Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.Б.Д / лекции / 3БД.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
93.7 Кб
Скачать

2.3 Етап 3 Визначення атрибутів і зв’язування їх з типами сутностей і зв’язків

Мета: Звязування атрибутів з відповідними типами сутностей і зв’язків.

На наступному етапі запропонованої методології необхідно виявити всі дані, що описують сутності і зв’язки, виявлені в утвореній БД. Для цього доцільно користуватися тими же методами, що був застосований при ідентифікації сутностей. Для цього обираються всі іменники і фрази, що їх містять обраний іменник представляє атрибут в тому випадку, якщо воно описує властивість, ідентифікатор або характеристику деякої сутності або зв’язку.

Атрибут – властивість типу сутності або типу зв’язку.

Окремі властивості сутностей називають атрибутами. Атрибути містять значення, які описують кожен екземпляр сутності, і складають основну частину інформації, що зберігається в базі даних.

Нприклад сутність Staff (персонал) може бути описана за допомогою атрибутів StaffNo (табличний номер), name (ім’я), position (адреса) і т.д.

Зв’язок, що з’єднує дві сутності також може мати атрибути, аналогічні атрибутам типу сутності.

Важливо відмітити, що атрибути можуть бути як простими, так і складними. Зрозуміло, що складний атрибут є набором простих атрибутів.

Наступне легко зрозуміти на наступному прикладі. Атрибут adress може бути простим і представляти собою всі елементи адреси як єдине значення – 11S. King’s Road Glasgow. В іншому випадку цей атрибут може бути представлений як складений, тобто таким, що складається з серії простих атрибутів, що є елементами адреси, такі як Street (11S King’s Road), city Glasgow та postcode (G11 6Y6).

Спосіб представлення атрибутів залежить від конкретного випадку – якщо користувачеві не потрібні окремі компоненти адреси, то дробити атрибут немає сенсу, але якщо користувачеві потрібен незалежний доступ до кожного елементу адреси, то цей атрибут повинен бути складним.

Важливим пунктом є визначення одночасності ті багатозначності атрибутів Name – однозначний, Teno – багатозначний, телефонів може бути кілька.

2.4 Етап 4 Визначення доменів атрибутів

Мета: визначення доменів для всіх атрибутів, наявних в локальній концептуальній моделі.

Задача цього етапу створення локальної концептуальної моделі даних зводиться до визначення доменів атрибутів для всіх атрибутів, наявних в моделях.

Домен атрибуту – перелік допустимих значень одного або кількох атрибутів.

Кожен атрибут пов’язаний з набором значень, які називаються доменом. Домен всі потенціальні значення, які можна пристоїти атрибутові.

Наприклад кількість кімнат в об’ємі нерухомості може знаходитися в межах від 1-го до 15-и для кожного екземпляру сутності. Відповідно, набір припустимих значень для атрибуту. Rooms (к-ть кімнат) сутність Property For Rent можна визначити як набір цілих чисел від 1 до 15.

Можливі значення атрибуту sex сутності staff, що можуть бути представлені як 14 або F також можуть слугувати прикладом. Домен цього атрибуту включає два одно символьні рядки за значенням 14 або F.

Домен атрибуту, що включає припустимі значення табельних номерів (Staffno). Він складається з рядків змінної довжини, що можуть влючати до 5-ти символів. Перші два літерні а наступні складатися з умов від 1 до 3, що представляють числа від 1 до 999.

Повністю розроблена модель даних повинна включати домени для всіх атрибутів, що входять до її складу. Домени повинні містити наступні дані:

  • Набір припустимих значень для атрибуту;

  • Відомості про розмір і формат кожного з атрибутів.

Після визначення доменів атрибутів їх іменя і характеристики розміщуються в словник даних. Одночасно оновлюються записи словника даних, що відносяться до атрибутів в них знаються імена всіх доменів, які були призначені атрибутів замість означення типів даних і інформації про розмірність.

Соседние файлы в папке лекции