Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 01 Основи роботи в SolidWorks.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
259.58 Кб
Скачать

4. Прийняття створюваних елементів

Існує кілька вдосконалених способів прийняття створюваних елементів. Після створення попереднього зображення елемента можна виконати наступне:

  1. Нажати праву кнопку миші й вибрати OK або Скасування в контекстному меню.

  1. Нажати праву кнопку миші, коли форма покажчика зміниться на , щоб прийняти попереднє зображення, або нажати ліву кнопку миші, щоб повернутися до попереднього зображення, не приймаючи значення.

  1. Використати Кут підтвердження в правому куті графічної області системи SolidWorks.

Тимчасове повернення моделі в попередній стан з погашенням недавно доданих елементів можливий за допомогою смуги відкоту в дереві конструювання FeatureManager. Смуга відкоту - це широка жовта лінія; при виборі кольори смуги змінюється з жовтого на синій. Щоб виконати регенерацію елементів окремо, перетягнете смугу відкоту вниз або нагору дерева конструювання FeatureManager

5. Дерево конструювання FeatureManager

У дереві конструювання FeatureManager у лівій частині вікна SolidWorks відображається контурний вид активної деталі, збірки або креслення. Ви можете легко побачити побудову моделі або збірки або переглянути різні аркуші й види креслення. Знак "+" ліворуч від значка елемента вказує на те, що він містить пов'язані з ним елементи, наприклад ескізи. Натисніть на знак "+" для розгортання елемента й відображення його змісту.

Щоб докладно ознайомитися зі складовю дерева конструювання потримаєте мишку над різними областями малюнка й прочитайте спливаючі підказки.

Дерево конструювання FeatureManager і вікно графічної області динамічно зв'язані. Можна вибирати елементи, ескізи, креслярські види й допоміжну геометрію в будь-якій частині вікна.

Існує кілька способів вибору безпосередньо в дереві конструювання FeatureManager:

  • Можна вибирати елементи, ескізи, площини й осі в моделі, просто натискаючи на їхні імена в дереві конструювання FeatureManager.

  • Можна вибрати кілька послідовних елементів у дереві конструювання FeatureManager, нажавши клавішу Shift й утримуючи її під час вибору. Натисніть на перший елемент, натисніть клавішу Shift й, утримуючи її, натисніть на останній елемент.

  • Можна вибрати кілька елементів у графічній області або вибрати непослідовні елементи в дереві конструювання FeatureManager, натиснувши клавішу Ctrl й утримуючи її під час вибору.

Дерево конструювання FeatureManager також полегшує визначення та зміну послідовності, у якій створюються елементи. Змінити послідовність елементів можна шляхом їхнього перетаскування в списку дерева конструювання FeatureManager. При цьому змінюється порядок відновлення елементів при перебудуванні деталі. Можна відобразити розміри елемента, якщо двічі нажати на ім'я елемента. Можна погасити й висвітити елементи деталі й компоненти зборки. Тимчасове повернення моделі або зборки в попередній стан можливий за допомогою смуги відкоту. Можна додати або змінити джерела світла в папці висвітлення і т.д.

При щиглику правою кнопкою миші по зображенню деталі у верхній частині дерева конструювання з'являється контекстне меню, що дозволяє викликати меню пошуку в дереві конструювання (корисно для швидкого пошуку елемента у великому дереві, за умови відомої назви), меню властивостей документа, меню доступу до редагування розміру елемента, відкриття креслення.

Якщо клацнути правою кнопкою миші на назві елемента в дереві конструювання відкриється трохи інше контекстне меню. Більшість його заголовків зрозуміло з їхньої назви, про меню редагування ми поговоримо докладніше трохи пізніше.

Пояснимо пункти Supress та Hide. Погасити тверде тіло (Supress) - дозволяє додати тілу прозорість (невидимість), доцільно при складній зборці. Можна вибирати поверхні або тіла, як у графічній частині вікна, так й у дереві конструювання. Менш радикальний варіант невидимості - сховати елемент, на моделі гаситься обраний елемент.