Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.Б.Д / лекции / 1БД.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
166.91 Кб
Скачать

1. Лекція

ТЕМА: Введення в структурований язик запитів SQL

МЕТА: Дати визначення структурованого язика запитів SQL. Ввести поняття бази даних, реляційної бази даних, СУБД. Визначити місце язика SQL в розробці інформаційних систем, організованих на основі технології клієнт-сервер. Навести класифікацію команд SQL: визначення структури бази даних, маніпулювання даними, вибірка даних, управління даними, команди адміністрування даних і управління транзакціями. Дати опис учбової бази даних.

ПЛАН

1 Основні поняття

2 Реляційні бази даних

3 Реляційні зв'язки між таблицями баз даних

3.1 Відношення "один–до–багатьох"

3.2 Відношення "один– до–одного"

3.3 Відношення "багато-до-багатьох"

4 Стандарт і реалізація язика SQL

5 Введення в технологію клієнт-сервер

6 Типи команд SQL

6.1 Визначення структур бази даних (DDL)

6.2 Маніпулювання даними (DML)

6.3 Вибірка даних (DQL)

6.4 Язик управління даними (DCL - Data Control Language)

6.5 Команди адміністрування даних

6.6 Команди управління транзакціями

7 Переваги язика SQL

8 Запис SQL-операторів

1 Основні поняття

Будь-яка професійна діяльність так чи інакше пов'язана з інформацією, з організацією її збору, зберігання, вибірки. Можна сказати, що невід'ємною частиною повсякденного життя сталі бази даних, для підтримки яких потрібен деякий організаційний метод, або механізм. Такий механізм називається системою управління базами даних (СУБД). Отже, введемо основні поняття.

База даних (БД) – набір логічно зв'язаних даних (і їх опис), призначений для задоволення інформаційних потреб організації, що спільно використовується.

СУБД (система управління базами даних ) – програмне забезпечення, за допомогою якого користувачі можуть визначати, створювати і підтримувати базу даних, а також здійснювати до неї контрольований доступ.

Системи управління базами даних існують вже багато років, багато які з них зобов'язаний своїм походженням системам з неструктурованими файлами на великих ЕОМ. Разом із загальноприйнятими сучасними технологіями в області систем управління базами даних починають з'являтися нові напрями, що обумовлене вимогами бізнесу, що росте, об'ємами корпоративних даних і, звичайно ж, впливом технологій Internet.

2 Реляційні бази даних

Управління основними потоками інформації здійснюється за допомогою так званих систем управління реляційними базами даних, які беруть свій початок в традиційних системах управління базами даних. Саме об'єднання реляційних баз даних і клиент-серверных технологій дозволяє сучасному підприємству успішно управляти власними даними, залишаючись конкурентоздатним на ринку товарів і послуг.

Реляційні БД мають могутній теоретичний фундамент, заснований на математичній теорії відносин. Поява теорії реляційних баз даних дала поштовх до розробки ряду язиків запитів, які можна віднести до двох класів:

язики алгебри, застосовані до відносин, що дозволяють виражати запити засобами спеціалізованих операторів;

язики числення предикатів, що є набором правил для запису виразу, що визначає нове відношення із заданої сукупності існуючих відносин. Отже, числення предикатів є метод визначення того відношення, яке бажане одержати як відповідь на запит з відносин, даних, що вже є в базі.

В реляційній моделі об'єкти реального миру і взаємозв'язку між ними представляються за допомогою сукупності зв'язаних між собою таблиць (відносин).

Навіть у тому випадку, коли функції СУБД використовуються для вибору інформації з однієї або декількох таблиць (тобто виконується запит ), результат також представляється в табличному вигляді. Більш того, можна виконати запит із застосуванням результатів іншого запиту.

Кожна таблиця БД представляється як сукупність рядків і стовпців, де рядки (записи) відповідають екземпляру об'єкту, конкретній події або явищу, а стовпці (поля) – атрибутам (ознакам, характеристикам, параметрам) об'єкту, події, явища.

В кожній таблиці БД необхідна наявність первинного ключа – так іменують поле або набір полів, однозначно ідентифікуючий кожний екземпляр об'єкту або запис. Значення первинного ключа в таблиці БД повинне бути унікальним, тобто в таблиці не допускається наявність двох і більш записів з однаковими значеннями первинного ключа. Він повинен бути мінімально достатнім, а значить, не містити полів, видалення яких не відобразиться на його унікальності.

Соседние файлы в папке лекции