві пробіли у рядку;

substr – повертає задану частину початкового рядку;

ucfirst – першу літеру рядку перетворює в заглавну;

strlen – повертає довжину рядка;

substr_replace  - шукає у заданій ділянці рядку всі входження підрядку та змінює на інший рядок;

chr - повертає символ за його кодом ACII;

strtoupper – перетворює малі літери у рядку у великі.

Результат виконання цього коду має виглядати так:

Збережіть отриманий результат.

2 Перетворення даних між рядковим форматом та іншими форматами є досить поширеним завданням при програмуванні в Інтернет, так як дані між браузером і web-сервером передаються в текстовому вигляді. Для перетворення в рядок використовується функція strval або перетворення типів (string).

Використовуючи поданий нижче уривок програмного коду, напишіть скрипт, що буде перетворювати число з плаваючою крапкою у рядок.

3 При використанні рядкових констант в арифметичних операціях РНР виконує перетворення типів автоматично. Запішіть за допомогою блокнота наведений сценарій перетворення рядкової змінної у різні числові формати та збережіть його у файлі з розширенням .рhр.

У разі успішного виконання створеного сценарію на екран виводиться результат, показаний на малюнку 5.1.

Малюнок 5.1 – Перетворення текстових змінних у числа.

Завдання для самостійного виконання:

4 Часто зустрічається задача представлення різних даних в рядковому вигляді, наприклад для виводу на екран. Для цього ідеально підходять дві функції: printf і sprintf. Printf одразу виводить результат на екран, а sprintf повертає його у вигляді рядка.

За допомогою блокноту напишіть мовою РНР програмний код, де застосовуються описані вище функції, що перетворюють дані, представлені у різних форматах у текстові рядки. Ваш сценарій повинен обробляти текстові рядки так, щоб у результаті виконання програмного коду на екран виводився такий текст:

Практична робота №6 тема: Робота з масивами

МЕТА – познайомитися із засобами роботи з масивами

Порядок виконання завдання:

1 Розглянемо створення у РНР масивів методом присвоєння значення для кожного елемента масиву на прикладі. В масиві $fruits повинні знаходитися наступні елементи: яблуко, груша, абрикос, персик, манго. Індексація членів масиву повинна задаватися автоматично. Код прикладу поданий нижче:

<html> <head> <title>Использование массивов</title> </head> <body> <h1>Использование массивов</h1> <?php $fruits[]="яблоко"; $fruits[]="груша"; $fruits[]="абрикос"; $fruits[]="персик"; $fruits[]="манго"; for($i=0;$i<count($fruits);$i++) echo $fruits[$i], "<br>"; ?> </body> </html>

Результат виконання прикладу показаний на малюнку (мал. 6.1).

Малюнок 6.1 - Приклад створення масиву

Збережіть отриманий код під назвою mas_fruits.

2 За допомогою циклу for організуйте перебір елементів масиву, замініть елемент масиву абрикос на слива та виведіть елементи масиву на екран. Для цього скористайтеся прикладом:

<html> <head> <title>Использование массивов</title> </head> <body> <h1>Использование массивов</h1> <?php $fruits[]="яблоко"; $fruits[]="груша"; $fruits[]="абрикос"; $fruits[]="персик"; $fruits[]="манго"; for($i=0;$i<count($fruits);$i++) if($fruits[$i]=="абрикос") { $fruits[$i]="слива"; echo $fruits[$i], "<br>"; } else echo $fruits[$i], "<br>"; ?> </body> </html>

Результат виконання прикладу показаний на малюнку (мал. 6.2).

Малюнок 6.2 - Приклад заміни елементів масиву

3 За допомогою функції unset (елемент масиву, який видаляється) видаліть елемент манго та за допомогою циклу for організуйте перебір та виводу елементів.

Для виконання прикладу скористайтеся поданим нижче кодом:

<html> <head> <title>Использование массивов, удаление элемента</title> </head> <body> <h1>Использование массивов, удаление элемента "манго"</h1> <?php $fruits[]="яблоко"; $fruits[]="груша"; $fruits[]="абрикос"; $fruits[]="персик"; $fruits[]="манго"; for($i=0;$i<count($fruits);$i++) if($fruits[$i]=="манго") { unset($fruits[$i]); } else echo $fruits[$i], "<br>"; ?> </body> </html>

Збережіть результат.

4 В окремому файлі напишіть код створення масиву $vegitable використовуючи конструкцію $ім’я_масиву = array (індекс1 => значення1, індекс2 => значення2,...). Індексація елементів масиву повинна починатися з цифри 2. В масиві повинні знаходитися наступні елементи: картопля, морква, буряк, капуста. Збережіть отриманий код під назвою mas_ vegitable.

5 Поміняйте місцями індекси елементів масиву та їх значення. Організуйте вивід даних таким чином, щоб спочатку виводило індекс масиву, а потім член масиву. Збережіть отриманий результат.

Соседние файлы в папке анал