Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.Б.Д / лекции / 3БД.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Організація баз даних та знань. Розділ 1. Лекція 3.

3. Лекція

ТЕМА: Початок проектування баз даних

МЕТА: ознайомити студентів з методологією концептуального проектування бази даних. Розглянути поетапно кожен з кроків найпростішої методології, призначення та смислове навантаження кожного с етапів

План

1 Етапи методології проектування БД

2 Методологія концептуального проектування БД (5 основних етапів)

2.1 Етап 1 Визначення типів сутностей

2.2 Етап 2 Визначення типів зв’язків

2.3 Етап 3 Визначення атрибутів і зв’язування їх з типами сутностей і зв’язків

2.4 Етап 4 Визначення доменів атрибутів

2.5 Етап 5 Визначення атрибутів, що є потенційними та первинними ключами

2.6 Етап 6 Перевірка моделі на відсутність надлишковості

2.7 Типи кратності зв’язків

3 Схематичне представлення

1 Етапи методології проектування бд

Сьогоднішня лекція буде присвячена початку проектування БД, власне методології проектування. Але перед тим, як приступити до розгляду власне методології корисно з`ясувати, що вона собою являє, як деталізація концептуального та логічного проектування пов`язана з фізичним проектуванням.

Тобто, ключовими моментами цього заняття буде визначення методології проектування, та поетапній розгляд кожного з підходів розробки.

Методологія проектування – структурований підхід, що передбачає використання спеціалізованих процедур, технічних приборів, інструментів, документації та орієнтованих на підтримку і сприяння процесу проектування.

Методологія проектування передбачає розбиття всього процесу на кілька стадій, кожна з яких в свою чергу, складається з кількох етапів. На кожному з етапів розробнику пропонується перелік технічних приладів, що дозволяють вирішувати задачі, що стоять перед ними на даній стадії розробки.

В розглядуваній методології, що є найбільш простою для розуміння, весь процес проектування БД поділений на три основних етапи:

  • Концептуальне;

  • Логічне;

  • Фізичне проектування.

Концептуальне проектування БД – конструювання інформаційної моделі пред. Розробки, що не залежить від будь-яких умов реалізації.

Концептуальне проектування БД, починається зі створення концептуальної моделі даних, що абсолютно не залежить від деталей реалізації. До деталей реалізації відносять обраний тип СУБД, склад програм додатку, мова програмування, яка буде використана; конкретна платформа та любі інші фізичні особливості реалізації.

Логічне проектування БД – конструювання логічної моделі предмету розробки на основі існуючих конкретних моделей даних але без врахування використаної СУБД та інших фізичних умов реалізації.

Логічна модель є джерелом інформації для етапу фізичного проектування. Вона надає розробнику фізичної моделі даних засоби проведення всебічного аналізу різних аспектів роботи з даними, які мають виключно важливе значення для вибору дійсно ефективного проектного рішення.

Фізичне проектування БД – опис конкретної реалізації БД, що розміщується в зовнішній пам`яті. Фізичний проект описує базові відносини, визначає організації файлів та склад індексів, які застосовуються для забезпечення ефективного доступу до даних, а також регламентує всі відповідні обмеження цілісності та мір захисту.

Фізичне проектування БД передбачає прийняття розробником остаточного рішення щодо засобів реалізації створюваної бази. Тому фізичне проектування обов`язково відбувається з урахуванням всіх особливостей СУБД, що використовується. Між етапами фізичного і логічного проектування завжди є певний зворотній зв`язок. Рішення прийняті на етапі фізичного проектування з метою підвищення виробничої потужності системи, що розробляється, можуть запросити певного корегування логічної моделі даних.

(Для того, щоб майбутня БД була більш працездатною, під час фізичної розробки надається можливість змінити логічну складову моделі)

Соседние файлы в папке лекции